Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 май 2008, 16:42 ч.

всичко за кръщането

 • 8 479
 • 36
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 2 641
момичета отварям тема за да се поинтересувам от нещата свързани с тази процедура, ритуал или както и да се нарича. мисля да попитам следните неща: в наше време смята ли се за добре да е кръстено детето и с каква цел? ако се покръсти това значи ли че му се насаждат априори някакви неща свързани с релия и т.н.; как се организира и протича самия ритуал? кой присъства? какво и на кого се купува? коя жена се избира за кръстница на детето? изобщо всичко за което се сетите и е добре да се знае...ние сме в дилема да бъде или да не бъде по част от горните съображения.

# 1
 • София
 • Мнения: 673
Цитат
в наше време смята ли се за добре да е кръстено детето и с каква цел?
Въпрос на избор. Посредством този ритуал вашето дете ще може вече да се нарича християнин.
Цитат
ако се покръсти това значи ли че му се насаждат априори някакви неща свързани с релия и т.н.
Нищо не му се насажда . Просто след ритуала вече ще има кръщелно и официално ще е християнин.
Цитат
кой присъства
Който поканите.
Цитат
какво и на кого се купува?
В черквата ще ви кажат какво трябва да носите за самото кръщене . Иначе може да направите подарък на кръстника/цата
Цитат
коя жена се избира за кръстница на детето?
  Не е задължително да е жена. Може да са ви приятели. Обикновено кръстници стават кумовете на родителите на детето, но... въпрос на избор.
  Обикновено ние българите организираме едни пищни тържества след ритуала подобни на сватби, но...това също е въпрос на избор.
 Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 3 149
Здравей, Anaise, ще ти отговоря от канонична (т.е. според законите на Православната Църква) гледна точка. Всичко останало е въпрос на избор, както и radivdani вече ти е писала.

1. в наше време смята ли се за добре да е кръстено детето и с каква цел?

В наше време, както и във всяко, "добре" е да се кръсти детето, единствено за семйство от вярващи християни. За всички останали религиозни общности, за атеисти и за окултисти, това не е акт от особено значение или дори е опасен. Т.е. кръстете го, ако сте вярващи християни. Ако не сте, извършването на тайнството ще има сила пред Църквата и пред Бога, но не и за вас.

2. ако се покръсти това значи ли че му се насаждат априори някакви неща свързани с релия и т.н.

Априори нищо не може да се насади. Апостериори, детето става член на Христовото тяло, което е оличетворено в Църквата. Става християнин и му се отмива първородния грях.
Както си сещаш, всичко това е смислено само за християни.
Когато детето поотрасне, само може да реши, че не иска да е част от Църквата и тогава може или официално, или неофициално да бъде отлъчено. Така че, от предопределение е насаждане не се притеснявайте.

3. кой присъства

Задължително е присъствието само на детето и кръстника. Всички други, дори майката, не е задължително да присъстват.

4. какво и на кого се купува?

Кръстникът купува кръстче на детето. Дъбре е да има и бяла дреха, зравец и червено вино.
Всичко останало не е задължително и може да се купят каквито искате дрехи на детето, а и подарък на кръстника, но това не е задължително.


5. коя жена се избира за кръстница на детето?

Кръстник може да е всеки един вярващ християнин, който е кръстен (православен, католик)
.
Няма значение дали е жена, мъж, дали са кумувете или други хора, нито възръстта има значение. В българските православни храмове може да ви откажат, ако кръстникът не е православно кръстен. Това противоречи на православния канон, който, за съжаление, обаче, не се познава добре от свещениците тук.


Успех с решението.

ПП: Нарича се "тайнство кръщение".

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 2 641
момичета страхотни сте ! в нашия случай ако решим да са кумовете ни, кумата ни е кръстена, а мъжа й не е ? тогава какво става, ако тя е кръстница, или трябва да са двамата заедно ли с документ че са кръстени? и после може ли и двете деца заедно или не?

# 4
 • София
 • Мнения: 3 149
Anaise, щом само кумата е кръстена, само тя може да е кръстница. Няма никакво значение, че съпругът й не е кръстен, ако не държите да е кръстник. По принцип, в повечето православни храмове се изисква кръщелното на кръстника/кръстницата, но не навсякъде. Но имайте предвид, че, ако един от кръстниците или самият кръстник не са кръстени, кръщението ще е невалидно пред Църквата и пред Бога. Затова, просто помолете само кумата ви да е кръстница и на двете деца.

Не съм 100% сигурна единствено за това дали изобщо е възможно двете деца наведнъж. В началото на християнството е имало масови кръщения само, въпреки че всеки е потапян поотделно във водата, така че, вероятно е възможно да ги кръстите едновременно, просто или ще се непосредствено едно след друго, или ще се чете всяка молитва отделно за всяко от двете   bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 1 248
Мен ме кръстиха заедно с двамата ми братя и братовчедите ми преди 20-тина години Simple Smile
Ще следя темата, че и за дъщеря ми се замислям, че позакъсняваме с кръщенето. Аз бях на около 10 г, ама за нея предпочитам да е по-рано Heart Eyes

# 6
 • София
 • Мнения: 1 229
Момичетата са ти отговорили изчерпателно, само да кажа, че кръстник на дъщеря ми стана нейният чичо /брат на мъжа ми/. Избрахме него, защото той наистина ужасно много я обича, защото знаем, че ще бъде до нея когато има нужда, ще я напътства и учи. Това е много важно за нас като родители и затова избрахме него. Той също не беше кръстен, но след като му предложихме да стане кръстник, отиде и се кръсти в манастир. Никога няма да забравя колко щастлив изглеждаше той на кръщенето.
Само да добавя, че нашето тържество беше малко, само най-близките роднини.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 2 641
да това ме подсеща за друг въпрос, а именно, че искам /ако кръстим децата/ кръстник да им е човек който ги обича. обаче не се сещам за такъв в смисъла който влага максин. кумата ни няма да ни откаже, но е съвсем безразлична. не мога да кажа, че нито брат ми  и нито сестрата на мъжа ми,  са особено привързани към децата ни. никога не съм усещала някакво по сериозно чувство от тяхна страна. мисля, че единствения човек, за който мога да кажа със сигурност, че му пука за децата и е привързан към тях , е майка ми. ама може ли баба да има кръстница? а пък и аз все си мислех да е някой по млад човек а вие ме хвърлихте в размисли  Thinking
за тържествата, това го чувам за пръв път. какво по точно толкова шумно се празнува след покръстването newsm78 gergandi сигурно пак ще знае, да не си завършила богословие ?  Simple Smile
и после дъщеря ми няма да ще да влезе в този котел с вода и да я събличат гола. какво се прави за 3 годишно в такъв случай?

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 3 218
Моята кръщелница беше на три години на кръщенето. Не я караха  да влиза във водата, а само я измиха с нея ако мога така да се изразя. В Добрич често кръщават едновременно няколко деца. Чувала съм , че кръстените в една вода стават пред бога като братя и после не могат да се венчаят един за друг. Не зная дали е вярно. Също съм чувала, че кръстницата трябва да облече детето. Обикновено родителите връщат жеста като купуват подарък. Моята дъщеря я кръсти леля и. Беше на 1 год. и 2 месеца, но не я съблякохме гола, а само я събухме, за да и потопят краката във водата. После се събрахме в тесен семеен кръг да се почерпим за здравето и.  В интерес на истината и кръщелницата ми и дъщеря ми плакаха по време на кръщенето. В църквата носихме 2 хавлии - една за свещеника и една за детето, сапун за свещеника, малко олио за миро и китка цвете за детето. Сега кръщенетата мисля, че струват 40 лв.  Ако човек не е кръстен не може после да се венчае. Мой познат се кръсти 1 седмица преди венчавката си. В църквите са въведени и такси за внасяне на фотоапарат и видеокамера ако се снима с тях.

Последна редакция: нд, 25 май 2008, 01:50 от Вела

# 9
 • На седмото небе :)
 • Мнения: 623
Съвсем на скоро кръстихме дъщеря ми в Св.Неделя.Беше много хубаво, попа беше много приятен човек и ни направи един наистина страхотен и незабравим ритуал.Таксата е 80лв Confused. Носихме хавлия за дъщеря ми, кърпа и сапун за попа,китка здравец и златно кръстче, което да осветят в църквата.Занесохме и питка, сладки, олио и бутилка вино като това са дарове по наше желание ,никой не ни е задължавал.Съблякоха детето чисто гола и я потопиха цялата естествено плака малко Wink, но като цяло се държа много добре.За кръстница избрахме моя близка приятелка, която я познава още от първия ден Laughing и мисля, че е много добър и стойностен човек.По принцип казват,че новите дрешки на кръстения се купуват от кръстниците, но аз исках всичко да си поема като разходи за да не натоварвам излишно.Накрая се събрахме роднини и приятели в едно приятно заведение и се почерпихме за здравето на бебенцето ми.
На самият ритуал присъстваха бабите, дядовците,семейството на сестрата на мъжа ми и кръстницата със съпруга и детето-някъде около 10-12 души.
В църквата предлагат и фотографски услуги.А и забравих да кажа, че накрая попа подари на малката детска библия и една за възрастни.А кръщелното свидетелство е много красиво и цветно и го бяха сложили в красива папка за да не се измачка.
 

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 1 734
Имам въпрос - гостите, които присъстват на кръщенето и не са кръстници,  а само поканени трябва ли да носят подаръци на детето, което се кръщава? Какъв е обичаят?

# 11
 • София
 • Мнения: 673
 Да , разбира се! Gift

# 12
 • Добрич
 • Мнения: 3 218
Обикновено носят подаръци, които се дават с пожелание за здраве, но не е задължително. Подаръците обикновено се дават не в църквата, а после по време на почерпката. Ако някой гост дойде само на църква един вид не се чувства задължен с подарък за детето.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 149
Anaise, по принцип няма проблем който и да е кръстник, както казах, може и баба им. Тригодишното дете по принцип би трябвало да му полеят главата с вода, а не да го събличат голичко. При възрастните е така - полима се главата и от косата се отрязват 5 кичура коса (мънички, спокойно!)
Колкото до тържествата. Такива, както казах, не са задължителни, дори, бих казала, изобщо. Даже са вредни, тъй като така се отклонява вниманието от същественото в събитието - приемането на нов член в тялото на Църквата. В България след кръщението хората почерпват, може и да се съберете след църквата вкъщи, за да го "отпразнувате". Но това изобщо не е задължително.

Не съм завършила богословие, но се занимавам с тази материя, защото се занимавам със средновековна философия.

sia, не, подаръците не са задължителни. Това е традиционен ритуал, не е свързано пряко с тайнството кръщение. Символично може да се дари нещо, но също не спомага на този нов член на Църквата с нищо, освен ако не е Библия, икона или нещо подобно. Подаряването на нови дрехи е приемливо, защото символизира, че човекът е в някакъв смисъл "нов". Всеки подарък, направен не с тази идея, е вреден.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 2 641
момичета пак благодаря  Hug

аз пък таман постригах Ема и ако и отрежат още 5 кичура мъжа ми ще разтреля някой  Joy явно по към есента ще стане да и порасне косата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт