Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2008, 19:34 ч.

Опитайте! Вкусно е!

  • 1 141 647
  • 341
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 10 089

ДОМАШНИ БОНБОНИ "Шоколадови камъчета"




Много бързи, много вкусни бонбонки и търпят импровизации! Не са твърди, просто напомнят камъчета! Peace Нарязват се различни сушени плодове или се използват готови нарязани миксове, натрошават се ядки - орехи, бадеми, лешници, нарязва се маршмелоу на парченца, добавят се стафиди. По желание може да се добави настъргана лимонова или портокалова кора, аз не слагам, плодовете са достатъчно ароматни. В микровълновата се разтопява шоколад, излива се при плодовете и ядките, хубаво се обърква. С лъжица или намаслени с олио ръце се оформят бонбонките. Редят се върху домакинско фолио, оставят се на студено да стегнат и ...това е! После, поне аз, трудно спирам! Heart Eyes Grinning

източник

# 271
  • Мнения: 10 089

РИБА НА ФУРНА
(много нежна, сочна, вкусна и бърза за приготвяне)





Рецептата е за тилапия, но е правена и с други риби.

4 средни филета от тилапия
1 голяма глава лук
майонеза
1 голям домат
кашкавал
подправки, сол, чер пипер

Дъното на тавичка намазваме с олио и разпределяме на дъното половината глава лук, нарязана на полукръгчета. Върху лука редим филетата, които са поръсени с подправките. Намазваме слой майонеза, върху нея останалата нарязана глава лук, отгоре нарязания домат, леко солим и ръсим с чер пипер по желание. Покриваме с настъргания на едро ренде кашкавал и слагаме във фурната на 180 град до готовност.

Моите бележки: Вкъщи правя по рецептата тилапия, пангасиус, скумрия и нарязан на шайби толстолоб (на малката снимка). С толстолоба е вкусно, малък проблем са костите, с филе е най-добре. Включвам фурната, нарязвам лука, поръсвам с подправки рибата и нареждам в тавата. Става действително бързо, в загрятата на 170-180 град фурна пека 20-30 мин до зачервяване на кашкавала.

източник

# 272
  • Мнения: 10 089

ПИРОГ "ЛЕНИВАЯ КАПУСТНИЦА"

(нарекох го руски мързелив зелник)



   

•   Зеле прясно — 500 гр
•   Маргарин — 125 гр.
•   Лук  (средна глава) — 1 бр.
•   Яйца — 3 бр
•   Сметана — 5 с. л.
•   Майонеза — 3 с. л.
•   Сол — 1 ч. л.
•   Бакпулвер — 2 ч. л.
•   Брашно — 6 с.л.
•   Копър
•   Сусам за поръсване

Зелето се наситнява, режа го с рендето Бьорнер, посолява се леко и се намачква с ръка. В половината маргарин се запържва ситно нарязания лук, като стане готов, се добавя останалия маргарин. Правим тестото – в миксер се разбиват яйцата, добавят се сметаната, майонезата, солта брашното с бакпулвера. Смесват се зелето и лука, поръсва се чер пипер, копър, хубаво се разбърква и се изсипва в тавичка. Отгоре се залива с тестото, разклаща се тавата, за да навлезе тесто между зелето, поръсва се със сусам (по желание) и се пече в загрята фурна. Аз пека на 180 град, 30-ина мин, по рецепта са дадени 200-220 град, но в моята фурна всичко гори на тези градуси.
Това е, бързо се прави, вкусно е и топло и студено, студено май повече. Heart Eyes

източник

# 273
  • Мнения: 10 089

КЕКС "МАНТОВАНА"
(италианска рецепта)



- 3 яйца
- 250 гр захар
- 250 гр брашно
- 125 мл прясно мляко
- 150 мл олио
- 100 гр смлени орехи (бадеми, лешници)
- 1 бакпулвер (10 г)
- ванилия
- 4-5 с.л захар за поръсване (може и кафява)

Разбиват се хубаво яйцата и захарта, добавят се млякото, брашното с бакпулвера,  ванилията и накрая олиото. Разбивам с миксер. Полученото тесто се излива в намаслена и набрашнена форма, отгоре се поръсва със смлените орехи и захар. Пече се в загрята фурна на 170 град 35-40 минути, проверява се за готовност с клечица.
Бързо, лесно и вкусно! Peace Получава се много вкусен, въздушен и мек кекс! Heart Eyes

източник

# 274
  • Мнения: 10 089

КАРТОФЕНИ БУТЕРКИ



   


200 гр картофи
75 гр краве масло или маргарин
150 гр брашно
1 яйце (отделяте жълтъка от белтъка)
кимион (примерно 1 ч. л.)
сол на вкус (примерно 1/2 ч. л.)

Да предупредя, че от дадените продукти не се получават много бройки, но опитайте, пък за по-нататък ще си знаете, увеличавате дозата.
Картофа се бели, реже се на парчета и се сварява. Намачквате с приспособлението за картофено пюре (може да охладите и настържете на ренде) и оставяте да изстине. Добавяте разтопеното масло, жълтъка от яйцето, брашното, солта и кимиона. Замесвате меко, еластично тесто. Оставяте за половин час в хладилника.
След това разделяте тестото на 16 части, всяка една разточвате на набрашнен плот тъничко и ги редите една върху друга. Получилата се купчинка разточвате на  пласт с дебелина 6-7 мм. Намазвате с разбития белтък, поръсвате с кимион и сол. Режете на квадратчета, приблизително 4Х4 см, слагате върху хартия в тава и печете в загрята на 180 град печка 15-ина мин. до зачервяване.

Моите бележки: Според мен невероятно вкусни бисквитки, стават като от бутер тесто на пластове отвътре. Понеже все нямам търпение, не оставям тестото в хладилника, а веднага разточвам и пека. В тестото слагам смлян кимион и чер пипер, отгоре ръся с чорек, ленено семе, сусам, чеснова шарена сол, страхотна вкусотия е! Heart Eyes

източник


# 275
  • Мнения: 10 089

СЛАДКИШ С ТИКВА И ОРЕХИ



За тестото:
3 яйца
11 с.л. захар
13 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 бакпулвер (10 гр)

За плънката:
600гр тиква
1 чаша натрошени или едро смлени орехи
3 с.л. захар
50гр краве масло

Тиквата се настъргва, с маслото и захарта се слага в тиган и се пържи/карамелизира до изпаряване на течността (не очаквайте карамел в буквалния смисъл). Охлажда се, слагат се орехите, разбърква се .
За тестото всички продукти се разбиват с миксер, получава се по-скоро рядко тесто.
В намаслена  и посипана с грис форма се сипва половината тесто, върху него се разпределя тиквената смес и се залива с останалото тесто. Пече се в загрята на 180 град фурна. Охлажда се и се поръсва с пудра захар.
Много вкусен сладкиш с нежна структура. Heart Eyes

източник

# 276
  • Мнения: 10 089

КИФЛИЧКИ



     

20 гр жива мая
60 гр захар
200 мл топла вода
60 гр разтопено краве масло
1 яйце
1 ч.л. сол
500 гр. брашно

За машина – маята се натрошава и се слага на дъното на контейнерчето, засипва се със захарта, залива се с топлата вода. Добавя се разбитото/разбъркано  яйце, сипва се брашното, солта, излива се маслото. Включва се на програма „Тесто” ( 1:30 часа).

Тестото се изважда, дели се на 8 равни части. Всяка се разточва на тънко и краищата се загъват навътре, като притискате леко с пръсти всяка сгъвка, а накрая с длан и цялата кифличка. Редят се в тава върху хартия за печене и се оставят да втасат 20-30  мин.
В това време правите щрейзела от: 30 гр брашно, 30 гр захар и 15 гр краве масло от хладилника. Може с ръка, става и в чопър.
Загрявате фурната на 190 град . Втасалите кифлички намазвате с разбито яйце, в средата слагате по лъжичка сладко, ръсите с щрейзела и печете 15-18 мин до зачервяване.

Моите бележки: Много вкусни пухкави и въздушни кифлички. Аз пека на 180 град в моята фурна, за 16 мин са готови. Замесвам тестото на ръка, втасвам го в топла фурна. Сол слагам половин ч.л.  В рецептата маята е 10 гр, аз увеличих. В линка под рецептата може да видите подробно оформянето.


източник стъпка по стъпка

# 277
  • Мнения: 10 089

ЦЕЛУВКИ «КРИСТАЛИ ОТ ВЯТЪРА»
от Ерве Тис (чието име е свързано с възникването на молекулярната кулинария)



Първо ме грабна поетичното им название, после и начинът на правене, най-вече ме учуди студената вода, която се използва. Опитах първия път с един белтък и се получиха чудесни целувки.

Нужни са:
1 белтък,
студена вода – 1,5 с.л.,
захар – 30 гр,
пудра захар – 15 гр.

В купа се разбива белтъка до образуване на пяна, леко се увеличава като количество, сипва се водата, като биенето продължава, след около 3 мин пяната става по пухкава и се  вплътнява. На струйка се сипва захарта, без да се пркратява разбиването, след захарта, се сипва и пудрата захар пак така на струйка. Бях ги сложила на листчета хартия за по-удобно. Биенето продължава до сгъстяване на пяната, става за не повече от 5 мин. Трябва да не капе от тела или бъркалките. С лъжичка върху хартия се оформят купчинки, според авторката стават 15-17, аз ги изкарах 11, но явно са били по-големи. И сега за печенето вече не знам – авторката е дала печене в загрята фурна на 120 град 40 мин и после още 1 час при намалена фурна на 100 град, или 20 мин при 100 град и още 30 при изключена фурна. На мен това не ми върши работа, пекох, както си пека целувки в моята фурна – на 100 град някъде около 40 мин. Така че съобразете с вашите фурни. Разликата е, че целувките стават с хубава коричка, а вътре са като пяна, но не меки, не и твърди, ами....... трудно ми е да обясня, интересно се получиха, като структура по-различни от тези, които правя, но сладки, като целувка. Имах останала шоколадова глазура и ги полях отгоре, чудесно се върза за моя вкус. Преди да  започнете да ги правите, включете фурната да загрява и сложете хартия в тавата. Може да използвате тел или миксер, според предпочитанията.

източник

# 278
  • Мнения: 10 089

ПЪРЖЕНИ КАШКАВАЛЕНИ ФИЛИЙКИ


 

Около 100 грама настърган на едро ренде кашкавал (с Гауда стават добре, но и с българските кашкавали също), 1 средна глава лук - също настъргана или ситно нарязана, 1 разбито яйце - всичкото това се смесва добре. На филийки хляб слагаме от сместа, като я притискаме/трамбоваме  леко с вилицата. В тиган наливаме около 1 с.л олио, загряваме го и пържим филийките на среден огън първо откъм намазаната страна, после по желание за кратко и от другата. Много вкусни филийки! Heart Eyes

източник стъпка по стъпка

# 279
  • Мнения: 10 089

ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ «АНЗАК»
В зависимост от големината се получават от 20 до 26 броя.



1/2 чаша овесени ядки
1/2 чаша кокосови стърготини
1/2 чаша брашно
1/3 чаша кафява захар
1 с.л студена вода
60 гр краве масло
1 с.л. мед (кленов сироп или малко повече захар)
1/2 ч.л. сода

Загряваме фурната на 140-160 градуса и покриваме тава с хартия за печене.
Смесваме сухите съставки без содата, правим „кладенче” в средата.
На среден огън разтопяваме маслото, меда и водата, добавяме в сместа содата и наливаме в сухата смес. Хубаво размесваме. Тестото е малко тежко, така че оформяте топченца с мокри ръце. Слагате ги на разтояние едно от друго в тавата.
Печете 10-12 минут до златисто. Оставяте в тавата да постоят около 5 мин.
По неизвестни за мен причини, бисквитките стават ту като топчета, ту се разливат, но и в двата случая са страшно вкусни. Не ги препичайте, въпреки че е въпрос на вкус, аз обичам да хрупкат по крайчетата, а в средата да са мекички, но други ги харесват хрупкави. Peace

източник

# 280
  • Мнения: 10 089

КРЕМ-МУС ОТ ШОКОЛАД ОТ ЕРВЕ ТИС



- натурален шоколад 100 г
- студена вода 89 мл (!!!!) – съотношението задължително трябва да е такова – на 1 гр шоколад 0,89 мл вода, съответно на 100 г шоколад - 89 мл вода.

Пригответе нужните:
- метална купа (аз ползвах емайлирана), в която ще разтопите шоколада
- по-голяма купа, в която ще налеете много студена вода или вода с лед. (аз налях от чешмата, но при нас тя е много студена)
- купички или чашки, шприц с накрайник, за да оформите красиво муса.
 
Точно измерените мл вода и натрошения шоколад слагаме на огън, за да се разтопи. Не трябва да завира, бъркаме лекичко до пълното разтопяване на шоколада. Щом се получи гладка смес, прехвърляме съда с в купата с ледено-студена вода (като водна баня) и започваме да разбиваме с тел. Според автора на 7 минута сместа започва да се сгъстява. При мен (два пъти го правих) още на 2-3 мин сместа започва видимо да се сгъстява и да променя цвета си – изсветлява. Колкото повече се разбива, толкова по-гъсто става, затова спрете, щом ви хареса консистенцията. Може да се хапва с бисквитки или просто така, с лъжичка и чашка Бейлис, например. Става чудесно за украса на торти и сладкиши, като се използва шприц, държи форма и изглежда прекрасно.

източник

# 281
  • Мнения: 10 089

СЕЛСКИ КИФЛИЧКИ
(така ги е нарекла авторката на рецептата)



 

500 гр брашно
250 гр студено масло, маргарин или хубава домашна мас.
125 мл заквасена сметана/кисело мляко (т.е. 2 пълни с л).

Пудра захар+ванилова за поръсване 

За плънка - гъст мармалад или сладко, по принцип се използва от сливи.

Пресейте брашното, добавете нарязаното на парченца масло, претрийте с пръст и добавете сметаната/киселото мляко. Замесете гладко меко тесто.
Ако се получи по-твърдо тесто, добавете още сметана и намесете до еластично меко тесто. Завийте във фолио и оставете в хладилника за около час, може и за цяла нощ.
Изваденото от хладилника тесто (ако е много твърдо, оставете да се отпусне, но не би трябвало да е твърдо) разделете на 3-4 части.
Разточете всяка на правоъгълник с дебелина приблизително 3 мм., да не е по-дебело. Нарежете на квадратчета 7х7 см, сложете плънката, навийте на рулце и извийте като кифличка.
Печете на  200 град приблизително 15-25 минут. До златист цвят!
Готовите рогчета овъргаляйте в пудра захар.

Моите бележки: Включвам фурната на 180 град, в моята на толкова ги пека. Слагам маслото в купа, или леко размекнато или го надялквам на парченца, ако е от хладилника. Добавям киселото мляко, слагам и ванилия в тестото (може и без нея), сипвам брашно и замесвам тесто. Разточвам веднага, нямам търпение да чакам да стои в хладилника. Така и не съм пробвала има ли разлика, ако го оставя да престои там. Разточвам, режа на три ленти, намазвам ги със сливов мармалад, навивам всяка на руло, режа на парчета, огъвам ги леко и подреждам в тава върху хартия за печене. Слагам да се пекат, при мен стават готови за 20 мин. Поръсвам с пудра захар, понякога ги овъргалвам, понякога просто ръся и ги започвам. Много са вкусни, направо съм се пристрастила. Правила съм ги и с краве масло, и с маргарин, и с мас, и със смесена мазнина, все са хубави. Peace

източник стъпка по стъпка

# 282
  • Мнения: 10 089

БЪРЗИ МЕКИЧКИ/БУХТИ БЕЗ ЯЙЦА



•   Кефир/айрян — 1 чаша.
•   Сол — 0,5 ч. л.
•   Захар — 0,5 ч. л.
•   Сода за хляб — 0,5 ч. л. (или 1 ч.л. бакпулвер)
•   Настърган кашкавал (или сирене) — 1 чаша.
•   Шунка (салам, кренвирши – настъргани на ренде) — 1 чаша.
•   Брашно — 2 чаши.

В кефира/айряна се слагат солта, захарта, содата (угасете я с капки оцет или лимонов сок) и се смесват. Добавят се настъргания кашкавал/сирене и брашното. Замесва се тесто, правят се топчета, раздърпват/разточват се като мекица, може така да се изпържат, може да им се сложи плънка шунка или колбас. Ако слагате плънка, събирате краищата и пак разточвате, да се получи кръгче. Пържи се в загрята мазнина от двете страни на среден огън, като покривате с капак.

Моите бележки: замесвам тестото, бързо става, късам от него, разтеглям мекици и пържа, не използвам капак - в горния десен ъгъл на голямата снимка се вижда такава мекичка. Друг вариант – разточвам цялото тесто, като за бухти, режа на ромбчета и пържа. И без плънка стават чудесни мекички/бухтички, после кой с каквото иска може да ги хапва. Чудесни са за гладни и нетърпеливи! Heart Eyes

източник

# 283
  • Мнения: 10 089

ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”



Нужен е пасатор и чашката му.

И следните продукти:

1 цяло яйце (няма значение каква е температурата му)
0,5 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
0,5 ч.л. горчица (аз слагам пълна лъжичка, обичам вкуса и)
2 с.л. оцет 6%
1 с.л. студена вода
400 мл олио (по рецептата става и със зехтин, не съм пробвала)

Всички продукти се поставят в чашата на пасатора в дадената последователност. Пасаторът се спуска на дъното, включва се и се вдига леко нагоре. Много бързо, буквално за секунди (30-40 по рецепта, според мен за по-кратко), става гъста маса.
За нула време се получава около 400 гр майонеза, при това много вкусна. Heart Eyes

източник

# 284
  • Мнения: 10 089

ВЕЧЕРЯ ОТ ТИКВИЧКИ ПО СИСТЕМАТА -60



1 средна тиквичка
1-2 скилидки чесън
150гр. извара с масленост до 5%
100гр. кисело мляко с масленост до 5%
Копър
Сол/чер пипер

Измитата тиквичка нарязваме по дължина на филии с дебелина  0,5 см.
Посоляваме и оставяме за 10-на мин.
След това нареждаме върху хартия в тава и запичаме в загрята на 180С фурна.
По 15-ина минути от всяка страна.
Докато се пекат тиквичките, с блендер или пасатор от изварата, киселото мляко, чесъна, солта и черния пипер правим дресинг, добавяме и копъра.
Нарязваме на ивици охладените изпечени тиквички, заливаме с дресинга и ........вечерята е готова.
Ако искате по-пикантен вариант, запечете нарязан на тъничко домат и глава лук, нарязана на кръгчета или полукръгчета10-ина  мин. на 180С.
И добавете към тиквичките!

Моите бележки: Тиквичките може да запечете на грил тиган или скара. Много вкусно ястие, за вечеря е чудесно. Няма и капка мазнина в него, по принцип е вечеря от диета -60. Още по-вкусна е със запечените лук и домати.

източник стъпка по стъпка



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт