Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2008, 19:34 ч.

Опитайте! Вкусно е!

  • 1 141 647
  • 341
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 10 089

ПЛОДОВ СЛАДКИШ С ХРУСКАВА ЗАХАРНА КОРИЧКА



1 ½ ч.брашно 
1 ½ ч.л бакпулвер (слагам пакетче 10гр)
щипка сол
6 с.л. меко краве масло (или маргарин) - 70 гр
1 чаша захар, като отделяте 2-4 ч.л. за поръсване отгоре
1 яйце
½ чаша прясно мляко (или айрян)
1 ч.л течна ванилия
2-2 ½ чаши нарязани плодове

чаша 240 мл

Включвате фурната на 175-180 град., намазвате форма с масло или покривате с хартия за печене.
В купа смесвате брашното, бакпулвера и солта.
В друга купа разбивате яйцата, маслото, захарта, млякото и ванилията.
Добавяте брашното към яйчената смес, може на порции, и хубаво разбърквате.
Изливате тестото във формата, отгоре слагате плодовете с разрязаната страна надолу, лекичко ги натискате в тестото и поръсвате с оставената захар.
Печете 40-50 минути, пробвате с клечица, като при кекс дали е готов сладкиша.

Моите бележки: По рецепта сладкишът беше с ягоди, но става и с други плодове, харесва ми с кайсии, обичам киселинката им. Яйцата и другите продукти разбивам с тел. Прясното мляко съм замествала и с айрян, пак се получава. В моята фурна сладкишът се изпича за 30 мин, така че съобразете с вашите. Не е много голям, пека в тавичка 27/17 см. Много пухкав и вкусен сладкиш с малко продукти. Heart Eyes Peace

източник

# 286
  • Мнения: 10 089

СУПЕРСКИ КЮФТЕНЦА



500 гр кайма (свинска, смес, пилешка – по желание)
1 глава лук
3 филийки бял хляб
2 с.л нарязан магданоз
1 ч.л суха горчица  (аз слагам кремообразна горчица)
2 яйца (белтъците отделяте от жълтъците)
1-3 скилидки чесън
сол, чер пипер и, ако е нужно, 2-3 с.л студена вода
олио за пържене

В каймата слагате горчицата, жълтъците, размекнатия във вода хляб (аз го настъргвам на едро ренде), наситнения лук, магданоза и подправките. Хубаво омесвате. Ако каймата ви се струва суха, може да добавите 1-2-3 с.л. студена вода.
Разбивате белтъците на сняг и на части (аз на два пъти) смесвате с каймата – може с лопатка, може и с ръка, но по-лекичко и внимателно. С намокрени ръце оформяте кюфтенца и пържите в загрята мазнина на среден огън. Стават много вкусни, сочни, красивички, ароматни, меки, пухкави и нежни. Heart Eyes Все си мисля, че Карлсон точно такива е обичал да хапва! Grinning

източник стъпка по стъпка

# 287
  • Мнения: 10 089
ОМЛЕТ „ВЕТРИЛО” ОТ ПАТЛАДЖАН ИЛИ ТИКВИЧКА



      

Това е  оригиналната рецепта стъпка по стъпка, която ми даде идеята, а моята измишльотина с тиквичките в моите бележки след рецептата.

патладжан
яйце
сол, чер пипер смлян
олио

Патладжанът се изпича във фурна, бели се, като се внимава да се запази дръжката и с помощта на вилица внимателно се размачква така, че да приеме форма на ветрило. Разбива се яйцето със солта и черния пипер.
Внимателно се потопява патладжаненото ветрило в яйцето, малко се поразклаща, за да поеме от яйцето и се пържи в загрята мазнина от двете страни.

Моите бележки: Поради липса на сини домати в близкия магазин и наличието на тиквички собствено производство вкъщи, реших, че ще бъде ветрило от тиквичка. Срязах тиквичките на две по дължина, после още на две напречно, ако са дребни – не е нужно. Правят се разрези по дължина на ивички, като в едната страна не се реже докрая. Поради горещините пека тиквичките в микровълновата, в моята, зависи от големината им, се изпичат за 6-8 мин на пълна мощност. Пека така, че да са леко твърдички, просто вкъщи така ги харесваме. След това разбивам яйце с подправките, понякога слагам малко прясно мляко или айрян и лъжица-две брашно, като панировка. Топя в нея и пържа. Удобно е, може сутрин да се изпекат, а да се изпържат за вечеря. Ефектно и вкусно се получава, пък и много лесно и бързо. Heart Eyes

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 00:19 от labrex

# 288
  • Мнения: 10 089

МОРКОВИ С КИСЕЛО МЛЯКО
( по рецепта за Yogurtlu havuc, турска кухня)



5 големи моркова
2 с.л. олио
кисело мляко
2 скилидки чесън
сол, червен пипер

Изчистените моркови се настъргват, хубаво е като за корейските салати, на дълги тънки ивички, но става всякак, и леко се запържват в олиото - да поомекнат, но пак да са хрупкави. В киселото мляко се слагат пасирания чесън, мъничко сол и червения пипер. Охладените моркови се смесват с млечната смес, досолява се на вкус.

Моите бележки: Много вкусна салатка, може и заквасена сметана да се използва, но по-често я правя с кисело мляко. Продуктите може и на око да се сложат, нищо сложно няма. За нарязването се използва специално ренде или приборче, подобно на белачка за картофи и използващо се като нея, но режещо морковите на дълги ивички. В краен случай става и обикновено ренде.
За да не се чудите какви количества са нужни, като се охладят запържените моркови, направо в тигана при тях слагате пасиран чесън, поръсвате с червен пипер, разбърквате леко, добавяте няколко лъжици кисело мляко, посолявате на вкус, пак разбърквате и готово. Heart Eyes

източник

# 289
  • Мнения: 10 089

КРЕМ-СУПА ОТ ТИКВИЧКИ С КЪРИ



Много проста и лесна супичка, от минимум продукти, но в същото време пикантна и много вкусна.

4 млади тиквички
1 средна глава лук
1 скилидка чесън
4 топени сиренца ( около 80 гр. )
0,5 ч. л къри
1 с. ложка краве масло
3 чаши вода

Лукът и чесънът се нарязват наситно, а тиквичките на полукръгчета.
В тенджера се разтопява маслото и лукът и чесънът се запържват леко, добавят се тиквичките, и те се запържват за малко, като се разбъркват. Налива се водата, оставя се да заври и се вари до омекване на тиквичките. Когато са омекнали, се добавя топеното сирене, къри-то и сол на вкус. Оставя се да кипне и ври, докато се разтопи сиренето 2-3 минути. Ако сиренцата не са се разтопили, не е проблем. Супата се прелива в блендер и се пюрира. Или същото се прави направо в тенджерата с пасатор. Поднася се с крутони.

Моите бележки: Наистина много вкусна супа. Слагам малко повече чесън, харесваме го в комбинация с къри, черен пипер, понякога подправям с дивисил. Ако не харесвате аромата на къри, става и без него, подправяте с черен пипер. Напоследък я правя с олио, пак е много вкусна. Пропорциите може на око и на вкус, тиквичките обикновено се заливат с вода така, че да е един пръст над тях, ако изври, може да се добави, зависи и колко гъста предпочитате супата. Най-често използвам топено сирене с гъби от лидл (да не се приема за реклама Peace), 100 гр е, не е на парчета, а цял правоъгълник, разтопява се хубаво в супата.

източник

# 290
  • Мнения: 10 089

СИЛТ-ШВЕДСКО СЛАДКО
(бърз и лесен начин за варене на сладко от  всякакви плодове)



Получава се не прекалено сладка, желирана вкусотия. Подходящ начин за всякакви плодове, стига да не са с много дебела и твърда кора. Плодовете се измиват и се слагат в тенджера на огъня. Започва да се отделя сок, ако е малко, понатиснете леко плодовете с лъжица. Варете 15-20 мин след като заври сместа, и свалете от огъня. Сипете захарта в горещото сладко, разбъркайте докато се стопи ( на 1 кг плодове 600-800 г захар, в зависимост от киселината на плодовете). Разсипете в бурканчета, затворете и........ това е всичко.

Моите бележки: Вкъщи имах само сливи (аз все джанки си им казвам). Премерих 500 грама, измих ги, разцепих  на две, извадих костилките и сложих в тенджерка на силен огън. Със загряването наистина пуснаха леко сок. Понатиснах ги с лъжицата, пуснаха още, стана нещо като рядка кашица. Варих 18 мин на намален огън, свалих, сипах 300 грама захар, разбърках, много бързо се стопи. Насипах в бурканчета - едно 400гр и едно от детски храни. Захлупих върху капачките и оставих да се охлажда. Сутринта отворих малкото бурканче, действително има процес на желиране. Пробвах с лъжичка, много е вкусно. С лимоновия ми домашен сладолед е направо разкошно. На филийка върху  масло също. Всъщност, при мен се получи не точно сладко, а по-скоро мармалад, конфитюр, джем.......нещо такова. Но в идточника плодчетата са се запазили, така че явно зависи какъв плод се използва. Хубаво е, че може да се свари и от замразени плодове, така че по-всяко време може да се направи. Peace

източник
тема

# 291
  • Мнения: 10 089

ГАЛЕТ „РАТАТУЙ”








Тесто:
- 1 + 1/3 ч. брашно (250 мл)
- 1/3 ч. олио
- 1/3 ч. бира
- щипка сол

Сос:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1-2 домата
- 0,5 пиперка или 1, ако са по-дребни
- мащерка, магданоз
- сол и чер пипер

Плънка:
- 1 син домат среден
- 1 тиквичка / цукини
- 1-2 средни домата

Заливка:
- маслини
- зехтин
- 1-2 скилидки чесън
- мащерка, магданоз

От пресятото брашно, солта, бирата и олиото се замесва тесто и се оставя да почине, докато се приготвят плънката и соса.

Сос: Лука и пиперката се наситняват и се задушават в зехтин до леко омекване. Добавят се настърганите домати и сместа се вари до сгъстяване. Посолява се, слагат се чер пипер, мащерка и магданоз.

Плънка: Синият домат и тиквичката се нарязват на тънки кръгчета. Патладжанът се запържва до полуготовност, може да се запече. Доматите също се режат на кръгчета.

Тестото се разточва на кръг, слага се соса, отгоре се подреждат зеленчуците за плънката, като леко се посоляват на вкус. Загъват се краищата на галета, пече се в загрята на 170-180 град фурна 30-35 мин.

За заливката смесвате зехтин, чесън, мащерка, магданоз и наситнени маслини. 10-ина мин преди да извадите галета, поръсвате  зеленчуците със заливката и допичате.

Моите бележки: Тестото е много еластично, меко и удобно за работа. Разточвам го на кръг с диам 32 см, обичам да е тъничко, като се изпече, е хрупкаво. Може да се използва олио, но със зехтин определено е по-вкусен и ароматен галетът. От подправките слагам мащерка, риган, майорана, обичам да ми е по-ароматно. Чесън също може да се сложи повече или по-малко според вкуса. Много вкусен галет, и топъл, и студен.

източник

# 292
  • Мнения: 10 089

"МЪЖКА ТОРТА" (ПИРОГ С КЮФТЕНЦА)



3 яйца
150 гр. брашно
250 гр. заквасена сметана (кисело мляко)
1 ч. л бакпулвер
½ ч. л сол
**************
150 гр. кашкавал
**************
500 гр. кюфтенца

От каймата се оформят кюфтенца, аз сложих лук и чушка, наситнени в блендера, кимион, чер пипер, чубрица – на вкус.
Яйцата леко се разбиват в купа с вилица или тел, добавят се сметаната, брашното с бакпулвера и солта. Тестото на консистенция трябва да е като за бухти, тези, които се слагат с лъжица в тигана. Или като за оладушки, за тези, които ги правят.
В намаслена форма се излива тестото, разпределят се кюфтенцата, отгоре се ръси с настъргания кашкавал (по рецепта – между кюфтетата).
Пече се в предварително загрята на 180 град фурна около 30 мин. (според фурната). Изпечения пирог се оставя за малко, за да поеме сокчето от кюфтетата. Вкусен пирог, понеже се харесва на мъжете, наричат го „мъжка торта”.

Моите бележки: За пръв път го правя, но се хареса вкъщи и затова слагам рецептата. Моят вариант на снимката е без кашкавал отгоре, така се наложи, но с него определено ще е още по-вкусно. Използвах кисело мляко и добавих 1-2 с.л. брашно повече, все пак сметаната е по-гъста от млякото,  бакпулвер сложих ч.л. с връх. Страхувах се, че кюфтетата ще останат сурови – изпекоха се. Рецептата е от сорта бързо, лесно, вкусно. Включваш фурната, правиш го, печеш и малко се поподскача при изчакването, което не е много - 10-ина мин, твърде  съблазнителни аромати се носят. Heart Eyes Вътре в кюфтенцата може да се сложи парченце кашкавал, краве масло, по желание. Ще го пробвам и с кюфтенца с хляб в каймата, това си е моя особеност, повече тях харесвам, отколкото тези, само от месо. Кайма използвах смес – свинско и говеждо, в темата от източника са използвали и пилешка, с една дума дава възможност за импровизации. Пекох в тортена форма с диам.25 см.

източник стъпка по стъпка

# 293
  • Мнения: 10 089

КОШНИЧКИ ОТ ПАЛАЧИНКИ (в микровълновата)



   

Нужно е палачинково тесто от яйце, брашно, щипка сол, може и захар, топло пресно мляко или просто топла вода. Разбива се с миксер.
Пържат се малки палачинки, възможно най-тънички. Готовите палачинки се слагат върху дъното на чаши и се пъхват в микровълновата печка за 20-30 сек. Преценете според печките си, не трябва да се препекат. Готовите кошнички се пълнят със солен или сладък пълнеж – салати, плодове, крем, сладолед..........според фантазията и желанието.

Моите бележки: Правя ги от обикновено палачинково тесто, набъркано на око от посочените продукти, докато докарам консистенцията на „бозата”. Захар не слагам, така ми вършат работа и за солен, и за сладък пълнеж. Пържа в малко тиганче с незалепващо дъно без мазнина. В моята микровълнова 30 сек са тъкмо достатъчни, за да запазят формата си кошничките и да са хубави за хапване. Може и дръжки да се направят на кошничките, правите от палачинковото тесто извита дръжка в тигана, вече малко по дебела. Първо слагам по –тъничко тестото, като се запече леко, минавам отгоре още веднъж с тесто и обръщам, за да се запече и от другата страна. Това го правя (включително и дантелените палачинки) с шише от боя за коса (не ми се смейте, преди време бях насъбрала няколко и добре, че не ги хвърлих. Използвала съм и пластмасова бутилчица с продупчена капачка – сипвам вътре тестото и „рисувам” по тигана. Но по-удобна от тези от боята не съм имала. С тях се правят чудесно разни ажури. Това е – бързо, лесно, вкусно и доста ефектно на масата! Heart Eyes

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 14:01 от labrex

# 294
  • Мнения: 10 089

КОНФИТЮР ОТ СЛАДКИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ



Не очаквах, че ще предизвика интерес, затова до сега не бях написала рецептата, но ето я, пробвайте, наистина е вкусно, колкото и необичайно да звучи.

•   500 гр сладки червени чушки
•   250 мл кафява захар
•   120 мл оцет (винен, всякакъв, какъвто харесвате)
•   1/2 ч.л. сол
•   1/2 ч. л. смлян чер пипер
•   1 дафинов лист
•   Клонче розмарин (5-7 см)
•   
•   1. Изчистете чушките от семената и вътрешните ципи.
•   2. Нарежете на ивички, широки около 1 см или на парченца. И сложете в тенджерка.
•   3. Добавете солта, оцета, дафиновия лист, розмарина и захарта.
•   4. Сложете на огъня, след като сместа заври, намалете огъня и, като бъркате от време на време, варете 25-30 мин.
•   5. Свалете от огъня, извадете дафиновия лист и розмарина, добавете черния пипер и разбъркайте.
•   6. Охладете и сипете в бурканче.

Моите бележки: Правя го с оцет Кулинар, понякога с бяла захар, меря я с каничка в мл, както е по рецепта. Вместо розмарин слагам завързани в марличка сухи чубрица и мащерка. Заедно с всички продукти слагам и черния пипер. Случва ми се и леко да го преваря, пак е много вкусно – чушките стават дъвчащи, а сосчето се тегли като карамел. Нещо страхотно вкусно е, мога да го ям с всичко, без нищо и по всяко време. По принцип се поднася с меса, сирена, дроб и т.н.

източник

# 295
  • Мнения: 10 089

„БОМБИЧКИ” – ВКУСНА, ЛЕСНА И БЪРЗА ЗАКУСКА





Тесто:
брашно — 3,5чаши (може и по-малко да отиде)
вода (вряла) — 1 чаша                              
олио — 4 с.л                                
захар — 1 ч.л                                          
сол — 1 ч.л
използвам чаша 250 мл

Плънка:
домати — около 5 бр, зависи от големината
сирене, извара, кашкавал — 200гр
чесън — 2 скилидки
зелени подправки – копър, магданоз, зелен лук, други по желание
сол на вкус

Приготвяне:
Приготвяте плънката, режете на кръгчета доматите, сиренето размачквате с вилица, кашкавала настъргвате на ренде, добавяте подправките, пасирания чесън и разбърквате.

Замесвате тестото – във врялата вода, сипана в купа, слагате солта, захарта, олиото и брашното, не слагайте всичкото, да не се окаже много, ако е нужно при месенето ще добавите. Първо разбърквате с лъжица, после месите с ръце.
Делите на две части тестото, разточвате ги сравнително тънко на кръгове, нареждате кръгчетата домати върху единия кръг тесто, върху тях разпределяте сместа от сирене и подправки. Оставяте место между тях, за да може да се изрежат кръгчета. Завивате с другия тестен кръг и с подходяща чаша изрязвате кръгчета около доматите. Може с пръсти или вилица да минете по краищата на изрязаното кръгче, като в горния десен ъгъл на малката снимка,  но обикновено не е нужно, добре се залепват при рязането.
Пържите в загрята мазнина, малко повечко да е, поне до половината на „бомбичките”, като обръщате да се изпържат и от двете страни.

Моите бележки: Много бърза и много вкусна закуска. И много сочна, като хапвате, внимавайте, може да се покапете! Grinning Обикновено ги правя с домати, сирене, чесън и копър, но може и с друга плънка. Тестото, останало при изрязването на кръгчетата, намесвам, правя няколко топчета, разточвам на кръгчета, понякога и по-голями, слагам плънка – резенче домат и резенче колбас, че по-бързо, в единия край, захлупвам с другата половина и прищипвам краищата, обикновено нямам търпение да правя нови кръгчета, от изпържените се носи такъв аромат, че бързам да седна на масата, иначе като нищоще си остана само с аромата.

източник

# 296
  • Мнения: 10 089

СУПЕР ИКОНОМИЧНИ, БЪРЗИ, ЛЕСНИ И ВКУСНИ МЕКИЦИ





Продуктите са брашно и вода в еднакво съотношение гр:мл. Примерно 300 гр брашно слагаме в купа, добавяме щипка сол(може и без нея) и заливаме с 300 мл вряла вода, най-често я загрявам в микровълновата. Хубаво бъркаме с лъжица, тестото се събира, след това намесваме на плота до топка. Все пак внимавайте, тестото е топло от водата, така че пробвайте да не ви пари, може мъничко да изчакате. Завивате готовото тесто с фолио и оставяте 30-ина мин. В това време си правите плънка по желание. Аз по-често не чакам, най-много 10-ина мин, докато извадя сиренето от хладилника и приготвя тигана и олиото за пържене. Престоялото тесто е по-еластично, но и без да го чакам много, пак се разточва лесно. От даденото количество тесто се получават 12 мекици, зависи все пак колко големи ще ги правите. Откъснатото тесто (може да си го нарежете или направите на топчета предварително) се разточва на набрашнена повърхност тъничко, в едната половинка се слага плънка, захлупва се с другата и краищата се притискат. Пържат се в загрята мазнина от двете страни, бързо става, до позачервяване. Ако останат (много рядко се случва), завивам с фолио и така си стоят мекички и пак много вкусни. Най-често ги правя с натрошено сирене, винаги има вкъщи, пък и ми е най-бързо, но стават с всякакви солени и сладки плънки.

източник руски

# 297
  • Мнения: 10 089
СОЛОМОНИ - много бързи и вкусни пържолки



- Стават от телешко, свинско, пилешко, пуешко и др хубаво месо.
- соев сос
- картофено нишесте (стават и с царевично или пшенично)
- олио за пърженето

** сол няма в рецептата, аз не соля

Месото се начуква тънко, почти до прозрачно, разбира се, не го разкъсвайте все пак, просто да е тъничко.
Всяко парче се се потопява хубаво в нишестето, излишното се изтръсква леко, след това топим в соевия сос от двете страни.
Пържим в загрято масло буквално по 2-3 минути от всяка страна, внимавайте да не ги препържите. Щом едната страна се запържи, преобръщате веднага и запържвате и от другата страна.
Получава се много меко и крехко месо. Бързо става, 10-ина мин с подготовката. Месото може да се начука сутринта, да престои в хладилник и вечерта да се изпържи.

източник

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 10:31 от labrex

# 298
  • Мнения: 10 089

ПИЛЕШКО ( и всякакво друго)ПО ЕВРЕЙСКИ



 

Примерни продукти:

2 големи глави лук, нарязани на едри кубчета
пилешко – 12 бутчета (долната част от цялото бутче) (бих сложила повече лук на тази бройка)
1/2 ч.л. сода за хляб
1 с.л. олио
сол, чер пипер
тенджера с дебело дъно или по-дълбок тиган с незалепващо покритие

В тигана нагряваме олиото и сипваме нарязания лук, добавяме содата и разбъркваме. Намаляваме огъня и покриваме с капак.  Лукът ще се задушава, а содата му помага да стане по-сочен. Оставяме така 5 мин, може и малко повече. Лукът омеква. Слагаме месото при него, разбъркваме, солим, поръсваме с черния пипер. И оставяме на тих огън 40-45 мин. Ако лукът е много сух (не ми се е случвало досега), може да капнете мъъъничко водичка.

Моите бележки: Дълго подминавах тая рецепта, казвах си лук и месо, на какво ще прилича? Един ден реших да я направя с четири долни бутчета и две глави лук. Е, резултатът беше такъв, че не си повярвах ни на очите, ни на устата, страшно вкусно, лукът беше стнал направо на мармалад. Содата не се усеща изобщо. Може и с върха на ножа да сложите мъничко, аз я слагам, никой до сега не е усетил. Ами, пробвайте, правя го най-често с пилешко, със свинско - наложи ми се да варя по дълго и да добавям по мъничко вода, по-трудно се свари месото. С пилешки дробчета също става добре, след като ги сложа в задушения лук, трябват още 10-ина мин. само. Не знам еврейска или не е рецептата, но е много сполучлива – става чудесно ястие от почти никакви продукти.

източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 17:09 от labrex

# 299
  • Мнения: 10 089

РИБА В ЛУЧЕНА ПАНИРОВКА



400гр филе от риба
1 яйце
1 глава лук (не голяма)
2 с л майонеза (може да се замести със сметана или гъсто кис.мляко)
2 с л брашно
сол, чер пипер

Парчетата риба или филе се посоляват.
Приготвяме панировката:
Лука наситняваме в блендер или рендосваме на ситно ренде.
Добавяме яйцето, майонезата, брашното, черния пипер, сол на вкус и хубаво разбиваме с тел.
Слагаме рибата в панировката и оставяме да постои  5-10 мин.
Пържим в загрята мазнина на среден/слаб огън от двете страни. Като обърнете запържената риба, захлупете с капак тигана и пържете до готовност.

Моите бележки: Често правя така скумрия, пържа и филе, и дори риба с костите, разцепена на две по дължина и нарязана на парчета. Самата панировка е много вкусна. Рибката става сочна и не е мазна.

източник



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт