Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Живеещи в чужбина
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 114 отговора

Istanbul

Мнения: 247
Наскоро разбрах ,че след 5 годишен брак ,съпругът ми има право да получи българско гражданство -съответно паспорт,което автоматично ще го освободи от кошмара - българска виза.

Ние имаме вече 7 години брак и българско свидетелство ....

Някоя от вас знае ли подробности или още по-добре би било ,дали съпруга-чужденец на някоя от вас вече е и български гражданин?
Цитирай


Мнения: 2 033
Някой страда от многоженство тука.
3 теми?
Цитирай


Мнения: 3 424
Трябва да живее повече от половин година
на година в България, тогава има право.
Цитирай

в средата на мъглата

Мнения: 3 804
http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=view& … 53&Itemid=264
това намерих
Трябва да живее повече от половин година
на година в България, тогава има право.
това не беше ли само за постоянното пребиваване newsm78
Цитирай

без обхват

Мнения: 5 745
Имаш да прочетеш 2 закона.
Единият е законът за Българското гражданство, глава втора Придобиване чл.12 и 13.
Много е важно да си намериш и Наредбите за приложение на този закон ( всичко ч/з Гугъл), за да видиш какво
точно е необходимо да подадеш като документи и къде.
Другият закон, който те съветвам да прочетеш е Законът за чужденците в България.

Цитирай

София

Мнения: 505
Мъжът ми след  6 години брак и пребиваване в РБългария през цялото това време - все още не ставал за БГ паспорт  Hug много сме спешъл ние тук.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
До колкото ми е известно за да придобие българско гражданство, трябва да се откаже от другото. Поне на нас ни казаха така преди няколко години в президентството.
Цитирай

Bristol

Мнения: 6 638
До колкото ми е известно за да придобие българско гражданство, трябва да се откаже от другото. Поне на нас ни казаха така преди няколко години в президентството.
Зависи от спогодбата между двете страни, британците могат да имат БГ гражданство, без да се отказват от първото си.

Съжалявам, но имам инфо само на английски. Ще ти го пусна него, дано свърши работа, в началото има координати, къде да се обадиш и разпиташ в България.

Цитат
Ministry of Justice

Bulgarian Citizenship and Adoption Directorate

1 Slavianska Street

1040 Sofia

Tel: +359 2 91408

Facsimile: +359 2 9809223


I. List of the documentation to be submitted for acquiring of Bulgarian citizenship through Naturalisation

1. Application to the Minister of Justice

The application has to be done in Bulgarian language and has to contain:

a) Given name, father's name and family name according to the birth certificate. If there is a change in any of the names, a document has to be submitted to confirm the change - marriage certificate or a court decision;

b) Permanent address of the applicant in Bulgaria or abroad. An applicant from abroad can designate a person living in Bulgaria and his/her address to receive correspondence relating to the application on his/her behalf;

c) The circumstances motivating the applicant to apply for a Bulgarian citizenship.

If the applicant is under 14 years of age or the applicant is not capable of taking decisions for himself/herself, the application is submitted by the parents or the legal guardian. The application is submitted by one of the parents, if the other one is deceased or has no parental rights.

If the applicant is between 14 and 18 years of age or is partially capable of taking decisions for himself/herself, the application is submitted by the applicant himself/herself. The application has to be signed also by the parents or the legal guardian. The application is signed by one of the parents, if the other one is deceased or has no parental rights.

When the parents disagree on the application between themselves or there is a disagreement between parents on one hand and the person between 14 and 18 years of age, the matter has to be decided by the competent Bulgarian District Court. The court decision has to be enclosed to the application.

2. Detailed Curriculum Vitae. For persons, who are up to 14 years of age, both parents submit CVs.

3. One photograph.

4. Birth certificate or a notarised / legalised copy of it.

5. Declaration (model No.2).

6. Document by the Ministry of Education and Science of the Republic of Bulgaria showing the proficiency of the applicant in Bulgarian language.

7. Court certificate from the Bulgarian courts of the criminal record of the applicant. Such document has to be submitted also from the competent authority of the country, the citizen of which is the applicant. If the applicant resides permanently in a third country, such document has to be submitted also from the competent authority of the latter country.

8. Identity document for a foreign person permanently resident in Bulgaria issued by the Ministry of Interior of the Republic of Bulgaria. The document has to show that the applicant has been permitted permanent residence in the Republic of Bulgaria not later than 5 years before the date of submission of the application.

9. Certificate from the Bulgarian Prosecution Service that the applicant is not prosecuted for a crime of general character, if he lives permanently in Bulgaria.

10. A document from the employer that the applicant has an employment or a document from the respective local Tax authority for a declared income from the previous year.

11. Medical document issued by the Doctors' Consultative Committee of the local hospital confirming that the person is free of decease according to Art. 36 and 36a of the Bulgarian Public Health Act.

12. Receipt from a bank for payment of the charge of 10.00 Bulgarian leva to the Bulgarian National Bank - Headquarters, The Ministry of Justice of the Republic of Bulgaria, account No. 3000173700, Bank Identification No. 6301301084, Bank sort code 66196611.

Applicants, who apply for Bulgarian citizenship on the ground of Article 13 of the Bulgarian Citizenship Act (applicants who have been, for at least three years, and still are, legally married to a Bulgarian citizen; who have been born in the Republic of Bulgaria, or; who were granted permission for permanent residence before he/she became of age) shall submit all of the above-mentioned documents. The identity document for a foreign person permanently resident in Bulgaria issued by the Ministry of Interior of the Republic of Bulgaria (point 8 above) has to show that the applicant has been permitted permanent residence in the Republic of Bulgaria not later than 3 years before the date of submission of the application. In addition to that applicants who apply for Bulgarian citizenship on the ground of Article 13 of the Bulgarian Citizenship Act (marriage to a Bulgarian citizen) shall submit also a certificate for civil marriage status from the local authority. The marriage has to be concluded not less than three years before submitting the application.

Documents in a foreign language have to be legalised and presented together with an officially certified translation.

The applications can be submitted to the Ministry of Justice of the Republic of Bulgaria in person, via post or by a person, holding a power of attorney to do so. Applications can also be submitted through the Bulgarian diplomatic and consular representations.

Applications, which do not contain all of the enumerated documents, will not be considered.


Дерзайте, доста документи има за събиране  Crazy
Между другото, не трябват 5 години брак, а да са изминали 5 години от придобиването на постоянно пребиваване в България  Crossing Arms
Цитирай


Мнения: 2 786
То било много сложно, бе  newsm78
Цитирай

Istanbul

Мнения: 247
 newsm78 Май ще си чакаме пак за българска виза...Или да взема да му намеря някой осиновител LaughingНа 40 години ще го осинови българин и може по-лесно да вземе българско гражданство bowuu А защо пък майка и татко да не го осиновят,така с него ще сме хем съпрузи,хем брат и сестра... Laughing
Цитирай


Мнения: 1 630
До колкото си спомням, ако не е постоянно пребиваващ в България трябва да се яви на изпит по български 
Цитирай

без обхват

Мнения: 5 745
newsm78 Май ще си чакаме пак за българска виза...Или да взема да му намеря някой осиновител LaughingНа 40 години ще го осинови българин и може по-лесно да вземе българско гражданство bowuu А защо пък майка и татко да не го осиновят,така с него ще сме хем съпрузи,хем брат и сестра... Laughing

Мн. смешно. А защо не мине по реда, а трябва да го осиновяват?
Да си подаде документите, да се яви на изпит по български и да се радва на българското си гражданство.
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
 нали, трябва да е постоянно пребиваващ ?тоест 6 м в бг, 6 м навън , поне 5 г ? ето ние тук сме запецнали, 4е трябва да се осигурява в бг, да работи и т.н! да 4акаме още 5 г? има ли врати4ки?само на основание брак става ли да се преско4и алинеята за пребиваването с толкова дълъг период? а за бг език на какво ниво го искат?
Цитирай
Раздел III.
Придобиване на българско гражданство по натурализация
Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
1. е пълнолетно;
2. преди не по-малко от 5 години е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България;
3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
4. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България;
5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката, и
6. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.
Чл. 13. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4, 5 и 6 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България, може да придобие българско гражданство, ако отговаря и на едно от следните изисквания:
1. не по-малко от 3 години има и продължава да е в законно сключен брак с български гражданин;
2. (отм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.)
3. родено е в Република България;
4. разрешението за постоянно пребиваване е получено преди да навърши пълнолетие;
5. (отм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.)
Чл. 13а. (Нов - ДВ, бр. 41 от 2001 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г.) Лице, получило статут на бежанец или убежище преди не по-малко от три години към датата на подаване на молбата за натурализация, може да придобие българско гражданство, ако отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4 и 5.
Цитирай

Истанбул

Мнения: 168
Да ама за нас освобождаване от сегашното му гражданство май малко кофти се получава пък и тоя изпит направо не ми се мисли. Thinking
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 114 отговора