Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 май 2008, 11:35 ч.

Подарък за златна сватба?

 • 15 770
 • 8
 •   1
Отговори
 • БГ
 • Мнения: 314
Здравейте, свекъра и свекървата правят златна сватба на 24.5. в голямо чудене сме какво да им подарим.Отпадат почти всички домакински уреди и принадлежности имат всичко.
Имах идея да направим някакъв колаж със снимки на децата и внуците, но не знам къде може да се направи в нашия град, пък и не остана време.
Всякакви идеи ще са ми полза.

# 1
 • Мнения: 3 814
Подари им икона на св. Мина - закрилник на семейството  Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 2 700
Ако са подвижни, единственото нещо, което ми хрумва за такава годишнина е или екскурзия (може и краткотрайна и наблизо) или почивка (било то и в санаториум).

# 3
 • София :(
 • Мнения: 193
Не зная дали има някакво правило какво се подарява на такъв юбилей, но зная че на 50 годишнината от брака двойката си подменя брачните халки. Би било логично да се подари нещо златно, поне така съм чела, но сигурно си зависи и от хората , от отношенията ви...

# 4
 • Майничка
 • Мнения: 6 241
Дискове с хубава българска музика. Сборник с подбрани тостове и такъв с подбрани стихове за любовта (издателство "Дамян Яков" имат такива подборки).
За колажите - питай във фото студио.

# 5
 • В страната на ненаучените уроци ...
 • Мнения: 3 770
1 година - Памучна или басмяна сватба.

Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. С една дума, тече семейното ежедневие. Подаряват се хавлии и кърпи.

 

5 години - Дървена сватба. 

Петте години са критична годишнина, то този повод от обичая на този ден Тя и Той да си разменят различни дървени предмети. Подаряват се дървени предмети.

 

7 години - Медна сватба. 

Празнува се след цели 7 години семеен живот – период, който мнозина считат за особено критичен в съпружеските взаимоотношения. И като залог за бъдещето щастие съпрузите си разменят медни монети или съдове. Купуват се медни съдове за дома.

 

8 години - Тенекиена сватба. 

С това твърде сиво название наричат 8-та годишнина от бракосъчетанието. И в потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, двамата съпрузи си подаряват лъскави домакински съдове. Взимат се лъскави предмети за кухня.

 

10 години - Сватба на розите.

На този празник се канят гости, кумовете и шаферите, съпреживели заедно с остарелите с едно десетилетие младоженци техния най-щастлив ден. И не само се подаряват рози с цвета на любовта, но и се танцува с червени рози.

13 години - Дантелена сватба. 

Тази сватбена годишнина е своеобразно предупреждение: не забравяйте да поддържате блясъка на своя брак! Купува се спално бельо.

 

15 години - Стъклена сватба. 

Петнадесет съвместно преживени години! Той и Тя си подаряват стъклени предмети , влагайки особен подтекст: че отношенията между съпрузите трябва да бъдат да бъдат чисти и прозрачни като стъкълце. Подаряват се кристални предмети.

20 години - Порцеланова сватба. 

Празнува се след 20 години брачен живот. Празничния обед се сервира в нов порцеланов сервиз в знак на това, че от старите вече не е останала и една чинийка... Купува се порцеланов сервиз.

 

25 години - Сребърна сватба. 

Този четвъртвековен юбилей – един истински подвиг в семейното летоброене! На празника се събират всички роднини. И наред със златните венчални пръстени, които все още носят, двамата съпрузи взаимно си даряват и по един сребърен. Подарява се сребро.

 

30 години - Перлена сватба. 

Отбелязва се след 30 години съвместен живот. С названието си напомнят за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица... За съпругата - перлена огърлица.

35 години - Ленена сватба. 

Това е един междинен юбилей – 35 години брак, но все пак юбилей! На този ден съпрузите обогатяват покъщнината с ленени покривки и кувертюри. Купуват се покривки, пердета.

 

40 години - Рубинова сватба. 

Съпрузите празнуват 40-та годишнина от сватбата си. Подаръкът е особено символичен, към златните венчални пръстени се прибавя по едно рубинче – камъка на любовта и огъня. Подарява се пръстен или накит с рубин.

 

45 години - Сапфирена сватба.
Подарява се пръстен или накит със сапфир.


50 години - Златна сватба. 

Половин век заедно неразделни в радост, и в неволи! По този забележителен повод съпрузите твърде символично си устройват повторна сватбена церемония – заменят старите си златни пръстени с нови. Подаряват се златни бижута.

60 години - Диамантена сватба.
Подарява се пръстен или накит с диамант.

 

70 години - Благодатна сватба.
75 години - Коронна сватба.

Да си 75 години заедно с любимия човек – не е ли това най-красивия подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път!

# 6
 • Мнения: 3 814
Това за годишнините е хубаво да се знае като информация, но това касае самите юбиляри, не гостите им. Авторката на темата има питане за подарък към свекъра и свекървата, не мисля, че е удачно тя да им взема нови златни пръстени.

# 7
 • София
 • Мнения: 575
Подари им икона на св. Мина - закрилник на семейството  Peace

аз такава също съм подарявала за 20-годишнината от сватбата на родителите ми... ако се решиш на нещо такова кажи за какво я искаш - те ще те упътят, защото има Св.Мина и на кон, който е закрилник не не точно на семейството ...
когато аз купувах моята също я осветих в Света Неделя

# 8
 • София
 • Мнения: 134
Преди 4-5 години бабини празнуваха златна сватба.
Казаха ми в денят на събитието. Беше неделя и нямаше откъде да им търся подходящ подарък!
Занесох им едни мечета гушнали едно сърце. Инфантилно, но те пък се зарадваха.  Joy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт