Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 115 170  Мнения  340  Онлайн  4
Отговори
# 90
  • Мнения: 9 787
БЪРЗИ БИРЕНИ БАНИЧКИ



И нещо като стъпка по стъпка:
       


Давам продукти за една баничка – две с.л. брашно с връх и малко бира, за да се замеси меко тесто. Бъркате с лъжица. Не се притеснявайте, че е лепкаво. Разточвате на продълговат овал върху набрашнена повърхност, ръсите с брашно и тестото отгоре.

Плънка- настърган кашкавал, сирене, наситнен магданоз, може и копър, може и малко червен пипер и две-три (или една, зависи от големината и вкуса ви) пресоани скилидки чесън.
Плънката слагаме на единия край на овала и загръщаме два-три пъти да се получи рулце. Завиваме го на охлюв, като подпъхваме крайчето отдолу. Разточваме на мекица (ако лепи, пак поръсвате малко брашно). Ако някъде се разкъса тестото и се покаже пълнежа, не е фатално. Пържим в загрят тиган с малко мазнина до зачервяване от едната и другата страна. Бързо става. Да ви е сладко! Heart Eyes

източникът е руски.

Реклама
# 91
  • Мнения: 9 787

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ С АЛКОХОЛ И ЛИМОНОВ СОК



   

•   500 гр узрели здрави смокини 
•   500 гр захар
•   100 мл Armagnac (бренди, ром)
•   50 мл прясно изстискан лимонов сок (или 1/3 ч. л. лимонтозу)
•   ванилия по желание
o   Смокините се измиват и се изцеждат.
o   Набождат се с игла на разстояние около 1 см между дупчиците.
o   Слагат се в тенджера (най-добре на един ред) и се посипват със захарта.
o   Тенджерата се захлупва и се оставят за три дни без да се бъркат.
o   Тенджерата се слага на огъня, добавят се брендито и лимоновия  сок.
o   Щом сладкото заври, ВЕДНАГА се намалява огъня до минимален и се вари 40 мин. Трябва така да ври, че да не образува пяна на повърхността.
o   Сваля се тенджерата от огъня, покрива се със салфетка и се оставя до следващия ден. НЕ СЕ РАЗБЪРКВА!!!!!!
o   На другия ден пак се кипва и се вари още 30 мин на възможно най-слаб огън. Охлажда се и се налива в буркани.

Не чаках три дена, засипах ги със захар след обяда и на другия ден към обед варих сладкото. Понеже сиропа ми се стори малко, долях и вода – около 100 мл. След като е готово сладкото, сиропът изглежда рядък, но като изстине, става като желиран.Много е вкусно, усеща се ароматът на алкохола (аз използвах коняк Наполеон), ванилията, леееко киселкото  от лимона, но добре балансирано със сладината.
За мен – сладко мечта, защото смокините са ми сред най-любимите плодове.

източник

# 92
  • Мнения: 9 787

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ СЪС СЕМЕНА - КЕДРОВИ ЯДКИ, СУСАМ И МАК





брашно-3 ч.ч. (от 250мл)
сода-1ч.л
бакпулвер-1ч.л
захар-2 с.л
щипка сол
кедрови ядки-3 с.л
мак-2 с.л
сусам-2 с.л
кефир-2 ч.ч. (замествам го с чаша, чаша и половина/зависи колко е гъсто/ кисело мляко+чаша /или половин чаша/ газирана вода или обикновена,така че в крайна сметка течната съставка да стане 2 чаши)

В купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, солта, захарта, ядките, сусамът и мака. Хубаво се объркват с лъжица, заливат се с кефира/млякото и бързо се смесват! Сместта се изсипва в хубаво намаслена форма и се пече на 180 градуса  приблизително 1 час.( може да проверите готовността с клечица, както при кекс). Прави много хубава и вкусна зачервена коричка. Като извадите от формата хлебчето, поръсвате отгоре с вода и завивате в кърпа.

Пробвайте оригиналната рецепта, може би ще ви допадне. Аз лично съм увеличила солта примерно на две щипки, т.е. малка чаена лъжичка, захар слагам също една лъжичка. Понеже не намирам кедрови ядки, слагам само мак и сусам. Оригиналната рецепта е с бяло брашно, но става и с типово. Наистина е вкусно хлебче,може да се яде без нищо.

източник

# 93
  • Мнения: 9 787
МНОГО НЕЖНИ ПУДИНГОВИ МЪФИНКИ




200 гр. брашно
1 пакетче пудинг (40 гр)
1 бакпулвер
150 гр. захар
1 пакетче ванилова захар или ванилия
200 гр. размекнато масло или маргарин
3 яйца
100 мл. пресно мляко

1. Включете фурната да се нагрява на 180град.
2. Смесете брашното, пудинга и бакпулвера в купата на миксера.
3. Добавете останалите продукти и включете миксера. На бавна скорост разбъркайте продуктите и за около 2 мин включете на мах.
4. Разпределете тестото във формички.
5. Печете 20-25 мин.

Пудинги може да използвате всякакви – ванилов, шоколадов, сметанов, карамелен и т.н., вкусно е с всичките (аз използвам на д-р Йоткер). Може да се изпече и като кекс.


източник руски

Последна редакция: нд, 27 апр 2014, 14:01 от labrex

# 94
  • Мнения: 9 787

АНГЛИЙСКИ КЕКС


 
Продукти:

Кефир – 1 чаша (айрян 1:1 кисело мляко и вода),
Краве масло (или маргарин) – 100 гр,
Захар – 1 чаша,
Яйце – 1 брой.
Натрошени орехи  – ½ чаша,
Стафиди – ½ чаша,
Канела – ¼ ч. л.,
Сода – 1 ч.л. (или 1 бакпулвер)
Брашно  – 2 чаши.

Чаша – 240 мл
 
Приготвяне:

Размекнатото масло се разбърква/разбива със захарта (правя го с тел, може и с миксер), добавят се кефир/айрян, яйцето и пак се разбива.
Добавят се угасената сода/бакпулвера, канелата и брашното, разбърква се до еднородна консистенция. Сипват се орехите и стафидите и се разбъркват в тестото.
В намаслена и набрашнена форма се изсипва тестото и се пече в загрята фурна на 180 град или на колкото си печете кексовете 30-45 мин, при мен се изпече за 30 мин.

Моите бележки: Много вкусен, мек, пухкав и ароматен кекс. Бързо се прави, докато загрее фурната и тестото е готово. Разбивам го с тел без да се престаравам, използвам бакпулвер, оставям накрая малко от тестото, в което добавям какао и правя шарка. Слагам и малко ванилия в тестото. Заедно с канелата придават чудесен аромат, без да е много силен. Изпеченият кекс поръсвам с пудра захар.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 14:13 от labrex

# 95
  • Мнения: 9 787

БИРЕНИ КРОАСАНИ С КАШКАВАЛ
(Безподобно вкусни! Heart Eyes)



Брашно -  500-600 гр
Суха мая - 2 ч.л. или половин пакетче жива мая
Захар -1 ч.л.
Бира - 250 мл
Яйце 1 + 1 жълтък
Сол на вкус или 1 ч.л.
Олио - 70 мл
Вода - 50 мл
Настърган кашкавал - 200 гр
Краве масло - 30 гр

Сухата мая се разтваря в топлата вода, добавя се захарта, остава се да постои 10-15 минути. Добавят се яйцето и затоплената бира, оставя се още 10 минут. Брашното се смесва със солта, добавя се маята, налива се олиото и се замесва тесто. Оставя се на топло да втаса.
Приготовя се плънката – настъргва се кашкавала и се смесва с разтопното краве масло.
Втасалото тесто се намесва, прави се на кръг, реже се на триъгълници, слага се от пълнежа, завиват се кифлички, като им се придава форма на получесец.
Слагат се в намаслена тава, мажат се с жълтък и се пекат на 180-190 град 20-25 мин.

Моите забележки: Понеже меся с прясна мая, натрошавам я в бирата (обикновено ми е от хладилника), доливам топла вода, слагам захарта, солта, яйцето и олиото.  С течната смес и брашното замесвам меко тесто. Нататък е по рецептата. Правила съм тестото и само с един белтък и отгоре съм мазала с друг (когато са ми оставали белтъци), кифличките все си стават меки, безподобно мекички. Много сполучлива рецепта. Peace


източник

# 96
  • Мнения: 9 787
   
БЪРЗА ПИЦА ЗА ГЛАДНИ ХОРА



8 с.л. с връх брашно
2 яйца
4 с.л. сметана (или гъсто кисело мляко)
кефир, пресно мляко или бира ( използвах бира) - около 4 с.л.

Всичкото това се бърка с миксер, с тел (аз предпочитам с тел, по-бързо е), получава се не гъсто тесто,  като разбъркана квасена сметана. Изсипвате върху намаслена тавичка - размери на дъното 20/30 см. Ръсите с нарязан салам, шунка, ивички чушка, парченца домат и ръсите с настърган кашкавал. Печете в предварително загрята на 180 град фурна приблизително 20-ина  мин. На мен ми хареса много! Или пък бях много гладна. Grinning

източник руски

# 97
  • Мнения: 9 787

МЕДЕНИ КЕКСЧЕТА С КАФЕ И СТАФИДИ





3 яйца
3 с. л мед
100 гр кафява захар (може и с обикновена)
150 мл силно кафе еспресо
100 мл олио
1 ч.л. с връх бакпулвер
450 гр брашно
ванилия
стафиди

Разбиват се яйцата със захарта и меда. Добавят се олиото и кафето. Сипва се брашното с бакпулвера, разбива се хубаво, накрая се слагат и стафидите. Тестото се изсипва във формичките на 2/3 от тях. Пекат се на 150-160 град. Фурната включвам, като започна да слагам тестото във формичките, т.е. не е нужно да я загрявате предварително.

източник

# 98
  • Мнения: 9 787
МЕДЕН КЕКС С ОРЕХИ (БАДЕМИ) И ЛИМОНОВО-МЕДЕНА ЗАЛИВКА



   


75 гр размекнато краве масло (или маргарин)
2 яйца
1 с.л. кафява захар (става и обикновената)
2 с.л. мед
1/4 ч.ч. пресно мляко (от 250 мл)
1 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. с връх бакпулвер
1/3 ч.ч. натрошени орехи или филирани бадеми

За сиропа:

2/3 ч.ч. мед
2 с.л. прясно изстискан лимонов сок

1. Включвате фурната на 180 град.
2. Намяслявате форма за кекс (малка) или формички за мъфини и посипвате на дъното орехите или бадемите.
3. Маслото, яйцата, захарта, млякото, меда, пресятото брашно+бакпулвера разбърквате с дървена лъжица в купа до получаане на еднородно гладко тесто, като гъста сметана.
4. Изсипвате го върху ядките и слагате във фурната. При мен за 20-ина мин се изпича. Проверява се с клечица като кекс.
5. Докато кекса се пече, слагате меда и лимоновия сок в съд на огъня, след като заври намалявате и варите на слаб огън 5 мин до леко сгъстяване. Сваляте от огъня.
6. Изваждате от формата още горещия кекс и го заливате със медено-лимоновия сироп. Оставяте го да изстине и да поеме сиропа. Може и леко да го надупчите отгоре преди заливането.
Това е – лесна, бърза и вкусна рецепта за любителите на мед, лимони и орехи.

Дозата е за малък кекс. За по-голям – удвоете продуктите.


източник

# 99
  • Мнения: 9 787
СКУМРИЯ НА ФУРНА С ПЪЛНЕЖ ОТ ГЪБИ И КАШКАВАЛ



Нещо като стъпка по стъпка:

       

   

Голяма скумрия около 800-900гр., се изчиства от вътрешностите, реже се  главата и, хубаво се измива и се изчиства от ципите вътре в нея. Изважда се гръбнака и костите и – прави се по следния начин: рибата се разрязва цялата откъм корема и се слага разтворена върху него, натиска се върху гръбнака и той и костите излизат. После внимателно ги отделяте от месото. Рибата трябва да е добре размразена, за да се получи.

Филето се слага по гръб, хубаво се намазва с олио, посолява се, ръси се с чер пипер и подправки по ваш избор, и се поръсва обилно с лимонов сок. Сгъва се, да стане цяла рибка, завива се с фолио и се оставя в хладилника – колкото по-дълго, толкова по-добре. Но, ако нямате време, може и докато приготвите плънката.

Плънка
- 250гр гъби се запържват, добавя се и 1 глава нарязан лук. Сместта се посолява леко и се слага чер пипер и копър.
- от 200гр твърд кашкавал се режат 4 тънки филийки. Останалият кашкавал се настъргва на ренде, смесва се с 5 с.л сметана, добавя се нарязан копър и магданоз и се обърква хубаво.
- 1 варено яйцесе реже по дължина на тънки филийки.


Рибата се изважда от хладилника, разтваря се, намазва се отвътре с 2 с.л сметана, ръси се със зелените подправки и на двете и половини се поставят по две резенчета кашкавал.
Върху кашкавала на едната половина поставяме половината от гъбената смес, върху нея подлеждаме нарязаното яйце, върху него останалата гъбена смес.
Загъваме другата половина от рибата върху тази със плънката. Отгоре на рибата разпределяме настъргания и смесен със сметана и зелени подправки кашкавал.
Слагаме в тавичка с хартия, намазана с олио и печем в предварително нагрята на 180 град фурна 30 минути. Внимавайте да не я препечете и изсушите.

Как я направих аз: Рибата от хладилника я разтворих, сложих половината от гъбено-лучената смес, нарязаното яйце и останалата смес. Не мазах рибата със сметана. Когато нямате сметана, работа върши и кисело мляко. Поднасяте с



КАРТОФКИ С ТЕН Grinning



-Картофи
-Лук
-Сол
-Олио
Нагрявате фурната на 200 град. Тава с незалепващо покритие поръсвате със сол, без да правите дебел пласт, просто поръсвате. Картофите, измивате хубаво, не се белят, режете ги на кръгчета с дебелина не повече от сантиметър и слагате върху чиста кърпа, да обере влагата.Нагрявате тавата със солта и редите на един ред картофените кръгчета. Слагате във фурната. Според рецептата, като се зачервят отдолу, трябва да ги обърнете, за да стане същото и с другата страна. В моята фурна не е нужно, едновременно се пекат и отдолу и отгоре. Изваждате хваналите тен картофки и ги слагате в съд, в който има нарязан на полумесеци и намачкан с малко сол лук, скълцан чесън, магданоз, копър (по ваш избор) и олио. Разбърквате хубаво и вкусната гарнитура е готова.
Това с лука и чесъна заедно е мой вариант, по рецептата може само с червен лук, може и само с чесън.

източник

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 20:06 от labrex

# 100
  • Мнения: 9 787

КУПЧИНКИ ОТ КАЙМА И ОЩЕ НЕЩО
(мнооого вкусни)! Heart Eyes




Нещо като стъпка по стъпка:
     


Правя каймата по следния начин: на 500 гр кайма – 1 глава ситно нарязан лук, 1-2 филийки хляб, накиснат в прясно мляко или вода и изстискан, чер пипер, кимион, 6-7 скилидки чесън (домашен е, не от големите глави) смачкани – обърквам каймата с тях и разделям на 10 - 12 топчета.
Всяко топче се разплесква на питка с диаметър 9-10 см и се слага в тава, намазана с олио.
Запържват се 2 глави лук наситно, гъбки, нарязани наситно, сваряват се 3-4 яйца и се настъргват на едро ренде. Подправки слагате по ваш вкус, аз слагам копър и чер пипер на гъбите.
Разпределяте лука върху питките от кайма, после гъбите, върху тях настърганите яйца.
Обелвате 2-3 (зависи от големината) картофа, настъргвате на едрото ренде и правите купчинки върху яйцата. Върху картофите слагате настъртган на едро ренде кашкавал и най-отгоре поливате купчинките с майонеза. Хубаво е да не е много гъста, защото трудно се слага. Аз я шприцовам въртеливо с пош. Може да и добавите горчица, кисело или прясно млекце, но малко, колкото да я поразредите, но не много.
Слагате тавата във фурната и запичате до готовност. При мен стават за около 25 мин на 180 град за моята фурна.Може и малко вода да сипете в тавичката, може и без нея.

Всъщност задължителните елементи са кайма, кашкавал и майонеза. Друго може да слагате по ваш избор. Ако имате останало картофено пюре, накамарвате него върху яйцата вместо суровите картофи. Пак е вкусно.Важното е да се получи купчинка.

източник

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 13:01 от labrex

# 101
  • Мнения: 9 787

ХЛЕБЧЕТА ЗА ДОМАШНИ ХАМБУРГЕРИ




Хареса ми тестото, самите питки си останаха много меки и пухкави и на другия ден.

0,5 ч.ч. прясно мляко
0,5 ч.ч. вода
1 ч.л. суха мая (аз използвах жива)
1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.л. захар
0,5 ч.л. сол
2,5 ч.ч. брашно (на мен ми отиде повече)
сусам
1 яйце за намазване

Млякото и водата се затоплят, в тях се разтваря маята и захарта, оставят се 5 мин. Добавят се олиото, солта и яйцето, разбърква се сместа и като сипвате брашното, замесвате меко тесто. Слагате в съд, намазан с олио, покривате отгоре и оставяте на топло да втаса.
Втасалото тесто се слага на намаслена повърхност и се оформя с намаслени ръце, брашно не е нужно. Разделя се на 8 части, оформя се на топки. Топките се слагат в тава, застлана с намаслена хартия и се оставят да втасат още 10-15 мин. Намазват се с жълтък, ръсаят се със сусам и се пекат на 180-200 град в предварително загрята фурна. Слагате да се пекат, когато фурната е загряла някъде към 100 град. Пекат се до златист цвят. Бързо стават готови, в моята фурна за 15 мин. Като се извадят, се завиват с чиста кърпа.

източник

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 15:35 от labrex

# 102
  • Мнения: 9 787
МЪФИНИ С ПЛОДОВЕ




•   200 гр краве масло или маргарин
•   150 гр захар
•   2 ч.л. ванилова захар
•   2 яйца
•   3 ч.л. какао
•   2 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. угасена сода)
•   250-300 гр брашно
•   300 гр пресни или консервирани плодове (може да се използват всякакви плодове, ако са замразени – да се изцедят хубаво)

по желание:
•   100 гр шоколад
•   орехи или филетирани бадеми за украса

1. Маслото се разбърква хубаво в купа със захарта и ваниловата захар.(бъркам с дървена лъжица)
2. Добавят се яйцата, пак се разбърква хубаво.
3. Добавят се бакпулвера и брашното и се забърква не ммного гъсто тесто. Сложете 200 гр брашно и после добавяйте, на мен са ми достатъчни 260 гр брашно.
4. Тестото се разделя на две части, в едната добавяме какаото.
5. Плодовете се режат на кубчета.
6. В намазани с масло форми разпределяме какаовата смес, приблизително 1/3 от формата.
7. Слагаме и плодовете на пласт.
8. И върху тях разпределяме бялата смес.
9. Печем в предварително нагрята на 170-180 град фурна около 30 мин.(за моята фурна, а според рецептата 35040 мин, но все пак зависи от големината на мъфините.)
10. Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровелето и мъфините се поливат отгоре.Върху него се ръсят орехите или бадемите.

Изчакайте да се охладят мъфините след печенето и тогава изваждайте от формичките, много са крехки и може да се начупят. Най-красиви стават, когато се пекат в старите чашки за крем карамел – стават високи и хубаво се открояват отделните пластове. От съставките става и хубав трипластов сладкиш в тава или кекс .


източник

Последна редакция: пн, 02 ное 2009, 10:38 от labrex

# 103
  • Мнения: 9 787
РОЗИЧКИ



Оформяне на розичките:

     



1 ч.ч. маргарин
1 с.л суха мая (аз използвам жива и не чакам 1 час, а направо замесвам тестото)
1 ч.ч. сметана (използвам и гъсто кисело мляко)

Трите компонента се смесват и се оставят 1 час на топло.

След това към тях се прибавят 2.5 ч.ч. брашно и се замесва тесто. Ако е нужно, добавя се още брашно. Тестото трябва да е меко, но без да залепва за ръцете. Оставя се 5 мин да почине.
Тестото се разточва, режат се кръгчета с чаша (моята е с диам. 7,5см), в средата се слагат вишнички, черешки, ягодки (от сладко, коктейлни или др.) и се оформят розичките. На снимките съм показала начина - кръгчето се срязва на четири, едната част се защипва около черешката, после срещуположната, по същия начин и другите две.. Пекат се в предваррително загрята на 180-200 град фурна (за моята на 180 град) на предпоследното ниво около 20-ина минути. Аз ги изваждам на 22-та. Топли се овалват в пудра захар.
 Тестото е много приятно за работа, от него стават и солени розички – кръгчетата се намазват с масло, сирене и яйце, нарязват се и се оформят на розички. Може и рогчета да се оформят.

източник SAY7

# 104
  • Мнения: 9 787
МЕДЕН СЛАДКИШ БЕЗ МЕД



   

2 ч.ч. захар
1 ч.л. нес-кафе
2 яйца
100гр краве масло (или маргарин)
0,5 ч.ч. сметана (или по-гъсто кисело мляко)
3 ч.ч. брашно
стафиди, орехи, сушени плодове
канела, ванилия
1 ч.л. бакпулвер (или 0,5 ч.л. угасена сода)
______________
* чашата е 250мл

1 ч.л. с връх нес кафе заливаме с 1 ч.ч. вряла вода.
В съд на на  среден огън разтопяваме 1 ч.ч. захар. Когато се разтопи и придобие златист цвят  наливаме на тънка струя кафето. Разбъркваме и оставяме да изстине.
В леко топлата кафено-захарна смес добавяме яйцата, маслото, сметаната и 1 ч.ч. захар. Разбиваме с тел или лъжица.
Постепенно сипваме брашното и бакпулвера или содата.
Добавяме стафидите, орехите, канелата, ванилията.

В намаслена или застлана с хартия за печене форма изливаме тестото и слагаме в загрята фурна. Печем на 180 град 30-40 мин, в зависимост от фурната. Готовността се проверява с пръчица.
Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар, може и с шоколадова глазура да се залее – по избор.

Забележка: Внимавайте, когато наливате кафето в горещата разтопена захар, прави пяна и се вдига нагоре. Просто наливайте по малко, на тънка струя, а не наведнъж. Много интересен и много вкусен сладкиш.

източник

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт