Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 115 170  Мнения  340  Онлайн  4
Отговори
# 210
  • Мнения: 9 787

СПЕТЗОФАЙ
( бързо, лесно вкусно от гръцката кухня)



500 гр. наденички – ловджийски или други, може и кренвирши
4 разноцветни по възможност пиперки
2 домата
1/4 чаша доматен сок (или лъжица дом.паста)
2 глави лук
зехтин (или олио)
подправки.

Запържваме едро нарязания лук в зехтина, добавяме и едро нарязаните пиперки. Когато се разнесе прекрасният аромат на пържени чушки, слагаме и едро нарязаните наденички, пържим приблизително 5 мин, като разбъркваме. Сипваме двата настъргани домата, доматения сос или доматената паста, слагаме подправките – риган, черен пипер, кимион), посоляваме. Оставяме на бавен огън 15-ина мин. Сервира се с ориз, картофено пюре, спагети. Важно е зеленчуците да се нарежат на по-едри парчета, за да се усеща ароматът им.

Моите бележки: Правя го по рецептата, като вместо домати и дом.паста, сипвам бурканче от 400мл домашни нарязани домати. Сервирам с топла питка, разкошно е, сосчето е много ароматно и вкусно, изощо тоя спетзофай е такъв – много вкусен и много ароматен. Използвам посочените три подправки.

източник стъпка по стъпка

Реклама
# 211
  • Мнения: 9 787

ФАГОТИНИ



От авторката на рецептата: Тези италиянски кифлички-кексчета-мъфини са добра алтернатива на пицата.Плънката за тях може да е всякаква. Когато бяхме в Италия, свекървата на моята приятелка просто ни приготвяше тестото, после го разточваше на питки и слагаше пред нас  редица купички с всякакви продукти. Всеки по свой вкус слагаше плънка върху тестото и печахме. Добра идея за голямо семейство или за деца, може да се угоди на всеки, пък и е развлечение за децата да участват. Много подходящи за детски празници, децата сами могат да избират плънка за фаготините по свой вкус и после да хапват с удоволствие, чувствайки се съпричастни към процеса на приготвяне. Формата също се харесва от деца. Всъщност в Италия, оригиналните фаготини се правят с плънка на пица.

За тестото:

- 250 мл топла вода
- 50 мл зехтин
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 10 гр жива мая или1 ч.л. суха (аз слагам малко повече мая)
- 500-550 гр пресято брашно

Плънка по желание.

В купа наливаме топлата вода, натрошаваме маята, добавяме солта, захарта, зехтина, пресятото брашно и замесваме меко, еластично тесто, не ленещо към ръцете. Хубаво измесваме. Слагаме в намаслен съд, покриваме и оставяме на топло да втаса. Втасалото тесто леко намесваме и делим на 12-14 части, като от всяка правим топче и го разточваме на кръг с диам.10 см. Слагаме в средата плънката, защипваме хубаво краищата и слагаме във формички за мъфини. Ако са метални, намаслете ги. Пак оставяме да втасат и печем в загрята фурна на 200 град  25-30 минути.

Моите бележки: Малко намалявам солта и увеличавам маята. За моята фурна пека на 180 град 25 мин, но съобразете със своите фурни. Отгоре може да намажете с разбито яйце, или с прясно мляко, или с кисело, но може да печете и без да са намазани. Ако намажете, може и да поръсите с нещо отгоре.
Плънки: 1. лютеница, колбас, зелена чушка, маслини, кашкавал.
2. кренвирши, моцарела, маслини
3. скариди, моцарела и гауда
4. каквато си измислите!

източник

# 212
  • Мнения: 9 787

ЯБЪЛКОВИ СЛАДКИ «РУМЕНИ БУЗКИ»



200 гр маргарин,
3 чаши брашно ( 450 г)
1 чаша сметана
0,5 ч.л. сода, угасена с лимонов сок (оцет) или 1 ч.л. бакпулвер
щипка сол,
3-4 с.л. захар,
14 средни ябълки
 
200 гр маргарин настържете на едро ренде, смесете с 3-те чаши брашно, добавете чашата сметана, содата или бакпулвера, щипка сол, 3.4 с.л захар и замесете тесто. Оставете го в хладилника за час-два.
Пригответе 14 средно-големи ябълки. Разрежете ги на половинки, изрежете сърцевината и обелете кората им.Ябълките подберете според вкуса си – по-киселки или по-сладки.
Разделете тестото на 28 топчета.
Всяко топче разточете на кръгла кора, колкото да побере половинка ябълка и да може да я завиете с нея. Сложете половинка ябълка със срязаната страна нагоре, загърнете я с тестото, защипете хубаво и слагайте готовите сладки в тава с хартия за печене със защипаната част отдолу.
Готовите сладки намажете с разбит белтък отгоре и посипете или потопете в захар. Набодете внимателно на няколко места с вилица.
Печете на 180 гр. до "зачервяване" ( около 30 мин.). Във фурната се вижда как сладките се закръглят.

Авторката на рецепта препоръчва  да се сервират със сладолед, сладките приличат на щрудел.
Съвети от автора:
1. плънката може да не е само от ябълки
2. отгоре може да се поръсят с пудра захар
3. може да се залеят с шоколад
4. в тестото може да се добави извара

Моите бележки: Много вкусни сладки и без сладоледа. Аз добавям малко извара в тестото и още малко брашно. Вместо със сметана, може да се замесят с по-гъсто кисело мляко, а вместо маргарин, може да се използват домашна свинска мас или краве масло. Тестото държа в хладилника, докато си приготвя ябълките. Не беля ябълките, но това е въпрос на вкус. Във вдлъбнатинката от изрязаната сърцевина слагам мека сушена слива и орехови ядки. Сладките стават доста на брой, може спокойно да се прави половин доза.

източник

# 213
  • Мнения: 9 787

БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА"




2 кутийки спрайт
2 опаковки бутер тесто малки или 1 голяма
2 ябълки
1 чаша захар (може да намалите на ¾)
краве масло (около 200 -250 гр)
ванилия, канела по желание

Ябълките се белят, изрязва се сърцевината и се режат на резанчета.
Тестото се нарязва (големия пакет) на 10 правоъгълника, а всеки правоъгълник по диагонал на два триъгълника. В широката част на триъгълника слагате резен ябълка и навивате като кифла.
Разтопявате кравето масло и захарта, добавяте ванилия.
Заливате подредените в тавичка кифлички.
Заливате и със спрайта и, ако желаете, поръсвате с канела.
Печете в загрята на 200 град фурна 30 мин.

Моите бележки: Направих половин доза, защото си нямах на идея какво ще се получи. И, само, като ги опитах, горчиво съжалих. В руската рецепта се правят от готово бутер тесто с мая. Аз ги правих от бутер тестото на Бела, малък пакет. Излязоха 10 бройки. Използвах не спрайт, в кварталното магазинче не продават от него, купих малка бутилчица на Дерби Оранжада, 330 мл. Краве масло сложих ½ пакетче от 125 гр, а захар малко по-малко от половин ч.ч. от 240 мл.като разтопявате маслото и захарта на огъня, захарта не се разтопява, но щом маслото се разтопи, заливайте бутерките.Разпределете хубаво сместа отгоре на всяка една. Сложете ги близо една до друга в тавичка. Като заливате със спрайта (или каквото сте купили), не отива цялото количество, а някъде към 200 мл, но зависи все пак. Бутерките трябва да са в течност, но без да ги заливате. Погледнете линка под рецептата, дадена е стъпка по стъпка, за да се ориентирате.
Получава се нещо невероятно вкусно – долната част е като варено тесто в страхотен сироп -желе, горната хрупкава коричка. Усеща се някаква много приятна лека киселинка, предполагам не само от ябълката, а и от спрайта или газираната напитка. В руската рецепта не случайно авторката ги е нарекла бутерки със спрайт „да си глътнеш езика”. И е толкова близо до истината. Не успях да го глътна, но го изгорих, така че не бъдете толкова нетърпеливи, мъъъничко поизчакайте, но само много малко. Grinning
Толкова много писах, а те се правят за броени минути.  Peace

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 11:48 от labrex

# 214
  • Мнения: 9 787

СИРОПИРАН СЛАДКИШ С ТИКВА И ГРИС





2 ч. ч.настъргана на ситно ренде тиква
1,5 ч.ч. грис
1,5 ч.л. бакпулвер
0,5 ч.ч. захар
1 ч.ч. кефир ( разредено кисело мляко с вода 2:1)
1 лимон (настърганата кора в тестото, сока в сиропа)
Кокосови стърготини за поръсване (не е задължително)

Сироп::
0,5 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
сока на лимона

Включете фурната да се загрява на 180 град..
Сложете всичките продукти в купа без настърганата тиква, нея добавете, когато печката ви е готова. Разбъркайте хубаво с лъжица или вилица и сипете сместа в намаслена тавичка за печене. Идеята е гриста да не набухва, сладкишът става по-плътен в такъв случай. Печете 40-45 мин, проверявайте като кекс – с клечица.
След като сложите сладкиша да се пече, веднага се заемете с приготвянето на сиропа. В тенджерка смесете водата, захарта и лимоновия сок, сложете на огъня и, като заври, варете 3 мин. Свалете от огъня и сложете някъде да изстива. Когато извадите сладкиша, трябва да имате студен сироп за заливането му.

Изпечения сладкиш залейте със студения сироп и поръсете с кокосови стърготини. В началото сладкишът ще плува в сиропа, не се притеснявайте, след 10-15 мин ще го попие. Може преди да го залеете, да надупчите сладкиша, за да поеме по-бързо.

Моите забележки: Използвах чаша с  вместимост 240 мл. Количеството според рецептата е за тавичка с диам.22-24 см. Изпече се за 30-35 мин  в моята фурна на 160-170 град, така че съобразете с вашите. Много приятно сладкишче с наситен лимонов аромат и усещаща се киселинка от сока на лимона, без яйца, мазнина и брашно. Ако не ви допада да киселее, може да се направи с ванилия и щипка лимонтозу в сиропа или с по-малко количество сок от лимона. На мен лично така ми допада. Мисля, че и орехи ще му ходят, ще пробвам и такъв вариант. Peace В началото, когато започнете да бъркате продуктите с лъжица, сместа стои суха. Не добавяйте течност, като завъртите 10-на оборота с лъжицата, сместа се "оводнява", т.е. става си нормално, може да погледнете в източника как изглежда, рецептата е дадена стъпка по стъпка.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: нд, 23 дек 2012, 19:03 от labrex

# 215
  • Мнения: 9 787

СЛАДКИ СЪС СЮРПРИЗ



   

•   2 яйца
•   150-200 гр захар
•   1 с.л. мед
•   50 гр краве масло или маргарин
•   2 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. сода)
•   300-350 гр брашно
•   Сушени сини сливи или кайсии
•   орехи

Сините сливи залейте с гореща вода и оставете 30-ина минути да омекнат.
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете меда и хубаво смесете.
Добавете маслото и бакпулвера и пак хубаво разбъркайте.
Прелейте сместа в тенджерка и я поставете на водна баня. Загрявайте, докато сместа увеличи обема си два пъти. Свалете от огъня и поохладете.
В още топлата смес сипете брашно и замесете не меко, но не и твърдо тесто.
Сините сливи отцедете на салфетка, сложете във всяка една по половинка или четвъртинка орех.
От тестото разплескайте с ръка кръгче и в центъра му поставете сушената слива.
Оформете с ръка топче, горе-долу колкото орех.
Сложете в намаслена тава или застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 град фурна  20 минути.
Готовите сладки може да полеете с разтопен шоколад или да им направите орехово-медена глазура.
За тая цел разтопете 5-7 с.л. мед и натрошете наситно 70-100 гр орехи
Потопявайте всяка сладка в меда и след това отъркалвайте в орехите.
От даденото количество продукти излизат около 40 сладки.

Моите бележки: Сториха ми се малко пипкави, но пък са страшно вкусни. Струва си човек да се потруди малко повече. В моята фурна на указаната температура горят бързо, пекох ги на 160-170град. 12-ина мин на предпоследно ниво на фурната, така че съобразете печенето с вашите фурни. Потопени в мед и отъркаляни в орехи са разкошни, по-вкусни отколкото заляти с шоколад. Освен в орехи, може и в кокосови стърготини да отъркаляте след потопяване в меда, с една дума – по-ваш вкус.

източник стъпка по стъпка

# 216
  • Мнения: 9 787

СВИНСКО ПО КИТАЙСКИ



600-700 гр свинско месо се нарязва на хапки. С вилица се разбиват един белтък и  ½ с.л. нишесте. Хапките се слагат в сместа и се разбъркват хубаво. Изсипват се в тиган със загрята (не силно) мазнина и се запържват до промяна на цвета и появяването на лъскавина по повърхността им. Отделно се запържва нарязана на ситно глава лук, смесена с 3-4 пасирани скилидки чесън и 1 гр смлян джинджифил. Към лука се добавят също 1-2 с.л. доматен сос или пюре, разредено в половин чаша вода. Добавя се и месото в получения сос и се оставя на силен огън 2-3 минути, като се бърка непрекъснато. Приготвя се смес от 1 с.л. соев сос, 2 ч.л захар, 2 ч. л оцет,1 ч.л нишесте. Налива се при месото, разбърква се.

Моите бележки: Правя ястието с 500 гр месо обикновено, освен със свинско, и с пилешко. След 2-3 мин на силен огън, намалявам огъня, захлупвам тенджерката или тигана и оставям месото да се задуши почти до готовност и тогава сипвам сместа от соев сос, захар, оцет и нишесте. Ако сосът е много сгъстен или ви се струва малко като количество (той и не става много), доразредете с малко вода. Вкусно и ароматно ястие. Това, което на снимката изглежда като слой тлъстина, всъщност е дебелата панировка, направих я с цяло яйце и нишесте, но само с белтък, като че ли по-добре изглежда ястието. Всъщност много вкусно е и присъствието на жълтъка, проблем е, че се отделя панировката от парченцата месо, но на вкуса на ястието по никакъв начин не влияе. Така че, може да пробвате - с цяло яйце или само с белтък, както ви хареса! Peace

източник

# 217
  • Мнения: 9 787

ЗАПЕКАНКА С ИЗВАРА, КАТО В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

(Рецептата е руска и за да не се чудите – запеканка, която преди години (а може би и днес) са давали на децата в детските градини и за която сегашните пораснали деца си спомнят с добро чувство и умиление. Grinning Любителите на изварата със сигурност ще я оценят! Peace)



500 гр. извара
100 гр. захар
100 гр. грис
50 гр. прясно мляко
50 гр. размекнато краве масло
2 яйца.
ванилия

Изварата, захарта, яйцата, кравето масло, млякото и ванилията сложете в купата на миксер и разбийте. Сипете и гриса на струйка, за да не се получават бучици. Оставете получената смес 40 мин за да набухне гриса.
Сипете готовата смес във форма или тавичка с диам. 22 см (намаслена и поръсена с брашно или грис) и печете при температура 180-200 градуса, около 30 минути, до златист цвят. Проверете за готовност както кекс, с дървена пръчица.

Моите бележки: Много вкусна запеканка. Добавям и различни екстри – сушени плодове, стафиди, портокалови корички от сладко, една средно-голяма настъргана ябълка (почти винаги, независимо от другите добавки), орехи. Всеки път става различна на аромат, но и всеки път е неизменно вкусна. В моята фурна пека на 170-180 град, става готова за около 40 мин., но все пак съобразете с вашите фурни.

източник

# 218
  • Мнения: 9 787

ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ И ГЪБИ



 


Накъсвате карфиола на розички и сварявате в кипнала подсолена вода до полуготовност. В тиган запържвате нарязаните лук и гъби, посолявате (може и с кубче бульон, ако използвате такива) и ръсите с черен пипер. В намаслена тавичка слагате сварения карфиол и върху него разпределяте лучено-гъбената смес. В краве масло или олио запържвате брашно, разреждате, като бъркате,  със студено прясно мляко, за да не се обръзуват грахулки и, като заври сместа, варите няколко минути, да се посгъсти. С готовия сос заливате продуктите в тавата, ръсите с настърган кашкавал и запичате до зачервяване.

източник руски с малки промени

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 13:35 от labrex

# 219
  • Мнения: 9 787

СОЛЕН ПИРОГ С КАРФИОЛ



За тестото: смесвате 125 гр маргарин и 300 гр брашно да станат на трохи.В 100 грама заквасена сметана или по-гъсто кисело мляко сипвате половин ч.л. сода, угасена с няколко капки оцет, 1 яйце  и хубаво разбърквате. Изливате в маслено-брашняната смес и замесвате тесто. Оставяте го за 1 час в хладилника.

За плънката: Неголяма глава карфиол, накъсана на розички,  сварявате в подсолена кипнала вода до полуготовност. Настъргвате на едро ренде 150 гр кашкавал. В съд разбивате леко 3 яйца, добавяте сушен зелен лук, изсушени провансалски подправки - розмарин, мащерка, риган, босилек, естрагон, куркума, майорана, чубрица и леко посолявате. Добавяте към яйчената смес 150 грама заквасена сметана или гъсто кисело мляко и разбърквате. Тестото разстилате във форма, като правите по-високи бордчета. Слагате карфиола, поръсвате равномерно с настъргания кашкавал и заливате с млечно-яйчената смес. Печете около 35 мин на 170-180 град. Съобразете печенето с вашите фурни, прави хубаво зачервена коричка отгоре.

Моите бележки: Яйчено-млечната смес овкусявам с чубрица, риган, мащерка, чер пипер и майорана. Понеже нямам сух лук, настъргвам на ситното ренде малко от глава червен лук. Изобщо, овкусете по свой вкус. Тестото веднага след замесването разточвам на кръг, прехвърлям го във форма с диам. 25 см, изтеглям бордчета и слагам формата в хладилника, докато приготвя плънката.

източник

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 20:42 от labrex

# 220
  • Мнения: 9 787

СЛОВЕНСКА ПОГАЧА



За тестото:

1 пакетче суха мая (или половин кубче жива)
1 ч.ч. топла вода
1 яйце
1 с. л.захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
брашно – колкото поеме за средно меко тесто.

За отгоре:

150-200 гр кашкавал
1 яйце
кимион

Замесете тесто от дадените продукти и сотавете да втаса. От втасалото тесто оформете пита, дебела около 1,5-2см, прехвърлете я в тава. Покрийте и оставете пак да втаса 20-ина мин.
В това време нарежете кашкавала на парчета с дебелина малко по-малко от 1 см или приблизително толкова, но не повече, така че да се получат квадратчета с размери  3-3,5 см. Самата втасала пита нарежете на квадрати със страна приблизително 5 см, като режете до долу, не се страхувайте, ако стигнете тавата. Във всяко квадратче сложете парче кашкавал и го натиснете хубаво надолу. Обилно намажете с яйце, поръсете с кимиона и печете в загрята на 180 гр фурна 35-40 мин., като все пак съобразете със своята фурна. Опечената питка оставете леко да се охлади, вкусна е и топла и студена. Ако не обичате кимион, поръсете само ъгълче, за да опитате, но комбинацията е страшно вкусна!


 източник стъпка по стъпка

# 221
  • Мнения: 9 787

"ПЛАВАЩ ОСТРОВ" - десерт в микровълновата фурна за 30 сек.



2-3 белтъка (примерно 80 гр)
същото количество захар – 80 гр
30-40-60 гр натрошен шоколад, може млечен, може и натурален


Белтъците се разбиват на сняг без захар. Щом се разбият, добавяте на порции захарта, като продължавате да биете до твърд  плътен сняг. В разбитите на сняг белтъци добавяте натрошения шоколад, като внимателно разбърквате с лопатка. Изсипвате от снега в чашки или подходящи формички, лекичко с нож обикаляте по краищата и слагате в микровълновата точно за 30 сек, не повече, на мощност 800 вата. Изваждате съдчетата, оставяте да се охладят, преобръщате на чинийки и по желание поливате с някакъв топинг или сироп от сладко. По време на печенето сместа се надига и прави шапчици, не пълнете съдчетата, в които печете, повече от половината или на 2/3. Вътре в съдчетата се образува и сладко сиропче.

Моите бележки: Мразя микровълновите печки и моята използвам в краен случай. Но много ми се искаше да пробвам какво ще се получи и опитах с един останал белтък, който се чудех какво да правя. Премерих на везната, излезе 34 гр, сложих и толкова захар и малко натурален шоколад. Сипах сместа в две чашки (от 240 мл), някъде до половината или мааалко повечко. По време на печенето замалко не се изсипа сместа, направо калпаци се вдигнаха, после спаднаха. Хареса ми резултатът! Още един начин за оползотворяване на останали белтъци.

източник

# 222
  • Мнения: 9 787

СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕ - САЛАТА

(голяма вкусотия! Heart Eyes Peace)



2,5 кг зеле
3 моркова
1 чаша захар
1 чаша олио
1 литър вряла вода
1 чаша 6% винен оцет
3 с. л. сол
4 скилидки чесън

Нарязваме зелето, морковите настъргваме на едро ренде, смесваме и леко претриваме с ръце.

Приготвяме маринадата:  в поохладената  вода разтваряме захарта, солта, оцета, олиото, чесъна, наситно нарязан. Не слагайте чесъна в гореща вода, посинява.
Заливаме зелето с маринадата и слагаме отгоре някаква тежест – чиния например и нещо върху нея, ако е много лекичка. От даденото количество се получава доста сладко-кисело зеле, някъде около 6-литрова тенджера. След 3-4 часа може да се хапва, но най-вкусно е след денонощие. Може да се съхранява около седмица в хладилника.

Моите бележки: Пробвах с половин кг зеле, много бързо се изяде вкъщи и много ни хареса. Направих цяла доза и сега си имам вкусна салатка за няколко дена поне. Наистина става по хубава с времето. Позволих си да не я правя с кипната вода, а направо със студена, засега проблем няма. Чашата, която използвах, е 240 мл. Чесън слагам малко повече, пасиран.  В хладилника стои в похлупена тенджера. Тежест е нужна само в началото, докато зелето е на сухо. След време си пуска вода и вече цялото е в маринадата. Изваждате с решетеста лъжица и грабвате вилиците. Много е вкусно! Peace

източник стъпка по стъпка

# 223
  • Мнения: 9 787

ШОКОЛАДОВИ КЕКСЧЕТА

(бързи, лесни и вкусни)



1) Смесвате в купа:

250 гр брашно
2 ч. л. бакпулвер
0,5 ч. л.сода
1 с л. какао

2) В друг съд разбивате:

1 яйце
100гр захар
80 мл олио
1 ч. л. ликьора (аз използвам орехов)
щипка сол
250 мл кефир (кисело мляко и вода в съотношение 2:1)

3) В течната смес слагате брашняната и разбърквате с вилица или тел.

4) Добавяте натрошения натурален шоколад (50 гр), разбърквате.

5) Печете 20-30 минут при Т 180-200 градусов, проверявате за готовност като кекс – с клечица или телено приспособление.

Моите бележки: Содата гася с капки оцет. Ликьора може да замените с ванилия или бадемов аромат, по ваше желание, не е задължителен. В моята фурна кексчетата стават готови за 18 мин на 160-170 град, така че съобразете печенето с вашата фурна. Шоколад също може да използвате по желание, вкъщи ни харесват най-много с натурален. От дадените продукти излизат 12 кексчета, пека във форма за мъфини с 12 гнезда.

източник

# 224
  • Мнения: 9 787

КЕКС С ЯБЪЛКИ И КРУШИ



3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.л. бакпулвер
100 гр. заквасена сметана
100 гр. краве масло
1 с.л. водка (за пухкавост на тестото)
1 голяма ябълка
1 голяма круша.

Яйцата разбиваме със захарта с миксер 5 минути. Постепенно добавяме сметаната, размекнатото масло, бакпулвера, водката и брашното без да спираме миксера. На дъното на форма слагаме нарязаната на парчета ябълка, отгори изливаме и изравняваме тестото, а върху него редим парченцата круша. Печем ~ 40 минути при температура 180-200 С.

Моите бележки: Вместо сметана използвам по-гъсто кисело мляко, бакпулвера (1 пакетче от 10 гр) слагам с брашното. Резенчетата ябълка трябва да покриват дъното на формата, пека в разкопчаваща се  форма с диам. 25 см, намаслявам я. Вместо водка може да се използва коняк, и двете не се усещат, но според авторката на рецептата придават пухкавост и въздушност на тестото. Върху ябълките по желание може да се поръси канела, а в тестото да се добавят орехи, настъргана лимонова или портокалова кора, ванилия, стафиди или сушени плодове. Сладкишът е чудесен и така, както е по рецепта, но носи и някои екстри по ваш вкус. Аз добавям орехи. Много пухкав, с нежна структура, ароматен и вкусен сладкиш! В моята фурна на температура 170-180 град се пече за 35 мин.

източник

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт