Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 май 2008, 17:48 ч.

Добра новина за всички "арестувани" в БГ деца!

 • 28 066
 • 339
 •   1
Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 2 304
Депутатите променят закон заради малчугани с разведени майка и баща

Пускат малчугани в чужбина
и с подписа на 1 родител?

Лилия ЦАЧЕВА

Промяна в закона за документите за самоличност, позволяваща деца да пътуват зад граница, без за това да е нужно съгласието и на двамата родители, замислят депутатите от комисията за младежта и спорта.
Идеята се родила на заседание в четвъртък и сред основните За проблемния текст сигнализирала депутатите юристката от фондация “Български адвокати за правата на човека” София Разбойникова. Масови били случаите, когато деца не могат да напуснат България само заради отказ на единия от родителите да подпишат съгласие. Дадени били и конкретни примери на фрапиращи случаи, в които се стигало до изнудване и рекет на един от родителите. Депутатите се запознали с конкретен случай, когато баща искал крупна сума пари от бившата си съпруга всеки път когато тя настоявала да заведе детето им в близка европейска страна, където е омъжена повторно.
Масови били и случаите, когато талантливи български деца не могат да вземат участие в спортни състезания, концерти и ученически олимпиади само защото един от родителите не разрешава детето да напусне страната. За такъв случай разказал и депутатът от БСП Иван Гризанов. Честа практика било родител да не пуска детето си с бившия си съпруг или съпруга на почивка зад граница дори когато става въпрос за пътуване в съседна Гърция например.
За да се предотвратят тези случаи, депутатите обмислят в закона за документните за самоличност да се запише, че детето може да напуска България с разрешението само на родителя, на когото съдът е предоставил родителските права.
Това бил най-чистият вариант, който хем гарантира защита на непълнолетните, хем не създава пречки, твърдят избраниците от комисията.


Това е материал от днешния вестник "Труд". Лично аз съм "за" с двете ръце, защото преди ден обмислях какво дело да водя, за да изкопча проклетата декларация от БНД.
Ако някой от вас има личен контакт с въпросните депутати или може по някакъв начин да разбере кога ще стане това, какви са сроковете, да похвали идеята - не се колебайте да действате!
Успех!

# 1
 • Мнения: 145
Това е супер. Само не можах да разбера дали това се отнася само за децата който имат състезания и очастват в различни дейности извън граница или глобално за всички. Време беше и на това да му се сложе край.
Та то иначе какво е? На едно Дисни да искаш да заведеш детето пак подпис трябва от другия родител. Луда работа....

# 2
 • Мнения: 714
София Разбойникова беше моят адвокат в дело срещу Столична Дирекция на Вътрешните работи, което бях завела точно по тази причина.
Всичко написано е вярно, за съжаление цитира точно моя случай, говоря за изнудването за пари от страна на бащата и преследването на личен интерес, който е далеч от грижата за благополучието на детето. Това естествено причини груба и неоправдана намеса и в моя личен живот с новия ми съпруг.
Още веднъж благодаря на София за всеотдайността и вярата в моята кауза.


# 3
 • Мнения: 2 274
Всичко има две страни.
За съжаление това улеснява лесното извеждане на деца зад граница, което носи и своите рискове...

# 4
 • Мнения: 145
Е не вярвам да оставят на произвол това. Най-вероятно ще сложат някакви рамки и норми

# 5
 • Мнения: 2 274
И аз се надявам...

# 6
 • Мнения: 277
dano da go priemat!
inache i nie sme arestanti,zaedno s decata si.

# 7
 • София
 • Мнения: 6 980
Всичко има две страни.
За съжаление това улеснява лесното извеждане на деца зад граница, което носи и своите рискове...


Абсолютно  Peace

До колкото виждам - предложението е да става с подпис на 'родителят упражняващ родителските права'. Въпреки всичко смятам, че това е по-скоро лошо.
Сега всеки има възможност да поиска съдът да се произнесе и детето да получи разрешение да излиза извън БГ. Ако има промени то тогава доста родители ще останат без възможността да си виждат децата.

# 8
 • Мнения: 671
Напълно съгласна съм с Иса.
Както винаги в България първо се действа, а после мисли.Има доста по важни проблеми за решаване,свързани с децата и самотните родители,едва ли това е най-неотложния въпрос.
Не мисля че е редно всеки да има възможноста да си изнася детето където си реши,без знанието на другия.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 2 304
Всичко има две страни.
За съжаление това улеснява лесното извеждане на деца зад граница, което носи и своите рискове...


Абсолютно  Peace

До колкото виждам - предложението е да става с подпис на 'родителят упражняващ родителските права'. Въпреки всичко смятам, че това е по-скоро лошо.
Сега всеки има възможност да поиска съдът да се произнесе и детето да получи разрешение да излиза извън БГ. Ако има промени то тогава доста родители ще останат без възможността да си виждат децата.

Пробвала ли си да искаш такова разрешение от съда? Ако не си - да ти опиша как става.
Завежда се иск по чл.72 от СК, който визира разногласие между родителите за упражняване на родителските права. А съдът казва: тук не става дума за разногласия, а за отказ на административен орган да пусне детето и да издаде паспорта. Защото в чл.76 от Закона за българските документи за самоличност се казва, че органът "може да не издаде" документ без подписа на другия родител. И съдът приема, че той може да не издаде, ама може и да издаде и оставя това на преценката на полицията. А полицията като ти откаже - върви обжалвай отказа по реда на административното производство през хиляда съдилища. И се завърташ в омагьосан кръг, защото отново става дума за ПРЕЦЕНКА на органа. Т.е. административният съд въобще не гледа правата на детето ти - а това как е действал "органът". Така че не се заблуждавайте, че е много лесно да поискаш разрешение от съда детето да напуска страната.
Всичко това се базира на съдебната практика в Бургас. Ако някой има други наблюдения в други съдилища в страната - моля да сподели.

Лично моят горчив опит ме кара да приветствам това решение. Защото моят БНД например срещу тази декларация иска детето да бъде при него ВСЯКА събота и неделя. И ме изнудва - няма да ти я дам, ако ти не ми дадеш еди какво си. Интересът на детето в случая е на последно място.

А иначе - лично аз смятам, че могат да се поставят ограничения - например единият родител да напусне страната заедно с детето без съгласието на другия за определен срок - екскурзия, почивка, а не за по-дълъг период от време.
Що се отнася до извеждането на деца зад граница с цел трафик - във всички разкрити досега случаи са се подписали и двамата родители. Поне така беше с канала от Камено, дето всички циганки хукнаха да си раждат и продават децата в Гърция.

# 10
 • Мнения: 623

Лично моят горчив опит ме кара да приветствам това решение. Защото моят БНД например срещу тази декларация иска детето да бъде при него ВСЯКА събота и неделя. И ме изнудва - няма да ти я дам, ако ти не ми дадеш еди какво си. Интересът на детето в случая е на последно място.

И какво лошо има детето да е при него по-често?

Иначе по темата...
Категорично съм против такова нещо!
Иначе, ако се приеме това, какво означава?
Бившата ми решава и си бие камшиците заедно с детето, някъде в чужбина и какво правим тогава?

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 2 304
Дани, по принцип няма нищо лошо.
Лошото е, когато тя не иска да ходи при него, когато се връща оттам травмирана и разплакана, когато дори и през краткото време, което му е определено да е с него - през събота от сутринта до неделя вечер с преспиване, той не идва да я взима навреме, а тя го чака и страда, а когато я вземе, я стоварва на някой друг да я гледа, защото той "имал много работа". Не я води на детски кътове или на макдоналдс - защото "било много скъпо". Не я глези, не й купува дрехи, обувки или други неща, защото е патологично стиснат. Но на други близки на него жени купува. Лошото е, че един телефон не е вдигнал да пита как е, когато е болна, да не говорим да попита има ли нужда от лекарства, от плодове, и т.н. И когато двете се влачехме с един грип и силите ми стигаха да стигна от леглото до мивката, беше "не причем". Когато се развеждахме, той не искаше да плаща издръжка, защото видите ли бил беден, нищо че продавал и купувал имоти наскоро като за последно. И доброволно така и не я плати - трябваше запор върху доходите да направя. Не съм умряла за неговите 80 или 100 лв. - мога да си гледам детето с тях или без тях, но според мен не е редно един баща да бяга така от отговорност.

