Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2008, 19:34 ч.

Опитайте! Вкусно е!

  • 1 141 647
  • 341
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 10 089

ОЩЕ ЕДИН МНОГО ВКУСЕН ПОСТЕН СЛАДКИШ С ПРЕСНИ ИЛИ ЗАМРАЗЕНИ ПЛОДОВЕ



 

За тестото:
 
3 и 1/4 ч брашно
3/4 ч олио
1 ч.л. сол (сложих щипка сол)
4 с.л. захар
4 с.л. портокалов сок (може да се замени с вода)
аз добавих и ванилия (правих го с вода)

За плънката:

2 ч боровинки или друг плод по избор
2 с.л. нишесте (може и брашно)
1 ч кафява захар (може и по-малко, на вкус и според плодовете) – аз сложих малко обикновена
щипка канела (по желание)
щипка индийско орехче (по желание)

Форма за печене с диам 26-28 см. Аз пекох в правоъгълна 30/20см, долният слой тесто стана по-тъничък, но мисля, че така е и по-вкусно. Използвах сини сливи, нарязах ги на кръгчета, поръсих захар на око, може би 3-4 с.л., обичам да усещам киселинката им, сложих и малко канела, също я харесвам в сладкиши.
Използвах чаша 240 мл.

Според рецептата, в отделен съд се смесват сухите съставки, към тях се добавят течните и се замесва тесто без престараване – просто да се събере на топка. Аз сипах течните в купа, добавих сол, захар, ванилия и брашното. Тестото е маслено и ронливо. Оставяте го да постои, докато направите плънката. В това време може да си включите фурната  да загрява.

В купа смесете плодовете със захарта, нишестето (или брашно), канелата и инд.орехче.

В рецептата препоръчват формата за печене леко да се намасли, не го правих, тестото е достатъчно маслено. 2/3 от тестото се разстила по дъното и се правят малки бордчета. И още една вметка – моето тесто стана твърдо, едва го събрах, може би е от брашното – сложих 3 чаши, опитах с ръце да го разстеля, не стана. Затова го настъргах на едро ренде, разпределих равномерно по дъното и с малка точилчица (става и с малко бурканче) го трамбовах леко и вече с ръце изтеглих бордчетата по стените на тавата. Отгоре се разпределя плънката и върху нея се наронва останалата 1/3 тесто. И нея настъргах на едрото ренде. Сладкишът се пече в загрята фурна на 190град  40-50 мин. по рецепта, в моята фурна на 180 град за 40 мин дори успя леко да се попрепече по крайчетата.
Много, много вкусен! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Сама излапах почти половината и едва се спрях. Embarassed

източник

Последна редакция: нд, 03 авг 2014, 22:26 от labrex

# 331
  • Мнения: 10 089


БЪРЗО РУЛО ОТ КАЙМА





•   Кайма — 0,5 кг
•   Кашкавал — 150 гр
•   Яйце – 1 бр.
•   Чесън— 1 пасирана скилидка.
•   Сол на вкус
•   Черен пипер

Панировка:
•   Пресно мляко — 250 мл
•   Брашно — 250 гр
•   Яйца – 2 бр.
•   Сол, чер пипер по желание

В каймата слагаме солта, пипера, пасирания чесън и яйцето, хубаво смесваме. Полученаота маса разстиламе на тънък слой върху домакинско фолио. Поръсваме с настъргания кашкавал, може лекичко да се попритисне с ръка към каймата, не е задължително. С помощта на фолиото оформяме руло и го завиваме в същото фолио. Оставяме в хладилна камера или фризер 2-3-4 часа.След изваждането му, оставяме рулото 5-10 мин да се отпусне (може и по-малко, зависи от температурата). В това време може да се направи панировката с консистенция на гъста сметана. Рулото режем  с остър нож на филийки с дебелина 1-1,5 см, панираме и пържим в загрята мазнина на среден огън до златиста коричка от двете страни. Вкусно е и топло, и студено. Рулото (или няколко) може да се съхранява и по-дълго време във фризер и при необходимост да се използва.

Моите бележки: Много вкусно и "Удобно" руло! Правиш го, когато имаш време, използваш го, когато нямаш такова за готвене. За паниране правя смес от чаша бира, два жълтъка, сол и черен пипер на вкус и брашно до смес като гъста сметана. Добавям двата разбити на сняг белтъка, като внимателно разбърквам. След това слагам всичките, нарязани от едно руло, филийки в купата с панировката, внимателно поразбърквам, сместа полепва добре по тях, и пържа. Количеството панировка стига за едно руло, накрая остава от сместа за 2-3 пърженки. Може да се направят две или три рула и при нужда да се използват. Панираните филийки чудесно заместват кюфтетата при пътуване или на пикник. Peace

източник

# 332
  • Мнения: 10 089

КЕКС "ЗЕБРА" (икономичен вариант)



1 яйце
0,5 ч. захар (ползвам от 240 мл)
1 ч. пресно мляко
1,5 ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
2 с.л.какао

Продуктите се смесват по реда на изписването им без какаото. С тел леко разбивам яйцето и захарта без престараване, сипвам млякото, брашното с бакпулвера, слагам и ванилия. Деля сместа на две, в едната купичка слагам какаото, разбърквам. В малка правоъгълна формичка за кекс, намаслена и набрашнена, сипвам с лъжица ивица от бялата смес, върху нея в средата ѝ от какаовата и така, докато свършат. Преди да започна да го правя, включвам фурната на 180 град. Пече се около 30 мин. Не става много сладък, така че може да се поръси с пудра захар отгоре. Малко кексче се получава, формата е с размери 18х8х5,5.

източник

# 333
  • Мнения: 10 089

КАНЕЛЕНИ КИФЛИЧКИ „ХРИЗАНТЕМКИ”



   

Тесто:
15-ина гр жива мая (1 ч.л. суха мая)
250 мл вода
2 с.л. олио,
2 с.л. захар
щипка сол
брашно (засега ще напиша колкото поеме, при следващото им правене ще премеря точно), но, приблизително 2-3 чаши от 250 мл. до получаване на средно меко тесто, топката да държи форма.

Плънка:
½ ч.захар
2 с.л. канела (или повечко, ако я обичате, като мен)

В топлата вода слагам захарта, солта, олиото и маята, използвам жива, като разбивам с тел до разтваряне на маята. Добавям брашно и замесвам тестото. Деля го на две части, ако имате достатъчно място за точене, може и цялото да разточите. Разточвам правоъгълник, посипвам с половината канелена захар, получава се слой върху тестото и навивам на руло. Същото правя и с втората половина тесто. След като посипя със захарта, слагам в единия край – продълговатия, първото руло и завивам второто върху него. Полученото руло нарязвам на парчета, обикновено 9 бройки ми се получават, но зависи колко високи ще са рулцата, 4-5-6 см височина са достатъчни. Изправям рулата върху разрезите и с ножица срязвам обикновено на пет места. „Листенцата” пооформям леко, те сами си се оформят на практика, редя ги върху хартия за печене (може и в намаслена тава), като оставям място между тях, бухват при печенето. Покривам тавата с кърпа, оставям 20-30 мин във фурната на 40-50 град да втасат, след това пека в загрята на 180 град фурна 13-15 мин за моята печка са достатъчни. Много лесни, икономични и вкусни кифлички, особено за любителите на канеления аромат. С чашка кафе........ Heart Eyes Рецептата е руска.

# 334
  • Мнения: 10 089

БЪРЗ СЛАДКИШ С ИЗВАРА - ВАТРУШКА



 

За форма с диам. 26 см (моята беше 25)

За тестото:
2 яйца
1/2 чаша захар
1 чаша заквасена сметана (използвах гъсто кисело мляко)
1/2 ч.л. сода за хляб (угасих я с оцет)
1 чаша брашно (ръснах още лъжица-две заради киселото мляко)
2с.л. разтопено краве масло

За плънката:
500 гр извара
1/2 чаша захар (или на вкус)
3 яйца
1 с.л. грис
*чаша 250 мл

Може да се добавят всякакви плодове, стафиди и др. (аз сложих стафиди, едни като лимонови и портокалови корички за щолен, купени от Лидл и годжи бери. (Чудя се как пропуснах орехи да набутам, те не са задължителни, аз си ги слагам!).

Формата се намаслява и набрашнява. Яйцата и захарта се разбиват с миксер (авторката 5 мин, аз по-малко), добавят се сметаната/киселото мляко, содата, разтопеното масло и брашното, разбърква се хубаво, тестото  е по-скоро течно, не е много гъсто.
За плънката се смесват продуктите, хубаво се разбъркват, добавят се евентуално плодове някакви, аз сложих ванилия и в тестото, и в плънката.
В намаслената и набрашнена форма се изсипва тестяната смес, върху нея, като се сипва в средата – изварената плънка, тя си се разширява настрани и остава около см ,поне при мен, отстрани от тестото. Върху плънката може да се сложат плодове, при мен парченца банан. Формата се слага в НЕзагрята фурна, включва се на 170-180 и след около 30-35 мин е готово. Аз за всеки случай държах във фурната 35 мн. Сладкишът се остава да се охлади (аз го нападнах още топъл) и се сервира. По принцип харесвам такива сладкиши, заляти със заквасена сметанка, има една лидълска12%-ова, хубаво става с нея. С варена сгущьонка е вкусно, но понеже нямах тия екстри, залях с вишнево сладко.

Много бързо се прави сладкишът, по време на печенето се образуват бортчета и има вид на ватрушка. Изварата, ако е зърнеста, разбивате с миксер, или през сито или с пасатор. Ако е много воднява, може да се добави лъжичка нишесте, още грис или брашно.

източник

# 335
  • Мнения: 10 089


БЪРЗИ СЛАДКИ "ГЛАГОЛИКИ"





150 гр брашно;
65 гр краве масло;
100 гр пудра захар;
1 яйце;
0,5 пакетче ванилова захар или ванилия.
 
Размекнатото масло се разбива с пудрата захар и ваниловата. Правя го с тел на ръка в повечето случаи, без престараване, става и с миксер. Добавя се яйцето, разбърква се хубаво, слага се брашното и се замесва гладко тесто. Прехвърля се в шприц или пош с накрайник звездичка и се шприцова в тава във формата на малко ръкописно Г (затова се нарича глаголики) или както ви харесва. Сладките се печат в загрята на 180 град фурна 7-8 мин до леко златисто.

Моите бележки: Използвала съм и свинска мас, вместо масло, маргарин не съм, но предполагам и с него ще станат. Понякога тестото става по-гъсто, така ще напиша, защото не е твърдо, зависи от брашното, малко по-трудно се шприцоват сладките, но крайния резултат пак е добър. Маслото/маста понякога става на трохи в началото при разбиването, особено, ако е студена стаята, смачквам малко с ръка и продължавам с тела/миксера. Стават хрупкави, но в никакъв случай не твърди сладки, особено много им налитат дечица. Навремето ги купувахме от магазините заедно с пряниките в Москва, после започнах вкъщи да ги правя, когато се обади някоя приятелка, че идва на кафе. Докато загрее фурната съм ги набъркала и шприцовала в две тавички (може върху хартия, или върху незалепващи или алуминиеви тави, не се захващат на дъното), пека на предпоследното ниво на фурната, на дъното бързо ми загарят отдолу, за големината, с която ги правя, изваждам на 8-та минута, отстрани по контура лекичко са потъмнели даже. Не ги препичайте, наблюдавайте ги, бързо стават готови. Може да се поднесат, поръсени с пудра захар или напръскани с малко разтопен шоколад, в който капвам и мъничко олио. От това количество продукти ми излизат приблизително около 40 бройки, но не са много големи. На снимката според чашата горе-долу може да се прецени.

# 336
  • Мнения: 10 089

КЕКС С ТИКВА



400 гр тиква, настъргана на ситно ренде    – 200 гр
400 гр захар                                                   - 200 гр
4 яйца                                                             - 2 яйца
щипка сол                                                       - щипка сол
2 ч.л. с връх бакпулвер                                   - 1 ч.л. бакпулвер
300 гр брашно                                                - 150 гр брашно
170 мл олио                                                     - 85мл олио
100 гр шоколадови калети                             – 50 гр
орехи, стафиди (по желание)

Написах продуктите за цяла и половин доза, защото по-често спретвам половинката. Peace

Яйцата и захарта се разбиват с миксер, добавят се настърганата тиква и олиото, разбърква се, следват брашното с бакпулвера и накрая шоколадовите калети (или настърган/наситнен шоколад), орехите, стафидите, евентуално аромат. Тестото се изсипва във форма, пече се в загрята на 180град фурна до суха клечка.

Моите бележки:Половин доза в кексова форма в моята фурна се изпича за 25-30 мин. Приблизително за толкова – 30-ина мин е готова и цялата доза във форма за торта с диам.26 или 28 см., но съобразете времето за печене със своите фурни.
Много вкусен кекс, нежен и пухкав. Става и без допълнителни аромати, по желание може да  сложете ванилия, лимонова или портокалова кора. Ако не обичате много сладко, може леко да намалите захарта. Обикновено заливам с карамелена глазура, защото я харесваме, но може да се поръси с пудра захар, шоколадова глазура и др.
Рецептата е руска.

# 337
  • Мнения: 10 089

КОРМОС БИСКОТО (гръцки вариант на сладък салам)



     

140 гр обикновени бисквити (използвам Роден край).
50 гр натурален шоколад (или кувертюр, или друг някакъв)
1 ч.л. какао (слагам с връх, но може и равна)
1 с.л. коняк (при мен 3 с.л. Бейлис)
40 гр захар.
40 гр пресно мляко.
50 гр натрошени орехи.
100 гр краве масло.

Маслото и захарта се разбиват, може с миксер, може и с дървена лъжица.
Шоколадът се натрошава в съд, добавя му се малко краве масло и се разтопява в микровълновата. Млякото се смесва с какаото и добре се разбърква, сипва се в маслената смес. Добавя се алкохолът, разтопеният шоколад, натрошените орехи и бисквитите, също натрошени на парченца. Сместа се разбърква хубаво, изсипва се в някакъв съд и се оставя в хладилник да стегне за час поне. Преди сервиране може да се полее с разтопен шоколад или шоколадова глазура, аз поръсвам с какао, харесва ми силно шоколадовия вкус. Стафиди също добре се вписват.

източник



Последна редакция: пт, 20 фев 2015, 15:22 от labrex

# 338
  • Мнения: 10 089

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ "ЧАЕНА РОЗА"




 


Продукти:

•   Брашно — 270 гр
•   Мая — 7 гр суха (20 прясна)
•   Краве масло (на стайна температура) — 60 гр
•   Прясно мляко (на стайна температура) — 120 мл
•   Захар — 4 ч. л. (аз сложих с.л.)
•   Сол —  щипка.
•   Ябълки (големи)— 2 бр или повече, зависи от големината

Приготвяне:

   В купа се активира сухата мая – смесват се 25 мл мляко, маята и 1 ч. л. захар. Оставя се за 5-7 минути до образуване на  "шапчица".

   В друга купа се слага пресятото брашно, маслото на парчета, сместа с маята, останалото мляко и захарта, щипка сол. Замесва се тесто.

   Покрива се и се оставя да втасва докато увеличи двойно обема си.

   Втасалото тесто се дели на две части, всяка се разточва на правоъгълник и се реже на ленти с ширина примерно 1,5-2 см. Изчистените от кожата и сърцевината ябълки се нарязват на тънки резенчета.

   Форма за печене (по рецепта 22 см диам, но остава тесто, аз побрах всичкото в тавичка с диам. 25 см) се покрива с хартия за печене. По краищата се слага лента от тесто, а покрай нея ябълкови резенчета. Продължава се в същата последователност – лента тесто-ябълки….до запълване на формата. Оставя се още 15-ина мин да втаса, намазва се с жълтък, разбит с мляко (добавих и олио) и се поръсва със захар (по желание).

        Пече се в предварително загрята на 180-190 градуса фурна 35-45 мин. Съобразявайте с вашата фурна, при мен се изпече за 30 мин на 180 град. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

Моите бележки: По-горе е преведената рецепта, взета е от френски сайт, при мен стигнала чрез руски. Не я спазих съвсем точно, използвах прясна мая, която разтворих в леко топлото мляко, сложих всички продукти в купата, добавих ванилия и замесих тесто. Неочаквано брашното ми дойде съвсем точно както е по рецептата, но все пак брашната са различни, така че може да стигне, може и да се наложи добавяне. Тестото е меко и приятно за работа. Увеличих захарта, сложих 4 с. л., но по-бавно втаса. Може би е по-добре отгоре да се ръси повече захар, иначе самият сладкиш е умерено сладък, с поръсването става добре. В моята фурна се изпече за 30 мин, пекох до почервеняване отгоре на тестените ленти. Приятен сладкиш, и студен, и топъл, с чай или кафе е добра комбинация. И красив на вид! Simple Smile Мисля, че може да се намаже с кайсиево сладко отгоре, орехи да се добавят, търпи импровизации.
Вижте линка под рецептата, дадена е стъпка по стъпка със снимки.

източник стъпка по стъпка

# 339
  • Мнения: 10 089


ВКУСНА ТОПЛА ( и охладена е вкусна Heart Eyes) САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ



млади тиквички – 2-3 броя
орехи натрошени - 0,5 чаша
магданоз -1/2 връзка
чесън – 2-3 скилидки
зехтин -1 с.л.

Тиквичките се измиват, нарязват се по-големи кубчета, посоляват се и се оставят да се отцедят в гевгир. Пържат се в по-голям (с широко дъно тиган) със загрято олио на силен огън, така че да са горе-долу на един ред. Кубчетата от тиквичките се зачервяват и стават леко хрупкави.
Прави се дресинг от: натрошените орехи, ситно нарязания магданоз, пасирания чесън и лъжицата зехтин. Изпържените тиквички внимателно се разбъркват с дресинга и се сервират. Вкусни са и като топла салата, и охладени.
Моите бележки: Много вкусна салатка, не слагам зехтин в дресинга, тиквичките са пържени, но не пречи, разбира се, да се добави и лъжичката зехтин.

източник стъпка по стъпка

# 340
  • Мнения: 10 089

МЪРЗЕЛИВКИ С ИЗВАРА



   

За 10-12 бройки:

250 гр извара
2 яйца
3 с.л. захар
щипка сол
1 п. ванилова захар (10 гр) или ванилия
1 п. бакпулвер (15 гр., може да намалите малко)
250 гр брашно

Когато имате останала извара в хладилника и искате да направите нещо бързо за закуска или просто за хапване. Включвате фурната да загрява. Изварата /използвам безсолна, ако е солена, не добавяйте сол/, яйцата, захарта, ваниловата захар /или ванилията/ и солта се разбъркват хубаво с вилица или тел. Добавят се брашното с бакпулвера и се замесва меко, лепнещо тесто.

Тава се покрива с хартия за печене или се намаслява. С влажни или намаслени ръце се оформят топчета, нареждат се в тавата и се пекат в предварително загрята на 180-190 град фурна около 25-30 мин.  до порозовяване отгоре. Получават се пухкави питки, които вкъщи вървят дори с колбаси, поради любовта ни към сладко-соления вкус,  Simple Smile най-вкусни според мен са с краве масло и кашкавал. Разбира се и със сладко! Heart Eyes

# 341
  • Мнения: 10 089
БЪРЗИ ЯБЪЛКОВИ СЛАДКИ





•   150 гр. брашно
•   60 гр. краве масло (масло + олио)
•   4-5 с.л. захар
•   3 с.л. майонеза (сметана или кисело мляко)
•   1 яйце
•   1 п. ванилова захар
•   1 ч.л. бакпулвер
•   1/4 ч.л. сол
•   1 по-голяма ябълка (150-200 гр.)
•   50-100 гр. стафиди
•   щипка смляна канела или настъргана лимонова кора по желание

1. Яйцето се разбива с тел със захарта, ваниловата захар и солта. Добавлят се кравето масло и майонезата/сметаната или киселото мляко. Разбърква се сместа, добавят се стафидите и канелата/лим.кора по желание.
2. В друг съд се смесват брашното и бакпулвера и се добавят към яйчената смес. Разбърква се до получаване на тесто.
3. Обелената и нарязана на ситно ябълка се прибавя към тестото и се разбърква в него.
4. С помощта на лъжица или с мокра ръка, върху хартия за печене се поставят купчинки тесто на разстояние една от друга. Отгоре може да се поръсят с натрошени орехи. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до заруменяване 20-ина мин. (плюс/минус 5 минути в зависимост от фурната). След като се охладят, по желание поръсваме с пудра захар, може да се използва и разтопен шоколад или друга глазура, но и натюр са си съвсем добре. Много вкусни сладчици и топли, и студени. Heart Eyes

Моите бележки: В синьо са моите промени на рецептата, мисля, че и само с олио сладките пак ще станат добре, на път съм да опитам. Тестото забърквам в една купа, слагам 4 с.л. захар, върху вече разбитата смес изсипвам брашното и бакпулвера, бъркам с лъжица до усвояването му. Тестото не е рядко, затова е възможно и с мокри ръце да се оформи, но си става чудесно и с лъжицата. В моята фурна сладките са готови точно за 20 мин.

Руска рецепта




Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт