Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 114 179  Мнения  340  Онлайн  1
Отговори
# 135
  • Мнения: 9 778

БЪРЗ, ЛЕСЕН И ВКУСЕН CRAZY CAKE

(Отдавна не бях го правила, сетих се него покрай шоколадовия сладкиш с майонеза на sladka hapka)



 

За форма с размери 18 х 25 см

2 ч.ч. брашно
6 с.л.какао на прах
4 ч.л. бакпулвер
1,5 ч.ч. захар
2 ч.ч. пресно мляко

Чаената чаша е 240 мл.

крем по желание
шоколадова глазура също по желание


Пресятото брашно, бакпулверът, какаото и захарта се смесват в купа. Сухата смес се залива с млякото и се разбърква хубаво. Излива се в намаслената и набрашнена форма и се пече приблизително 30-40 минути на 180С, но съобразете с вашите фурни. Проверява се с клечица като кекс.
Изпеченият сладкиш може и така да се хапва. Но може да се разреже на две и да му се сложи крем. Крем може да изберете според вашия вкус -  варен, кокосов и др. Аз го правя най-често със следните два крема.

1.   Едно пакетче пудинг на д-р Йоткер, ½ кофичка кисело мляко, захар на вкус, краве масло, колкото кубче мая, алкохол по желание. Разбивам с тел млякото и пудинга, слагам на огъня и бия с тела до сгъстяване. Свалям от огъня, продължавам да разбивам, слагам маслото, пак разбивам, накрая наливам лъжица-две алкохол (коняк). На снимката сладкишът е с крем от карамелен пудинг на Йоткер.

2. 1 пакетче крема сирене, 1 голяма кофичка заквасена сметана (използвам Мегле), 1 крем без варене Оле на Йоткер и 1 ч.ч. пудра захар (аз слагам 3/4 ч.ч.) - всичкото това се разбива с миксер до гладък крем.

източник

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 00:17 от labrex

Реклама
# 136
  • Мнения: 9 778

МЕСНИ ТОПЧЕТА ПО-ИТАЛИЯНСКИ
(с други думи - кюфтенца в доматен сос)





За кюфтенцата:
кайма ~ 500-700гр
2 с.л. галета  
1 яйце
1 неголяма глава лук, нарязана на ситно
Подправки:
кориандър
риган
1/2 ч.л. сол
черен пипер
мляно чили

Сос:
2-3 с.л. зехтин
2 домата( бланширани и нарязани на дребно)
1 глава лук, нарязана наситно
3-4 скилидки чесън (нарязани наситно)
чили
3/4 ч.л. сол
риган
4-5 с.л. доматено пюре
вода
дафинов лист по желание


Смесва се всичко за каймата, оформят се немного големи топчета и се слагат в хладилника, докато се приготви соса.
 
Загряваме зехтина в дълбок тиган или тенджерка, слагаме лука и задушаваме около 2 минути. Добавяме нарязания чесън за още 1 минута. Сипваме нарязаните домати, солта, ригана и чилито. Задушаваме 2-3 минути. Наливаме вода и кипваме.
Добавяме пюрето от домати, пак кипваме и слагаме кюфтенцата в соса. Варим 45-50 минути. Ако соса ви се стори малко, долейте вода.

Моите бележки: Когато нямам галета за кюфтенцата, препичам филийка в тостера и настргвам на рендето. За соса - запържвам леко лука, доматите не ги пасирам, само ги нарязвам, а зимата използвам нарязани от буркан. Чесъна го смачквам и го слагам в соса. Чили не използвам, никой не яде люто вкъщи, замествам го с малко червен пипер и в соса и в каймата. Слагам дафинов лист и зрънца бахар, понякога и чубрица, освен ригана. Сосчето е горе-долу на нивото на кюфтенцата. Накрая го сгъстявам с малко размито в студена водичка брашно. С една дума съм побългарила рецептата, но така ни е вкусно. Grinning

източник

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 12:19 от labrex

# 137
  • Мнения: 9 778

ГЕВРЕЧЕТА

Всичко започна от една много хубава снимка на много апетитни гевречета в руски сайт, представени от авторката на рецептата като турски гевреци – симити. Като попрочетох, видях, че тя е променила леко рецептата, която е заимствала. Реших, че ще ги правя като нея, за да приличат на нейните красиви гевречета. Да, но се оказа, че млякото ми е малко, нямах маргарин и в крайна сметка замесих подобно тесто от продукти, които имах вкъщи. Получиха се вкусни, пухкави гевречета. От моята доза излизат 8 броя, оттогава увеличавам или не продуктите, зависи колко гевречета имам намерение да правя. Харесахме ги вкъщи и затова слагам моята рецепта, а ще сложа линк и към руската, който иска да пробва нея. Аз все още така и не съм.



       

¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече

Чаената чаша е 240 мл.

В купа сипвам затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и разбивам с тел хубаво. После сипвам брашно и замесвам средно меко тесто. Оставям да втаса, вдига се доста. Намесвам го, деля на 8 топки. Всяка топка деля на две и правя две фитилчета, усуквам ги, хубаво слепвам крайщата. Оформянето на гевречетата може да видите стъпка по стъпка по линка към източника под рецептата, Докато ги оформя, те почти си втасват пак. Разбивам второто яйце в купа, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета слагам на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 град, слагам гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 град 20-ина мин за моята фурна. Трябва да се позачервят. Хубаво е в разбитото яйце да се сложи малко куркума, тогава стават по-жълтички, но и без нея изглеждат добре. Меки и пухкави са и не съхнат, поне колкото се задържат вкъщи. Имам предвид, че ги държа в панерче незавити, но и повече от един ден май не се застояват или много рядко. Може леко да се врътнат в микровълнова, стават като току-що опечени. От дадените продукти правя 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.

А в темата за питките съм сложила преведена рецептата за турски гевречета, модификация на която, е горната.

турецкие бублики (симиты)

А ето и оригиналната рецепта, модификации на която са горните:

1 кг. брашно
40 гр. мая (жива)
1 с.л. сол
200 гр. маргарин
1 с.л. захар
2 яйца
200 гр. сусам
олио
 
Първо захващаме маята – в половин чаша топла вода, слагаме лъжица захар, маята и малко брашно, разбъркваме и оставяме да се вдигне. След това, маята, солта, размекнатия маргарин добавяме в брашното и замесваме тесто. Ако е нужно, добавяме още вода.Тестото трябва да бъде еластично и стегнато.Покриваме го с кърпа и оставяме половин час на стайна температура.

След това вземаме по парче от тестото, правим фитил и придаваме формата на гевреците. Намазваме с яйчен жълтък (в него може да се добави 1 ч.л. куркума, разредена в половин чаша топла вода) и щедро посипваме със сусам. Слагаме готовите гевречета в тава, покрита с намаслена хартия за печене, оставяме още 10 минути и слагаме във фурната.
 
Печем 20-25 минути при температура 180 градуса.
Гевречетата трябва да са светло-кафяви на цвят. Поднасят се топли, с чаша хубав чай, черни маслини и хубаво сирене.

Рецептата и видео по оформянето на гевречетата.

На видеото майсторът ги топи в тъмна течност, това е гроздов пекмез, а имало такъв и от цвекло.

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 15:57 от labrex

# 138
  • Мнения: 9 778

АНГЛИЙСКИ КЕКС С ОВЕСЕНИ ЯДКИ





1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер (слагам цяло пакетче на Йоткер, то е почти толкова)
3/4 ч.ч. кафява захар ( може и с бяла)
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.л. настъргана кора от портокал (може и от лимон)
1 ч.ч. нарязани сушени плодове (стафиди, кайсии, сини сливи и др)
2/3 ч.ч. фреш от портокал (става и от други плодове, слагала съм и сока от компот)
1/3 ч.ч. олио
2 яйца
50 гр филетирани бадеми (може и орехи)

Чаената чаша е 240 мл.

1. В купа смесваме пресятото брашно, солта, бакпулвера, захарта, овесените ядки, настърганата кора и сушените плодове.

2.В друга купа разбиваме яйцата с тел или вилица и добавяме сока и олиото. Изсипваме течната част при сухата, разбъркваме хубаво.

3. Изливаме тестото в намаслена и набрашнена форма (моята е с диам.25см), отгоре поръсваме с бадемите.

4. Печем в умерена фурна, за моята 150-160 град, 20-25 мин. При мен 20 са достатъчни, от друга страна по рецепта са дадени 65 мин, а друга форумка е дала 40 и написала, че били много. Така че съобразявайте с вашите фурни, проверява се като кекс с клечица. Фурната включвам да се нагрява, като започна да го правя, но моята нагрява бавно и, когато сложа формата в нея, не е достигнала дадените градуси. Все си мисля, че и в незагрята фурна, ако се сложи, пак ще стане, но забравям да пробвам. Grinning

източник


Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 14:18 от labrex

# 139
  • Мнения: 9 778

„ЗЛАТНО ПИЛЕ”






1 кг пилешко месо;
2 с.л. соев сос;
100 гр. доматено пюре;
100 гр. майонеза;
4 скилидки чесън;
сол, черен пипер;
олио или зехтин.

Месото се реже на порции. Слага се в съд, в който ще се маринова.
Към него се прибавя соевия сос, доматеното пюре, майонезата, смачкания чесън, солта и черния пипер. Хубаво се размесва с парчетата месо и се оставя в хладилника, покрито с фолио, за около 2 часа.
Тавичка се намазва с олио или зехтин, слагат се парчетата месо и се пекат на 200 град около 40 мин.

Моите бележки: Хубаво е месото да се маринова, може да стои и повече време от два часа, случвало ми се е от единия ден да го пека на другия, става много крехко и вкусно. Но, ако нямате време да чакате, може и веднага да се пече, пак е вкусно. Ако забележите, че на дъното на тавичката започва да загаря, а месото не е готово още, сипете малко водичка. Сосчето, което се получава, е много вкусно.


Вкъщи го поднасям с КАРТОФКИ НА ФУРНА



1 кг дребни картофки (става и с по-едри),
3 скилидки чесън,
2 с.л. равни сол,
олио,
къдрав магданоз или копър.

Картофките белим, без да режем, ако са дребни, а ако са по-едри, режем на по-големи парчета. Заливаме със студена вода, добавяме солта и поставяме на огъня. Щом започне да ври, сваляме от огъня, изливаме водата и изсипваме картофките в намаслена тавичка, като леко ги поръсваме с олио отгоре. Печем до златиста коричка.
Чесъна смачкваме, разреждаме го с малко олио, 2-3 с.л. и поливаме готовите картофки, поразбъркваме, ръсим със зеленина и поднасяме. Може и да не белите картофките, а само хубаво да ги измиете, ако ги предпочитате с коричката.

източник
източник

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 14:21 от labrex

# 140
  • Мнения: 9 778

"МЕЧА ЛАПА" С РИБА





•   Картофи — 1,5 кг
•   Филе от риба — 1 кг
•   Яйца — 2-3  
•   Кашкавал по-твърд -100 гр
•   Майонеза - 1 кутийка
•   Подправки за риба
•   Чесън — 3 скилидки.

Филето се реже на порции и се маринова в майонезата с подправките в купа. В това време се настъргват на едро ренде картофите. Изстискват се и се добавят яйцата, солта, чесъна и настъргания кашкавал, като си оставяте малко от него за поръсване отгоре. Слагате фолио в тава, намазвате с олио/зехтин и слагате от картофената маса на кръгчета, толкона, колкото са порциите филе. Отгоре покривате филето пак с картофена маса, ръсите с настърган кашкавал и слагате да се пече приблизително 35 мин.

Моите бележки: Филето мариновам на порции, а понякога на дребни парченца (случва се размразеното филе направо да се разпада и е трудно да се направи на порция). Добавям обикновено черен пипер, но може да сложите подправки за риба. Настърганите картофи посолявам, изчаквам малко и тогава изстисквам. Но да не е много чакането, за да не почернеят. Пека в намаслена тава. Така оформените „лапи” може и да изпържите, но аз ги предпочитам печени на фурна. Стават и с тънички начукани пилешки или свински пържолки вместо рибата. Порциите са достатъчно големи, затова и така се нарича ястието. Гарнитура по желание. В източника по-долу рецептата е дадена стъпка по стъпка.

източник

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 13:31 от labrex

# 141
  • Мнения: 9 778

ОВЕСЕНИ КЮФТЕНЦА
От серията: вкусно-просто-бързо и евтино...





•   1 ч.ч. овесени ядки (240 мл)
•   0,5 ч.ч. вряла вода
•   1 по-голям картоф
•   1 глава лук
•   щипка сода за хляб
•   чер пипер и сол на вкус
•   олио за пържене.

1.Овесените ядки се заливат с половин чаша вряла вода, покриват се с капак и се оставят 30-ина минути да набухнат.
2.В готовите ядки настъргваме на дребно картофа, лука (може и да се нареже на много ситно), посоляваме, слагаме черния пипер и содата, и хубаво разбъркваме. Получава се лепкава сравнително гъста маса.
3.С намокрени с вода ръце, оформяме неголеми кюфтенца и пържим до златисто на среден огън, не бива да е силен, за да не прегорят, а и да се изпържат отвътре. Сместа може да се сипва и с лъжица в тигана. Много са вкусни, ароматът, който се носи, е като от кюфтета с кайма.

Моите бележки: Картофа стържа на по-ситното ренде, кюфтенцата стават по-гладки. Ако предпочитате, може и на по-едрото да настържете. Лука също настъргвам. С блендер май е най-удобно. Понякога на това количество продукти слагам и едно яйце в сместа. И до сега не сме решили как са по-вкусни – с или без яйцето. На снимката дясната колонка (срещу вас) е без яйце, лявата - с яйце. От дадените продукти излизат 12-13 кюфтенца.

източник

Последна редакция: сб, 01 окт 2016, 14:11 от labrex

# 142
  • Мнения: 9 778

ЯБЪЛКОВО ОХЛЮВЧЕ



 

250 мл пресно мляко
70 гр маргарин
1 пакетче мая (42г)
500 гр брашно
75 гр захар
щипка сол
3 средни ябълки (около 500гр)
150 гр + 2 с. л. кайсиев конфитюр
3 с. л. лимонов сок
100 гр филетирани бадеми
50 гр стафиди

Подгряваме млякото с маргарина, слагаме маята, захарта, солта и брашното и замесваме тесто. Покриваме го и оставяме на топло да втасва за около 30-ина мин.
Измитите ябълки режем на четвъртинки и почистваме сърцевината. След това нарязваме всяка четвъртинка на тънки резенчета, а резенчетата на парченца.
Добавяме към нарязаните ябълки филетираните бадеми, стафидите, лимоновия сок и леко загрятия кайсиев конфитюр, смесваме хубаво.
Втасалото тесто разточваме на правоъгълник с размери приблизително  30х40см. Отгоре слагаме плънката и леко я притискаме с ръка или лопатка.Режем по дължина на четири ивици, първата навиваме на охлюв, слагаме я в намаслена тава, около нея завиваме и останалите. Оставяме да втаса още 20-ина минути. Печем з загрята на 150 град. фурна прибилзително 50 мин. 10 мин преди да е готов сладкишът, изваждаме и намазваме с нагрят кайсиев конфитюр и опичаме. Колкото и да сте нетърпеливи заради ароматът, който ще се носи, изчакайте да поизстине сладкишът и тогава режете. Може отгоре и с пудра захар да се поръси по желание.

Моите бележки: Когато правя охлювчето, навивам едната ивица, слагам в края на следващата и така навивам до последната. След това слагам в тавата. Така ми е по-лесно, но вие може да го направите и както е в рецептата. Сладкишът е невероятен, фантастичен. Засега най-любимият ми! И не се подвеждайте по умалителната форма „охлювче” , сладкишът си е нормално голям с диам. приблизително 25-26 см. В източника по-долу е даден стъпка по стъпка.

източник

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 14:40 от labrex

# 143
  • Мнения: 9 778

КЕКС/КЕКСЧЕТА ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ БЕЗ БРАШНО





1 ч.ч. цели овесени ядки
1 ч.ч. смлени овесени ядки
½ ч.ч. вряла вода
½ ч.ч. кефир с масленост 1 % (аз го замествам с кисело мляко+ малко водичка)
½ ч.ч. захар
2 яйца
2 с.л. олио+още малко за намазване на формата
2 ч.л. бакпулвер (слагам едно пакетче на Йоткер)
¼ ч.л. сода за хляб
щипка сол
сушени сини сливи - ~ 200 гр.
орехи - ~ 50 гр.

Чашата ( по рецепта) е 200 мл., аз използвам понякога и 240 мл.

Целите овесени ядки заливаме с врялата вода и оставяме така да омекват, докато изстинат.
Като изстинат, изливаме кефира/млякото, разбъркваме. Добавяме яйцата, пак разбъркваме.Добавяме захарта, разбъркваме, после бакпулвера, содата, солта, олиото и пак хубаво разбъркваме. Изсипваме чашата смлени овесени ядки, бъркаме, слагаме нарязаните сини сливи и орехи, по желание ванилия и канела (аз слагам и от двете, въпрос на вкус е, става много ароматно). Изсипваме сместа в намаслена (може и посипана с брашно или галета) форма и печем в предварително нагрята на 180 гр. фурна около 50 мин.

Моите бележки: Правя мъфини от сместа, получават ми се 12 броя с 200 мл чаша, с 240 мл-вата ми се пълнят формичките. Слагам в сместа, освен сините сливи и орехи, белени слънчогледови семки, филетирани бадеми, понякога и стафиди. Овесените ядки меля с кафемелачката, стават почти като брашно.Е, има и малко по-едрички частички, но е сравнително ситно смляно. Авторът на рецептата пише да се смелят с машинка за месо, но не ми се сглобява и разглобява заради чаша ядки.Предполагам и блендер ще свърши работа. Мъфините пека точно на 180 град, като ги слагам във фурната, когато е загряла на 150 град. Пека ги 20-ина мин, но леко се препичат по крайчетата, така че наблюдавайте ги, пък и зависи от фурната ви. Цял кекс не съм пекла, по удобни са ми мъфинките. Може да ги поръсите с пудра захар, може да се полеят с шоколадова глазура по желание, може и без нищо.

източник стъпка по стъпка

# 144
  • Мнения: 9 778

МНОГО ВКУСЕН СЛАДКИШ С ТИКВА



 

Тесто – готово бутер тесто по рецептата, аз си правя домашно.

Плънка:

300 гр. изчистена тиква
1 ч.ч. пресно мляко (ч.ч. е 240 мл)
1 ч.ч. захар
50 гр. краве масло
1 яйце
2 с.л. препълнени брашно
ванилия

1.   Тиквата се реже на парчета, слага се в тенджерка, залива се с вода, поръсва се с лъжица-две захар и се оставя да се свари на бавен огън. Хубаво е, ако водата изври, ако не – тиквата се отцежда.
2.    Изстиналата тиква се размачква на пюре.
3.   В купа се разбиват яйцето, млякото, захарта, ванилията, брашното, тиквата и размекнатото масло – аз го правя с тел.
4.   Тестото се разточва с дебелина 2 мм, слага се във форма, като се правят бортчета.
5.   Изсипва се пълнежа върху тестото, отгоре се украсява с остатъците от тестото.
6.   По рецепта се пече на 180 град половин час и още половин на 200град.

Моите бележки: Правя го с домашно бутер тесто по рецептата на Сапфира, сладкия вариант:

Съкратила съм процедурата, т.е. не го правя съвсем по рецептата, трябва да стои в хладилник, да се разточва на три пъти, да се маже с мазнина и т.н. След замесването, го оставям в хрладилника, докато приготвя тиквената смес, като го извадя, си отделям малко за украсата, другото с ръка го разстилам ( не разточвам, защото не ми се точи добре, къса се, вероятно защото не го правя точно по рецептата) в разкопчаваща се форма с диам.25 см и изтеглям по страните около 3 см бортчета. Изсипвам тиквената смес, украсявам отгоре и слагам във фурната, когато е достигнала приблизително 50-60 град., включвам я, когато започна да разстилам тестото, на 160-170 град.и пека около 40-50 мин. Но все пак наблюдавайте и съобразете с вашите фурни.

източник

Последна редакция: нд, 23 дек 2012, 19:16 от labrex

# 145
  • Мнения: 9 778

КЮФТЕТА ПО ПЕРСИЙСКИ




За кюфтенцата:
300 гр телешка кайма (може и друга)
половин чаша ориз
1 яйце
сол, чер пипер

За соса:
3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. с връх брашно
2 чаши вода (240 мл)
сушен зелен лук
сушени домати
чесън, кориандър, чубрица, сол, черен пипер, свеж магданоз

Сварява се ориза в подсолена вода до готовност. Промива се със студена вода и се отцежда. Смесва се с каймата, яйцето, солта и черния пипер. От готовата измесена кайма с мокри ръце се формират кюфтенцата. Пържат се в смес от олио и краве масло на силен огън до зачервяване. За соса в 2 чаши вода се размиват доматеното пюре, брашното, намачкания чесън, кориандъра, чубрицата, солта и черния пипер. Кюфтетата се поръсват с магданоза, сушения лук, сушените домати и се заливат с доматения сос. Задушават се под капак на слаб огън 20-25 мин.

Моите бележки: Пържа всичките кюфтенца наведнъж в тиган, в доматения сос слагам настърган червен лук (поради липса на сушен). Използвам ч.ч. 240 мл. като мярка.Слагам и джоджен в соса, освен другите подправки, харесва ни вкъщи. От дадените продукти излизат 8 средни кюфтета.

източник

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 14:51 от labrex

# 146
  • Мнения: 9 778

КЮФТЕНЦА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ В СМЕТАНОВ СОС ( нежни и пухкави)



1 кг кайма
1 ч.ч. овесени ядки (240 мл)
0,5 ч.ч. пресно мляко
2 яйца
Лук, чесън, сол, черен пипер, магданоз и подправки на вкус

Яйцата се разбиват в млякото и с получената смес се заливат овесените ядки. Оставят се 30-ина мин.
След изтичане на времето, сместа се добавя в каймата, слагат се и подправките и хубаво се измесва. С мокри ръце се оформят кюфтенца и се запържват до зачервяване.
След това кюфтенцата трябва малко да се задушат, за да омекнат хубаво овесените ядки. Това може да стане и само с малко вода под капак. Но много вкусни стават със сметаново сосче.

Правя го така: В съд леко запържвам наситнен или настърган червен лук, ако имате гъбки, може и тях да сложите, нарязани наситно. Поръсвам малко брашно и заливам с животинска сметана, размита с вода. Добавям чер пипер и кюфтенцата, слагам капак и оставям на слаб огън 15-ина мин. Може във всякакъв сос да ги поварите, доматен или друг, важното е, малко да поврят в течност, за да е сигурно, че няма да хрупкат овесените ядки – това е препоръка по рецептата. На мен ми харесват и само изпържени, не се усещат твърди ядки.

източник







# 147
  • Мнения: 9 778

КЕКСЧЕТА СЪС СУШЕНИ КАЙСИИ И И АРОМАТ НА МАНДАРИНА



1ч.ч. кефир (ако имате, използвайте го, ако не – чаша кисело мляко)
1ч.ч. захар
2 яйца
100 гр. краве масло или маргарин
1 ч.ч. нарязани сушени кайсии
настъргана кора от мандарина
1пакетче бакпулвер
 ~2 ч.ч. брашно.


1. Кефира/киселото мляко разбивате с яйцата и захарта.
2. Добавяте бакпулвера, нарязаните кайсии и ситно настърганата кора от мандарина.
3. Добавяте и разтопеното (но не горещо) масло или маргарин.
4. Добавяте и брашното, хубаво разбърквате.
5. Тестото изсипвате във форми за мъфини и печете в предварително загрята фурна на температура  ~ t 180С, ~ 20мин. Охладете готовите мъфинки и поръсете с пудра захар. От дадените продукти излизат 16 малки кексчета.

Моите бележки:[/b] В купа разбивам яйцата със захарта, добавям млякото (ако е много гъсто, сложете 2/3 ч.ч. кисело мляко и добавете 1/3ч.ч. вода),  разтопеното масло и брашното (при мен 2 ч.ч. с връх) с бакпулвера. В полученото тесто слагам нарязани сушени кайсии и още сушени плодове - сини сливи, ананас, пъпеш, манго, банан, стафиди, натрошени орехи, сварени портокалови корички. Харесвам ги такива многоароматни! Grinning Като насипя тестото по формичките, си оставям малко, разбърквам какао в него и добавям по една чаена лъжичка във всяка формичка. Лекичко го вдлъбвам надолу с лъжичката и поръсвам с орехи или филетирани бадеми. Може и без нищо. В моята фурна на 170-180 град са готови за 17 мин., така че съобразете печенето с вашите фурни. Проверявайте с клечица както при кекс. Много нежни и ароматни кексчета се получават, при мен 12 броя във форма за 12 мъфинки и винаги остава за една чашка. Използвам чаена чаша 240 мл. В източника рецептата е дадена стъпка по стъпка, може да погледнете, да се ориентирате за гъстотата на тестото.

източник

# 148
  • Мнения: 9 778

ВАТРУШКА
(руска вкусотия с извара)





За тестото: 250гр брашно (може и повече да отиде), 100 гр краве масло (може и  маргарин), ½ ч.ч. захар (ч.ч. е 240 мл), 1 яйце, ванилия, 1 пълна ч.л. бакпулвер, 1 с. л. коняк (аз използвам Наполеон, може и друг).

За плънката: 500 гр извара, 2 яйца, 2 с.л. грис, ½ ч.ч. захар (или на вкус), сок и настъргана кора от ½ лимон, шепа стафиди, 1 голяма (2 средни или 3 дребни) ябълки, 1 – 2 ч.л. канела.

Приготовление:
Смесваме брашното с ванилията и бакпулвера..
Размекнатото масло разбиваме със захарта, добавяме и яйцата и разбиваме до еднородна консистенция.
Сипваме коняка.
Добавяме на няколко пъти брашното и замесваме тесто, да е меко, но да не лепи по ръцете и по плота. Слагаме в съд, покриваме и оставяме за половин-един час в хладилника.
В това време правим плънката.
Разбиваме изварата със захарта и яйцата, добавяме настърганата лимонова кора.
Сипваме грис, разбиваме и добавяме стафидите.
Изчистените ябълки (може да ги обелите) се режат на тънки пластинки, посипват се с канела и се се напръскват с лимоновия сок. Ако е нужно – ръсите със захар по желание.
Намасляваме тортена форма или тавичка и я поръсваме с грис.
Разстиламе тестото на тънък слой с ръка и изтегляме по стените на формата, така че да се получат бортчета
На дъното върху тестото слагаме ябълките, върху тях изливаме сместа с извара. Краищата на бортчетата загъваме навътре върху сместа.
Печем при температура 180гр. около 40 минути, дали е готово се проверява с клечица, както кекс. Готовата ватрушка оставяме да постои в изключената  фурна 10 – 15 минуте.. Изваждаме от формата и посипваме с пудра захар. Добре е да се реже, след като се охлади.

Моите бележки: В купа слагам всичките продукти за тестото без брашното, разбърквам хубаво и сипвам брашното. Обикновено ми отива малко повече брашно, но това зависи от брашното. Оставям готовото тесто в хладилника. Не го държа половин-един час, а докато направя плънката. В купата на миксера слагам изварата, захарта, яйцата и разбивам хубаво. Добавям останалите компоненти, пак разбивам, стафидите накрая разбърквам с лъжица. Използвам тортена форма с диам. 25 см, намаслявам и ръся с грис, разплесквам тестото на мекица с две ръце, слагам на дъното на формата и разтеглям, така че да получа бортчета. По това време включвам и фурната. Не беля ябълките, изчиствам от семките и режа на тънки реценчета. Разпределям по дъното, ръся само с канела, лимонов сок не използвам. Отгоре изсипвам изварената смес, загъвам бортчетата и слагам да се пече. В моята фурна пека на 150-160 град, 45-50 мин. Съобразете печенето с вашите фурни. Като се изпече, веднага изваждам от фурната, оставям да се охлади, поръсвам с пудра захар и сервирам.


източник стъпка по стъпка

# 149
  • Мнения: 9 778

ТОРТА ОТ ШОКОЛАДОВИЯ СЛАДКИШ НА sladka hapka
(заглавието е линк към темата за сладкиша)



 


От вкусния шоколадов сладкиш с майонеза на sladka hapka се получават чудесни и бързи тортички.

Рецептата на сладкиша:

Нужните продукти са:

1ч.ч. майонеза - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова кръгла форма диаметър 27 см., така че изсипах сместа директно в нея)
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.


Крема, който основно използвам за торти от сладкиша:

1 пакетче крема сирене (обикновено, българско), 1 голяма (400 гр) кофичка заквасена сметана (използвам Мегле), 1 крем без варене Оле на Йоткер (не се подлага на предварителна обработка) и 1 ч.ч. пудра захар (аз слагам 3/4 ч.ч.) - всичкото това се слага в купата на миксера и се разбива до гладък крем. В началото сместа стои малко твърда, на бучки, но с разбиването се получава хубав гладък и много вкусен крем.

Крема без варене може да бъде и друг вид по желание, шоколадов и т.н.

Последна редакция: чт, 29 окт 2015, 17:07 от labrex

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт