Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 май 2008, 17:48 ч.

"Тъпата ми свекърва"

 • 7 216
 • 80
 •   1
Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 2 988
Така заглавието ми по - скоро е една извадка от множество мнения. Какво искам да питам? Четох си днес мнения за свекърви. Верно има трагични случай, комични такива. Има обаче едни дето не ги разбирам. За какво иде реч? Иде реч за онези нагласи дето ги имаме насадени. Защо се сърдим когато свекървата иска да разполага с времето си. Извадка "Не го е погледнала", "Чуди се какво да прави", "Не му е купила нищо", "Сети се, че има внуци". Защо си мислим, че някой ни е длъжен? Кой ни е казал, че са длъжни да ни гледат децата?
Пример свекървата да речем на два пъти за две седмици взима внучето с приспиване у тях. Извод: "Сетила се че има внуче". Не е ли достатъчно това, че жената е решила да помогне? Какво да прави да го гледа нон стоп. Защо чудя се аз въобще си мислим, че са задължени да го правят. Обяснете ми моля. Аз явно не го вдявам това. Не преразказвам случка или нещо такова. Просто винаги съм се чудела на това. Да не би раждайки дете да сключваме договор с родителите си, че ще ни го гледат? Защо ще съпоставяме роднините от двете страни, кой повече? Не ни ли стига, че ако искаме да оставим детето на някого поне за малко има на кого? И защо е толкова тежко да се гледат деца, че държим сметка кой по колко го гледа?
Чесно ви казвам ако някой ден чуя такива думи за себе си, по такъв глупав повод много ще ме заболи.

# 1
 • Мнения: 1 844
не става въпрос кой на кого с какво е длъжен.естествено,че няма закон,задължаващ бабите да гледат внуците си.но това трябва да е тяхно желание,тяхна иниациатива.просто отвътре трябва да им идва.

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 2 988
не става въпрос кой на кого с какво е длъжен.естествено,че няма закон,задължаващ бабите да гледат внуците си.но това трябва да е тяхно желание,тяхна иниациатива.просто отвътре трябва да им идва.
Точно така е. Въпросът по - скоро е защо трябва да бройм кой, как, защо, колко? Вместо просто да кажем "Мерси".

# 3
 • Мнения: 641
.... Извадка "Не го е погледнала", "Чуди се какво да прави", "Не му е купила нищо", "Сети се, че има внуци". Защо си мислим, че някой ни е длъжен? Кой ни е казал, че са длъжни да ни гледат децата?
Това нистина е извадено от контекста и не е ясно по какъв повод е писано, но може би е имало очаквания ТЯ поне да попита по телефона как е детето, ТЯ поне да попита снахата има ли нужда от помощ поне в началото, ТЯ да се радва на детето .
Това говори, за обич и загриженост, може би очаквани от снахата.

А, че никой не е длъжен да ти гледа децата, така е.

# 4
 • София
 • Мнения: 581
 Аз съм от снахите, които предпочитат да си гледат сами детето.Много рядко прибягвам до услугите на свеки.Когато това се е случвало, винаги съм казвала "Мерси".Имаше период, в който плащах на една съседка да ми взима детето от градина, защото това за мен е по-добрия вариант.Е, свекърва ми позеленя като разбра.
 Аз лично държа бабите да ми не ми помагат в отглеждането и възпитанието на детето, само че на мойта свекърва това не й харесва, а пък на мен не ми пука за нейното мнение.Важното е, че живеем сами и на никой не дължа обяснения и пр.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 22 948
Защото има всякакви хора.
Сещам се за един пример с моя съседка. Мъжът й(бившия) живее в чужбина. Тя работи на смени и когато е нощна - вика позната да гледа детето й, като разбира се й плаща. Свекърва й живее в съседния блок, не работи, тук-там ходи до село. Не й се обажда, не взима детето дори за час да го види. Но когато синът й се прибере(това се случва веднъж в годината за 10 дни), тогава е най грижовната баба - взима го на разходки, купува му разни неща, води го по различни места и т.н. - все едно цяла година се е държала така. Е, как да не кажеш в такъв случай - сетила се, че има внук.

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 2 988
Както казах има трагични ситуации.  Wink Говоря за най - общите. Когато примерно бабата го взима за ден, два, три в месеца.....Веднъж седмично. Такива неща. И когато въпреки това все се намира повод да и се каже едно от горните.
Зная, че има и други ситуации. Говоря за най - тривиалните неща. Не поставям ситуации от рода на някакви уговорки. Примерно да гледа детето, а вие да сте на сватба, почивка или просто да излезете.

# 7
 • София
 • Мнения: 345
Бабите и дядовците не са длъжни да гледат внуците. Ако го правят, когато родителите имат нужда от помощ (но задължително съобразявайки се с правилата, установени от родителите) - заслужават благодарност, и то голяма. Hug

# 8
Смешното е, че съм чувала невероятно грозни приказки от моята свекърва по адрес на нейната свекърва... От време на време ми горят ушите, какви ли ги реди за мен...

И нито една добра дума за нейната свекърва... Mr. Green За мен дори не си помислям

# 9
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Въпросите ти не са уместни?
Ситуациите са различни, хората и разбиранията също....а мненията се изграждат да база дълъг съжителски опит, който няма как и защо да бъде описван във форума.
И на кратко по темата...никой не е длъжен да гледа децата ни....дразнещото по-право е липсата на човешко отношение и разбиране към трудностите на младите.И определението "тъпа" не се поставя само заради отказ за гледане.
Никой не може да ме убеди, че битовите проблеми са същите както преди 30 години (тогава когато нашите родители са ни гледали без "чужда" помощ)...
Нито е имало такива проблеми със социалните заведения, нито с работните места (тъй като всеки е работел от 8.00 до 17.00 часа)....

# 10
Не е длъжна. Не съм го изисквала, нито пък тя е проявила някога инициатива, никога не го е гледала, това по някакъв начин не ме наранява.

Единственото, за което понякога ме боли е, че реагира много грозно, когато не кръстихме детето на свекъра, няма да навлизам в подробности  Tired не сме обещавали, нито е на моите родители, с времето сякаш го превъзмогна, но пак усещам нотки понякога Tired например за 4 г., поне на един рожден ден да бяха дошли, на мъжа ми вече му е неудобно да ги каним като дойде време  Confused но аз съм твърда, не реагирам, не показвам нищо, родители са му, държа се нормално и до там.

Регистрирана съм, както се досещаш  Laughing

# 11
 • на изток от рая
 • Мнения: 223
Имам питане-когато свекито достигне дълбока, немощна старост и има нужда от грижи, аз , галиба, да се чувствам ли длъжна?  newsm78
"Ти на мен, аз на теб" е според мен. Така че, да се опрятат свекървите и да си влизат в ролята на баби.
Така си мисля аз- щастлива майка на 2 момчета и бъдеща всеотдайна, надявам се, свекърва. Че да има  после кой една вода да ми даде.
Толкоз!  Crossing Arms

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 2 988
Ето един пример от мен. Майка ми ни е изгледала сама. Без помощ. Не си спомням да съм спала в апартамента на баба ми. На вилата понякога. Но нито веднъж майка не е казала нищо лошо нито на баща ми, нито на нас.
От друга страна имам приятелка, чието дете всеки Петък се взима от свекървата и в неделя на обяд се връща. За да се види с мъжа си./Тя не работи/. И понеже веднъж отишла на гости без да им занесе нещо, но не помня какво. /само че беше велика глупост/. Моята приятелка каза, че видиш ли си клатела краката вместо да и помогне.
Ей това ме подбуди като цяло да се замисля. Верно е, че има жени който е трудно да ги разбереш и от двете страни. Но като чух как приятелката ми буквално се изплю върху усилията на жената ми се отврати. Това ме накара и да се разровя в някои теми тук. Не нещо конкретно, но просто сумарно казано.
Другото дали бих гледала свекърва или друг близък на старини. Само ще кажа, че децата не са длъжни на родителите си, затова че са ги отгледали. Всичко е въпрос на лична преценка.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 2 168
Мотото "никой на никого не е длъжен" звучи добре, но просто не е вярно. Тук все още живеем във време, в което всеки е длъжен на някого по някаква причина. Много жени приемат тежко факта, че живота се е променил и че жени, чиито деца са отгледани от родителите им и са настоящи баби и дядовци са забравили как те деца не са гледали, защото са им "помагали" по три-четири- пет години в това, често ежегодишно. Промени се и това, че сегашните ни майки и свекърви би следвало да са петдесет и пет годишни пенсионерки/ и много от тях съжеляват за това/, а не работещи дами, част от тях и с големи отговорности в работата си. Тук се пука всичко. Та и майка ми и свекърва ми работят колкото мен, че и двете са и на в пъти по- отговорна работа като пост и работно време. За какво да се сърдя? Колкото помагат- добре дошло. Но не се дразня от тези момичета, които имаш предвид- половината си имат причини да мислят така, другата половина си имат емоционалност и IQ, което натам ги дърпа...

# 14
 • Мнения: 395
Да ми е жив и здрав синът, никой не ми го е гледал. Беше на 3-4 годинки, на мен ми се приходи на дискотека/колкото и странно да ви звучи,до тогава-не/ и хайде малкият с нас. Сложихме го точно под една тонколона горкия, и там си и заспа. Ама какво да правим- една вечер, прежалихме го и той издържа милия. Вече е на 10 години, сам се гледа дето се казва. Ей така го отгледахме, нищо че е кръстен точно на свекъра/може да се каже, че на сила ме накараха/, но хората почти не са го поглеждали. А пък, че аз тях ще погледна като остареят- просто да забравят за мен! Хората са казали- Погледни ме с едното, да те погледна с двете.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт