Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 131 965  Мнения  340  Онлайн  1
Отговори
# 105
  • Мнения: 10 005

ПИЛЕ В СПАНАЧЕН СОС

(много вкусно ястие, което приготвях лятото и с лапад, и за което ме подсети въпрос на една мама от форума. Снимки по-късно, като го спретна.)

- пиле 1,2-1,5 кг
- 350-400 гр спанак приблизително
- 4-5 скилидки чесън
- сол
- смлян чер пипер
- кубче бульон
- 2-3 с.л кисело мляко
- 3-4 с.л зехтин (или олио)
- 0,7- 1 л вода

Режете пилето на порции и слагате в маринада от:
Пресния спанак измивате, наситнявате в комбайн или на ръка, много наситно, почти на пюре, добавяте малко сол, смления чер пипер, чесъна и зехтина/олиото, киселото мляко и хубаво разбърквате. Слагате пилешките порции в тая смес, хубавичко ги обърквате, покривате с фолио  и оставяте в хладилник поне 30 мин., а може и два часа да я забравите, ако имате време. Може и лютивичко да добавите, ако обичате.

След като мине времето, изваждате пилешките порции, слагате ги в нагрята суха тенджера и бързо с лопатка поразбърквате да се позапържат 1-2 мин. След това сипвате и маринадата. Добавяте кубчето бульон и около 2 ч.ч. вода, приблизително 500 мл, не повече. Оставяте да кипне на огъня, намалявате го и задушавате под капак до готовност. В зависимост от пилето това може да са 20 мин, може и 30-35. По време на задушаването доливате по малко от останалата вода. Получава се ароматен сос и крехко ароматно пилешко. За гарнитура може да се направи бял ориз.

източник

Реклама
# 106
  • Мнения: 10 005

БОБАТ
(от кухнята на руските германци)



За тестото:

500 мл пресно мляко
6 с.л. олио
сол на вкус (аз слагам равна чаена лъжичка)
20 гр прясна мая
400 гр приблизително брашно

За пълнежа:

Колбас -  наденица, кренвирш и др.

Млякото се загрява леко, маята се разтваря в него, добавят се олиото, солта и брашното, така че да се получи тесто, което да може да се бърка с лъжица. Съдът с тестото се покрива и се оставя на топло място за 25- 30 мин. След като втаса, се налива в намаслена тава с размери 35х27. Колбасът се реже на кръгчета и се слага в тестото, като леко се натиска. Тавата се завива и се оставя още 10-15 мин. Пече се в загрята на 200 град фурна до зачервяване. При мен се опече за 25 мин.
Опеченият борат се вади от тавата и още топъл се реже на квадрати, така че във всеки да има по парче колбас. Авторката пише, че ако тестото  стане по-рядко, покрива парченцата колбас, ако е по-гъсто – те се открояват.

Мисля, че все пак малко трябва да се изчака преди да се нареже, аз от нетърпение го нарязах веднага и парчетата се посмачкаха по крайщата. И температурата за печене съобразете с вашата фурна – аз пекох на 180 град.
Понеже снимката не е от най-добрите, може да видите как изглежда бобат, като кликнете върху източника.

източник


# 107
  • Мнения: 10 005

КАРТОФЕНО-ГЪБЕНА ЗАПЕКАНКА



За пюрето:
5-6 картофа
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. краве масло
1 яйце

За плънката:
лук, гъби
подправки – копър, чер пипер, чесън
сварено яйце/яйца (по желание)

кашкавал за поръсване

В подсолена вода се сваряват обелените и нарязани на парчета картофи. Когато са готови, водата се излива и в съда с картофите добавяме горещото мляко, кравето масло, яйцето и разбиваме с тел до получаване на пюре.
В тиган запържваме лук, гъби, подправяме с  копър, чер пипер, смачкан чесън на вкус.
В намазана с масло/олио тава слагаме половината пюре, върху него гъбено-лучената смес и върху нея останалото пюре. Много вкусно става, ако върху  гъбено-лучената смес  наредите кръгчета сварено яйце. Отгоре намазваме със сметана ( става и с кисело мляко) и поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме до златиста коричка.

Запеканката дава възможност за импровизации, в плънката може да се добавя сварено пилешко или друго месо, кайма, колбаси и т.н.

# 108
  • Мнения: 10 005
КЕКС „ЛИМОНОВА ФАНТАЗИЯ”

(нещо превъзходно за любителите на лимоновия аромат и вкус)



 

• 1/1/2 ч.ч. брашно
• 1/2 ч.л. сода за хляб
• 1/2 ч.л. бакпулвер
• 1/2 ч.л. сол
• 3 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 2 с.л. разтопено краве масло
• 1 с.л. ванилия (ползвах на д-р Йоткер)
• 1 с.л. лимонова есенция (или заменете с настъргана лимонова кора)
• 1/3 ч.ч. лимонов сок
• 1/2 ч.ч. олио

За лимоновата глазура:

• 1 ч.ч. пудра захар + още 1 с.л. пудра захар
• 2 с.л. пресно мляко
• 1/2 ч.л. лимонова есенция


Нагрейте фурната на 180С .
В съд смесете брашното, бакпулвера, содата и солта.
Разбийте с миксер яйцата и захарта, добавете разтопеното краве масло, ванилията, и лимоновата есенция, като продължавате да разбивате с миксера.
Добавете сухите съставки, олиото и разбъркайте. Правя го с миксера.
Печете в намаслена и набрашнена форма с размери 23х12 см 45 минути.(моят се опече за 30 мин, но съобразявайте със собствените си фурни)

За глазурата смесете съставките и разбийте с миксера. Покрийте изстиналия кекс с глазурата.

Ако искате още по-лимонов вкус (препоръчвам го!), направете смес от лимонов сок + същото количество вода + захар (аз слагам 100 мл лимонов сок + 100 мл вода + 3-4 пълни с.л. захар). Захарта може да намалите или увеличите по ваш вкус, кипнете го на огъня, да се разтвори захарта, надупчете кекса с нещо подходящо и залейте с лъжица студения кекс стоплия сироп. Заливката не е задължителна, може само да покриете кекса с глазура. Но с нея става много сочен, леко кисел и невероятно вкусен. Ако я направите, изчакайте още 10-15 мин и тогава покрийте с глазурата.

Ако нямате лимонова есенция, може да използвате течна ванилия и за тестото и за глазурата. Пак е вкусно. Кравето масло не го топя, слагам го размекнато в купата на миксера.

източник - лимонный кекс

Последна редакция: вт, 05 яну 2010, 13:21 от labrex

# 109
  • Мнения: 10 005

СЛАДКИШ „БАКЛАВА”



               

500 бутер тесто
3 яйца
2 ч.ч.смлени орехи
1 1/3ч.ч. захар
мед – 2-3 с.л.

Приготвяме плънката:
3-те белтъка се разбиват на сняг без захар. Като се превърнат в сняг, сипвате по малко от захарта и продължавате да биете до изчерпване на количеството захар.
Смесвате внимателно, с леко разбъркване, белтъчния сняг и смлените орехи. Оставяте в хладилника.

Включвате фурната на 180-200 град.
Разточвате бутер тестото върху набрашнена повърхност, режете на три ленти, едната една идея по-тясна от другите две. Точно нея, най-тясната, изпичате в тава на 180-200 гр. Преди да я сложите във фурната, набодете с вилица. Тавата не се маже с нищо. Оставете кората да изстине.

Вземате едната от суровите ленти бутер тесто и я слагате на дъното на тава. Хубаво е тавата да е по-голяма от разточените правоъгълници. Върху тестото изсипвате половината белтъчено-орехова смес. Върху нея слагате изпечената кора и отгоре и останалата плънка. Захлупвате с втората сурова лента бутер тесто и внимателно защипвате долната и горната кора, за да не изтича плънка. Но, дори и да изтече отнякъде, уверявам ви, ще я хапнете с удоволствие – прилича на целувко-ореховка, много е вкусна. Отгоре намазвате с жълтъците (трите са много, колкото ви отиде) и с нож режете само горната кора на ромбове или парчета, както бихте нарязали опечения сладкиш. Слагате в нагрятата фурна да се пече. Пак на същите 180-200 град около 20-25 мин. Сладкишът отгоре се зачервява много красиво. Изваждате и още горещ, го намазвате с мед. Оставяте да изстине и тогава нарязвате на парчета. Може да си оставите малко смлени орехи и да поръсите отгоре. Сладкишът е много вкусен,  сладък в буквален и преносен смисъл и много сочен.

Източникът е руски, за съжаление, не съм го записала, като го открия, ще сложа линк.

# 110
  • Мнения: 10 005

АМЕРИКАНСКИ СЛАДКИШ



   

600-800 гр ябълки
150 гр орехи
стафиди (по желание)
1,5-2 ч.л канела (ако я предпочитате в сладкиши, може и цялото пликче)
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.л. бакпулвер
1 ч.л сода за хляб
2 с.л. какао (може и нескуик)
2 яйца
½ ч.ч. пресно мляко (може да заместите с кисело или сметана)
½ ч.ч. олио или разтопен маргарин

1.   Ябълките изчиствате и нарязвате на кубчета.
2.   Слагате ги в по дълбока купа.
3.   Върху тях слагате останалите продукти в изброената последователност.
4.   Оставяте за 30 мин, след това разбърквате сместта, изсипвате я в намаслена и посипана с галета или брашно форма (тавичка).
5.   Печете около 25-30 мин при 200 град в зависимост от фурната.

Моите бележки:

Използвам ч.ч. с вместимост 240 мл. Когато нямам време да чакам 30 мин, включвам печката, като започна да режа ябълките. Ябълките не ги беля. Разбърквам продуктите и пека. Пак се получава. Не знам дали е и защо е наречен американски тоя сладкиш, но е много вкусен и доста мързелив според мен. Сладкишът е голям, аз пека в тава с размери 34 на 24см на 180 град. за моята фурна 30 мин. Предполагам ще стане и във форма за кекс.

източник

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 11:18 от labrex

# 111
  • Мнения: 10 005
ПИЛЕ ПО ЕГИПЕТСКИ




•   500 гр пилешки гърди (аз използвам всякакво пилешко)
•   400 гр ориз ( слагам в зависимост от месото и порциите)
•   250 гр моркови (два моркова обикновено)
•   150 гр лук (две глави лук режа)
•   2-3 скилидки чесън (от едрия, понякога и повечко слагам)
•   сол
•   чер пипер
•   олио

Нарязва се наситно лука.
Морковите се настъргват на едро ренде.
Филето се нарязва на хапки.
В олио се запържва лука.
Добавят се морковите и леко се запържват.
Добавя се филето и всичко се пържи 20 минути.
Добавя се скълцания/смачкан чесън, разбърква се и се сваля от огъня.
Пилешкото с лука и морковите се изсипва в тавичка .
Отгоре се слага изчистения ориз, соли се, ръси се с чер пипер и се залива с вода.
Пече се при 180 градуса 40-50 минути.

Това е по рецептата. Как го правя аз - слагам в тиган с олио нарязания лук, настърганите моркови и месото. Запържвам, докато омекне лука, морковите, месото се позачервява. Но може и да не пържите толкова време. Посолявам, слагам чесъна, черния пипер, ориза и изсипвам в тавата. Заливам с топла вода, досолявам, ако има нужда и пека. Това е. При печенето не ухае много добре заради чесъна, но опечено е вкусно. Върви със лятната доматена салата, но и с туршийка.

В нета има доста рецепти, по-долу съм дала линк стъпка по стъпка.

източник

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 18:22 от labrex

# 112
  • Мнения: 10 005

КАНЕЛЕНО-ОРЕХОВ КЕКС



   

Продукти:

100 гр меко краве масло (може и маргарин)
захар – 1 ч.ч. (използвам ч.ч.240 мл)
2 яйца
1 ¼ ч.ч. брашно
½ ч.ч. +2 равни с.л. заквасена сметана или по-гъсто кисело мляко
ванилия
1 бакпулвер

За плънката и за поръсване отгоре:

¼ ч.ч. кафява захар ( става и с бяла)
½ ч.ч. орехи, едро натрошени
1 пълна ч.л. канела

1. Включете фурната на 200 град. (в моята пека на 170-180)
2. В съд смесете продуктите за плънката и за поръсването.
3. С миксера разбийте маслото, захарта, ванилията до получаване на кремообразна маса. Добавете едно по едно яйцата, разбийте.
4. Прибавете сметаната и брашното с бакпулвера. Разбийте до еднородна смес.
5. Излейте половината от кексовата смес в намаслена и набрашнена форма, посипете с половината от ореховата смес, излейте отгоре и останалата смес и поръсете с другата половина от орехово-захарно-канелената смес. Печете 35-40 мин в зависимост от фурната. В моята е готов за 30 мин.  Проверете дали е опечен кекса с клечица или шишче.

източник


# 113
  • Мнения: 10 005

СКОРДАЛЯ
 (рецепта от гръцката кухня)



 


4 сварени средни картофчета (студени)
4 скилидки чесън (от големите глави чесън)
около 100-120 мл зехтин (олио)
сок от един лимон
сол на вкус

Обелените картофи, чесъна, зехтина, лимоновия сок и солта се слагат в блендер и се правят на пюре.
Става и с пасатор (това вече е побългарен вариант), той прави пюрето  по-сбито, затова в такъв случай добавям в сместта малко кисело или пресно мляко, понякога чер пипер. С блендер става по-добре, но и с пасатор резултатът е вкусен. Сервира се с риба – пържена, печена.
Вкусна е и намазана на филийка.

източник

# 114
  • Мнения: 10 005

ВКУСНА ЗАПЕКАНКА С КАША ОТ ЕЛДА





1 ½ чаши елда (използвам ч.ч. 240 мл)
50 гр краве масло
сол, чер пипер
3 чаши вода
1 кофичка заквасена сметана (става и с течна за готвене)
сварено пилешко месо
лук
гъби
кашкавал
2-3 яйца


Сварява се каша от елда. 1 ½ ч.ч. елда се запича в сух тиган. В това време кипвате 3 чаши вода с 1 чаена л. сол и 50 гр. краве масло. Горещата елда сипвате във врящата вода внимателно, защото водата се пени и може да изкипи. Варите до готовност.

В това време на другия котлон запържвате ситно нарязана глава лук, нарязани гъби и като поомекнат, слагате варено пилешко нарязано месо. Заливате със сметана (става и заквасена и за готвене), солите, ръсите чер пипер. Няколко минути задушавате сместта.
В намаслена тавичка сипвате половината сварена елда, поръсвате с настърган кашкавал и изсипвате лучено-гъбено-месната смес. Ръсите я с настърган кашкавал. Изсипвате останалата елда.
Разбивате 2-3 яйца с чаша сметана и заливате отгоре. Посипвате с настърган кашкавал и запичате до зачервяване.

Да си напиша и побългарените варианти: правила съм я и с нарязани кренвирши, наденички, шунка вместо пилешкото, но с него си е най-вкусна. Случвало се е да нямам сметана вкъщи, тогава си правя домашна – на 1 равна с.л. брашно слагам 2 с.л. кисело мляко с връх (млякото да не е много кисело) – това е пропорцията, прави се, колкото е нужна, добавям и прясно (не е задължително), разбивам с тел и заливам сместта в тигана. Ако стане много гъсто, разреждам с прясно мляко или вода. Отгоре заливам запеканката с разбити яйца+кисело мляко, ако имам прясно мляко вкъщи – добавям и от него. Търпи импровизации, но оригиналът си е оригинал – най-вкусна е по рецептата.

източник - стъпка по стъпка

# 115
  • Мнения: 10 005
МНОГО ВКУСЕН ДРОБ
(източна рецепта)



Дроб (телешки, свински, пилешки) — 500 гр
Нишесте — 1 с.л.
Сол — 1 ч. л.
Червен пипер — 1 ч. л.
Чесън — 2 скилидки.(аз слагам 4 скилидки от големите глави)  

Голяма глава лук

Соев сос — 3 с. л.
Доматено пюре — 1 с. л.
Мед — 1 ч. л.
 

Нарязваме дроба на по-тънки продълговати парчета.
В съд слагаме нишестето, добавяме олио (аз слагам повече, след това в тигана не слагам), червения пипер, солта, скълцания/смачкан чесън и хубаво размесваме. В тази смес слагаме парчетата дроб и разбъркваме хубаво. Оставяме настрана за 15-ина минути.

В това време режем главата лук на полукръгчета и приготвяме соса: смесваме соевия сос, доматеното пюре и меда, хубаво разбъркваме. Ако вместо пюре използвате кетчуп или доматен сос, сложежете по-малко мед).

Слагаме тиган на огъня, като се нагрее, изсипваме дроба (цялата смес), пържим няколко минутки (2 от едната страна и още 2 от другата), докато побелее. Изсипваме нарязания лук, пържим още 2-3 минути. Добавяме соса, като доливаме още 50 мл гореща вода. Като заври, намаляваме огъня и оставяме 5-7 мин. Изключваме котлона/газта и оставяме още 10-ина минути да постои и сервираме. Гарнитура по желание – ориз, картофено пюре, туршия. Дробът става много нежен, ароматен и вкусен.

Пилешките дробчета слагате цели. Аз оставям на огъня да ври 10-ина мин, но можете просто да опитате и, ако дробът е готов – изключвате огъня.

източник

# 116
  • Мнения: 10 005

ЯЙЧЕНИ ГНЕЗДА




яйца – колкото бройки са ви нужни
шунка или салам – по едно парче на яйце
филийки – колкото са яйцата
кашкавал
сол на вкус
магданоз, копър, чер пипер

1.   От филийките се режат възможно по-големи кръгчета с чаша, пържат се в малко мазнина от двете страни и се редят в тавичка.
2.   Отделат се жълтъците от белтъците, хубаво е жълтъците да са цели, но и да се спукат, не е голям проблем. Удобно е да останат в черупката или да ги изсипете в отделни чашки.
3.   Белтъците се разбиват на твърд сняг със сол на вкус.
4.   Върху филийките слагати изрязани със същата чаша кръгчета салам или шунка, върху тях разпределяте внимателна на купчинки разбития на сняг белтък.
5.   С малка лъжичка (може и с ножче) внимателно правите отвор в средата на белтъчната купчинка.
6.   И в нея изсипвате по един жълтък, лекичко го посипвате със сол, може и с черен пипер. Поръсвате с настърган кашкавал също много внимателно около жълтъка.
7.   Запичате в загрята фурна около 5-7 мин.на 180 град. До образуване на златиста коричка. Аз ги държа във фурната и след като я изключа, защото не обичам рохкави яйца. Сервирате, поръсени с нарязан магданоз, копър.

Вкусно става за закуска и доста ефектно. Плюс чашка хубаво кафе! Grinning

източник

# 117
  • Мнения: 10 005

СРЪБСКА ПОГАЧИЦА
( не знам дали наистина е сръбска, така е дадена по рецепта, но е много мекичка и вкусна)





250 мл пресно мляко
0,5 ч.л.сол
1 ч.л. захар
1 пакетче (10 гр) суха мая
3-3,5 ч.ч. брашно
100 гр маргарин - для намазване на питките

В топлото мляко се слагат солта, захарта, маята и 1-2ч.л. брашно, разбърква се хубаво и се оставя на топло, докато започне да прави пяна.
След това се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто. Разделя се а 12 топчета, от тях се разточват питки колкото чаена чинийка, потапят се всяка една в чиния с разтопения маргарин и се подреждат със застъпване в намазана с маргарин тава. Оставя се на топло 20-ина мин да втаса, маже се с жълтък, ръси се със сусам и се пече в нагрята до 200 град фурна.

Моите бележки: Използвам жива мая и веднага замесвам тестото. Не сипвайте брашното наведнъж, може да се окаже много, поне при мен така се получава. Сипвайте по малко в процеса на месене. На мен най-много ми хареса питката направена с мас, с маргарин също не е лоша (така е по рецептата), предполагам и с масло ще е добре. За моята фурна пека на 180 град около 25-30 мин, така че съобразете печенето с вашите фурни. Много вкусна питка става. Харесва ми, че втасва само веднъж. Grinning

източник - стъпка по стъпка

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 21:17 от labrex

# 118
  • Мнения: 10 005
СЛАДКИ "КАПУЧИНО"





1 пакетче Капучино
100гр краве масло или маргарин
3-4 с.л. захар
1 яйце
1 ч.ч. брашно*
1 ч.л. с връх бакпулвер
2/3 блокче натурален шоколад (от 90 гр)
1/2 ч.ч. натрошени орехи (може бадеми, лешник и др.)
_____________________
* ч.чаша е 250мл

Капучиното се изсипва в чашка и се залива със 1 с.л. гореща вода, разбърква се. Маслото или маргарина, размекнати се разбиват със захарта и яйцето – правя го с тел. Като се получи крем, в него се добавя капучиното и се разбърква хубаво. Сипва се брашното с бакпулвера, разбърква се до еднородно тесто.  Добавят се натрошените орехи и шоколада, внимателно се разбъркват в тестото. С помощта на две лъжички или с мокри ръце се оформят топчета (правя го с намокрени ръце, по-лесно ми е). Пекат се в нагрята на 180 градуса фурна 12-14 минути до леко заруменяване на средно ниво на фурната.

В моята фурна са им достатъчни 9-10 мин, така че наблюдавайте ги. Понякога ги правя с едро смлени орехи и настърган на ренде шоколад. Но, ако обичате да усещате парченца шоколад и орехи, сложете ги натрошени. От дадената доза продукти излизат 23-25 сладки.

източник стъпка по стъпка

# 119
  • Мнения: 10 005

ЛЕСНИ И ВКУСНИ СЛАДКИ «Husarenkrapferl»




250 гр краве масло или маргарин
125 гр захар
1 пакетче ванилова захар или ванилия
2 яйца
100гр смлени орехи
300-350 гр брашно

Сладко, течен или разтопен шоколад, вишнички и всичко, което ви дойде на ум за украса.

От всички продукти се замесва тесто, което се оставя около 30-ина мин в хладилника.
От тестото се правят рулца, режат се на малки парченца и се оформят топчета, които се слагат в тава. Отгоре на всяко топче се прави вдлъбнатина ( с обратната страна на молив, дръжка на дървена лъжица, нещо цилиндрично).
Пекат се в загрята на 200 гр фурна 20-25минути. Във вдлъбнатинките на  още топлите сладки се слага сладко, шоколад и др. по желание, след което сладките се ръсят с пудра захар. Много са вкусни, хрупкави, но не твърди.От дадените продукти се получават към 110 сладчици, 4 тави при мен.

Моите бележки: аз пека в суха тава сладките на 180 град за моята фурна на предпоследно ниво 10-ина минути. Наблюдавайте ги, като започнат леко да порозовяват, може да се изваждат. Може да се опекат и само топченцата без вдлъбнатинка, после се овалват в пудра захар.

източник стъпка по стъпка

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт