Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 132 415  Мнения  340  Онлайн  1
Отговори
# 225
  • Мнения: 10 007

ПИРОЖКИ ОТ ТЕСТО С МАЯ (тип парено, но не съвсем Peace)



 

4 чаши с връх брашно
1 чаша топла вода или прясно мляко
50 гр жива мая или 8 грама суха
1 с.л. захар
1 ч.л.сол
3 с. л. олио
1 чаша вряла вода

1. В съд разтваряте маята в 1 чаша топла вода/мляко, добавяме солта, захарта, олиото и разбъркваме.
2. В това време слагате на огъня 1 чаша вода да заври.
3.В дълбок съд пресявате брашното или просто сипвате 4 чаши брашно.
4.Изливате течната част в брашното, разбърквате и изливате врялата вода, като бързо разбърквате с лъжица. След това месите тестото, докато стане еластично, около 10-ина мин. Ако е нужно, добавяте още брашно. От тестото веднага почнате да оформяте пирожките, затоа плънката трябва да е приготвена предварително!!
Обикновено правя малки пирожки, тестото разтеглям по-тънко, но по време на пърженето, те се увеличават. Мазнината за пържене в тигана трябва да е толкова, че като го напълните с пирожки, да достига 1/3 или до половината на пирожките. Бърже се пържат, огъня е достатъчно да е среден. На следващия ден са точно толкова меки, колкото и когато са пържени.

Моите бележки: Рецептата ме заинтригува с факта, че в тесто с мая се слага вряла вода. До сега знаех, че не бива, защото пречи на маята и втасването. Опитах и се получиха невероятно вкусни пирожки. В купа забърках течната част – топла вода, мая, захар, сол и олио, сипах брашното, не цялото количество, а половин чаша по-малко, разбърках и залях с вряла вода от микровълновата, като веднага разбърках с лъжица. Добавих брашно, изсипах тестото на плота и доизмесих. Разделих тестото на части и започнах да оформям пирожките. Правих ги с плънка от сирене и яйца, но може да се сложи месо, зеле, картофи и каквото решите. Пробвах да изпека няколко пирожки, също стават вкусни, но на мен лично пържените ми харесаха повече. От тестото стават и чудесни бухнали мекици.
Използвах ч.ч. 240 мл.

източник

Реклама
# 226
  • Мнения: 10 007

СЛАДКИ "ЗАСНЕЖЕНИ ЕЛХИЧКИ"



За тестото:
220гр. пудра захар, 100гр. смлени ядки,, щипка сол, 150гр. краве масло или маргарин, 2 яйца, ~ 2 чаши брашно.

За слепване:
0,5 чаша смлени фъстъци, орехи или др., 3 с.л течен мед, 1с.л какао.
Пудра захар за поръсване.

В купа смесвате пудрата захар и яйцата, разбивате с тел, добавяте смлените ядки, хубаво е предварително да ги запечете. Разбърквате и добавяте студеното масло, нарязано на кубчета, щипката сол, брашното и замесвате тесто. Трябва да е меко и пластично. Брашното е ориентировъчно, може да отиде и по-малко, затова сложете първоначално 1,5 чаши, а, ако е нужно, добавете. Готовото тесто направете на кълбо и сложете в хладилника за 30 мин..
След като го извадите, разточете на пласт с дебелина  2-3мм.и с формичка изрежете елхички. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 180С фурна ~ 10-12мин., до леко златисто. Извадете и охладете готовите сладки. По принцип те са вкусни и така, поръсени само с пудра захар, но стават още по-вкусни, ако се слепят с крема от мед, какао и смлените орехи – просто трите компонента се разбъркват хубаво. Слепете сладките и приберете в кутия, преди поднасяне поръсете обилно с пудра захар. От даденото количество се получават около 80 единични елхички и 40 слепени.

Моите бележки: Замесвам тестото, при мен обикновено отива повече от посоченото брашно и веднага разточвам върху набрашнена повърхност. Изрязвам сладките и пека. В моята фурна на 180 град стават готови за 8 мин. Пека на предпоследното ниво. Като започнат да порозовяват краищата, изваждам. Бързо се охлаждаг, почти веднага слепвам с крема, много е вкусен. Предполагам и с друго може да се слепят. Използвам смлени сурови орехи, все се каня да ги пробвам със запечени, но още не съм. Стават и с фъстъци, кашу, бадеми. Много вкусни сладки, могат веднага да се хапват, не е нужно да стоят и омекват.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 10:30 от labrex

# 227
  • Мнения: 10 007

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА/ПИРОЖКИ НА ФУРНА



Идеята си откраднах от тук, става въпрос за оползотворяване на останали от предни дни сварени картофи. Толкова ми харесаха пирожките на снимките, че сварих набързо картофи и направих нещо подобно. Подобно, защото в темата плънката е от запържена сланина - използват се и стопената мазнина и получените пръжки, два вида гъби, лук, червен пипер. Сланина нямах, но имаше гъбки в хладилника. Сварих 9 средни картофа, обелих ги, смачках, като за пюре, настъргах на ситното ренде едно пилешко бульонче, добавих и малко сол, чер пипер, кимион, индийско орехче. Сложих 2 с.л. нишесте (натурално) и 2 с.л. брашно, 1 яйце и хубаво разбърках с лъжица. Понеже беше доста гъста сместа, омесих и с ръка. Задуших в мазнина гъбите, една глава червен лук и един настърган морков. Подправих с чер пипер и копър. Исках и джоджен и дивисил да сложа, но забравих....... EmbarassedПонякога прекалявам с подправките, но обичам ароматни ястия, така че всеки може да съобрази какво да сложи. От тестото вземах с намокрени ръце, разплесквах на мекица, слагах плънка в следата и събирах краищата, оформих като пирожки, но може и кръгли да се направят. Слагах в тава, застлана с хартия за печене. От това количество картофи излязоха 8 пирожки. От яйцето предварително бях отделила малко жълтък, разбих го с капки вода и олио и намазах отгоре пирожките. Пекох до зачервяване.

Към тях направих сосчето на баба, обичам го от детските си години. В мазнина се запържва брашно, разрежда се с айрян, ври 5-6 мин, да се посгъсти, слага му се пасиран чесън, а аз добавям и малко горчица. Като го сваля от огъня, пасирам за гладкост.
 
Точно тези пирожки се изпекоха добре и не се обезформиха. Но понякога ми се е случвало при други картофени кюфтета, да се поразлеят при печенето. Може би е от картофите, не знам. В такива случаи, като извадите тавата от фурната, още докато са топли кюфтенцата, внимателно ги поприберете - правя го с една широка лопатка, избутвате разлятата част навътре към основата и оформяте, както са били преди печенето. Оставяте да изстинат хубаво в тавата и тогава ги изваждате. Изобщо не личи, че са се били разляли. Е, освен, ако не са станали на една пита...... Wink

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 10:33 от labrex

# 228
  • Мнения: 10 007

TEPSI KEBABI (турска кухня)




Рецептата, а по-долу как го правя аз:

За първия слой:

500 гр кайма смес
магданоз
1 средна глава лук
подправки – чер пипер, сол, зелени по желание, парченце краве масло.
Около 100 мл вода

За втория слой:

 2 средни домата
2 средни глави лук
1 зелена пиперка

За заливката:
 
1 с.л. доматено пюре
150 мл вода
сол
магданоз за поръсване

Смесваме каймата с останалите продукти, сипваме водата, хубаво размесваме. Вземаме тавичка, разстиламе я по дъното и оставяме в хладилника за около 30 мин. Тавата не се намаслява.
В това време режем зеленчуците. Лука и доматите на полукръгчета, пиперката на по-дебели ивички. Подреждаме ги върху каймата подред: лук+домат+пиперка. Отгоре леко посоляваме и слагаме в загрята на 200 град фурна да се пече.След 10-15 мин каймата пуска сок, малко почакайте да се поизпари и каймата да промени цвета си.
В гореща вода разбъркайте доматеното пюре, посолете на вкус и залейте отгоре. Оставете да се пече до изпаряване на течността. Поръсете с магданоз и поднесете с ориз и картофено пюре. Или с гарнитура по желание.

Моите бележки. Много вкусно ястие и много бързо става. Почти никога не държа разстланата кайма в хладилника. Първо включвам печката, после замесвам каймата и я разстилам в тавичка. Отгоре подреждам нарязаните лук, домати и пиперка. Слагам във фурната, след 10-ина мин заливам със заливката, в която слагам пасиран чесън и допичам. Оставям да има малко сос, много е вкусен. Понякога, след 10-ина мин, каймата ми се посвива, особено, ако е готова, добавям нарязани картофи около нея в получилия се сос, заливам с разреденото доматено пюре и допичам. През зимата използвам нарязани домати в буркан. Изцеждам ги и отгоре слагам доматите, после заливам с останалия сок от тях вместо с дом.пюре.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: сб, 01 окт 2016, 16:34 от labrex

# 229
  • Мнения: 10 007

МЪФИНИ С ЯБЪЛКИ, ОРЕХИ И КАНЕЛА



300 гр брашно
100 гр захар
4-5 неголеми ябълки
225 мл кисело мляко (ако е гъсто, разредете с вода 2/части мляко/:1/част вода/)
60 мл олио
1 яйце
1 пакетче бакпулвер от 10 гр
щипка сол
2 ч.л. ванилова есенция ( ванилия на прах)
60 гр натрошени орехи

1 с.л захар + 1 ч.л. канела за поръсване

Ябълките се нарязват на ситни кубчета (като картофи за мусака), натрошават се орехите.
В купа се смесват сухите съставки – брашно, захар, сол и бакпулвер. В друга – яйцето, разбивате с тел или вилица, млякото, олиото и ванилията. Изсипват се мокрите съставки при сухите, хубаво се размесват, добавят се ябълките и орехите, пак се разбърква хубаво сместа. Полученото тесто, което е по-скоро гъсто, се разпределя във формички, ако не са силиконови, намаслете ги, а мъфинките отгоре поръсете с канелената захар.
Печете в предварително нагрята фурна на 160-170-180 най-много градуса приблизително 20 мин. Проверете с клечица за готовност, както кекс. В моята фурна пека на 160 град 20-ина мин, така че съобразете с вашите фурни.

източник

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 10:28 от labrex

# 230
  • Мнения: 10 007

ЛИМОНОВ КРЕМ (Lemon curd)



Пропорцията е следната: на един лимон - едно яйце, 50гр захара и 10-15 гр краве масло.

С три лимона:

1. На двата лимона настържете кората и я добавете към 150 гр захар, разбъркайте.
2. Изстискайте сока от трите лимона, добавете го при захарта, разбъркайте.
3. Разбийте яйцата с виличка, без да ги правите на пяна и добавете и тях. Оставете 30-ина мин да постои сместа, за да поеме хубаво аромата на лимоновата кора.
4. Прецедете сместа, за да махнете настърганата кора и, ако има остатъци от недоразбит белтък. Иначе може да се сварят и да личат на парченца.
5. Сипете в тенджерка, добавете 40 гр краве масло и варете на среден огън, като бъркате, докате се сгъстяване. Различно е времето, от 3-4 мин до 10-12 мин.зависи на котлон или газ се вари.
Кремчето се съхранява в хладилник до две седмици (ако остане какво да съхранявате!)

Така прецедено, може да се вари направо на слаб-среден огън, без водна баня и без да завира, като непрекъснато се разбърква. Може да се използват портокали, мандарини, грейпфурт, смесено портокали-лимони, някои го правят и с други плодове – вишни, ягоди, според вкуса и желанието. Ако ви се стори кисело, ( то по принцип си е такова), може да вземете два лимона, или пък да увеличите захарта.
Става като крем за торта, за пълнеж на еклери и фунийки.

Моите бележки: По най-бърз начин го правя, като сложа в тенджерка настърганата лимонова кора, изцедения сок, захарта, яйцето и разбия с тел. Добавям маслото и слагам на газта, на слаба газ, като бъркам непрекъснато с телта. Сгъстява се сравнително бързо - за 4-5 мин. Ако искате съвсем гладък крем, прецедете сместа преди да сложите маслото, ако не държите да е гладка, варете заедно с настърганите корички. Невероятна вкусотия! Heart Eyes Crazy

източник

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 10:26 от labrex

# 231
  • Мнения: 10 007

МЕДЕН СЛАДКИШ С КРУШИ И ОРЕХИ

(постен вариант)



Продукти: ¾ ч.ч. захар, 2 с.л мед, 1 ч.ч. вода, 0,5 ч.ч. едросмлени орехи, 0,5 ч.ч. олио, 0,5 ч.л канела, 1ч.л лимонов сок, настъргана кора от един лимон, 1 бакпулвер (10гр.), 2 големи круши, 2 ч.ч. брашно (може и малко повече).

В тенджерка налейте водата, олиото, захарта и меда. Сложете на слаб огън и нагрейте, бъркайте минута-две да се разтворят меда и захарта. Прелейте в купа, сложете бакпулвера, лимоновия сок, лимоновата кора, орехите. Разбъркайте хубаво и добавете брашното. Тестото трябва да е като гъста сметана, но да пада свободно от лъжицата. Нарежете крушите на кубчета и добавете в тестото. Внимателно разбъркайте. Намаслете форма с d ~ 24см. И сипете тестото. Печете в предварително загрята фурна на  180С  ~ 35-40мин. до зачервяване. Когато сладкишът изстине, поръсете с пудра захар.

Моите бележки: Когато сложите бакпулвера в топлата смес, той шупва и прави пяна. Брашно сложих две чаши с връх, чаша използвам с вместимост 240 мл. Ако харесвате карамфил, може и от него да добавите. В моята фурна сладкишът се изпече по-бързо от  посоченото време, за 30 мин., така че съобразете печенето с вашите. Проверете дали е готов като кекс, с пръчица. Много приятен, ароматен, сочен сладкиш. Според авторката, по желание може да се направи и с краве масло ~ 100гр . Не съм опитвала, постният вариант напълно ме устройва.

източник стъпка по стъпка

# 232
  • Мнения: 10 007

СЛАДКИ  МИНИ ЩОЛЕНЧЕТА "Mini-Stollen"




•   сушени плодове — 50 гр
•   стафиди (по-дребни, без семки) — 50 гр
•   смлени бадеми — 50 гр
•   брашно — 250 гр
•   бакпулвер — 1 ч. л.
•   захар — 75 гр
•   ванилова захар — 1 пакетче
•   ромова есенция -  5 капки
•   яйце – 1 брой
•   маргарин или краве масло — 150 гр
•   щипка сол
•   пудра захар за поръсване

Тестото се прави бързо и се използва веднага, не е нужно да стои в хладилник.
Смесват се ситно нарязаните сушени плодове, стафидите и смлените бадеми в купата на миксера. Добавят се мекия маргарин/масло, яйцето, щипката сол, брашното, бакпулвера, ваниловата захар, капките ромова есенция и захарта. Размесват се за кратко с миксера, после се доомесва тестото на ръка до получаване на гладко тесто. Тестото се разделя на парчета, от които се правят фитили с дебелина на пръст или малко по-дебели от молив. Режат се на парченца с дължина 4-5 см.
Две фитилчета се слагат едно до друго, а върху тях трето. Леко се притискат и се слагат върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180*С  12-15 минути. Сладките трябва да станат златисти. Готовите охладени сладки обилно се поръсват с пудра захар. Съхранявани на сухо и прохладно място, издържат до 3 седмици. 1 парченце - 76 ккал  Grinning 

Моите бележки: С миксер или тел разбивам маргарина/маслото, яйцето и захарта. Добавям останалите продукти и замесвам тестото с ръце. Фурната в това време е включена, оформям сладките и пека на предпоследното и ниво. При мен станаха готови за 20 мин на 180 град, така че просто ги наглеждайте след 12-15-тата мин. Ако са белички, печете до златисто. Много приятни сладки, по вкус напомнят повече или по-малко щолен, може би заради сушените плодове, във всеки случай като ги започнеш, трудно се спира! Peace

източник

# 233
  • Мнения: 10 007

СЕРВИЗЧЕ ОТ ТЕСТО





Рецептата:

•   брашно —  около 550 гр
•   грис — 20 гр
•   жива мая — 15 гр
•   сол — 10 гр
•   вода (топла) — 320 мл
•   зехтин — 50 гр (може и олио)

Смесват се брашното и гриса, маята се натрошава с ръка, добавят се солта, водата и зехтина.Замесва се средно меко тесто. Става доста еластично. Вземаме подходящи по размер съдове – гювечета, чинйки, зависи какво ще се прави. Тестото се разделя на 8 части за по-малки панички или на 5 за по-големи.
Разточваме кръгчета от тестото. Обръщаме гювечето, например, може да покриете с хартия за печене, за да не се лепи тестото, и покривате с разточеното кръгче.
Включвате фурната на 250 град, докато се нагрява, тестените кръгчета втасват. Слагаме в загрятата фурна, намаляваме до 200 град и печем 25-30 мин. Внимателно сваляме готовите панички от съдчетата.

Моите бележки: В купа слагам водата, солта, зехтина, разтварям в тях и маята, добавям грис и брашно (не цялото количество наведнъж) и замесвам тестото. Обикновено използвам гювечета, но съм пекла тесто и върху чинии, зависи какво ми трябва. Захлупвам гювечетата, намазвам ги хубаво с мас (масло), намазвам и капачетата им отгоре, тях не захлупвам. Разделям си тестото – по-големи топчета за паничките и по-малки за капачетата. Разточвам на кръг, изрязвам с вълнообразния резец, може и просто с чиния и поставям върху захлупеното гювече. Пооправям, изравнявам леко, ако някъде виси тестото. От по-малкото топче тесто разточвам също кръг, слагам го върху капачето на гювечето. Може да се украсява допълнително по желание с остатъците от изрязаното тесто, може да се намажат с жълтък, може и така да се пекат. Включвам фурната на 170-180 град и слагам паничките и капачетата направо на решетката. Може и в тава да ги подредите. В моята фурна за 25 мин се изпичат. Изваждам, слагам върху дървени дъски и завивам с кърпа. После може да слагате в тях каквото пожелаете – супа, ястие, салата. Много приятно и лесно се правят.

източник

Последна редакция: нд, 30 яну 2011, 19:16 от labrex

# 234
  • Мнения: 10 007

ТОРТА ТРОПИКАНКА
( възможна в два варианта – сладък и солен)




 

Това е торта с блатове от парено тесто и варен крем (да не е рядък) с различни плодове, отгоре също с много плодове, залети с желе.
Как се прави: върху лист хартия за печене се рисува кръг или квадрат/правоъгълник с размера на тортата. Тестото се слага в пош, очертават се контурите с дебелина на тестото около 3 мм (по-дебело не е нужно!), после се запълва и средата – предварително е начертана мрежа от квадратчета 3х3 см, не повече! Пече се в загрята фурна при температура 180 град. до златист цвят, приблизително 20-25 минути, зависи от фурната. В това време се прави следващата заготовка – очертава се кръг или друга форма, като този път вътре не са квадратчета, а се чертае по диагонал. Нужни са 4 блата – 2 с прави квадратчета и 2 по диагонал. По-нататък – първия блат намазвате с крем, в отворите слагате парченца плодове – портокали, мандарини, ананас, киви, каквото имате, по ваше желание. Следва диагонален блат и така до четвъртия. Отгоре намазвате с крем и оставяте през нощта в хладилника. Сутринта изваждате, нареждате възможно най-красиво нарязани плодове отгоре и ги заливате с прозрачно желе.
Като се среже тортата – тестото е омекнало, с парченцата плодове и крема е ....мммм!!! Много лека, вкусна и красива торта!

Это и тестото, почти като за еклери:
1 ч.ч. вода (240 мл) се кипва с  150 гр маргарин и 0,5 ч.л. сол, сипват се наведнъж 2 ч.ч. брашно, хубаво се разбърква. Сваля се от огъня, като се поохлади, се разбиват в него 6 яйца едно по едно. Тестото е без захар, сладоста на тортата се регулира с крема, ако обичате по-сладка, правите го с повече захар. Ако от тестото ви остане случайно малко количество, изпечете го и него, а след това може с парченца да запълните отворите на най-долния блат, а може и по другите да разпределите. Ако искате, долния блат може да го направите с по-дебел контур и по дебели линии вътре и да не запълвате с плодове, но според мен с плодовете е по-вкусно, въпрос на вкус.
Количеството  тесто е разчетено за дебелина на контурите 3-3,5 мм и размер на торта приблизително 35х25 см.

Крем.: 1 л прясно мляко се слага на огъня с 1 ч.ч. захар. Отделно в съд размивате 4 пълни с.л. брашно с ¾ ч.ч. мляко, добавяте 1 разбито яйце и изливате сместа в загрятото мляко, като го бъркате до кипване. Кремът трябва да се сгъсти, ако искате, добавете още захар. Свалете от огъня, охладете, добавете 2 с.л. коняк и разбийте в крема 300 гр меко краве масло.


Моите бележки: Тортата с дадените количества е голяма, спокойно може да се направи половин доза или пък да пресметнете продуктите за 4 яйца. С четири яйца се получават три блата с диам. 25 см., съвсем прилична торта. Ако остане малко от тестото, правя украса – нещо като розички-еклерчета, съвсем миниатюрни, които после може да се сложат отгоре или отстрани на тортата.
Най-хубавото на тази торта е, че става в два варианта – сладък и солен. Блатовете са без захар, така че дават тая възможност. За солената торта  мажа с крем от майонеза, разредена с малко заквасена сметана или кисело мляко, може и горчица по-желание, също и чесън – според вкуса. В отворите слагам нарязани на ситно шунка, вкусен колбас, кашкавал. Рендосвам варено цвекло, варени картофи, варени яйца, като поръсвам с майонезения крем. Получава се страшно вкусна торта.
Слагам снимка на солен вариант, ще добавя и на сладък.

източник

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 19:04 от labrex

# 235
  • Мнения: 10 007

КЕКС "ВЪЗТОРГ"

( рецептата е руска, оставям оригиналното название)



 

Необходими продукти: 2яйца, 1ч.ч. захар, 100 гр.краве масло, 1,5 ч.ч. прясно мляко, 50 гр.кокосови стърготини, 0,5 ч.ч. сушени кайсии, 0,5 ч.ч. стафиди, 2,5 ч.ч. брашно, 1п.ванилова захар (8гр.), 1с.л лимонов сок, 1пак. бакпулвер (10р.), 1ч.л канела

Плодовете може да се накиснат в гореща вода за 5-7мин, ако има нужда.
Маслото се размеква, смесва се със захарта, ваниловата захар и яйцата. Разбива се, добавят се млякото, кокосовите стърготини, стафидите, нарязаните кайсии и лимоновия сок.
В друг съд се смесват брашното, бакпулвера и канелата.
В течната смес се сипва сухата, хубаво се разбърква. Получава се тежко тесто, но леещо се.
Сипва се в намаслена форма с d 26см., или кексова с дупка.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С, ~ 40мин. Готовността се проверява с клечица. Готовия и охладен кекс се посипва с пудра захар, или се покрива с шоколадова глазура, по желание.

Моите бележки: Много вкусен ароматен кекс. Хареса ми съчетанието кокосови стърготини – канела. Разбивам малко яйцата, захарта и маслото с тел, като добавя останалите продукти – с лъжица. Добавям и орехи. Пека в намаслена и набрашнена кексова форма 40 мин. на температура 160-170 град за моята печка. Използвам ч.ч. с обем 240 мл.

източник стъпка по стъпка

# 236
  • Мнения: 10 007

БИСКВИТЕН САЛАМ "БАУНТИ"



 

бисквити-200 гр. (използвам Закуска)
вода-1/2 чаша (240 мл)
захар-1/2 чаша.
какао-2 с.л.
коняк-1ч.л.(аз слагам повече)

кокосови стърготини-80 гр.
краве масло-80 гр.
пудра захар-80 гр.

Натрошавате бисквитите в купа. В тенджерка наливате водата, коняка, сипвате захарта и какаото, разбърквате. Слагате на огъня да кипне. Сваляте и веднага изливате в купата с бисквитите. Разбърквате хубаво, докато не останат сухи парченца. Сместа става шоколадово-кафява. Разстилате я върху хартия за печене.

Маслото, пудрата захар и кокоса смесвате хубаво. Правя го с миксера, но не става гладка смес, а зърнеста. Разпределяте я върху шоколадовото блатче, навивате на руло и оставяте в камерата на хладилника за 30 мин. После похапвате сладко-сладко и хич да не ви минава през ума колко е калорично, няма нужда да си разваляте удоволствието! Grinning

източник

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 11:37 от labrex

# 237
  • Мнения: 10 007

КОКОСКИ - БЪРЗИ, ЛЕСНИ И ВКУСНИ



 

Кокосови стърготини - 100 гр
захар - 100 гр
2 яйца (средни, по-скоро дребни)

В купа смесете с вилица продуктите. Аз оформям с лъжица за сладолед, но може и на топчета да направите. Печете в предварително загрята фурна на 160-170 град 15 мин до порозовяване, за моята фурна това е достатъчно, пека на предпоследното ниво в тава, застлана с хартия за печене. Получават се много вкусни сладки, с тънка хрупкава коричка, а вътре меки и рехави. Може да полеете отгоре с шоколадова глазура, може просто така да ги хапнете. Ако сложите по-големи яйца и сместа стане по-течна и трудна за оформяне, може да използвате хартиени формички или такива за мъфини, като сипвате в тях от сместа на 1/3 от формата.

Източник: Моя хлебопечка

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 21:07 от labrex

# 238
  • Мнения: 10 007

БЛИНЧИКИ "НЕЖНЬІЕ"

(оставям руското название, получават се наистина много крехки, нежни и вкусни блини)



500мл. кефир (при мен айрян 1:2 /мляко и вода/, ако млякото е рядко - 1:1)
1 яйце
1ч.л. сода за хляб
2 с.л. захар
3 с.л. водка ( при мен уиски, може ликьор, коняк и т.н)
100мл. гореща вода
1.5 чаша брашно (използвам чаша 240 мл)


Разбиват се яйцето и захарта, добавя се водката, разбива се, налива се кефира (айряна), постепенно се сипват брашното и содата (гася я с няколко капки оцет), разбива се.  Получената смес се оставя 10 мин, след това се добавя горещата вода, разбърква се и може да се пържат блините.

За украсата, ако ви се рисува: отделете в чаша от сместа и сложете какао, да се получи хубав шоколадов цвят. Сипете в нагретия тиган от сместа за блините, изчакайте секунда, да започне да се стяга и нарисувайте отгоре с кафявата смес каквито фигурки и шарки решите. Като обърнете блина, шарките се запичат и става по празнично и интересно. Кафявата смес може да се нанася със спринцовка (без иглата), с мъничък пош, направен от хартия или с найлоново пликче с отрязано връхче. Става и с лъжица, стига да умеете да го правите.
Украсата не е задължителна, блините са си хубави и без нея, просто ми дойде желание да ги понарисувам. Peace

източник

# 239
  • Мнения: 10 007

АМЕРИКАНСКИ КЕКСЧЕТА С БОРОВИНКИ



150 гр брашно
75 гр царевично брашно
75 гр захар
2 ч.л.бакпулвер
щипка сол
1 яйце
75 гр разтопено краве масло или маргарин
250 мл кисело мляко (ако е гъсто 3:1 мляко и вода)
100 гр боровинки

Включвате първо фурната, смесвате в купа всички продукти – яйце, захар, мазнина, кисело мляко, сол, добавяте царевичното брашно и брашното с бакпулвера. Аз добавям и ванилия, а като нямам боровинки, слагам стафиди и орехи. Пекат се в загрята на 180 град фурна 20-ина  мин, проверявате за готовност като при кекс. Вкусни кексчета с много нежна структура.

източник

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 15:08 от labrex

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт