Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
.

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 07:14 от Tandoori

# 1
 • Мнения: 1 925
Моля, прочете, преди да питате  Peace

Ето какво трябва да се знае при съвет за избор на климатик :
Квадратура на помещението ( височината на тавана е съществена подробност )?
Каква е изолацията ?
Каква е дограмата ?
Какво изложение е ?
Какъв е вида на строителство ( панел, тухла ) ?
Колко прозорци има и каква е големината им ?
Отопляват ли се помещенията около вас ?
Каква Т искате да постигнете ( за отоплителния сезон ) ?
Какъв бюджет имате ?

На коя фирма да се спрем ?
Закупуването и монтажът на климатик, трябва да се извършва от специализирана фирма. Това уред, който изисква специфични технически познания ( климатичната техника не е стандартна битова техника, която да включим в контакта и тя да почне да функционира ). За добрата работа на климатикът е нужен качествен монтаж. Магазините като Техномаркет, Технополис и т.н. "техно", ползват услугите на подизпълнители. В списъка с подизпълнители има всякакви фирми, повечето от които работят с евтини материали и в стремежа си  да направят колкото се може повече монтажи за един ден, претрупват работата си и монтажът се оказва некачествен и климатикът не работи оптимално. В големите хипермаркети - рядко се продава качествена климатична техника от водещи световни компании.

Най-често задавани въпроси :
Кои климатици спадат към "сплит система" - "Split" - разделен ( външно и вътрешно тяло );  сплит системи са почти всички видове климатици ( подови, стенни, колонни, чилър, канална, касетна ), без прозоръчни и мобилни.
Какъв е принципът на работа на инверторният климтик - той автоматично регулира мощността си ( обикновените климатици работят в режим на включване-изключване ), при което точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 35% до 65% ( спрямо обикновенния климатик ). Консумираната мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури ( до - 20 градуса Целзий ), нещо по-трудно достижимо за обикновенните сплит-системи. Основните разлики при видовете инвертори са в икономията на електроенергия - АС (до 35% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 50% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 65% спрямо обикновенния кондиционер) и DC Hibrid (до 65% спрямо обикновенния кондиционер).
Кахетиновият филтър е изсушен зелен чай на прах. Работа особена не върши.
Каква е разликата между Mitsubishi Heavy Industry и Mitsubishi Electric ? Mitsubishi Heavy Industry са с по-високи COP ( коефициент на отопление ) и ЕЕR ( коефициент на охлаждане ) фактори и с малко по-голяма гама от климатици. Mitsubishi Electric е малката фирма, а  Mitsubishi Heavy Industry по-голямата.
1 или 2 по-малки климатика за 2 преходни помещения ( с портал ) - Какво се случва, ако се монтира 1 бр. климатик - тъй като има отвор=врата , Т в основното помещение ще се влоши, а в преходното ще се покачи/понижи малко.Особено що се касае за отопление... Топлия въздух се качва нагоре. Врата не стига до тавана. Топлия въздух от хола ще се заседи във възд. пространство над врата на хола и няма да премине в спалнята. В едното помещение през лятото ще е доста студено, а в помещението, където няма климатик хладно/топло, през зимата в помещението с климатик ще е топло, а в другото хладно.
Когато си купите климатик по-голям от нужното за даденото помещение, инверторният климатик работи като обикновен, т.е. постоянно изключва и включва, тъй като много бързо достига зададената Т, с една дума няма смисъл от инверторен климатик и се губи смисъла му. Единсвеният резултат - хвърлени пари на вятъра.
Кога е добре да се замислим дали ние  нужен климатик - разбира се, когато ни е "опрял ножа до кокъла", защото освен нас и на много други в момента им жега. Раннта пролет и есента е най-добрият период, тъй като тогава фирмите за климатична техника не са претрупани с работа и могат да реагират в малки срокове за монтаж. В периода края на май-началото на септември в много от фимите сроковете са в порядъка на 10-15 и повече дена.
Какво означават съкращенията и кои параметри трябва да гледаме, при избора на климатик :
СОР - коефициент на отопление ; EER - коефициент на охлаждане; ниво на шум в dB; енергиен клас ; разход на ел. енергия ( при охлаждане и отопление ); мощност в kW

Какви по "народност" са марките ?

Елит = AUX Китай; Nippon = AUX  - Китай; NAGOYA - Галанц,Китай; Краун = Беко,Турция; Hisense - Китай; SOGO = Мидея, Китай; Carrier ( обикновените климатици ) = Мидея, Китай; NЕО = AUX, Галанц, Грии (Китай); TREO = Галанц ( Китай ); ОСАКА - произведена в някой знаен и незнаен китайски завод в Галанц, Грии ( Китай ); SANG = Haer, BEKO ( КИтай, Турция ); EXEL = Haer; KRAFT = Елит и т.н. КИтай; Fagor ( принципно е испанска марка ) = някъде в Китай;

BTU, British Thermal Unit: - мерна единица за енергия = 0.293 вата
COP, Coefficient of Performance: - коефицент за производителност (използва се не само при климатиците)
EER, Energy Efficiency Ratio: - коефицент за енергийна ефективност

MULTISPLIT- климатик разделен на 2 или повече части  (с повече от 1 вътрешни тела)


R12, R22 , марки фреони:
хладилни агенти (топло и студоносители), използвани в климатичната техника - стари
R134a, R407C, R410 , марки фреони: хладилни агенти (топло и студоносители),  използвани в климатичната техника - екологични

Топъл старт   - функция на климатика, при която в режим ОТОПЛЕНИЕ вентилаторът на вътрешното тяло не тръгва да духа преди топлообменника да се е нагрял до определена температура (най-често над 35 градуса).  Това се прави с цел да се предотврати обдухване на помещенията със студен въздух докато климатика влезе в режим.

ПЛАЗМЕН ФИЛТЪР - За ефективно пречистване на въздуха в помещението.
Филтрираща система при която, миниатюрните частици прах се улавят от електростатичен филтър, а неприятната миризма се разгражда на микро ниво от полифенолов филтър. Резултатът е отлично пречистен въздух, наситен с отрицателно заредени йони.
Филтрира въздуха от: домашен прах, животинска козина, цигарен дим, ларви, почвени спори, полен.
Поглъща миризми от: цигарен дим, животни, кухненски отпадъци и др. неприятни миризми.ТЕМА 1
ТЕМА 2

# 2
 • Мнения: 146
Тема 2 е затвоерена но според мен не е довършена. Как така се слагат климатици на сървърни помещения само по телефона.

1. Недейте да забравяте че сървърно помещение се охлажда и при минус (-) 10 градуса на вън- някой климатици в този случай ще дефектират за 24 часа, не че не са добри просто не са предвидени за тая работа
2. Който прави оферта по телефона без да закачи ампер клещи на сървърите ще направи огромна грешка та дори и да са работни станции набедени за сървъри- някой работни станции имат по два три процесора, до 8 диска да не говорим че най вероятно в слабите случай има и китайски UPS дето по скоро топли отколкото да поддържа сървърите.

# 3
Цитирам себе си от миналата тема:

Цитат

Намислил съм да си купя климатик за стаята и сега правя проучване. Моля, да ме посъветвате.

Стаята е 12кв. м., височина 2.60 м., южно изложение, ПВЦ дограма. Ще използвам климатика най-вече за охлаждане, но и за отопление трябва да става(искам да кажа, че стаята е топла и малко затопляне и е достатъчно през зимата, а през лятото е страшна жега). До колкото разбрах трябва ми климатик "девятка" - това май са най-слабичките като мощност. Бюджет - около 1500-1600 лв. заедно с монтаж и всичко. Искам климатика да е инверторен и колкото повече екстри (от гледна точка на функционалност) има - толкова по-добре. Някакви йонииращи неща, незнам си какво - стига да не затрудняват поддръжката предпочитам да ги има като възможност.

Един допълнителен въпрос:
Повечето климатици доколкото разбрах само прехвърлят въздуха в стаята - не вкарват чист въздух. Но, четох някъде, че има и такива, които вкарват. Така и не разбрах кои модели са такива и какви са им цените. Ако може някой да каже нещо по въпроса.

Четох хубави неща за Мицубиши и разгледах техните модели. Има един Mitsubishi SRK 20 ZG-S - той става ли за моето помещение и добър избор ли е? Цената, която видях за него е 1560 лв. Може би има и по-евтин вариант който да е същия като качество?Благодаря на Шани и Stra4iatela за бързите отговори. Имам още малко питания.

Значи, разбрах, че това Mitsubishi SRK 20 ZG-S става за моето помещение и е добър климатик. Бях готов да си го купя, но ми казаха за едни други, които вкарват и въздух от отвън, а не само да прехвърлят вътрешния. Става въпрос за следните 2 модела:
HITACHI RAS/RAC-25JX5
HITACHI RAS/RAC-D10EX2

Някой може ли да ми каже нещо за тези модели? Дали си струва да ги взема вместо мицубиши-то? Цената им е около 1150 лв без монтаж. Разгледах какво пише за тях - май са малко по стари модели от мицубиши-то, но може пък да са добри. Като параметри са много близки. Дават има работа до -10 градуса за разлика от Мицубиши-то - -15 градуса. Това вкарване на въздух достатъчно добро ли е? В смисъл, имам прозорец, но не винаги ми е удобно да го отварям(когато съм на компютъра е кофти малко) и си мисля, че може би такава функция ще е полезна. А и за през нощта не е ли по-добре да може да се направи да влиза и свеж въздух?

Та въпроса е: кое от двете да взема - Mitsubishi-то или някое от Hitachi-тата?

Някой да каже впечатления от Hitachi като марка за климатици? За Мицубиши разбрах, че били от най-добрите.

Благодаря на всички предварително.

П.С.
Трябва вече да решавам, че сроковете за монтаж се увеличават, става жега...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 102
пак да се запиша, че още не сме го купили прословутия климатик #Crazy

# 5
 • Мнения: 1 925
dkolov, няма значение дали е приключила темата или не, като стане 15 страници я заключват.
На въпроса със сървърите, просто обесних, че фирмата може даде модел и клиентите, ако се съгласят се ходи задължително на оглед, защото има такива, които примерно не ги устройва цената на климатиците в дадената фирма или срока за монтаж. Жената я ориентирахме и няма проблем вече.

lemi, сам си си отговорил - "За Мицубиши разбрах, че били от най-добрите."  Peace
mamma didi, а какво му мислите още ?
Thinking

# 6
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 972
dkolov - този дколов ли си, за който си мисля или друг?  Laughing
май си този, драго ми е  Grinning

Страчи, мерси за новата тема.   bouquet
Страшна си  Hug

lemi - става дума за един и същ климатик, с различни имена.
Да, вкарва външен въздух. На останалите въпроси трябва сама да си отговориш. Можеш да си купиш какъвто желаеш климатик. Пусни го да работи. После го спри, отвори да си проветриш и след затваряне пак го активирай.
Абе има варианти.

# 7
 • Мнения: 607
Ще ми препоръчате ли климатик за 30 квадрата стая, 2.50 висока, за охлаждане през лятото. Стаята става задушна нощем в най-горещите дни. Благодаря предварително.

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 972
зеФс - разкажи повечко, моля.
Изложение, изолация, дограма.
Това е спално помещение, тъй ли?
Знам, че си по принцип на хлад  Laughing, но явно си с южно или западно изложение, щом ви е задух.
До колко лв. да е машината?
Иначе 12-ка ви върши работа. (предложенията са от 550, до хиляда и кусур.)

# 9
 • Мнения: 1 925
Шани, Сега ще гледам да събера от миналата тема, най-честите въпроси, за да ги сложим на първа страница, че нещо не ме кефи да се повтаря едно и също като кречетало...  Twisted Evil
Weezy, много интересн коментар, от любимите ми. Не ми се влиза в спор със заядливи хора, като теб, които са дошли във форум бг-мамма само за да създават смут. Много ми е интересно, ако почнем да даваме съвети само с технически термини, колко от хората ще разберат за какво иде реч ?! Понеже ти явно си "разбирач" , заповядай в темата и дай на хората по-добри съвети от "женските".
В случая жената се притесняваше, тъй като не разбира от климатична техника, че никъде в нета не намира данни за закупения от нея климатик - Тошиба RAS-225ER(W). "Нищо не разбирам - притеснявам се защото упътването ми е на японски а и дистанционното също. Добра ли ни е покупката или нещо са ни подвели." "е това е. така си и мислех. но фирмата която ми го монтира гарантираше японско поризводство и висока класа. бяхме се спряли на Дайкин, два дни ни уверяваха че тошиба този модел е 5 класи над дайкина и гарантират 100% надеждност и работа."
Относно некачественият монтаж, не е нужно да имам опит с пробиване на дупки, то е очеваден. За да направиш качествен монтаж, не се изисква само да пробиваш дупки, както си мислят голяма част от хората и най-лошото много фирми в бранша.
зеФс, за какъв бюджет говорим ?

Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 23:36 от Stra4iatela

# 10
 • Мнения: 5 462
Колонни климатици - марки и отзиви ????Някой ползвал ли е такъв тип климатици и какви са ви впечатленията ????На коя марка произвеждащи от този тип да се насоча ???

# 11
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 972
Чиго - обикновени.
Стават, да.

# 12
 • Мнения: 5 462
Чиго - обикновени.
Стават, да.

Шани били ми дала линк , че нещо не те разбрах за каква марка говориш и кои климатици ???

# 13
 • Мнения: 607
  Този Уиззъл и тук ли е блестял с опит за мисловен процес?
Стаята е южна. Дограмата е 5 камерна с троен К-стъклопакет. Няма изолация. Обаче няма вятър, за разлика от през зимата. И в онези нощи наречени горещници, става ужас. Слънцето припича гальовно цял ден... И какво е климатик 12-ка? А за кинтите - не знам. Не обичам да купувам ментета, но няма нужда и от климатик Верту с рубин на дистанционното. Ще се ползва през лятото в горещите нощи. Зимата сме на газ.

# 14
 • Толбухин
 • Мнения: 2 495
Ще следя темата. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт