Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 131 579  Мнения  340  Онлайн  1
Отговори
# 120
  • Мнения: 10 002

ПУДИНГОВА ТОРТА (Puddingtorte)






1. За ваниловия блат:
- 3 яйца
- 120 гр. захар
Разбиват се хубаво  и  към сместа се добавят с леко разбъркване на ръка:
- 100 гр. олио
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 пакетчета ванилов пудинг на д-р Йоткер (общо 120гр)
Пече се в предварително нагрята фурна на  t-200°C, 15-20 минути. Аз пека във форма с диам. 25-26 см.

2. За шоколадовия блат:
- 3 яйца
- 120 гр. захар
Разбиват се хубаво  и  към сместа се добавят с леко разбъркване на ръка: 
- 100 гр. олио
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 пакетчета шоколадов пудинг на д-р Йоткер
 Пече се в предварително нагрята фурна на  t-200°C, 15-20 минути.


3. За карамеловия блат:
- 3 яйца
- 120 гр. захар
Разбиват се хубаво  и  към сместа се добавят с леко разбъркване на ръка: 
- 100 гр. олио
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 пакетчета карамелов пудинг на д-р Йоткер
 Пече се в предварително нагрята фурна на  t-200°C, 15-20 минути.


Крем:
750 мл сладкарска сметана
1 кофичка заквасена сметана от малките
1-2 фиксатора за сметана
захар на вкус, ако сметаната не е подсладена, пък и дори да е подсладена
Всичко се разбива с миксер и се мажат блатовете. Украсата по желание. Аз слагам в крема между блатовете парченца ананас от консерва, така ни харесва повече.

Забележки: От дадените продукти за три блата става огромна торта. Аз я правя с два блата – ванилов и шоколадов (или карамелов, по желание) и пак става доста голяма. За торта с два блата използвам течна сметана около 600 мл + малка кофичка заквасена + 1 фикс за сметана + захар на вкус. Внимавайте, като разбивате течната сметана + останалите съставки, да не я разбиете много твърда, хубаво е да не е чак сух крема. Самите блатове са много пухкави. Общото количество пудинг за един блат е 120 гр, понеже има опаковки с по 40 и 50 гр пудинг. И, като повечето торти, става по-вкусна на втория, третия ден.
Написала съм аз как правя тортата, в източника пудингите са малко смесени, например 2 шоколадови + един ванилия.

източник

Реклама
# 121
  • Мнения: 10 002

КАРТОФЕНИ "СЛЪНЧОГЛЕДИ"



         

Продукти:

картофи - 800 гр
яйце - 1 бр.
краве масло - 1 с.л.
брашно - 2 ч. л.

За плънката:

гъби - 200 гр
1 глава лук
1 голям морков 
1 жълтък 
олио или краве масло
сол, чер пипер на вкус

Обелените картофи се сваряват в подсолена вода (може и небелени, но трябва да ги обелите още горещи) и още горещи се смачкват на пюре, добавя се яйцето, кравето масло и брашното, сол, ако е тнужно,  може и малко чер пипер по желание – всичко хубаво се разбърква.

Докато картофите се варят, настърганите на едро ренде лук, моркови и нарязани на ситно гъби се запържват в тиган до омекване, посоляват се и се ръсят с чер пипер.

Картофеното тесто(може да се работи с него и докато е топло) се разделя на 12 части, с мокри ръце се правят топки, които леко се разплескват, не много натънко, за да не прегорят при печенето, и се слагат в намаслена тава. В средата се прави вдлъбнатинка (не се смейте – аз я правя с една солница Grinning), а с ножче се разрязва на колкото искате части кръга от питката до вдлъбнатината. Пак с мокри пръсти може да прищипнете леко всяка отрязана част и да оформите лист, а може и само нарязани да ги оставите. Намазвате така оформените питки с разбит жълтък. Във вдлъбнатинките разпределяте плънката, оформяте с лъжичка на купчинки. Може от маслини да направите семчиците на слънчогледа, може и без тях. Печете в загрята на 170-180 град фурна до зачервяване. Поднасяте върху лист от салата или както си решите.
Рецептата е леко променена, оригиналната е в източника.

източник

# 122
  • Мнения: 10 002

ФУГАСС
(FOUGASSE - френска алтернатива на италиянската фокача)



 

За две бройки:

500 гр брашно
300 мл топла вода (може и газирана минерална да се използва)
15 гр жива мая (5 гр суха)
30 гр захар
2 ч. л. сол


Разваря се маята в малко вода, добавя се захарта, разбърква се хубаво и се оставя 10-ина минути.
Добавя се останалата топла вода, брашното се добавя на порции и се замесва меко тесто, като солта се ръси към края в тестото.
Меси се 10-ина мин.
Оформя се топка от тестото, слага се в съд, покрива се с фолио и се оставя  да втаса на топло място за около 1 час.
Втасалото тесто се намесва и се дели на две части.
Всяка се размачкава/разточва (аз го правя с ръка) на форма, напомняща лист на фикус, приблизително 28х15 см.
С остър нож се правят нарезите, като тестото  при нарезите леко се разделя.
Фугасите се оформят на хартия за печене, посипана с кукурузно или пшенично брашно. Покриват се и втасват още ~50-60 минути.
Фурната се нагрява до ~ 220С, фугасите се прехвърлят в тава и се пекат до леко златист цвят.
Според авторката на рецептата - 10 мин при t 220С, после още 10-13 мин при t 200С.

Моите бележки: Първия път правих строго по рецептата, хлебчето ми хареса, но ми се стори много разправията, а и времето за втасване ми дойде много, също и указаната температура за печене. Оптимизирах процеса – в топлата вода слагам захарта и солта, разтварям маята, ползвам жива, и замесвам меко тесто. Втасва във фурната, леко загрята, после оформям фугасите, поръсвам ги отгоре с брашно, включвам фурната на 200 град. Докато тя загрее, едната тава с фугаса (ако имате голяма, в която да опечете и двете фугасчета ще е най-добре) слагам завита с кърпа върху леко загрятия котлон на печката и докато фурната нагрее, той втасва. Опича се за 20 мин. Вадя, слагам втората тава, а изпечения завивам хубаво в кърпи. Фугасчетата правят една лека тънка коричка, много вкусна, а вътре са на душичка. Вкусни са, особено топли.

източник

# 123
  • Мнения: 10 002

СЛАДКИШ С ТИКВА, АНАНАС И СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ
От серията бързо, лесно, вкусно.





1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. самонадигащо се брашно (или обикновено+1/2 ч.л. бакпулвер)
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио (ако имате може царевично или рапично)
2 яйца  
1 1/2 ч.ч. ситно настъргана тиква (или в блендер)
1/2 ч.ч. ананас на дребни парченца
100 гр. ситно нарязани сушени сини сливи

Тавичка 20х20 .Температура в предварително нагрята фурна-180 гр.
Время за печене-45 минути.

Пресейте брашното, смесете двата вида брашно, содата и захарта.
Наситнената тиква и останалите плодове сипете в брашняната смес и разбъркайте.
Двете яйца и мазнината леко разбъркайте с вилица или тел, без да биете много и излейте при брашняно-плодовата смес. Полученото тесто (гъсто е) излейте в намазаната и набрашнена тавичка (или покрита с намаслена хартия за печене) и сложете в загрятата фурна. Опеченият сладкиш оставете да се охлади 5-10 минути.Извадете от формата и изстудете на решетка.

Моите бележки: Сладкишът е много лесен за правене и много вкусен. Аз използвам 1 ч.ч. от 250 мл обикновено брашно. Правила съм го и само с 1/2ч.л. сода, добавяла съм и 1/2 ч.л. бакпулвер, май разлика няма. Може да се добави аромат – настъргана лимонова кора, ванилия, канела – по желание. Слагам винаги и орехи в сместа и отгоре също поръсвам с тях. Наистина много вкусен плодов сладкиш. Става и без ананаса, пак е вкусен. В моята фурна се пече за 25 мин., така че съобразявайте печенето с вашите фурни, проверявайте като кекс - с пръчица.
източник

Последна редакция: нд, 10 фев 2013, 21:35 от labrex

# 124
  • Мнения: 10 002

АРОМАТЕН И "ВЕСЕЛ"  КЕКС








2 ч.ч. нарязани на кубчета ябълки (кисело-сладък сорт)
100 гр стафиди
1/2 ч.ч. червено вино
2 с.л. коняк (или бренди, калвадос)
3  средни яйца
1 ч.ч. заxар (хубаво е да е кафява, но става и с бяла)
2/3 ч.ч. олио
2 -2 ½ ч.ч. брашно + 1 бакпулвер
Канела, настъргана лимонова и портокалова кора, ванилия, орехи, бадеми, шоколадов чипс или парченца шоколад.
Пудра захар за поръсване

Чаената чаша, която използвам е 240 мл.
Кръгла форма с диам 25 см.
Пече се на 160-170 град., в умерена фурна.

1.В купа смесете ябълките, стафидите, виното и коняка. Оставете около половин час или докато правите тестото за кекса.
2.В миксера разбийте яйцата със захарта (около 5 мин), добавете олиото, намалете скоростта на миксера и добавете брашното (2 чаши) с бакпулвера. Разбъркайте 1-2 минути.
3.Сипете плодовете в тестото заедно с виното и коняка, разбъркайте хубаво с лопатка или лъжица.Добавете настърганите кори, канелата, ванилията или по избор. Сложете и натрошени орехи, шоколад по желание. Трябва да се получи средно-гъсто тесто, ако е рядко, добавете половинката чаша брашно.
4.Печете до готовност, проверявайте като кекс с пръчица. В моята фурна е готов за 35 мин.
5.Разкопчейте формата, извадете кекса, поръсете с пудра захар.

Бележки: Аз слагам всичките съставки, които съм посочила. Получава се нещо невъобразимо ароматно. Ако не сте любители на подобна вакханалия от аромати, сложете по ваш вкус. Кексът, независимо, че е с плодове, е много пухкав и същевременно сочен от ябълките. Слагала съм и нарязани сушени сливи, кайсии. Колкото по-голямо разнообразие от плодове, ядки и аромати, толкова е по-вкусен (за моя вкус). Фурната включвам, когато започна да правя тестото. Слагам кекса, преди да се е нагряла на 170град., около 150 град.
Кексът на снимката леко сивее от виното, използвах домашно от сорта отел, освен това е с бяла захар.

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 15:51 от labrex

# 125
  • Мнения: 10 002

МОИТЕ ПИРОЖКИ



         

Преди години ги правех на децата - много харесваха готовите, които се продаваха в сладкарниците, и в опитите ми да постигна нещо подобно на тях, се получиха тези.

За 10 бройки:

1/2 ч.ч. кисело мляко
1 малко яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер (половин пакетче от 10 гр, използвах на Йоткер)
2- 2 1/2 ч.ч. брашно.

ч.ч. е 240 мл.

В купа сипвате млякото, яйцето, захарта, солта, олиото, разбивате с тел и замесвате тесто с пресятото брашно с бакпулвера. Тестото е по-скоро меко, дори като се оформя, може да лепи тук-там на ръката. На набрашнена повърхност правя руло от тестото, режа го на десет части и оформям пирожките. Парчето тесто леко се разтегля на овална мекичка, но малка, слага се сирене и се навива на рулце, като се слепват краищата. След това търкалям върху плота с длан, така че да се получи нещо като кебапче.
Пържа в загрята мазнина, понеже пържа на газ, в началото е силна, но на втората доза пирожки, която слагам да се пържи, намалявам леко. Не трябва и да е слаб огъня. Като се зачервят, изваждам в чиния. Не са мазни, затова не отцеждам на салфетка. Вътре са меки с хрупкава коричка отвън. Чудесни са за закуска, бързо стават.

# 126
  • Мнения: 10 002
СЛАДКИШ-ТОРТА





За блатовете:

500 гр.брашно
3 жълтъка
150 гр. маргарин
150 гр. захар
1 с. л. какао
1 с. л. мак
1 с. л. сметана  (може и кисело мляко по-гъсто)
1 ч.л.бакпулвер

За плънките:
 
300 гр. кайсиев конфитюр
100 гр. стафиди
3 белтъка
1 пакетче ванилова захар
1 с. л.захар

1. Настържете маргарина на рендето, смесете със захарта и жълтъците. Добавете брашното, сметаната и бакпулвера. Замесете тесто.
2. Разделете го на три части.
В едната замесете мака, в другата какаото, а третата сложете в камерата на хладилника.
3. Разбийте белтъците на твърд сняг с двата вида захар.
4. Разточете блат от топката с мака с големина дъното на формата, в която ще печете. Набодете го с вилица и намажете с кайсиевия конфитюр.
5. Разточете и какаовия блат, сложете върху конфитюра. Отгоре наръсете стафидите, предварително накиснати в топла вода.
6. Върху стафидите разстелете внимателно разбитите белтъци.
7.И най-отгоре настържете на едро ренде топката тесто от хладилника.
8. Печете тая красота 30-ина минути на температура 200-250 гр.

Моите забележки: Маргарина, захарта и жълтъците разбих с миксер, пак там добавих сметаната и тогава на ръка замесих тестото с брашното и бакпулвера. Пекох във форма с диам.25 см. Блатовете се точат лесно, тестото е еластично, така че и като сложите в намаслената и набрашнена форма, с ръка може леко да дооправите. Стафидите не съм запарвала, слагам ги направо от пликчето, при печенето те си омекват. Освен тях, ръся натрошени на едро орехи, нарязани сушени сини сливи и кайсии и тогава покривам с белтъците. В моята фурна пекох сладкиша точно 30 мин., но на 180 град. Като приестои един ден, на втория е по-вкусен.

На рецептата попаднах случайно в рунета и си спомних, че това нещо съм го яла в студентските си години в Киев. Прилича малко на българския сладкиш със стъргано тесто, но е по-богат на вкусове. В източника рецептата е дадена стъпка по стъпка.

източник

# 127
  • Мнения: 10 002

„ЗЛАТНА РИБКА”



500 гр филе от риба (хек, пангасиус, скумрия и др)
1 голям морков
1 голяма глава лук
2 или повече скилидки чесън
2 с. л. сметана (става и с кисело мляко)
2 с. л. майонеза
150 гр кашкавал
сол
черен пипер

Филето се слага на дъното на тавичка или йена, като се посолява и се ръси с черния пипер. Морковът се настъргва на едро ренде и се запържва/задушава в мазнина. Слага се върху филето.
Главата лук, нарязана на полукръгчета също се пържи/задушава, леко да омекне и се слага върху морковите.
Смесват се майонезата и сметаната, добавя се намачкания чесън и настъргания на ситно ренде кашкавал, разбъркват се хубаво и се слагат върху лучената смес.
Печем при 180 С градуса около 40 минути. Готовото ястие поръсваме с магданоз, копър.

Моите бележки: Правя го по рецептата, като добавям и слой  запържени/задушени гъби върху лука. Сметана и майонеза слагам малко повече от посочените количества.

източник

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 00:32 от labrex

# 128
  • Мнения: 10 002

ЯБЪЛКОВА БАКЛАВА



- фини кори за баница
- ябълки
- орехи
- сок от лимон
- захар,вода

Ябълките се настъргват на едро ренде, желателно е да са по-киселки, ако са много сочни, се изстискват.В тава се слагат две кори, върху тях от настърганите ябълки и натрошени на едро орехи. Пак два листа, пак ябълки и орехи, докато се запълни тавата. Пече се 40-45 минути.
В това време се вари сиропа – на 2 ч.ч. вода се слага 1 ч.ч. захар. Ако сте любители на по-сладкото може да увеличите захарта, ако не – да я намалите. Когда баклавата се изпече, изваждате от фурната, заливате със сиропа и оставяте час-два да се напои.

Моите бележки: Правя я в по-малка тавичка с диам. 24 см. За нея отиват 10 кори, 5-6 ябълки, зависи колко са големи. Изстисквам ябълките и запазвам сока, който използвам след това като сироп за напояване на баклавата. Слагам по две кори, леко намачкани, за да се поберат в тавата, ръся ябълки, орехи, канела. Понякога ръсвам върху корите и мааалко, ама много малко олио. Нарязвам подредената баклава на квадрати и слагам във фурната. Пека на 150 град 40-50 мин. Изваждам и оставям да изстине.

Ябълковият сок допълвам с вода, да стане общо течност някъде към 2 ½ ч.ч. (от 240 мл), слагам и захар на вкус, кипвам и варя няколко минути. В сиропа слагам настъргана лимонова, портокалова кора, ванилия и лимонов сок. С горещия сироп заливам студената баклава.
На рецептата попаднах случайно в рунета и ме заинтригува факта, че авторката сочеше тази ябълкова пита с орехи (така е по руската рецепта) като вкусен и постен десерт от Балканската кухня. Наистина е много вкусно, нарекох я баклава, защото ми прилича на такава, прави се много лесно.

източник

# 129
  • Мнения: 10 002

КУЛЬЧА
(вкусни таджикски хлебчета)

за 4 питки:

500 гр брашно приблизително
Пресно мляко, разредено наполовина с вода, (може да се използва цвика след приготвяне на домашна извара от пресно мляко или просто само вода) - 1,5 ч.ч.
Жива мая 20 гр ( или суха 1,5 ч.л.)
Олио (или друга мазнина) - 3 с.л.
Сол - 1 ч.л.

Ако ползвате жива мая, разтворете я в 2-3 с.л. топла течност, добавете малко брашно и я оставете за 10-15 минути.

Пресейте брашното, смесете с маята (ако използвате суха). Млякото, разредено с вода, загрейте да стане топло и смесете със солта и мазнината. Ако използвате жива мая, добавете я в млечно-маслената смес. От получената смес и брашното замесете гладко тесто.
Тестото трябва да е плътно, еластично и добре да се оформя. И в същото време не трябва да е твърдо, а меко и податливо на обработка. Затова сами регулирайте количеството брашно на дадената течност. В рецептата количеството брашно е приблизително. Оставете тестото да втаса на топло място около час-час и половина.
Втасалото тесто разделете на 4 части, оформете на топки.
Сложете ги в намаслена тава, покрийте с кърпа и оставете 10-ина мин на топло.
После ги оформете по този начин:
Натиснете в средата, после набодете с вилица. Оставете още 5-10 мин, намажете със солена вода отгоре хлебчетата, получава се вкусна коричка отгоре, и печете в предварително загрята до 200 град фурна около 25 мин. Времето също е ориентировъчно.
Хлебчетата се надигат още по време на печенето, стават пухкави, закръглени и симпатични.
Извадете готовите хлебчета от фурната, и ги завийте с кърпа. Получава се пухкав бял хляб. По средноазиатска традиция хлебчетата не се режат с нож, а се отчупват с ръка. Този хляб е много вкусен на закуска с националното таджикско лакомство – мед, разбит с масло на крем. Вкусен е и със супи, ястия, може да се взема за из път – има свойството дълго да остава мек, но и твърд – пак е много вкусен.

Оформянето на хлебчето става със специален приспособление. В източника е дадено оформяне с подръчни средства.

# 130
  • Мнения: 10 002

ТУТМАНИКЪТ НА МАЙКА





Замесвам обикновено тесто с мая - топла вода, сол, захар, мая и брашно. Обикновено го правя с две ч.ч. вода. Разделям на 4-5 топки. Разточвам всяка топка на кора колкото голяма чиния приблизително. Между корите мажа с масло или маргарин, но сега имам много хубава домашна мас и използвам с нея. И най-много ми харесва тутманикът с мас. Така подреждам една върху друга всичките кори. Най-горната кора поръсвам леко с брашно и разточвам всичките на една голяма кора, не тънка, като за баница, а по-дебела. Намазвам и нея с мазнина, ръся натрошено сирене, завивам на руло, усуквам го, правя от него охлюв и слагам в тавата за печене. Оставям 20-ина мин. на топло, обикновено в загрята фурна, като се надигне мажа с разбит жълтък с пресно мляко и малко олио, или само с кисело мляко, или само с пресно - както дойде. Пека на умерена фурна, за моята 160-170 град около 25-30 мин. Това е. Напоследък за по-бързо дори не точа. Всяко топче разтеглям на ръка като мекица, мажа с мазнина, разтеглям следващото, слагам отгоре, мажа и него и така до последното. После вече точа с точилка купчинката кори на голяма кора. Става бързо и лесно, май обясненията ми станаха много дълги. Майка така го прави и от нея съм видяла.

Последна редакция: сб, 01 ное 2014, 14:42 от labrex

# 131
  • Мнения: 10 002
ВКУСНИ И СОЧНИ КЮФТЕТА




Рецептата е от руски форум, казва се „Любимите кюфтета на внука ми”. Внучето на авторката, което било много злоядо, никога не отказвало да хапне от тези кюфтета, както от любимите си  бонбонки. Давам рецептата, както е в оригинал, иначе за вкъщи правя кюфтенцата от 500 гр кайма, т.е. 1/3 от даденото количество.

1-1,5 кг кайма (свинско + телешко)
3-4 средни по големина картофа ( сурови )
3-4 глави лук
1 малко хлебче (или бял хляб)
1 яйце
пресно мляко
сол , чер пипер, горчица , олио

Картофите и лука се наситняват в блендер, може и да се смелят с машинка за месо.
Хлебчето (хляба) начупваме на парчета и натопяваме в пресно мляко, толкова, че да ги покрие. Оставяме хляба да набухне и да попие течността. Без да изстискваме, добавяме хляба в каймата. Добавяме  яйцето, наситнените картофи и лук, сол, чер пипер.
Аз добавям и 1 с.л. горчица. Хубаво е да не е от най-лютата, а от по-меката на вкус.(за живеещите в Германия -миттел шарф ) .
Каймата се измесва добре, като се добавя и 1 с.л. олио.
Оставя се малко да почине, поне 10-на минути.
Нагряваме немного олио в тиган. С мокри ръце оформяме кюфтенца, слагаме в тигана, намаляваме огъня и пържим.
Когато се зачервят от едната страна, ги обръщаме и  захлупваме тигана с капак. Така кюфтенцата и се пържат и се задушават.
Кюфтенцата стават мекички и сочни !

Моите бележки: Правя кюфтенцата най-често от 500 гр кайма, разделям и останалите продукти на 3. Картофите и лука рендосвам. Слагам или много малко яйце или половин яйце. Хляб 2-3 филии. Горчица също добавям, слагам и 1-2 скилидки намачкан чесън.
Кюфтенцата се пържат без да се овалват в брашно, но ако предпочитате – може да ги оваляте. И в двата случая стават добре. Ако каймата е правена, т.е. не е купена готова смляна, и се получи много сбита, може да сипете в нея млякото, в което е топен хляба. Но, ако е готова кайма, понякога е много рядка и е добре да изцедите хляба.Кюфтенцата стават кръглички, много сочни, страшно ароматни и вкусни. Харесани са дори и от любители на кюфтета само от месо.

източник - стъпка по стъпка

# 132
  • Мнения: 10 002

СПОЛУЧЛИВО ТЕСТО ЗА СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ и др.





1 ч.ч. кефир (аз използвам рядко кисело мляко, ако е започнало да вкисва – още по-добре)
0.5 ч.ч. олио
1 с.л. захар
1ч.л.сол
1пак. (11 гр.суха мая) или жива ½ кубче.
3 ч.ч. брашно
плънка по желание

Чаената чаша е 240 мл.
От дадените продукти се получават около 18-20 пирожки/кифлички.

1.Кефирът/киселото мляко и олиото се загряват, да е топло, не горещо.
2.Добавят се захарта, солта, ако ползвате жива мая – слагате и нея, разбърква се.
3.Ако маята е суха бързодействаща, смесвате с пресятото брашно и замесвате тесто. Ако е нужно, сухата мая предварително разтворяте в 2 с.л. топла вода и мъничко захар и оставяте 15-ина мин.
4. Замесеното еластично тесто оставяне 20-30 мин да втаса на топло.
5.Оформяте пирожки или кифлички, оставяте да втасат, докато се нагрява фурната, мажете отгоре с жълтък и печете на 200 град 15-20 мин.
Това е всичко. Тестото е много меко, еластично и послушно, удоволствие е да се работи с него. Кифличките не се втвърдяват, като постоят.

Моите бележки: Използвам жива мая, оформените пирожки/кифлички пека на 180 град за моята фурна, 15-17 мин. са достатъчни. Съобразете печенето с вашите фурни. Кифличките са много мекички и вкусни. В източника рецептата е озаглавена: "Пирожки как пух".


източник

# 133
  • Мнения: 10 002

ЧЕСНОВ ХЛЯБ
(от Карен Горен, ароматен хляб, който сервирали в пицариите в Израел)





1 кг брашно
1 50гр жива мая (от нашата кубче от 42 гр)
1 бакпулвер
2 с.л. захар
30гр(2 с.л.) сол
2 1/2 чаши (600 мл) топла вода
малко грис при разточването и намесването

От продуктите се замесва средно меко тесто. Остава се да втаса.
При разточването и намесването се използва грис, а не брашно, така хлебчето се получава с хрустяща коричка.
Втасалото тесто се дели на две, и двете части се разточват на правоъгълници с дебелина 1 1/2 см. върху плот, поръсен с грис.
Смесват се равни количества чесън на прах, сух магданоз и др. по желание и зехтин.
Двете кори се намазват със сместа и се оставят 20-ина мин да втасат. С нож за пица тестото се реже на продълговати ленти (пръстчета).
Пече се в нагрята фурна на 180 град 15-20 минути.
Отново се намазват със зехтин и се сервират.

Моите забележки: Правя по-малки количества, половин или четвърт доза. В ароматния зехтин слагам чеснова подправка за скара и копър, или пък червен пипер, размачкан чесън, копър. Хлябът може да нарежете напречно на по-къси пръстчета или надлъжно, на по-дълги. Много вкусен хляб се получава.

източник

# 134
  • Мнения: 10 002

ВКУСНО И ИКОНОМИЧНО ТЕСТО ЗА ПИРОЖКИ



   


1 ч.ч. кефир или кисело мляко + брашно (приблизително същите 2 ч.ч. и  още около половин чаша при намесването)

Замесва се меко тесто. Разточва се на кора с дебелина колкото пръст.
Посипва се със сода и сол, на око, колкото бихте сложили при обикновеното месене. – щипка сода и малко по-голяма сол.
Сгънете тестото на две и още на две, като кърпа, т.е. 4 пъти.
Разточете го пак и пак нагънете по същия начин. Направете го още 2 пъти. Това е всичко. Събирате на топка и слагате в хладилника за около 30 мин. Изваждате го, оставяте 5 мин да почине, правите на руло, режете парче и оформяте пирожката.

Моите забележки: Замесвам тестото с кисело мляко, може да се използва и позастояло в хладилника, може и малко да се разреди с вода. Брашното не слагайте наведнъж всичкото, за да не се получи твърдо тесто, добавяйте. След като направя тестото, не го оставям в хладилника, обикновено нямам време да чакам. Направо оформям пирожките и пържа в сгорещено олио. Стават и със солена и със сладка плънка. Вкъщи ги харесваме най-много само със сирене.

източник

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт