Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Overijse, Belgie

Мнения: 976
Откога започнахте да давате сурови зеленчуци на бебоците? Вече излизат тиквички, които ние хапваме сурови на салата, а и има откъде да взема (баба ми, да е жива и здрава, отглежда зеленчуци) и се чудя дали да не му пасирам сурова на Марти?!?!
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Тиквичка сурова аз не ям...и не бих дала. Виж, краставица, домат и т.н. - давам, и мисля, че и ти можеш вече.
Цитирай

Overijse, Belgie

Мнения: 976
Ами те тиквичките са като краставиците - шопска салата с тиквички си е много гот.
А домати май да дам след годинката, а? Като че ли бях чела, че могат да предизвикат алергия. Thinking
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Доматите съдържат хистамин, който се отделя при алергична реакция. Зависи дали има дечко фамилна обремененост с алергии. Поне за краставицата (която, както понякога ни напомнят 'любезно', съдържа 99% вода) не мисля, че ще има проблем.
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
Не искам да ви плаша излишно, но аз лично съм доста резервирана по отношение на краставиците. От приятели, които са учили точно това, знам, че краставицата поема много нитрати. Дори да не е торена, може да поеме от подпочвени води. За разлика от домата, при който било обратното.
Всъщност плодовете не поемали нитрати, а някои клсифицират домата към плодовете.
Не казвам да не даваш краставица, а да внимаваш с нея. На мен самата ми е прилошавало от ранни краставици.
Цитирай

София

Мнения: 714
От приятели, които са учили точно това, знам, че краставицата поема много нитрати. Дори да не е торена, може да поеме от подпочвени води. За разлика от домата, при който било обратното.
Абсолютно същата информация ми даде преятел агроном, който работи в световно известна фирма за растителна защита.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Хубаво, за марулите една добра дума няма ли кой да каже?
Аз давам на Мая краставици и зелена салата със заливка от кисело мляко. Кога са не-ранните краставици?
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Хубаво, за марулите една добра дума няма ли кой да каже?

Веднага казвам Laughing. Марулите са страхотни, стига нитратите в тях да не са от порядъка на 1000+ мг/кг.
А иначе и аз давам на Ради салата от марула+, а и той често хрупа отделно листя, щото бил "зайче"Smile.

А за тези, които се страхуват за краставиците, отивате и си купувате от еко-магазина на ситняково.
Цитирай


Мнения: 3 452
Предложих първо настъргани моркови+черв. цвекло около годинката - отказ.
Близо месец предлагам краставица - настъргана и на таратор; едва от два дни я ядем с кеф. Същото и с марулите - сега ръфа най-вътрешните листенца.
От вчера ядем и шопска салата, нарязана на по-ситно: домат + краставица + сирене + магданоз - много се услажда.....
И аз не ям сурови тиквички, но щом ти харесват, давай, пробвай, може да се харесат Smile

А за нитратите не сте ли чели, че са полезни Wink
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Предложих първо настъргани моркови+черв. цвекло около годинката - отказ.
Близо месец предлагам краставица - настъргана и на таратор; едва от два дни я ядем с кеф. Същото и с марулите - сега ръфа най-вътрешните листенца.
От вчера ядем и шопска салата, нарязана на по-ситно: домат + краставица + сирене + магданоз - много се услажда.....
И аз не ям сурови тиквички, но щом ти харесват, давай, пробвай, може да се харесат Smile

А за нитратите не сте ли чели, че са полезни Wink

Тане, това към мен ли е, душицо - малко съм скептична към това изследване;).
А иначе най-светлите и малки листенца на марулята са най-нитратни.
Цитирай

София

Мнения: 1 317
До колкото знам нитратите се акумулират най-вече в кората( това също ми го е казал агроном) и мисля, че няма да имаме проблем, ако белим зеленчуците, само не знам как ще стане това със спанака и марулите Smile. Отделно съм чувала. че нитратите стават опасни при високи температури ( при готвене), защото се превръщат на нитрити( или нитриди), които всъщност са били по- опасните. Така че- хрупайте си пресни салати! Smile
Цитирай


Мнения: 2 490
Ми само в България ли не разбрахме, че нитратите НЕ СА ВРЕДНИ. Онова старото изискване - дето ходеха да проверяват дали има нитрати в зеленчуците отпадна.
Наистина са опасни това, в което се превръщат нитратите - в нитрити, обаче, убийте ме не съм сигурна при какви случаи и не винаги.

Цитирай


Мнения: 2 490
каква хубава статия:
http://www.bg-mamma.com/contents.php?id=710
Цитирай


Мнения: 3 452
Иве, душице, не съм хвърляла камъни в твоя двор Smile
Но все по-често попадам на разни статии, включително и в нашия вестник, за това, че нитратите не са толкова вредни, колкото се изкарват. ВЕрно, изследвания всякакви се правят в днешно време.......просто не се задълбочавам. Въпреки, че знам за нитритите, употребявам почти всякакви зелении......

Пък и да ти кажа, взеха че ми откриха радикулит Crying or Very sad, който най-вероятно ще си нося докато мърдам.......и почти съм готова да заживея като за последно Crying or Very sad

А знаете ли, че откъснатите зеленчуци/плодове губят много голяма част от полезностите си при съхраняването им в хладилник? Най-малки са загубите при замразяване веднага след откъсването.......
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.