Разбирам, че си от другата страна и не си съгласен бившата да хукне в чужбина. Но ти, като баща - не би ли позволил на детето ти да отиде с бившата за един ден до Турция на пазар? Или на почивка за пет дни? Или да замине с баба си при роднини в Италия за 15 от ваканцията? Едва ли не би бил съгласен - от всичко изказано от теб по форума придобих впечатление, че си грижовен баща, който мисли за децата си.
Моят просто не е такъв - на първо място му е да отмъсти на мен, а желанията на детето за него просто не съществуват. Това е.

# 12
 • Мнения: 623
Първо да уточня, че детето е едно. Simple Smile
Сигурно бих го пуснал в чужбина за няколко дни, но от друга страна, дали имам гаранция, че ще се върне?

# 13
 • Мнения: 714
"Бащата", с когото и след развода живеехме в един квартал нито един път в продължение на седем години не дойде, не се обади и не изпрати 1 лв издръжка. И на улицата да беше срещнал сина си, нямаше да го познае, толкова беше заинтересуван. Нито веднъж дори не му се обади за рождения ден или за коледа, камо ли някакъв малък жест или подарък.
След като се омъжих втори път, се наложи да си плюя на физиономията и да отида при този червей да му се моля. Естествено не постигнах нищо, защото човекът обмисляше той какво ще спечели от това и беше бесен, че той нарочно ме бил оставил да умра от глад, а аз съм се била "уредила" с италианец. Ми да се уреди и той, живеем в сводобен свят бе  Sick Спомена 15000 долара, после реши, че са малко и т.н. Естествено, и да ги имах, нямаше да ги дам на него.

Естествено, стигна се и до дело, тоест 2 дела, които спечелих след 3 години. Той похарчи повече пари за адвокати, колкото е дал за целия живот на сина си. Но съдът може да е всичко друго, но не и глупав.
Само дето в тези три години аз самата се лиших от личен и семеен живот с втория ми съпруг, за да бъда със сина си, "арестуван" неправомерно в България без право да изрази желание къде и как иска да живее. Дали сам в България, не се знае с кой, защото баща му не го познава и не го и грижа за него, или с мама в Италия заедно с мъжа й, който го обича и обгрижва по-добре от собствено дете.

Защото ако този баща наистина обичаше детето и му желаеше доброто, не би отказал правото на детето да живее в семейна среда, от което той сам доброволно го е лишил, да посещава престижно училище и да разполага с всички социални и материални придобивки, които нито аз нито синът ми можехме да си позволим, живеейки в една стая в Люлин и заплата от 198 лв.
Е, сега и да иска, няма да го вижда. И слава богу. Синът ми няма нужда от такъв родител. Пак повтарям, говоря за МОЯ случай!

Не е казано, че всички деца и по всяко време трябва да напускат свободно страната. Но факт е, че е наложително да се изработи бърз механизъм на преценка и решение за всеки конкретен случай. Давам си сметка, че има и противоположни случаи, при всички положения трябва ясно да се прецени интереса и благосъстоянието на детето, защото при всички положения то е най-уязвимата страна. За това си има органи, нека тези органи си тежат на мястото и да се захващат на работа.

И това, че за някой съфорумец в момента тези действия на парламент и т.н. не са важни или спешни е нормално, сит на гладния вяра няма.

# 14
 • София
 • Мнения: 6 980
А иначе - лично аз смятам, че могат да се поставят ограничения - например единият родител да напусне страната заедно с детето без съгласието на другия за определен срок - екскурзия, почивка, а не за по-дълъг период от време.
Що се отнася до извеждането на деца зад граница с цел трафик - във всички разкрити досега случаи са се подписали и двамата родители. Поне така беше с канала от Камено, дето всички циганки хукнаха да си раждат и продават децата в Гърция.

Не говоря за трафик. Говоря за простото правило, че не можеш да лишиш родителя от срещи с детето си.

Аз упражнявам род. права, решавам да напусна БГ и благодарение на новата промяна го правя. Къде е правото на бащата да вижда детето си всеки уикенд или през уикенд или...? 

Не може всеки път, когато някой съд тълкува закона превратно да се прави нов закон. Защото това обикновено води до повече проблеми, а не решава съществуващите.

Казвам го с цялото ми уважение към вашите случаи. Само дето Законодателят не може да си позволи да гледа нещата едностранчиво.  Naughty

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт