Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 юни 2005, 15:38 ч.

Сурови зеленчуци - откога?

  • 483
  • 13
  •   1
Отговори
  • Overijse, Belgie
  • Мнения: 976
Откога започнахте да давате сурови зеленчуци на бебоците? Вече излизат тиквички, които ние хапваме сурови на салата, а и има откъде да взема (баба ми, да е жива и здрава, отглежда зеленчуци) и се чудя дали да не му пасирам сурова на Марти?!?!

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 996
Тиквичка сурова аз не ям...и не бих дала. Виж, краставица, домат и т.н. - давам, и мисля, че и ти можеш вече.

# 2
  • Overijse, Belgie
  • Мнения: 976
Ами те тиквичките са като краставиците - шопска салата с тиквички си е много гот.
А домати май да дам след годинката, а? Като че ли бях чела, че могат да предизвикат алергия. Thinking

# 3
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 996
Доматите съдържат хистамин, който се отделя при алергична реакция. Зависи дали има дечко фамилна обремененост с алергии. Поне за краставицата (която, както понякога ни напомнят 'любезно', съдържа 99% вода) не мисля, че ще има проблем.

# 4
  • Сливен
  • Мнения: 368
Не искам да ви плаша излишно, но аз лично съм доста резервирана по отношение на краставиците. От приятели, които са учили точно това, знам, че краставицата поема много нитрати. Дори да не е торена, може да поеме от подпочвени води. За разлика от домата, при който било обратното.
Всъщност плодовете не поемали нитрати, а някои клсифицират домата към плодовете.
Не казвам да не даваш краставица, а да внимаваш с нея. На мен самата ми е прилошавало от ранни краставици.

# 5
  • София
  • Мнения: 734
От приятели, които са учили точно това, знам, че краставицата поема много нитрати. Дори да не е торена, може да поеме от подпочвени води. За разлика от домата, при който било обратното.
Абсолютно същата информация ми даде преятел агроном, който работи в световно известна фирма за растителна защита.

# 6
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 996
Хубаво, за марулите една добра дума няма ли кой да каже?
Аз давам на Мая краставици и зелена салата със заливка от кисело мляко. Кога са не-ранните краставици?

# 7
  • София
  • Мнения: 2 196
Хубаво, за марулите една добра дума няма ли кой да каже?

Веднага казвам Laughing. Марулите са страхотни, стига нитратите в тях да не са от порядъка на 1000+ мг/кг.
А иначе и аз давам на Ради салата от марула+, а и той често хрупа отделно листя, щото бил "зайче"Simple Smile.

А за тези, които се страхуват за краставиците, отивате и си купувате от еко-магазина на ситняково.

# 8
  • Мнения: 3 452
Предложих първо настъргани моркови+черв. цвекло около годинката - отказ.
Близо месец предлагам краставица - настъргана и на таратор; едва от два дни я ядем с кеф. Същото и с марулите - сега ръфа най-вътрешните листенца.
От вчера ядем и шопска салата, нарязана на по-ситно: домат + краставица + сирене + магданоз - много се услажда.....
И аз не ям сурови тиквички, но щом ти харесват, давай, пробвай, може да се харесат Simple Smile

А за нитратите не сте ли чели, че са полезни Wink

# 9
  • София
  • Мнения: 2 196
Предложих първо настъргани моркови+черв. цвекло около годинката - отказ.
Близо месец предлагам краставица - настъргана и на таратор; едва от два дни я ядем с кеф. Същото и с марулите - сега ръфа най-вътрешните листенца.
От вчера ядем и шопска салата, нарязана на по-ситно: домат + краставица + сирене + магданоз - много се услажда.....
И аз не ям сурови тиквички, но щом ти харесват, давай, пробвай, може да се харесат Simple Smile

А за нитратите не сте ли чели, че са полезни Wink

Тане, това към мен ли е, душицо - малко съм скептична към това изследване;).
А иначе най-светлите и малки листенца на марулята са най-нитратни.

# 10
  • София
  • Мнения: 1 317
До колкото знам нитратите се акумулират най-вече в кората( това също ми го е казал агроном) и мисля, че няма да имаме проблем, ако белим зеленчуците, само не знам как ще стане това със спанака и марулите Simple Smile. Отделно съм чувала. че нитратите стават опасни при високи температури ( при готвене), защото се превръщат на нитрити( или нитриди), които всъщност са били по- опасните. Така че- хрупайте си пресни салати! Simple Smile

# 11
  • Мнения: 2 490
Ми само в България ли не разбрахме, че нитратите НЕ СА ВРЕДНИ. Онова старото изискване - дето ходеха да проверяват дали има нитрати в зеленчуците отпадна.
Наистина са опасни това, в което се превръщат нитратите - в нитрити, обаче, убийте ме не съм сигурна при какви случаи и не винаги.

# 12
  • Мнения: 2 490
каква хубава статия:
http://www.bg-mamma.com/contents.php?id=710

# 13
  • Мнения: 3 452
Иве, душице, не съм хвърляла камъни в твоя двор Simple Smile
Но все по-често попадам на разни статии, включително и в нашия вестник, за това, че нитратите не са толкова вредни, колкото се изкарват. ВЕрно, изследвания всякакви се правят в днешно време.......просто не се задълбочавам. Въпреки, че знам за нитритите, употребявам почти всякакви зелении......

Пък и да ти кажа, взеха че ми откриха радикулит Cry, който най-вероятно ще си нося докато мърдам.......и почти съм готова да заживея като за последно Cry

А знаете ли, че откъснатите зеленчуци/плодове губят много голяма част от полезностите си при съхраняването им в хладилник? Най-малки са загубите при замразяване веднага след откъсването.......



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт