Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 131 641  Мнения  340  Онлайн  1
Отговори
# 45
  • Мнения: 10 002

ПОСТЕН МЕДЕН СЛАДКИШ






1 ч.ч захар,
1 ч.ч вода,
2 с.л. мед,
1/2 ч. л. сода,
1 бакпулвер,
2 с. л. какао или кафе,
по ½ ч.ч. стафиди, начупени орехи, олио,
каквото и да е сладко, ако решите да разрежете блата и да го намажете със сладкото.
по щипка канела, карамфил, кориандър или джинджифил,
брашно – приблизително 2 ½ ч.ч.

В съд сипете захарта, водата и олиото, загрейте леко и добавете меда. Бъркайте на слаб огън до разтварянето на захарта и меда. Оставете да изстине.
 В изстиналата течност сипвате содата, какаото или кафето, подправките. Хубаво разбърквате, за да няма грахулки. Добавяте орехите, стафидите и брашното с бакпулвера. Тестото прилича на гъста сметана. Изсипете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печете на умерена фурна около 30-35 мин. Изстиналият сладкиш може да срежете на две и да го намажете с мед или сладко.

Понякога не дочаква да го разрежа и намажа със сладко, но и без него е вкусен. Мек и пухкав е.

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 00:49 от labrex

Реклама
# 46
  • Мнения: 10 002

ХАЧАПУРИ - СТРАХОТНИ ВКУСОТИИ!

Непременно ги направете, днес имах чувството, че по-голяма вкусотия не съм яла.


Тази красавица беше първата и първа беше..............излапана. Embarassed


Малко стъпка по стъпка:



Тесто

1 яйце
2,5 ч.ч. брашно (приблизително 375 гр.)
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.ч. кисело мляко, разбито с малко вода (3/4 ч.ч. мляко + вода, за да се напълни)
1 бакпулвер

В съд наливаме млякото, зехтина/олиото, добавяме яйцето и разбиваме с тел. Сипваме бакпулвера, разбъркваме и добавяме брашното. Замесваме меко тесто, покриваме с кърпа и го оставяме 30-ина мин.

Пълнеж

200 гр. сирене
150 гр. Моцарела (става и с бълг. Кашкавал)
50 гр. извара

В купа рендосваме на едро сиренето и смесваме трите компонента.

Тестото разделяме на 10 топки. Разточваме всяка една на тънко /около 2 мм/ с диаметър 14 -15 см. В средата на всяко кръгче слагаме от пълнежа, краищата събираме като торбичка и обръщаме наобратно. Притискаме леко с ръка и разточваме внимателно с точилката. Готови са за пържене. Пържим в малко по количество загрята мазнина до зачервяване.
Според рецептата препоръчват хачапурите да се мажат с краве масло и да се редят едно върху друго.

Моите забележки:
За пълнеж обикновено използвам само настъргано сирене + топченце масло или маргарин в него. Не мажа с краве масло, получават се достатъчно намаслени. Необикновено вкусни са!

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 00:40 от labrex

# 47
  • Мнения: 10 002

КЕКС С КРУШИ

Сочен, ароматен, вкусен!




Продукти:

200 гр краве масло или маргарин
200 мл захар
3 яйца
300 мл брашно
1 бакпулвер
ванилия
2 с.л. какао
50 мл. сок от круши, ликьор или бренди
450 гр круши от консерва или пресни, нарязани на кубчета

Приготвяне:

1. Разбийте с миксер маслото/маргарина и захарта до бяло, добавете яйцата едно по едно и хубаво доразбийте. Сложете ванилията, ако е течна, ако е на прах - към брашното.
2 Смесете брашното с бакпулвера и ванилията, ако е на прах, и добавете към яйчената смес.
3. Отделете 1/3 от сместта в друг съд и добавете към нея какаото.
4. Нарязаните круши смесете със "светлото" тесто.
5. Намаслете форма и поръсете с брашно, излейте половината от светлата смес, отгоре изсипете какаовата смес и върху нея останалата светла.
6. С нож или лопатка направете шарки в тестото.
7. Печете 50-55 мин на температура 175 град.

Моите забележки:
Захарта и брашното са дадени в мл, мерих ги в разграфена каничка, като гледах мерките за водата.
Не използвайте меки и узрели круши, защото разводняват тестото и може да не се изпече. С по-твърди е добре, тъкмо да ги използвате, и без това не стават за ядене.

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 00:53 от labrex

# 48
  • Мнения: 10 002
ПЪЛНЕН КАРФИОЛ

За феновете на карфиола страхотна вкусотия! Heart Eyes





Нужни са глава карфиол, кайма, майонеза, подправки

Карфиолът се вари 10-ина минути в подсолена вода, като внимавате да не го преварите. Изважда се и се оставя да се отцеди. В това време се приготвя каймата – каквато искате – пилешка, свинска, смесена. Подправяте по ваш вкус – сол, лук, чер пипер, кимион, накиснат във вода или мляко и изстискан хляб, яйце, общо взето като за кюфтета.
Внимателно разтваряте „цветчетата” на зелето и пъхате между тях кайма. Аз го правя с нож, по лесно ми е. Запълват се всички празнини. Не е трудно, защото карфиолът (ако не е преварен), е достатъчно еластичен. Полученият „мозък на Айнщайн”  поставяме в тавичка, намазваме го целия с майонеза и пъхаме във фурната. Печем около половин час до готовност на каймата. Получава се нещо страшно вкусно, гарнитурата по ваш вкус.

Ако преварите случайно карфиолът, пак става, но трябва мноооого внимателно да поставяте каймата, за да не начупите главата карфиол.

Количествата продукти не са указани, защото зависи от главата карфиол. Ако ви остане кайма - правите си кюфтенца или пълнени чушки, или.........каквото ви хрумне. Grinning

източник

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 21:37 от labrex

# 49
  • Мнения: 10 002

ТОРТА "ДЕН И НОЩ" / с извара/

Мисля, че на любителите на изварата ще се хареса съчетанието шоколадово маслено тесто и извара със стафиди.





За какаовото тесто:

•   2 ч.ч. брашно,
•   1 ч.ч. захар,
•   200 гр. краве масло /аз я направих с маргарин/
•   1 бакпулвер,
•   2 с.л. какао,
•   1 пакетче ванилова захар или ванилия

За бялата смес:

•   1/2 ч.ч. захар,
•   2 яйца,
•   0.500кг извара
•   1 пакетче ванилова захар или ванилия
Аз добавих и „звездички” в тортата - стафиди, комбинацията стафиди-извара ми е любима.

Приготвяне:

Маслото се разтопява, добавят се захарта, брашното с бакпулвера и какаото. Замесва се тесто и се поставя в хладилника или камерата за 20-ина минути.

В това време се разбиват яйцата със захарта, добавя се изварата и ванилията, и всичко се разбива хубаво. Аз разбих с миксера.

В намаслена форма /моята е с диам. 26 см/, или застлана с хартия за печене, настъргвате на едро ренде 2/3 части от тестото. Отгоре разстилате изварената смес и върху нея настъргвате останалата част от тестото.Печете на 180 град 35-40 мин.

Прави се много бързо, лошото е, че трябва да се изчака да изстине и тогава да се махне страничната част на формата. Аз пекох на 160 град за моята фурна 40 минути. Включих фурната, когато започнах да рендосвам тестото. Правих я снощи към 24 часа, така че сутринта беше готова за рязане и хапване.Не че не ми се искаше да я нападна още по нощите. Embarassed

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 01:03 от labrex

# 50
  • Мнения: 10 002
ШОКОЛАДОВ КЕЙК БЕЗ ЯЙЦА





* 3 ч.ч. пресято брашно
* 1 1/2-2 ч.ч. захар
* 1/3 ч.ч.какао на прах
* 2 ч.л. сода
* 1 ч.л. сол
* 2 ч.ч. вода
* 3/4 ч.ч. олио
* 1 пакетче ванилова захар или ванилия
* 2 ч.л. оцет

Смесват се сухите съставки, без содата.Налива се водата, разбърква се хубаво и се добавя содата, изгасена с оцета, пак се разбърква. Сипва се олиото и много хубаво всичко се смесва.
Пече се в намаслена и набрашнена форма на 180 град. Моят се пече около 40 мин., но то си зависи от фурната.

Отгоре поръсих с орехи, но трябваше да сложа и вътре - вкусно е с тях. Кексът се получава лъскав отгоре, а вътре с една такава кадифена текстура. Като се има предвид, че продуктите не са нещо особено, крайният резултата е доста добър. Става голям, така че, може да се направи с половината продукти в по-малка форма. Аз пекох във форма с диам. 26см.

източник

Последна редакция: сб, 08 ное 2008, 17:03 от labrex

# 51
  • Мнения: 10 002

ТОРТА "ЧЕРНИЯТ ПРИНЦ"



 

Не мислех да слагам рецептата в темата, на първо четене тортата ми се стори много сладка. Но на втория и третия ден /беше останало едно парченци/ си дадох сметка, че тя е невероятно вкусно нещо. Явно е трябвало да престои известно време. Може би защото обичам варената сгущонка, може би съчетанието от нея и блатовете и орехите е много добро, но знам, че ще я правя още много пъти.

Тесто:
2 яйца
1 ч.ч. захар
200 гр. сметана
3 с..л. какао,
1 ч.л. сода, угасена с оцет
1 ч.ч. брашно
орехи

Крем:
200гр. краве масло
1 кутия варено подсладено кондензирано мляко
орехи

Шоколадова глазура:
4 с.л. сметана
4 ч.л.какао
6 с.л. захар
40-50 гр размекнато краве масло

Продуктите се смесват, хубаво се разбъркват, слагат се на бавен и се варят до сгъстяване, като постоянно се бърка. Тортата се залива с горещата глазура.


Приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се сметаната, какаото, брашното, содата, орехите. Фурната се нагрява на 180 град, полученото тесто се излива във форма с диаметър 20-22 см и се пече до готовност около 30-40 мин.
Готовият блат се разрязва на две или три части, които се слепват с крема. Украсява се по желание с шоколадова глазура или с част от крема. Отгоре се ръсят орехи.

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 01:34 от labrex

# 52
  • Мнения: 10 002

КЕКС ЗА 5 МИНУТКИ

За първи път публикувам рецепта, проверена само на първо четене, но много, много ми допадна........  Heart Eyes


тук веднага след изваждането от фурната


и парченца - нарязах го още топъл от нетърпение. Embarassed



•   4 яйца
•   500 мл течна сметана (по рецептата с не по-малка масленост от 32%)
•   1.5 ч.ч. захар /може и 1 ч.ч./
•   1 пакетче ванилова захар или ванилия
•   0.5 ч.л. сол
•   2 ч.ч. брашно + пакетче бакпулвер
•   добавки на вкус

Много нежен кекс без масло.

Загрява се фурната на 160-170 град. / моята 150-160 град/. С миксер се смесват яйцата, захарта, сметаната и солта до леко сгъстяване, около минута-две. Добавят се брашното с бакпулвера и се разбърква до гладко тесто.Пече се прибилзително окло 55 мин, като проверявате с клечица.
Аз сложих орехи, но мисля, че ще носи шоколад на парченца, стафиди.

Имах половин литър сметана Кремио – 25% масленост и се чудех какво да я правя. Потърсих рецепти и намерих тая. Кексът стана с тази сметана, може би с по-маслена ще е още по-добре, ще пробвам по-нататък. Но определено е много сполучлив и бърз. Прилича на един друг, който правя с 7 или 9 яйца и по-малко брашно, а всъщност е с четири. Става голям, не е малко кексче, формата ми се изпълни.Понеже сметаната беше подсладена, сложих половин чаша /от 250мл/ захар.

Предложение от авторката на рецептата:

Кексът може да се прави и с различни плънки. Изсипвате 1/3 от количеството във формата и слагате плънка, другата 1/3 част и пак плънка, отгоре последната 1/3. Плънката може да бъде различна:
1. 1 ч.ч.орехи + 1/2 ч.ч. кафява захар + 1 ч.л. канела
2. халва с фиников мед и тахан /не ме питайте какво е и откъде се взема  newsm78/
3. консервирани круши, подправени  с индийско орехче и канела
4. синя боровинка, поръсена със щрейзел /1\3( 75 мл) ч.ч. брашно, 1\3( 75 мл) ч.ч. кафява захар, 1\4 ч.ч.(50 мл) размекнато краве масло, 1 ч.л. канела - всичко се смесва до получаване на трохи/

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 01:26 от labrex

# 53
  • Мнения: 10 002

МАРОКАНСКИ МЕДЕНКИ  Гриба д’асль  




•   2 яйца
•   2/3 ч.ч. захар,
•   2 с. л. мед,
•   2/3-3/4 ч.ч. олио,
•   1 ч.л. ванилова есенция или пакетче ванилова захар,
•   1 бакпулвер / 2 ч.л./,
•   ~300 г. брашно / при мен отиде малко повече от 3 ч.чаши/
•   1 жълтък за намазване.

Разбиват се яйцата, захарта, меда и ванилията. /Може с миксер, може и на ръка с тел/
Добавя се олиото и добре се разбърква. Постепенно се сипва брашното и се замесва меко, еластично тесто.
Правят се топченца колкото орех, ако тестото лепи -  ръцете се намазват с олио. Може да се направят и кръгли пръчици с дебелина 1-1,2 см и дължина7-8 см.
Топчетата се подреждат в намазана с олио тава на разстояние около 3-4 см едно от друго. Намазват се с жълтък. /Побългарих ги - поръсих с мак /
Пекат се при 180 град около 15 мин на средното ниво на фурната /ако ги сложите най-отдолу – загарят/. /При мен12-13 стигат./ Може да се добави в тестото половин чаша кокосови стърготини, да се украсят отгоре с фастък. Ако не ги препечете стават меки, ароматни сладки. Ако пък ги попрепечете – пак са хубави, приличат на нашите курабийки. Вкусни са и стават много бързо!

източник

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 21:07 от labrex

# 54
  • Мнения: 10 002

МЪРЗЕЛИВО ХАЧАПУРИ ЗА БЪРЗА ЗАКУСКА



1 яйце
200 гр сметана / или кисело мляко+1с.л. майонеза, или просто само кисело мляко/
1 ч.ч. /250мл/ брашно
1/2 пакетче бакпулвер /може и със сода, угасена с оцет или лим.сок./
щипка сол
сирене, кашкавал

Смесват се в купа яйцето и киселото мляко, разбивате с тел или вилица. Добавяте брашното с бакпулвера и щипка сол. Готовото тесто изсипвате в тавичка, намазана с краве масло, олио или друга мазнина. С мокра ръка го изравнявате и отгоре ръсите настъргано на едро ренде /или натрошено/ сирене, кашкавал. Най-често го правя и с двете, но става всякак. Печете във фурна, включена на 200 градуса според рецептата, а аз пека на 170 за моята печка около 25 мин. Пека в кръгла тавичка с диаметър на дъното 24 см. Изваждате и намазвате с краве масло, олио или маргарин. А може и по-диетично - без да мажете с мазнина. Но с кравето масълце е мноооого вкусно. Heart Eyes
Това е- бързо и лесно за изгладнели хора! Grinning

източник

И още един вариант на хачапури, може да се направи на отделни хачапурики, може и цяло в тавата.

   

Тесто:
250гр извара
150гр краве масло разтопено
1 яйце
1 с. л. захар
1.5-2 чаши брашно
12гр бакпулвер
От всички продукти се замесва тесто.

Плънка:
300гр кашавал, 1 яйце, 4 с. л. заквасена сметана(при мен по-гъсто кисело мляко), може малко пасиран чесън, магданоз, копър по желание. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и се смесва с останалите съставки. Тестото се разделя на части, разточва се с дебелина  0.5 см, слага се плънка на едната половина, захлупва се с другата и се защипват краищата, добре става с вилица. Пекат се в загрята на 200 град (при мен 180) фурна около 20-25 минути

За цяло хачапури в тава - половината тесто отдолу, плънка, отгоре другата част, като се защипва по краищата..

– с кашкавал
– със сирене, копър и чесън

източник

Последна редакция: чт, 14 авг 2014, 18:26 от labrex

# 55
  • Мнения: 10 002

„КАНАДСКИ” КЕКС

Феерия от аромати, много вкусно нещо. „Канадски” е, защото е от канадско списание. Аз лично подозирам, че е руски, защото в руските форуми има доста кексове с такива компоненти. Но, излишно е да се спори за произхода, по-важно е да си сипете чашка кафе или чай и да приседнете някъде с чинийка кекс – удоволствието е гарантирано!



Продукти:
250 гр. маргарин /със стайна температура/
1 ½  ч.ч. захар
6 яица
3 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л.негасена сода  /аз използвам 1 пакетче бакпулвер/
1 ч.ч. сметана /аз използвам кисело мляко/
1 ч.л. течна ванилия или 2 пакетчета ванилия
1 ч.ч. стафиди /аз добавям и сушени плодове /череши, ананас/,  орехи
2 ч.л. настъргана лимонова кора
( Чаената чаша е 250 мл)

Имайте предвид, че кексът става голям, аз най-често правя половин доза.

Продуктите се разбиват хубаво с миксер по реда в който са дадени. Накрая се добавят сушените плодове и орехите. Сместта се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма. Пече се на 160 град около 1 час и 10 мин. Проверява се с клечица за готовност. След изваждането от фурната, кексът се оставя 10-15 мин във формата и след това се изважда.

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 01:06 от labrex

# 56
  • Мнения: 10 002

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
        Голям, лек, много плодов и много вкусен!



   


•   3.5-4 ч.ч. брашно
•   1 ч.л. бакпулвер
•   200 гр размекнато краве масло /става и с маргарин/
•   3 с.л. сметана /аз ползвам кисело мляко/
•   350 г сахара / 150 за тестото и 200 за белтъчния сняг/
•   4 яйца
•   1-2 ч.л. канела
•   4 ябълки /големи и по-добре киселки, настъргани на едро ренде/
                Чаената чаша, която използвам, е 250 мл.


1. Отделят се жълтъците от белтъците.
2. За тестото – разбиват се маслото/маргарина със 150 гр захар, добавят се жълтъците и сметаната/киселото мляко. Разбива се хубаво с миксер и след това се добавят брашното и бакпулвера. Накрая с ръка се оформя топка.
3. 1/3  от тестото се замразява в камерата на хладилника.
4. Останалата част от тестото се разстила във форма за торта с диам.26 см. като за пай – по дъното и нагоре по стените. Върху него се слагат настърганите, изцедени и разбъркани с канелата ябълки.
5. Белтъците се разбиват на сняг с 200 гр захар и се слагат върху ябълките.
6. Замръзналото тесто се настъргва на едро ренде върху белтъците.
7. Формата се поставя в студена фурна, включва се на 150 град и се пече докато настърганото тесто стане златисто. В моята фурна за 30-35 мин.
  
В ябълките понякога слагам стафиди, сушени плодове, орехи, лимонова кора, ванилия. Но непременно ги изстискайте, аз го правя с ръка, може и с марля, за да не се разводнява тестото. Сокчето си го изпивате на момента, много е хубаво. Grinning Сладкишът отгоре може да поръсите с пудра захар, да залеете с глазура, с някакво сладко - както решите, може и без нищо. Ако ябълките, които ще използвате са сладки, намалете количеството захар.


източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 01:20 от labrex

# 57
  • Мнения: 10 002

СЛАДКИ - СТАФИДЕНИ КЕКСЧЕТА (Sultaninen-Kekse )



Продукти:
 /за 140 топченца/

100гр масло
120гр захар
1 яйце
1 с.л. ром
200гр брашно
100гр Sultaninen, стафиди
100гр захаросани корички от портокали или сварени като сладко
1,5 ч. л. бакпулвер
настъргана кора от един лимон

Приготвяне:

Размекнатото масло се разбива със захарта и яйцето, сипва се брашното с бакпулвера и се замесва тесто. Стафидите, заляти с рома се замесват в тестото задно с портокаловите корички и лимоновата кора.Тестото се прави на топка и се оставя през нощта на студено, но Не в хладилника. На другия ден тестото се прави на топченца с големина на орех. Слагат се в тава върху намаслена хартия за печене и се пекат при 200 град 15-ина минути. Могат да се съхраняват в метална кутия няколко седмици.

Моите забележки:
Освен с масло, стават и с маргарин. На мене винаги ми трябва още малко брашно при намесването на тестото, защото иначе много лепне. Освен стафиди, портокалови корички и лим.кора добавям сушени череши, ананас, папая – каквото имам вкъщи, също така и орехи.Не винаги ги правя по рецептата. Тези на снимката са печени веднага след омесването на тестото, т.е. не е стояло цяла нощ. Само по Коледа съм спазвала рецептата. Няма кой знае каква разлика, предполагам, че стоенето една нощ е за да се поемат хубаво ароматите от плодовете и рома. Освен с ром може да се направят и с коняк, често използвам Наполеон, или без алкохол. Украсата отгоре по желание. Бройката почти никога не съм я докарвала, защото ги правя малко по-големи. Стават една голяма тава. В моята печка пека на 180 град.

Източника не съм записала, но е руски, рецептата е от форумка, живееща в Германия.

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 00:30 от labrex

# 58
  • Мнения: 10 002

МЕКИЧКИ ЧЕСНОВИ ХЛЕБЧЕТА





Необходими са:

1/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. вода
половин кубче мая
1 яйце
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
3-3 ½ ч.ч. брашно

Замесва се тесто от дадените продукти С 3 ч.ч. брашно, ако е нужно се добавя още. Тестото е средно меко. Оставя се 20-30 мин да втаса. От втасалото тесто с намаслени ръце се оформят топчета – 12 на брой.Слагат се в намаслена тава и се оставят още 10-15 мин да втасат. Не се мажат с нищо отгоре. Пекат се в нагрята фурна 200-220 град. според рецептата, моята фурна я слагам на 180 град. Изпичат се сравнително бързо – за около 20-ина мин. Веднага се намазват с ароматно олио – с чесън, сол, червен пипер, копър, магданоз. Когато бързам, изсипвам в олиото от една подправка „За скара с чесън” и намазвам с четката. Завиват се за около 10-ина мин, за да омекне коричката. Стават като памуче, много мекички.

източник

 

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 14:29 от labrex

# 59
  • Мнения: 10 002

БЪРЗ КЕКС



 


•   3 яйца,
•   1 ч.ч. захар,
•   1,5 ч.ч. брашно,
•   1 ч.ч. сметана, /аз използвам кисело мляко и увеличавам брашното/
•   1 ч.л. угасена сода или бакпулвер,
•   стафиди,
•   орехи,
•   сушени плодове,
•   1-2 с.л. какао.
Яйцата се разбиват със захарта и се добавят останалите продукти.Хубаво се разбърква до гладка смес. Аз разбивам с миксер.Стафидите, сухите плодове и орехите се овалват или поръсват с брашно и се добавят към сместта. 2/3 от сместта се изсипва в намаслена и набрашнена форма, а в останалата 1/3 се добавя какаото, разбърква се и се излива във формата.Пече се в нагрята фурна – 160 град. Около 40 мин. Може да се залее с шоколадова глазура, да се поръси с пудра захар.

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 00:25 от labrex

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт