Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 187
Спагетите:
Сварете 200-250 гр. спагети по познатия начин (в подсолена вода и да останат леко твърди, al dente, тези неща си ги знаете Smile).
Отцедете ги добре и ги разстелете по дължина върху равна повърхност, аз ползвах дъската за рязане, оставете ги поне 15 минути да изсъхнат допълнително (през това време пригответе плънката).
Покрийте с алуминиево фолио дъното и стените на кръгла форма (моята е откопчаваща се с диаметър 26 см., но не е задължително да е такава, може просто по-малка кръгла тавичка). Фолиото намажете добре с олио, за да не се втвърдят спагетите при печенето и за да се отдели после по-лесно тортата от фолиото.
Разбийте едно яйце и с четка намажете спагетите (яйцето ще служи за лепило Smile).

Оформяне на тортата:
Вземете няколко спагети и започнете да ги навивате на спирала от центъра на формата, след това още няколко, като започнете от края на първите спагети и т.н. докато се запълни дъното. След това облепете със спагети и стените на формата (това мислех, че ще е трудно, но се оказа, че не е). Изсипете плънката, заравнете я добре и отгоре навийте пак на спирала спагети, като започнете от центъра (същата процедура като на дъното). Покрийте с фолио, пак добре намазнено, и печете 30 - 45 минути в предварително загрята на 200º фурна.
Махнете покриващото фолио и обърнете тортата в подходяща чиния, внимателно махнете и останалото фолио. Реже се, естествено, като торта Laughing.

Нямам навика, за съжаление, да правя снимки „стъпка по стъпка”, а в този случай щеше да е добре, но се надявам, че е разбираемо. Всъщност обясненията са доста по-сложни от изпълнението Smile.

Видях това оформление в една книга за вегетарианската кухня, плънката беше нещо от варени моркови с тофу, но това у нас посмъртно няма да се яде, така че моята плънка далеч не е вегетарианска, както се вижда Smile.





Плънка:
Запържих (на сух тиган обаче) до почти пълна готовност 500 гр. кайма (смес) с 1 глава нарязан лук, добавих 2 варени картофа намачкани. Свалих от огъня и добавих 1 разбито яйце и подправки на вкус (сол, черен пипер, пресен магданоз).

Получи се много вкусно, успях само това парче да отърва за снимане, а и като цяло ми допадна идеята как от обикновени продукти може да се получи ястие с по-празничен вид. За съжаление аз съм ужасно леворъка  Embarassed и неща, които изискват по-висока степен на сръчност хич не ми се отдават, но много се надявам някой да подхване идеята и да покаже по-добро изпълнение.

С плънките, разбира се, може да се експериментира на воля, но е са важни два момента: плънката преди печенето да е в почти пълна кулинарна готовност, защото се пече кратко (предполагам заради спагетите, да не станат твърди) и второ - да не е много течна. Може да се сервира с предпочитан сос (моят беше доматен).   Hug
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Коте , гениална идея !!! Много хитро !!!  Shocked Браво !!!
Аз няма да имам твоето търпение , обаче .
Ще го смацафроцам и излапам преди тавата   Laughing
Цитирай


Мнения: 2 187
 35 35  Супер е идеята, да, от тези, които като ги видиш, се удряш по челото и се чудиш как на теб не ти е дошло на ума нещо такова, но то за всичко си има хора...

Както писах - не е толкова трудоемко колкото изглежда на пръв поглед и не изисква повече търпение от обикновеното при готвене на каквото и да било (иначе и аз не съм от търпеливите Laughing)
« Последна редакция: пт, 23 май 2008, 18:02 от Котка »
Цитирай


Мнения: 795
Интересна идея, красиво и за поднасяне   bouquet
Цитирай

Varna

Мнения: 113
Много хубаво ястие Коте! Благодаря за споделената рецепта. Ще се пробва на всяка цена!
  bouquet
Цитирай

IT

Мнения: 187
Искам само да попитам спагетите не станаха ли много твърди при печенето във фурната за 30-45 минути? Иначе идеята много ми допада  Peace
Цитирай


Мнения: 2 187
Искам само да попитам спагетите не станаха ли много твърди при печенето във фурната за 30-45 минути? Иначе идеята много ми допада  Peace

Не, не станаха твърди, предполагам заради яйцето, с което са намазани и заради олиото върху фолиото...  Peace
Цитирай

Добрич

Мнения: 2 740
Аз оформям спагетите като торта без да ги пека после. Първо ги запичам, защото у дома се харесват само запечени. После ги варя. Отцеждам ги от водата и ги заливам със соса. Правя различни сосове, но най - много се харесва млечен сос с моркови, шунка и кашкавал. Разбърквам добре спагетите със соса и ги изсипвам в подходяща по форма купа. Когато постоят и изстинат те поемат соса и заемат формата на купата. Могат да се режат точно като парчета торта. Вкусни са поднесени студени или затоплени според предпочитанието. По същия начин правя и кус - кус, защото дъщеря ми го харесва много.
Цитирай


Мнения: 8 580
 Котка, ефектно ти е предложението! И вкусно!  bouquet  chef


Аз оформям спагетите като торта без да ги пека после. Първо ги запичам, защото у дома се харесват само запечени. После ги варя. Отцеждам ги от водата и ги заливам със соса. Правя различни сосове, но най - много се харесва млечен сос с моркови, шунка и кашкавал. Разбърквам добре спагетите със соса и ги изсипвам в подходяща по форма купа. Когато постоят и изстинат те поемат соса и заемат формата на купата. Могат да се режат точно като парчета торта. Вкусни са поднесени студени или затоплени според предпочитанието. По същия начин правя и кус - кус, защото дъщеря ми го харесва много.

Вела, и твоята идея ми харесва. Напиши, ако обичаш, как приготвяш млечния сос с моркови, шунка и кашкавал.
Цитирай


Мнения: 2 187
Вела, и аз съм любопитна да дадеш повече подробности за твоята торта, как така запичаш първо спагетите, не мога да си го представя?  newsm78
Иначе много добре ми звучи. Peace

Labrex, откога чакам да си пуснеш тема в Любимите рецепти! Няма да ми се налага да ти издирвам рецептите из форума. Hug
Цитирай

Добрич

Мнения: 2 740
Изсипвам спагетите в тавата на фурната и ги включвам само на горен реотан на най - високото ниво на печката. Веднъж ги разбърквам, за да се опекат равномерно. Когато са готови ги изваждам и ги варя. Отделно правя соса: В сгорещена мазнина / маргарин, олио / запържвам 2- 3 с. л. брашно. Добавям млякото като бъркам непрекъснато. Когато заври слагам морковите и шунката нарязани на ситно и малко черен пипер. Оставям да поври на слаб огън около 10 мин. , след което добавям настъргания кашкавал. Понякога вместо кашкавал съм използвала сирене или извара. Разбърквам и оставям да поври само няколко минути, колкото да се стопи кашкавала. През това време съм изцедила спагетите. Изсипвам соса върху спагетите и разбърквам добре. Оставям ги да се стегнат в желаната форма. Могат да се консумират и веднага, но ще бъдат без обособена форма.
Забравих да напиша, че добавям около 1 ч.л. сол. Продуктите ги слагам на око, но ще се опитам да опиша приблизителното количество:3 с.л. мазнина, 300 г. шунка, 300 г. кашкавал, 500 мл. мляко и няколко моркова /2 - 3 според големината/
Сосът ще стане по - бързо, ако го направите в микровълновата фурна. Докато се сварят спагетите съм направила соса. Можете да увеличите снимките и да ги разгледате.

   
« Последна редакция: нд, 08 юни 2008, 22:02 от Вела »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.