Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 671
Имам проблем с отдаването под наем на мястото пред собствения ми гараж, при положение, че то реално е част от двора на кооперацията и не е обособено като паркомясто.
Живеем в кооперация и гаражът ни е в малък вътрешен двор. Дворът е толкова малък, колкото да си вкараме колата в гаража. Ако се спре пред гаража - колата в повечето случаи трябва да се премести, за да си изкараме нашата кола отвътре. Места за паркиране около нас няма (кооперацията е в центъра) и е ясно, че гаражът се ползва постоянно. На домоуправителя обаче му е хрумнало да отдава под наем местата пред гаражите ни (като паркоместа) и тези пари да ги внася в кооперацията. Много често отпред спрат коли на фирми, които имат офиси в кооперацията. Мъжът ми също спира пред гаража, обикновено аз си вкарвам моята кола вътре, а той спира отпред. Това правят и други няколко семейства, които са с по 2 коли. Само че реално колата на мъжа ми не ми пречи, защото ако бързам мога направо да си излезна с нея. Ако е спряла кола на някой непознат трябва обаче да го издирвам да си я премести. А с двете бебета е доста сложно  #Cussing out.
Та въпроса ми е може и да се дават местата пред гаражите ни под наем? Домоуправителят иска да подпишем, че сме съгласни, а ние естествено не сме!  Twisted Evil В крайна сметка това не е паркомясто, а мястото пред собствения ни гараж, който сме си купили и за който плащаме данъци. Ако ние не подпишем - той може ли да го даде под наем без нашето съгласие?
Въобще има ли нещо такова в закона за етажната собственост?  newsm78
И къде мога да хвърля един поглед на закона за етажната собственост?

# 1
 • Мнения: 14 987
Не подписвайте нищо!
Той няма никакво право да дава мястото под наем без вашето съгласие, да не говорим, че не е и редно (затова ви кара и да подпишете  Wink). Обяснете спокойно, че мястото ви трябва за втората кола и толкова. Не може да го направи без ваше съгласие.
Не е зле да убедите и други съседи да не подписват, за да не ви нарочат само вас за черните овце на блока. Нищо, че сте в правото си.

# 2
 • В страната на ненаучените уроци ...
 • Мнения: 3 770
Естествено , че няма да подписвате!Купувайки си  жилище в етажна собственост придобивате собственост освен върху жилището и върху съответната идеална част от общите части на сградата и идеални части от правото на строеж от терена, върху който е изградена постройката.Така , че домоуправителят не може да направи нищо сам ,затова и ви притиска за подписи.

# 3
 • Мнения: 4 916
Както вече са те посъветвали, не подписвай нищо. Дори всички останали да са съгласни, а вие да сте единствените неподписали, пак няма да може да се вземе това решение. Изобщо този ваш домоуправител у ред ли е в главата? Как ще дава под наем земята непосредствено пред гаражите без да помисли как ще си вкарвате колите вие, чиито са гаражите?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 671
Благодаря ви за бързите отговори!  Hug
Ей сега погледнах нотариалния акт - наистина имаме част от общите части - малко над 4%.
За домоуправителя хич не ми се говори - самоназначил се е за домоуправител. Много искахме да се смени и да вземем външна фирма, която да се занимава със събирането на пари и други работи около блока, но той излиза с номера, че не може да се свика събрание, защото по-голямата част от собствениците не живеят в кооперацията и са дали апартаментите под наем  Rolling Eyes. Доколко е вярно не знам, но с прост човек не ми се разправя.
Само за да ви стане ясно какво говедо е ще ви кажа, че е съдил кооперацията, защото асансьорът му бил в близост до апартамента и вдигал шум   #Crazy, естествено загубил и двете дела и дължи някаква сума около 400 лв, която отказва да плати. Заради това част от съкооператорите отказват да му разпишат документи, без които вече 10 години няма нот. акт. Сърдит е за всичко на всички.
Когато се нанесохме тъй като не знаеше чия е колата пред гаража ни - ни сряза гумите (дадохме сума пари да купим нови гуми, само едната беше около 400лв). Естествено не ни предложи да възстанови щетите  Wink. По-добре е с такъв да си нямаш работа, ама човек не може да си избира и съседите. Олигофрен от класа е.
Ще видя тази седмица как ще ни преследва да разпишем за паркомясто - нито аз, нито мъжът ми ще разпишем Crossing Arms.

# 5
 • В страната на ненаучените уроци ...
 • Мнения: 3 770
Не съм кой знае колко добре запозната , но след като е подписал акт 15 и има акт 16 ,на какво основание е водил дела и срещу кого?!  Shocked

# 6
 • София
 • Мнения: 1 671
Срещу кооперацията или съкооператорите (не ми е ясно - другите съседи ми разказаха в общи линии) - да се спре асансьора  понеже шумял  #Crazy. Апартаментът ни е точно до асансьора , веднъж не ни е направило впечатление  Wink. Смешно ми е, че защото дължи 400лв. не си изкарва нот. акт, пък е ясно каква е стойността на един апартамент в такива райони. Дребна душица. Ако бях аз - крива или права няма значение - плащам и си взимам нот. акт, че това е ясно, че е основен документ. Ама хората са различни.
Абе човекът си намира работа. Въпросът е да не ми пречи за гаража, че и без това мястото е тясно и колата трудно се вкарва, пък и аз съм "отличен" шофьор  Embarassed.

# 7
 • Мнения: 4 916
Благодаря ви за бързите отговори!  Hug
Ей сега погледнах нотариалния акт - наистина имаме част от общите части - малко над 4%.
За домоуправителя хич не ми се говори - самоназначил се е за домоуправител. Много искахме да се смени и да вземем външна фирма, която да се занимава със събирането на пари и други работи около блока, но той излиза с номера, че не може да се свика събрание, защото по-голямата част от собствениците не живеят в кооперацията и са дали апартаментите под наем  Rolling Eyes. ...

Наемателите също участват в Общото събрание  Peace Половината в нашия блок са наематели, повечето от тях са юристи, та съм сигурна, че имат право.

# 8
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
То ако не си свърши работата сам човек. Питате наемателите, кой им е собственика, съберате телефоните, обаждате се за събрание или, ако не при избран домууправител и касиер само ги викате да подпишат, че са съгласни с избора и ето ви председател и касиер избрани. Аз така съм касиер на кооперация, където не живея. Събирам им парите на два три месеца, а някои ми плащат и за година.

# 9
 • Мнения: 322
проверете добре на какви общи части точно сте собственик. Защото може да сте собственици само на апратамента и гаража, но НЕ и на земята, на която са изградени те. Няма нотариален акт, в който да не пише, че собственика притежава и ...% от общите части, въпроса е общите части какво включват - в масовия случай под общи части се разбира стълбище, тавани- пак общите части в тези тавани, а не вашия конкретен такъв, мазета и т.н. При това положение нито вие, нито който и да е от блока не са собственици на дворното място и домоуправителя изобщо няма право да отдава под наем нещо, на което не е собственик. Така че проучете въпроса от тази гледна точка. А иначе е страшно. И ние имаме заден двор, в който се наместват всякакви елементи. Мъжете решиха въпроса така - събраха пари и направиха два кола с верига и катинар. Познайте колко издържа - 5 дни. И знаете ли кой го разруши - съсед, който на всичко отгоре беше "прелетна птица" в блока - просто живееше с една....известно време и защо - за да не даде 20 лева - такава беше уговроката - всички, които се направиха на луди и не дадоха пари първоначално, да не получат ключ, докато не си платят. Просто нямам думи.

# 10
 • Мнения: 2 264
Паркирането - какви са правилата ?
Ако етажната собственост притежава двор, Общото събрание на собствениците урежда с Правилника или със свое нарочно решение реда за паркиране и използване на двора.
Когато етажната собственост не разполага с паркоместа, възможностите са следните:
Да се паркира на прилежащите паркинги към блоковете, а ако живеем в централната градска част е възможно надлъжно паркиране с две странични колела върху тротоарите, където това е означено. В тези случаи разстоянието до сградата трябва да бъде най-малко на 1,5 метра, за да могат да преминават свободно пешеходците.
 Ако сградата, в която живеем, попада в “синя зона”, тогава в часовете от 8,30 ч. до 18,30 ч. през седмицата и от 9,00 ч.до 14,00 ч. в събота може да се паркира срещу заплатени талони, а извън тези часови пояси и в неделя - свободно.

Внимание!
Улиците и тротоарът са общинска собственост и нямаме “запазено” място за паркиране дори пред сграда, в която живеем. Изключение правят фирмите, които плащат служебен абонамент и запазват за ползване определени паркоместа.
 Предстои приемането на Правила и схема за паркиране на територията на Столична община, регламентиращи по нов начин тази дейност.
И ОЩЕ МАЛКО ОТ ЗАКОНИТЕ:
ТОЧКА 9 И 15 ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО
[Препратки от практика]
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общото събрание на собствениците:

1. приема правилник за вътрешния ред;

2. избира управителен съвет или управител за срок две години;

3. може да избере надзорен съвет в състав не по-малко от трима души за срок 3 години при етажна собственост с повече от 15 жилища, ателиета, гаражи, магазини и други обекти, принадлежащи на различни собственици;

4. определя месечни парични вноски за покриване на разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата и за други общи разходи;

5. определя размера на месечни парични вноски за извършване на непредвидени разходи, свързани с отстраняване на аварии или повреди на общите инсталации, оборудване, уредби или други общи части на сградата, както и начина на съхраняване на натрупаните средства;

6. приема годишен план за извършване на ремонти в сградата;

7. до края на януари всяка година приема годишен бюджет за приходите и разходите за управлението и поддържането на местата за общо ползване и за общите нужди;

8. разпределя общите разходи за осветление, вода, отопление, поддържане, почистване и други на местата за общо ползване и по отделни консуматори, когато няма индивидуални измервателни уреди, съобразно нормативните актове;

9. приема решения за отдаване под наем или за предоставяне за безвъзмездно ползване на помещения, пространства или на части от тях, които са общи части на сградата;

10. определя начина на съхраняване на набраните парични средства в касата и упълномощава лице или лица, които имат право да се разпореждат с тях;

11. приема решение за извършване на реконструкции и преустройства в общите части на сградата и определя необходимите разходи за тях;

12. може да упълномощи управителния съвет или управителя да вземат сами решения за извършване на необходими дребни поправки или разходи;

13. приема решения за изваждане от сградата на собственик на етаж или на част от етаж съгласно чл. 45 от Закона за собствеността;

14. взема решения в случаите, когато го изискват императивни разпоредби на действащата нормативна уредба, отнасящи се до топлоснабдяването, водоснабдяването, санитарно-хигиенните норми и други дейности в етажната собственост;

15. решава всички други въпроси, които не са възложени за решаване на управителния съвет или на управителя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъствуват поне 3/4 от собствениците. Решенията се вземат с мнозинство от гласовете на присъствуващите на събранието собственици.

(3) (Нова - Изв., бр. 32 от 1957 г.) Ако при първото свикване не се явят нужното число лица, събранието се отлага за 1 час по-късно при същия дневен ред и се счита законно, колкото и лица да се явят.

(4) (Предишна ал. 3 - Изв., бр. 32 от 1957 г.) Общото събрание не може да откаже извършването на разноски, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части от сградата.

(5) (Предишна ал. 4 - Изв., бр. 32 от 1957 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) С правилника за вътрешния ред се определят:

1. органите на управление на етажната собственост;

2. принципите и редът за съставяне на бюджета;

3. условията и редът за отдаване под наем или за безвъзмездно ползване на помещения, пространства или на части от тях, които са общи части на сградата;

4. правила, свързани с използването и поддържането на сградата и на чистотата в нея и около нея, с осигуряването на безопасност и спокойствие на обитателите;

5. санкции за системно неучастие в заседания на общото събрание и за други нарушения на правилника;

6. други изисквания, свързани с разпоредби на местните власти.

 
[Препратки от актове] [Препратки от практика]

Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 12:26 от Valikir

# 11
 • София
 • Мнения: 1 671
бг мама, Valikir, благодаря!
Прочетох внимателно всичките точки, явно може да се отдава под наем част от двора, но в случая отдава част, която е пред моя гараж и прави използването му невъзможно.
Както и да е, ние не подписахме, други семейства също. Казали сме му, че не желаем никой да ни паркира пред гаража, а аз тактично му намекнах, че която и чужда кола да е спряла ще стане на купчина ламарини ако ми се наложи да излезна бързо с децата. Преди няколко месеца си пропуснах часа за консултация на големия защото кола на фирмите беше спряла пред гаража ми и не можех да си изкарам колата, а с бебето на ръце и друго бебе на годинка и нещо не мога да обикалям по етажите и да разпитвам чия е колата и да моля да си я преместят! От тогава си слагам бележка, че съм с бебета и не нося отговорност за щети по колите, паркирани пред моя гараж в случай, че ми се наложи спешно да излезна с децата!
Засега нямаме проблеми, дано нещата да си останат така. Praynig

# 12
 • Мнения: 2 264
АЗ също съм домоуправител и се ползвам от този Наръчник.
Винаги сме се оправяли,но аз съм и по бойна и всички съседи ,които са дали под наем са ми дали права да им ползвам правата и ми имат доверие в управлението ми.
Относно паркирането пред блока имам друга практика .Като видя кола от съседна кооперация да паркира редовно пред наща и  слагам бележка да си спират пред тяхната.Пред нас спират само хора ,които живеят.Все пак за да бъде разрешено строителството на една сграда в днешно време се изисква да има 50 % паркоместа  на брой апартаненти/на 14 ,7 броя/,това е за 2005  сега може и промени да има.
За вътрешния двор ,спират само собственици живеещи в сградата.Аз имам място на което никой не спира .Решено е на събранието.Това ми е привилегия ,като домоуправител и   собственик  с втора по голимина собственост на идеални части.
Казвам всичко това ,защото това е рещило Общото събрание с 80 % присъствие.Имаше една против,но това не изигра роля.Има болшинсво решило нещата!
Бори се  и не се предавай.А самозвания домоуправител #Cussing out

# 13
 • в полите на Витоша, родом от долината на Марица
 • Мнения: 822
Извинявам се, че се намесвам в темата, но ми се струва подходяща, да попитам нещо...

Собствениците в нашата кооперация не притежаваме % от земята, върху която е построена, а само от правото на строеж. Жената, която я е построила преди 3 години, притежава парцела. При продажбата на някои апартаменти, тя е "дала" паркоместа на някои от нашите съседи и на хора от съседната кооперация в пространството между двете сгради. По принцип не е ясно, къде точно е границата между двата парцела. Няма документи за това право за паркиране. Въпросът ми е - има ли тя право (като собственик на земята), да се разпорежда по този начин?

Предварително ви благодаря!

# 14
 • Мнения: 322

Относно паркирането пред блока имам друга практика .Като видя кола от съседна кооперация да паркира редовно пред наща и  слагам бележка да си спират пред тяхната.

Valikir, ела да станеш домуоправител и при нас. А израза - "дали са ми права да им ползвам правата", направо ме уби - смях се с глас.

Акси, ако жената притежава и двата парцела - да, те са нейна собственост и тя може да се разпорежда с тях както прецени, а това къде е границата между двата парцела, ако и двата са нейни, а вие имате само право на строеж, но не и идеални части върху земята, просто няма никакво значение.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт