Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 май 2008, 16:07 ч.

изкривена носна преграда

 • 42 180
 • 54
 •   1
Отговори
 • Мнения: 421
здравейте! днес бях на доктор за големият ми син ,и покрай него и мен ме прегледа.вече 2години използвам капки за нос,защото иначе немога да дишам и така доктора ми каза ,че отвътре носната преграда ми била като на зиг - заг.... Shocked ужасссссссссс.някой имал ли е такъв проблем ? споделете... трябва ли да се оперирам или може и така да си карам?

# 1
 • Мнения: 24
Мъжът ми е с такава преграда вледствие на счупване при бой като дете.Дори не е знаел докато не го заведох на лекър защото едва диша като спи и то само през едната ноздра.Казаха му операция но той не иска.Не мисля че ако досега не е имало проблем тепърва ще се появи.Изборът е ваш.

# 2
 • Мнения: 1 512
Проблема се оправя само оперативно.Капките за нос не са решение за това.Ако искаш цял живот да слагаш капки за нос,слагай.Самата операция не е сложна и процесът на възстановяване е малък.Говоря от личен опит.

# 3
 • Мнения: 949
Знам  за твоя проблем ,че е добре да се направи операция иначе с тия капки които ползваш непрекъснато, ще пострада  носната лигавица и от там други проблеми може да си създадеш!

# 4
 • Мнения: 335
Съвсем случайно по друг повод ходих на уши нос гърло и ми казаха,че е дната ми ноздра е на зиг заг и аз не знам как е станало,но единственно мога да дишам докато спя,като си опъна бузата с ръка и така заспивам,лекарката каза ,че само оперативно може да се оправи,но ми каза също,че и ако не ми пречи много не ми препоръчва операция.И така си карам до момента.

# 5
 • София, Манастирски ливади
 • Мнения: 1 194
И аз имам същият проблем - крива носна преграда. При мен е по рождение, но положението се утрежни след многогодишно носене на диоптрични очила, които с тежестта си ми 'смъкнаха' носа. От нармален сега носът ми е 'свлечен', а и продължавам да нося очила. Веднъж при една много силна и упорита хрема посетих 'Уши, нос, гърло'. След ренгенова снимка по настояване на лекарката, на снимката се видя кривата носна преграда. След консултация с нея, рентгенолог и травматолог се установи, че това ми е по рождение и че носът ми също се смъкнал. Горещо ми препоръчаха операция, разбрахм че не е сложна и тежка, ама вече 5 год. от онзи преглед и не съм направила нищо по въпроса. И аз като крис-пис заспивам с техники -моята е с повдигане на носа на горе, пак дишам през едната ноздра, но поне ми е по-леко.

# 6
 • Карлово/ Пловдив
 • Мнения: 631
Здравейте!Аз също съм в изкривена ностна преграда вследствие на удар с топка или сбивания като деца.Аз освен това съм и със сенна и алергична хрема и ползвам капки за нос когато носа ми е запушен и трудно дишам.Капките за нос не помагат при изкривена ностна преграда - те помагат за облекчаване на дишането вследствие на запушен нос - от хрема причинена от настинки или алергични процеси.
Аз въпреки,че съм с изкривена ностна преграда мога да дишам през носа - макар и малко по-трудно.
Лечението на изкривената ностна преграда е оперативно - тук ще ви представя малко информация свързана с проблема изкривена ностна преграда - дано тази информация да ви е полезна.

Анатомични данни за ностната преграда:

Носната преграда представлява пластинка изградена от кост, хрущял, лигавица и кожа, която разделя кухината на носа на две половини. Тя започва в основата на носа с преградката между двете ноздри (колумела) и достига назад до носоглътката.

Различават се две части на носната преграда, подвижна (по-малка) – в областта на ноздрите и неподвижна (по-голяма) – назад. Подвижната част на носната преграда е изградена от хрущялите на крилата на носа, покрити с кожа. Неподвижната част е изградена от хрущяла на носната преграда – предните две трети, и вертикалната пластинка на решетъчната кост и ралника (вомер) – задните две трети. Неподвижната част е покрита с лигавица.

Нормално носната преграда поти никога не се намира точно по средата. Това е физиологично състояние, не предизвиква оплаквания и не изисква лечение.
Изкривяване на носната преграда има тогава когато изместването от средната равнина е значително и предизвиква нарушаване на носното дишане от едната или от двете страни.

Най-често изкривяването на носната преграда се дължи на нелекувани или неправилно лекувани травми на носа. Тъй като носът представлява най-издадената част на лицето той се засяга най-често при травми в тази област. Травма на носа може да има още по време на раждането при преминаване на плода през родовите пътища на майката, а честотата и нараства многократно след прохождане на детето.

При възрастните причините за травма на носа са многобройни и не са обект на тази статия. Други причини за изкривяването на носната преграда са различни аномалии при израстването на лицето като цяло и носа в частност. Те могат да са вродени или да са следствие от заболявания, които водят до нарушение на дишането през носа и от там и до нарушение в развитието му (уголемена “трета” сливица, хронични хреми и синузити, рахит и др.).


Възможни симптоми:

    * Затруднено дишане през носа – едностранно (по-често) или двустранно
    * Повтарящи се инфекции на синусите (синузити) поради запушване на отворите на синусите, които се разполагат по страничните стени на носната кухина
    * Повтарящ се серозен среден отит с намаление на слуха – заради нарушаването на възможността за изравняване на налягането в средното ухо през Евстахиевата тръба (която се отваря в носоглътката зад носната кухина – Фиг. 2)
    * Хъркане по време на сън
    * Смущения в обонянието
    * Носов говор
    * Рефлекторни прояви като кашлица, кихане, главоболие и др.

Необходимостта да се диша през устата води до появата на фарингити, ларингити, бронхити и др.

Възможни клинични признаци:

    * Странично изместване на долния ръб на носния хрущял спрямо подвижната част на преградата (луксация на колумелата). Вижда се като ръб при поглед в ноздрата. (Фиг. 3)
    * Долната част на носа може да е извита по посока на изкривяването на преградата (“Накъдето отива преградата, натам отива и носа.”)


Как се поставя диагнозата “Изкривяване на носната преграда”?
Диагнозата се поставя от лекар УНГ специалист след извършване на клиничен преглед със специални инструменти, а при необходимост и след извършване на съответни изследвания (рентгенова снимка, компютърна томография (скенер) и др.

Лечение се налага тогава когато изкривяването на преградата на носа е значително и предизвиква оплаквания у болните.
Лечението е оперативно под местна или обща упойка. Външни разрези не се правят.

Операцията се състои в отслояване на лигавицата от двете страни на носната преграда и корекция на костите и хрущялите. Прилагат се два основни вида операции:

    * отстраняване на значителна част от костно-хрущялната структура на преградата със запазване на лигавицата (субмукозна резекция) Въведена е в практиката от G.Killian и O.Freer 1902-1904г. Понастоящем почти не се прави
    * изправяне на изкривените участъци без премахване на големи части от костно-хрущялната структура на преградата (септопластика). Въведена е от Cottle 1958г.Какво се случва в следоперативния период?
След операцията в носа се поставят марлени тампони за профилактика на следоперативното кървене. Тампоните се свалят на втория-третия ден след операцията. Освен тампоните от двете страни на преградата се поставят специални пластинки, които служат като шина докато тя зарасне в новото си правилно положение. Пластинките се свалят около 10 дни след операцията.

Какви могат да бъдат усложненията от операцията?
Операциите на носната преграда могат да имат следните усложнения:

    * следоперативни кръвоизливи
    * оток на носа, на горната устна и синини под очите (понякога)
    * изтръпване на предните горни зъби
    * кръвоизлив в преградата (хематом), който ако се инфектира се превръща в
    * абсцес на носната преграда
    * перфорация на преградата
    * външна деформация на носа (поради премахване на големи участъци от преградата)
    * нарушение на обонянието – рядко

# 7
 • Мнения: 140
Мъжът ми е с такъв проблем, спомен от тренировки по бокс от юношеските години.Единственият му проблем е хъркането ,пък и то не е постоянно.Преди години и той се чудеше дали да се оперира , но наш близък лекар го посъветва ,че щом няма някакви усложнения е безмислено да си пречинява излишни страдания.

# 8
 • Мнения: 2 657
И аз съм в кюпа WinkНаскоро го разбрах,след правене на ЯМР,поради ред други причини...Та в последствие се оказа,че може и от това да ме боли глава...Когато докторката ми тук видя снимката и се учуди,но на мен веднага ми светна,че е от двете счупвания Rolling EyesДобре,че поне не ми пречи на дишането Confused

# 9
 • Мнения: 32
Във Варна знам, че има добър специалист. Наскоро прави операция точно по повод изкривена н. преграда и приятелят ми е много доволен! Възстанови се бързо!

# 10
Имам проблем и искам да го опиша,мисля че мястото му е тук.Преди два месеца си оперирах десния максиларен синус . Имах възпалителни процеси от дълги години но на последък по задълбочени и при снимка се останови че имам чуждо тяло в синуса от пънеж на зъб и това е причината за  възпалителния процес.Наложи се операция на синуса , отстраняване на чуждото тяло и гнойта от мен , но от няколко дена усещам възпаление дълбоко зад носа ,секретите промениха цвета си на мътни и жълти макар и в много малки количества. Притеснена съм че синузита може да се върне отново, започвам да се съмнявам че операцията решава проблеми от този характер завинаги. На всичкото отгоре ми се вие свят като легна и си обърна главата на дясно дали е от операцията ,ще премине ли, незмам.Ако питате мен,помислете добре преди да се оперирате за и против, плюс и минус. Това е.

# 11
 • Мнения: 278
Племеника ми е със същия проблем-налага се операция.Моля за координати на добри и проверени хирурзи.

# 12
 • Мнения: 780
Племеника ми е със същия проблем-налага се операция.Моля за координати на добри и проверени хирурзи.
Здравей! Проф.Ценев, проф.Кунев  /УНГ/- ИСУЛ, София.

# 13
 • Мнения: 2 730
 Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 780
 newsm78

# 15
 • Мнения: 421
моми4ета нямах дълго време нет,и затова неможех да се включа.на всички голямо благодаря за отговорите.и аз не мисля засега да се оперирам,по натам ще видим

# 16
 • Мнения: 90
здравейте,
аз съм с изкривена носна преграда( вследствие на " разкрасяване" на носа,махане на гърбица итн). Доктора се пооля малко и ми докара сериозен проблем - доста крива преграда.Както казва личната ми УНГ - направо ти е помляна.Та,насочила съм се за реоперация,вероятно доц.Джамбазов( Пловдив) или доц.Цветков(ВМА мисля беше)Вече една год имам проблем с дишането,будя се от задух,но от други проблеми не ми остава време за носа.
Успех на всички   bouquet

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 357
здравейте,
аз съм с изкривена носна преграда( вследствие на " разкрасяване" на носа,махане на гърбица итн). Доктора се пооля малко и ми докара сериозен проблем - доста крива преграда.Както казва личната ми УНГ - направо ти е помляна.Та,насочила съм се за реоперация,вероятно доц.Джамбазов( Пловдив) или доц.Цветков(ВМА мисля беше)Вече една год имам проблем с дишането,будя се от задух,но от други проблеми не ми остава време за носа.
Успех на всички   bouquet

А,аз си мислех,че само аз съм така..... След две такива операций ,при известен столичен естет, освен,че резултата не беше това което трябваше, а и немога да дишам като хората, казват ми,че и хъркам от тогава. Днес се поразрових какво трябва да направя, и май се оказва,че не е толкова сложно и болезнено. Само ще помоля, за кординати за някой в София Praynig

# 18
 • Мнения: 118
моми4ета нямах дълго време нет,и затова неможех да се включа.на всички голямо благодаря за отговорите.и аз не мисля засега да се оперирам,по натам ще видим
и аз съм с твоя проблем, но не мисля да се подлагам оперативно на лечение, щом не ти създава неудобства, няма и нужда  Peace и на мен ми откриха изкривяването случайно, но не ми е препоръчаха хирургическа намеса

# 19
 • Мнения: 835
Изкривяването на ностната преграда се среща много често, но ако не ти създава проблем не се оперирай.

# 20
 • във фурната
 • Мнения: 509
Аз съм се оперирала при доц.Джамбазов-хем ми изправи преградата,хем ми махна гърбицата.Сега носът ми е перфектен и като визия,и като функция.

# 21
 • Мнения: 2 011
Аз съм така - откриха ми я преди 3 години. Синът ми също!
При деца операция е невъзможна поради растеж на костите. След приключване на растежа на костите - някъде към 19-20 г може да се предприеме такава операция.
 Синът ми през зимата  качи няколко килограма и се започна и с хъркането... Аз също трудно дишам , но скоро мисля да предприема и операция!  Peace

# 22
 • Sofia
 • Мнения: 357
да  подбутна,Момичета дайте някакви кординати за София!

# 23
 • На точното място
 • Мнения: 297
На мен ми откриха този проблем, когато търсихме причина за честите ми главоболия - бях на 17г.
Оперираха ме тогава с местна упойка . За една седмица всичко отшумя. Доволна съм че го направих, защото да си буквално всеки ден с главоболие  #Crazy

# 24
 • Мнения: 90
да  подбутна,Момичета дайте някакви кординати за София!
rivalka,какво по-точно те интересува?Координати на УНГ хирург ли?

# 25
 • Sofia
 • Мнения: 357
да  подбутна,Момичета дайте някакви кординати за София!
rivalka,какво по-точно те интересува?Координати на УНГ хирург ли?

Да, точно така- не искам да ходя пак при онзи платичен хирург Naughty  Четох някъде нещо за ИСУЛ, ама къде беше..... Thinking

# 26
 • Мнения: 511
В ИСУЛ ти препоръчвам д-р Кунев. Ама координатите му съм ги затрила някъде.

# 27
 • Мнения: 421
Аз съм се оперирала при доц.Джамбазов-хем ми изправи преградата,хем ми махна гърбицата.Сега носът ми е перфектен и като визия,и като функция.


моят като визия си е прерфектен,само тази носна преграда,която обаче не личи на външен вид.и засега се отказвам от операция,страх ме е.

# 28
 • Sofia
 • Мнения: 7 178
  didolinkata,rivalka,издайте,моля ви, имената на онези хирурзи,дето ви създадоха такъв проблем!Някой друг да не се изпати с тях! Rolling Eyes

# 29
 • Sofia
 • Мнения: 7 178
Проблема се оправя само оперативно.Капките за нос не са решение за това.Ако искаш цял живот да слагаш капки за нос,слагай.Самата операция не е сложна и процесът на възстановяване е малък.Говоря от личен опит.
  А теб кой те е оперирал,би ли споделила,моля? Simple Smile

# 30
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Най-често изкривяването на носната преграда се дължи на нелекувани или неправилно лекувани травми на носа. Тъй като носът представлява най-издадената част на лицето той се засяга най-често при травми в тази област. Травма на носа може да има още по време на раждането при преминаване на плода през родовите пътища на майката, а честотата и нараства многократно след прохождане на детето.

според данни на СЗО 85 % от населението имат изкривяване на носната преграда.не на всички обаче това създава проблеми.най-честата причина за това обаче не са травмите, а т. нар. " ефект на китайската пантофка".лицевия скелет расте по-бързо от черепа и това създава предпоставка за изкривяване на хрущялната и в по-тежки случаи на костната част на преградата.
самата операция е всяко чудо за три дни ако е направена кадърно.

# 31
 • Мнения: 404
Здравейте,

Мъжът ми имаше много силно изкривена носна преграда по рождение, и баща му, и дядо му имаха същите носове.  Той получаваше синусни инфекции през няколко седмици от това, че не можеше да се оттича носа му както трябва.  Вечно запушения нос пък му пречеше на дишането, особено нощем и беше започнал да проявява сънна апнея.  Хъркаше нощем и от дългогодишно хъркане, сливиците и увулата му бяха уголемени (от менахичното издърпване според лекаря).

Трябваше първо да отиде да спи на два пъти в болницата, за да премерят нивото на кислорода, който вдишва нощем.  След това му направиха наведнъж операция на септума, синусите (от годините инфекции имаше сраствания и бяха и те запушени), сливиците и увулата.  Разликата след това беше огромна, както визулна, така и начина, по който се чувстваше.  Не хърка нощем и се наспива, няма сънна апнея, синусните инфекции почти спряха и така.  Даже съжаляваше, че е чакал толкова години да предприеме тази стъпка.

# 32
 • Мнения: 90
  didolinkata,rivalka,издайте,моля ви, имената на онези хирурзи,дето ви създадоха такъв проблем!Някой друг да не се изпати с тях! Rolling Eyes
мен ме оперира Емил Георгиев....Пълен нещастник и некадърник!!!!! #2gunfireНИКОГА не ходете при него....
Иначе ако някой ден остане ред и за мен(от други грижи нямам време),та ако остане време съм си харесала 2ма доктори УНГ хирурзи,единия едоц. Джамбазов от Пловдив,а другия е Цветков от ВМА.

# 33
 • Sofia
 • Мнения: 357
  didolinkata,rivalka,издайте,моля ви, имената на онези хирурзи,дето ви създадоха такъв проблем!Някой друг да не се изпати с тях! Rolling Eyes

При д-р Сердев,бях аз

# 34
 • Мнения: 10
На мен утре ще ми правят подобна интервенция. Ако оцелея, ще разказвам...

# 35
 • Мнения: 2 011
На мен утре ще ми правят подобна интервенция. Ако оцелея, ще разказвам...
Ще стискам палци!  Praynig Praynig
Ще оцелееш и ще разправяш!!!  Hug

# 36
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 573
Аз имам изкривена носна преграда, получена
при травма в бебешка възраст. И досега съжалявам,
че преди години не приех предложението да се
оперирам. Цял живот дишам само с едната ноздра,
при хрема не ми се говори как се чувствам!

# 37
 • Мнения: 2 011
Аз имам изкривена носна преграда, получена
при травма в бебешка възраст. И досега съжалявам,
че преди години не приех предложението да се
оперирам. Цял живот дишам само с едната ноздра,
при хрема не ми се говори как се чувствам!
Никога не е късно за такава операция!  Peace

# 38
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 573
Никога не е късно за такава операция!  Peace

Не ми стиска, толкова болки съм изтърпяла.

# 39
 • Мнения: 2 011
Никога не е късно за такава операция!  Peace

Не ми стиска, толкова болки съм изтърпяла.
Недей така , и аз съм изтърпяла ....но все пак ще се подложа на такава операция защото ми писна  да не мога да  дишам като нормален човек с нормален НОС.  Rolling Eyes При мен обаче има и  алергичен ринит и ще трябва да  изчакам  да мине летния сезон и тогава  да се замисля за операция!
Няма да те  боли ! Аз ти обещавам!!  bouquet

# 40
 • Мнения: 10
Засега оживях. Не боли много, просто се събуждаш с пълен с бинтове нос.
На втория ден ми махнаха бинтовете, пак не болеше много, но беше неприятно.
За съжаление продължаваш да не можеш да дишаш. А пластините в носа се усещат все по-неприятно и болезнено. Бих казал дори. че днес ме боли повече отколкото първите дни след операцията.
Едвам си мърдам горната устна, и непрекъснато нещо тече от носа...
От сега умирам от страх какво ще става в петък като махат пластините при положение, че дори най-лекото докосване на носа боли ужасно.
Дано има смисъл от цялата работа, че си е истинско мъчение

# 41
 • Мнения: 2 011
Засега оживях. Не боли много, просто се събуждаш с пълен с бинтове нос.
На втория ден ми махнаха бинтовете, пак не болеше много, но беше неприятно.
За съжаление продължаваш да не можеш да дишаш. А пластините в носа се усещат все по-неприятно и болезнено. Бих казал дори. че днес ме боли повече отколкото първите дни след операцията.
Едвам си мърдам горната устна, и непрекъснато нещо тече от носа...
От сега умирам от страх какво ще става в петък като махат пластините при положение, че дори най-лекото докосване на носа боли ужасно.
Дано има смисъл от цялата работа, че си е истинско мъчение
Има смисъл!!!
Казвай си всеки ден, че днес е по-добре от  вчера  а утре ще е по-добре от  днес!!! Hug
Колко време стоя в болницата ? Кой те оперира и къде , в кой град!
  bouquet  bouquet

# 42
 • Мнения: 10
Оперираха ме в София, в Токуда. мисля, че беше доктор Златков.
Махнаха ми тампоните на втория ден, пластините ще ги махнат в петък, което е 10-ти ден от операцията.
В болницата бях 2 нощувки и ме изписаха. По принцип можеше да ме изпишат и още на втория ден след като ми махнаха тампоните.
Ще пиша пак... надявам се Simple Smile

# 43
 • Мнения: 10
Махнаха ми пластините в петък. Доста неприятно, доста боли, но пък за около 3 минути и минава.
Сега остават твърде много корички, съсиреци и т.н., които се надявам, че ще паднат в следващите дни. Продължавам да слагам кремове и витамин А....

# 44
 • Мнения: 194
доколкото разбирам възстановяването не е толкова бързо.
А как се чувствуваш?

# 45
 • Мнения: 10
Все още не се чувствам добре. 22 дни минаха, а си е запушен. Вече почти не боли, но през нощта изобщо не мога да дишам през носа...

# 46
 • Мнения: 2 011
Все още не се чувствам добре. 22 дни минаха, а си е запушен. Вече почти не боли, но през нощта изобщо не мога да дишам през носа...
що ли си мисля , че трябва да се обадиш на доктора  си  newsm78  20 дни са сериозна цифра. Или ти се възстановяваш по-бавно или наистина има някакъв проблем !!!
Късмет и успех !   bouquet

# 47
zdravey i az imam tochno sushtiq problem,hodil na ushi nos gurlo pregledame kaza da si napraq snimka i taka,poneje che nemam 17 godini kaza kogato gi navarsha da otida pak,da me pregleda i togava sa misli za operaciq ili ne ama bez operaciq ne moje da se opray,ot nosa i az disham trudno poprincip disham ot ustata     

# 48
 • Мнения: 63
И аз имам изкривена носна преграда - не ми пречи на дишането през деня, но понякога хъркам нощно време. Другото, което съм забелязала, е че носът ми "тече" през всички сезони на годината. Чувала съм обаче от хора претърпели подобни операции, че не са особено успешни, в смисъл няма някакво кой знае какво подобрение.

# 49
Здравейте,

аз също имам проблеми с дишането, затруднено дишам през носа и затова основно дишам през устата. Всяко сутрин имам хрема, понякога и през деня. Другото, което много ме тревожи е, че много често ми са надуват жлезите на врата, стават като две топчета, подобно на заек. Като малка много често съм боледувала и са ми отрязани сливиците. Досега с това си обяснявах надутите жлези.
Днес ходих на УНГ. Оказа се, че имам изкривена носна преграда. Дадоха ми направление за рентгенова снимка и ще ходя тези дни. Докторът каза, че ще говорим пак след като види снимката, но вероятно единственото, което може да ми помогне е операция. Имам и много малка, почти незабележима гърбица, която аз си знам и която от малка си мечтая да разкарам. Докторът каза, че и тя може да бъде изпилена по време на операцията на носната преграда. Много се колебая и не знам дали да се подложа на всичко това.
Моля ви, ако някой е минал вече през това да сподели мнението си и да каже дали резултатите си заслужават.

Благодаря предварително!

Поздрави!

# 50
 • Мнения: 421
ако не пречи на дишането ,за мен операция не се налага.ох,понеже и на мен ми казаха операция,и аз сега се опитвам да се успокоявам.но засега нямам намерение да се подлагам на интервенция

# 51
Здравейте всички!
И аз имам крива носна преграда. Ходих на УНГ, защото хъркам и се опитвам да установя от какво (аз съм на 24г, с нормално тегло, не пуша от доста време..). На 2 пъти провеждах лечение с разни хапчета (Синупрет, Клариназе), спрейове (Авамис, Беконазе), антибиотик Бактробан, гел Виброцил.. и ефект нямаше никакъв. Тогава лекарката ми каза, че щом тези неща не ми помагат, вероятно хъркането ми (което всъшност не е постоянно, но често) е причинено от кривата носна преграда. Също и носа ми винаги е запушен, особено сутрин и имам ужасни храчки, дори без да съм болна и с хрема. За това тя отново посочи като причина кривата носна преграда. Препоръча ми операция. Още се чудя какво да правя, ами ако операцията не реши проблема? Моля, ако някой се е подложил поради такава причина, да сподели има ли ефект!

# 52
 • not found
 • Мнения: 284
Кажете добър специалист във Варна и колко пари е да се оперираш при условие , че не съм плащала здравни осигуровки .
Благодаря префварително   bouquet

# 53
Здравейте. Аз сам на 12години и ми предлагат операция като стана някаде на 16-17г. Ходихме във ВМА при д-р.Огнян Попов. Какво мислите вие по вапроса? Да отида ли да попитам дали е по добре сега да се оперирам или както каза лекарят на 16-17г?

# 54
 • Мнения: 3 370
aз бях с девиацио септи нази - изкривена носна преграда.
пластика само, няма друго решение.
потърсете добър пластичен хирург.

Моля, ако някой се е подложил поради такава причина, да сподели има ли ефект!
аз имам такава пластика, и поради изкривяването, и по естетически причини ми правиха пластична операция.

да, има ефект. дишам без капки, иначе години наред бях на ксилометазолин.

обаче , не спрях да хъркам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт