Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Сабайон с ягоди.

  • 27 май 2008, 06:17 ч.
  • Преглеждания  2 446  Мнения  19  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 4 380
Много вкусен и елегантен десерт. Ако ви останат жълтъци от направата на някой кекс, това е точното време да се насладите на плодове в сос сабайон.




4 жълтъка
60 гр. захар
100 мл. ликьор или бяло вино.
Ягоди

Слага се теннджера с вода на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват със захарта в микера до побеляване. Сваля се купата и се слага върху съда с водата като не преставате да разбивате. Постепенно и по малко се добавя ликьора или виното. Сместта скоро ще удвои обема, само не преставайте да разбивате. Сложете ягоди или други дребни плодове в огнеупорни формички или чиния и залейте със соса.
Запечете под грила докато не получите златиста коричка (около 2-3 минути, следете непрекъснато).

Това е. Десертът е готов да впечатлява половинката. Grinning

п.с. На мен жълтъците както ми побеляха още в миксера, така си и останаха бели, така че златиста коричка нещо не стана... newsm78 Но каквато и да е, в коричката е очарованието на десерта.

Тук може да видите видео как се разбива, с тази разлика че не запичат накрая сабайона, а само полека заливат плодовете. Може да си служите с ръчен миксер за по-лесно.

http://video.google.com/videoplay?docid=7128745986053303024

Реклама
# 1
  • Мнения: 2 550
Само да попитам, понеже пише, че плодовете се заливат със соса, а на снимката има плодове, които изглеждат да не са печени и са доста чисти от горната страна. Та питането е, накрая се слагат от горе част от плодовете ли?

# 2
  • Torrevieja,España
  • Мнения: 1 505
Това ми изглежда много вкусно.Снощи тъкмо разглеждах подобна рецепта и си мислех да пробвам скоро.Това което ми прави впечатление,е че крема ходи на всякакви плодове-определено ще се опита.

# 3
  • Мнения: 4 380
Само да попитам, понеже пише, че плодовете се заливат със соса, а на снимката има плодове, които изглеждат да не са печени и са доста чисти от горната страна. Та питането е, накрая се слагат от горе част от плодовете ли?

Доста интересен въпрос...Навсякъде пишат че плодчетата се нареждат и се заливат със соса. Което аз и направих, обаче още докато изливах соса съжалих. Както се вижда и на снимката, колкото и да внимавах, някои ягодки (централната особено) се изцапаха със соса, което разваля външния вид. Аз бих редила плодчетата след като соса е излят. newsm78

А за толкова кратко време под грил нищо няма да им стане на ягодките, не се притеснявай. Те си остават сурови.

# 4
  • Мнения: 2 550
Благодаря Ксения за отговора, като резултатът от него е, че взех ТВЪРДОТО  Laughing решение да разделя плодовете на 2 newsm26 - едната част да наредя и залея, а другата да си сложа отгоре и така може да съм доволна. dancing
А с белтъците смятам да направя целувчици - детенце и без това отдавна ме врънка, че на мама целувките били най-хубави и аз все я мятам по върбата, че няма какво да правя жълтъците, но сега вече ще се прави каквото ще се прави.
Благодаря за идейката. Тамън е сезона на ягодите. newsm44

# 5
  • Мнения: 4 380
То няма смисъл от заливани плодове...Самият сос е течен и да ги наслагаш след това, те си потъват нормално. newsm78 Както и да е, това е само въпрос на външен вид. Важно е да се хареса.
Един от класическите видове сабайон е със шампанско, смятам да купя скоро специално за ягодките. Grinning

# 6
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Ксения, а сосът дали се посгъстява малко за това време на печене и заприличва ли на кремче?

# 7
  • Мнения: 4 380
Ксения, а сосът дали се посгъстява малко за това време на печене и заприличва ли на кремче?

Сосът се сгъстява още в процеса на разбиване в миксера ако е добър миксера. Моят беше много гъст когато го сложих във водата (труден за разбиване ра ръка). С добавянето на алкохола се разрежда, но с въздействието на температурата отново се сгъстява. При мен стана с гъстота на кексово тесто, но по принцип и доста по-рядък е нормален. Горе-долу като боза или рядка боза може би си е напълно в реда на нещата. На видеото ясно си личи-техният е по-рядък от моя, но подозирам че количеството алкохол е повече. newsm78

При самото запичане, само хваща коричка отгоре, която е много приятна. Вътре си остава кремче.

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 478
Xenia,  ти какво вино ползва?

знам, че се ползва марсала? - сицилийско десертно вино.


има вариант забайонето да не се запича, а да се добави желатин при разбиването на водна баня и после да се сервира охладено.
така може да се вариира при декорацията Peace

# 9
  • weltweit
  • Мнения: 6 152
Звучи интересно. Аз все си мислех, че Забайонето се вари на водна баня, това е интерсна интерпретация. А сухичко ли става? Аз си го правя на водна баня и пълня круши, ще пробвам и с червени плодове.
Марсалата в БГ трудно се намира, но се намира. С нея става най-добър аромата на соса, ако обаче нямам заменям със сухо бяло вино и няколко капки ликьор за аромат, пак става много ароматно  Flutter

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 478

Марсалата в БГ трудно се намира, но се намира. С нея става най-добър аромата на соса, ако обаче нямам заменям със сухо бяло вино и няколко капки ликьор за аромат, пак става много ароматно  Flutter

ама марсалата е сладка, предполагам е по-добре да се замени със сладко вино.
може и ром да се добави Flutter

# 11
  • Мнения: 4 380
Всякакъв алкохол се добавя-вина, ликьори и всичко каквото душа ви пожелае.Прави се дори с плодови сокове и даже срещах вариант със жасминов чай. Grinning Понякога добавят разни подправки, ванилия..., но често ароматизирането е за сметка на алкохола. Затова сладки ароматни аперитивни вина са много на място. Като празничен вариант доста е разпространен сабайон със шампанско и съответно се сервира във високи чаши.
Има също варианти на сабайон с масло, както и солени варианти. Добавят и желатин...въобще, варианти много.

Аз лично не сложих вино, защото в къщи се намираше само гадно готварско, а използвах Бейлис. Grinning

Да отбележа също, че въпреки факта, че десертът (сосът) е италиански и в Италия го наричат "забайоне", той е разпространен в цял свят и известен с името "сабайон". Wink

Гъстотата тук се вижда на тази снимка:



Внимавайте да не го спечете прекалено на водната баня- ще започне да лепи за съда и ако го оставите ще заприлича на това:

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 263
Леле, потекоха ми лигите....  Flutter

# 13
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Ксения, благодаря за отговора.

# 14
  • Мнения: 506
а колко е водата?
тя май е за водна баня newsm78

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт