Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Германия

Мнения: 899


Тази рецепта е идеална за средно големи хлебчета, които се изпичат в неделя и има за цяла седмица сандвичи за обед - в моя случай за работата. От една доза ми излизат 6 големи или 12 малки (тип земелчета). Изключително вкусни са, стават бързо и не включват бяло брашно, така че са и диетични.

Ето и рецептата:

500 гр. типово брашно (тип 1150)
280 мл. течност - половината вода, половината пр. мляко
2 ч.л захар
2 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая

Подготвям си течностите - 140 мл. прясно мляко със стайна температура и 140 мл. хладка водичка. В купичка разтварям маята, с двете лъжички захар и водата. Оставя се да шупне. В купа се пресява брашното, добавя се солта и се налива прясното мляко. Щом маята е готова се добавя при останалата смес и се замесва меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на колкото искате топки, при мен 6 и се привеждат в желана форма. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат още около 20 мин. (в зависимост от температурата в стаята). Намазват се отгоре с прясно мляко и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се до зачервяване, след което се изваждат и се оставят да изстинат на решетка.



Да ви е сладко!


« Последна редакция: нд, 18 май 2008, 19:42 от Umbra »
Цитирай


Мнения: 1 378
Изглеждат страхотни, пухкави. Ще ги пробвам задължително.
Запазват ли се цяла седмица и как ги съхраняваш?
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Ами към четвъртък-петък вече не са чааак толкова пухкави, но направени на сандвич пак са си вкусни. Иначе ги съхранявам в хартиена или платнена торбичка и в шакф/кутия за хляб.
Цитирай


Мнения: 1 378
Мерси. Отивам да пускам машината. После ще снимам.
ПП: Апаратът професионален ли е, защото снимката е кристална  Hug

Добре че погледнах. Течността 240мл ли е или 280 - два пъти по 140?
« Последна редакция: нд, 18 май 2008, 18:37 от curly sue »
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Леле, сбъркала съм, добре, че видя. 280 мл. е течността, сега ще го оправя!
Да се похвалиш после Smile

Професионален е иначе фотоапарата  Hug
Цитирай


Мнения: 8 598
Ето ги и моите, няма да стоят цяла седмица, най-много до утре да остане някоя бройка. Тъкмо бях приготвила типовото брашно и рецептата на Umbra дойде като по поръчка. Снимките са от телефон, но хлебчетата си ги бива, вкусни са! Umbrabouquet!



« Последна редакция: пн, 19 май 2008, 10:13 от labrex »
Цитирай


Мнения: 1 378
Лабрекс, изпревари ме  Laughing Много хубава идея даваш за форма за печене.
Умбра, благодаря за предложението   bouquet
Тестото стана много мекичко. Душичка. Аз сложих към 300мл течност и малко по-малко от 500гр. брашно, но това се усеща на око. И аз като Лабрекс се опасявам, че няма да има за цяла седмица. Не знам дали за утре ще има  дори Twisted Evil
Цитирай


Мнения: 8 598
Лабрекс, изпревари ме  Laughing Много хубава идея даваш за форма за печене............

Ма кат сме едни рАботни, само чакаме идея някой да подхвърли и почваме - коя по-бърза.....  35

Тая форма ми е по-дълбочка и отдавна си я ползвам за такива хлебчета. Хубаво се изпичат и не ми залепват. Пък и се получава хубавичко венче.

curly sue , хубави са ти се получили хлебчетата - точно като хлебчета.  bouquet  Пък аз покрай плетената питка на пина, като хвана тесто и ме избива на плетки...... Embarassed
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Чудесни хлебчета сте направили, изглеждат страхотно  Hug Радвам се, че ви допада рецептата, тестото наистина става много приятно. Аз също работя на око и мерките ми са приблизителни. По принцип типовото брашно някак поема по-бързо течността, но нея специално съм я мерила точно. Брашното може би е +/- 50 гр. Тъй като меся на ръка, го усещам, за машина за хляб не знам как е Smile

А понеже съм сама тази седмицата, хлебчетата ще ми стигнат идеално за сандвичи на обед през работните дни  Very Happy Иначе със сигурност бихме им видели сметката доста бързо.

curly sue, колко земелчета ти излязоха?
Цитирай


Мнения: 423
Преди месец правих по същата рецепта хляб, като от себе си добавих/ съответно намалих брашното/ по 3 лъжици пшеничен зародиш и смлени , но на не много ситни овесени ядки, много вкусно, мекичко и ароматно хлебче стана, но не го снимах. А като замених топовото брашно с бяло направих земели,намазах с олио, поръсени със сусам, но след изпичане изпада. Използвам темата да попитам защо изпада сусама, непременно ли трябва да е с жълтък , че да остане? И за да се получат хубави разрези преди втасване ли се правят, че и тях не докарах като тези от магазина?
Цитирай

Германия

Мнения: 899
И аз мисля следващия път да сложа овесени ядки или суров слънчоглед. Може би ако намажеш с мляко и тогава сложиш сусама, няма да изпада  Thinking . А иначе разрезите се правят преди втасването и то наистина разрез, а не натискане, така чертичките се разтварят при втасването на тестото и стават като на снимката.
Цитирай


Мнения: 1 378
Ами всичките са на снимката - 7. Но малко по-големи щяха да са по-добре. Т.е. 5-6 си са идеални за сандвич-два. Сега пека в машината за хляб, че днес цял ден на слънце из града и съм загряла като акумулираща печка. Фурната ще я зазимявам  Laughing
Но и при печене във фурната, и сега ми прави впечатление, че колкото втаса, толкова си остава и при печенето  newsm78, защо така, не знам.
Цитирай

Варна

Мнения: 136
Чудесно изглеждат хлебчетата,ще ги опитам при първа възможност!
Благодаря за рецептата!  bouquet
Цитирай

Германия

Мнения: 899
curly sue, наистина не се надуват при печене, предполагам заради вида на брашното. Но те след второто втасване са достатъчно големи, поне за мен.

alexs, дано да ти харесат Smile .
Цитирай


Мнения: 1 378
Успокоих се, че повредата не е само в моя телевизор. А хлебчетата са вкусни. И в машината стана хубав хляб. Леко влажен отвътре.
Препоръчвам.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.