Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 май 2008, 08:59 ч.

Захранване след 9-ти месец???

  • 365
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 426
Здравейте!!! Толкова много различни мнения прочетох вече за захранването, че съвсем се обърках. А и педиатърът каза ако имаш кърма може да започнеш захранването след 9тия месец, но вече съм убедена, че това не е за предпочитане за моя бебок. След 4 дена ще става на 5 месеца. Той е само на кърма, дори и вода не пие. На 4 месеца и половина тежеше 9 кг и беше 70 см. Като се има предвид, че се роди 3350 гр / 50 см. Вече си мисля като навърши 5 месеца да започна да го захранвам, но бих искала да чуя и ваши мнения /а и докторът съвсем ме озадачи като се има предвид, че той е привърженик на ранното захранване - даване на сокове след 28ия ден и т.н/.

# 1
  • София
  • Мнения: 7 113
Докторът ти може да е бил ироничен... Wink особено след като е привърженик на ранното захранване. Аз лично направих кръвни изследвания на детето през 4-ти месец, защото моето момченце се роди по- рано и имаше потенциално по- висок риск от анемия. Изследванията бяха ок и сега при навършени 6 месеца хемоглобина му е 119 при положение, че е само на кърма.Сега започнах да захранвам с оризова каша по съвет на моята педиатърка, защото е най- щадяща стомахчето храна. Ако толкова се колебаеш и се притесняваш, че лишаваш детето /основна причина за ранното захранване, според мен/ пусни му едни кръвни изследвания и ще знаеш с какво и кога да захраниш.

# 2
  • София, България
  • Мнения: 3 718
За да не се объркаш още повече ще ти копирам част от една от статиите в библиотеката, в която става дума за признаци на готовност на бебето за захранване . Ако прецениш, че твоето бебе е готово, давай. Ако пък имаш съмнения, изчакай. Важното е да избереш това, което е най правилно за твоето дете и за теб.
"Така че, как да познаете кога бебето ви е готово да опита твърда храна за първи път? Помнете да гледате бебето си, а не календара. По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово.
-         Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
-         Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
-          Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
-        Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни."

Това е статията http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557

Успех със захранването  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт