Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в гората
 • Мнения: 2 979
"На 14 май до кметството на Казичене започна строителството на експериментална детска градина от модулен тип. Сградата е първата от този тип градини от общо 13, които Столична община предвижда да изгради. Средствата за обекта се осигуряват от Столичния общински приватизационен фонд.
Детската градина в Казичене ще бъде първата от категория 4L. На технически език 4L означава, че сградата ще има потребление на енергия, равняващо се на 4 литра петрол на квадратен метър за година, при стандартно 25 л на квадратен метър годишно, казаха от дружеството изпълнител. За децата, които ще прекарват времето си в детската градина, това ще осигури топлина през зимата и прохлада през лятото. Поради отсъствието на студени връзки няма да има кондензация на влага или плесен.
Сградата на детската градина е със застроена площ 704 кв.м и разгъната застроена площ 990 кв.м. Тя е в парцел с площ 3398 кв.м. Разположена е при спазване на указаните отстояния във визата за проектиране. Достъпът е осъществен от улица от север, като са диференцирани отделни подходи - за деца с родителите им, за административен и обслужващ персонал, за кухненски блок (отделни входове за зареждане с продукти и изнасяне на отпадъци). Осигурен е достъпен маршрут за хора с увреждания, както и място за паркиране.
 северозападния ъгъл на парцела, долепено до негорима стена (брандмауер) без прозорци на кухненския блок, е ситуирано котелно помещение за течно гориво.
Дворът на градината условно е разделен на "тиха" зона в югозападна посока, в която е предвиден навес, и "шумна" зона - на изток, където са разположени катерушки, пясъчници, тенис маси, малък открит амфитеатър и други подобни атракции. Навсякъде е предвидено богато озеленяване с широколистни дървета.
Сградата е двуетажна, без сутерен. Вертикалната комуникация е решена чрез стълбище, естествено осветено през прозорци по южната фасада, и електрически пътнически асансьор с възможност за ползване от хора с увреждания. На приземния етаж са разположени входното фоайе, физкултурно-музикален салон с необходимите му прилежащи помещения и възможност за обединяване с входното пространство при необходимост.
Предвидени са помещения за първа градинска група - спалня, занималня, гардероб, санитарен възел и разливна. Ще има и перално помещение, кухненски блок, котелно за течно гориво с нафтово стопанство. На втория етаж са разположени административни и медицински помещения, както и такива за втора градинска група.
Върху част от покрива над кухненския блок е предвидена използваема тераса.

Предвиждат се още 12 обекта
Столичната община планира да изгради още 12 детски градини от модулен тип. Девет от обектите ще бъдат на мястото на свободни общински терени, предназначени по общия устройствен план за детски градини, останалите три обекта в момента са стари сгради, които не отговарят на изискванията за противопожарна безопасност. Свободните терени се намират в квартал "Бенковски", район "Сердика", в местността Кръстова вада, район "Лозенец", в кварталите "Надежда" и "Илинден", в Банкя, в село Световрачене, район Нови Искър. Във всички тези райони има свободни терени за по една градина, а останалите три са в район "Витоша". "Тази година започната 1, догодина повече! Laughing
Дано проекта има успех в цяла България!

# 1
 • Мнения: 17 212
Моля народа от проблемните квартали като Младост и Люлин да се насочат към квартал "Бенковски", район "Сердика", в местността Кръстова вада, район "Лозенец", в кварталите "Надежда" и "Илинден", в Банкя, в село Световрачене, район Нови Искър!
И да прилагат семейно планиране, повтарям семейно планиране! Никакви деца повече! Naughty

Последна редакция: вт, 27 май 2008, 12:53 от Пролетна фея

# 2
 • София
 • Мнения: 406
Пролетна фея е права - децата от Младост да се насочват към кв. Бенковски, че е най-близо и има много свободни места.
Как не ги е срам да няма предвидена нито една градина в Младост или Люлин, където са основните проблеми. Е ние живеещите там ще си возим децата до другия край, защото някой няма мозък.....

# 3
 • София
 • Мнения: 3 416
Дано да има повече такива градини, но...аз живея в Илинден - сигурно бабите ще трябва да ходят на градина. Това е един от кварталите с най-възрастно население. В нашият блок синът ми и още едно момиченце са единствените, които ходят на градина. Има 3-4 ученика. Докато построят градините няма и да има деца за градина от нашият блок. Това е един елементарен пример разбира се, но показателен.
Преди живеех в Люлин - във почти всеки апартамент във входа имаше малки деца. А градините в Люлин ги направиха Социални грижи и не знам какво още.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 677
Е ние живеещите там ще си возим децата до другия край, защото някой няма мозък.....
Не само , заради това ...
В нашите градини в кв. Борово / където също е тежко положението с местата / се водят деца от Люлин , Красна поляна и от къде ли не , защото еди какво си ...
Така че , също ще се насочим към Бенковски  Confused

п.п. Моят син е в частна градина и съм си решила въпроса , но мисля , че е редно да има някакво райониране все пак  Crossing Arms

# 5
 • До парка
 • Мнения: 8 089
 А кв.Витоша,който расте с часове ,а не с дни няма нито една детска градина.
 Хората си водят  децата в Студентски град,който също се разраства главоломно,блоковете там никнат като гъби. ooooh!
 Та проблемите са почти на всякъде май. Confused

# 6
 • Мнения: 17 212
Е, във Витоша пише, че ще строят три градини, за това нищо не съм казала все пак...
Проблема обаче е много голям, в моя квартал няма свободен терен, тези за градини вече са застроени...ясно е че няма да вдигнат градина, ама какво да правим ние, живущите в квартала?!

# 7
 • До парка
 • Мнения: 8 089
Е, във Витоша пише, че ще строят три градини, за това нищо не съм казала все пак...
Проблема обаче е много голям, в моя квартал няма свободен терен, тези за градини вече са застроени...ясно е че няма да вдигнат градина, ама какво да правим ние, живущите в квартала?!

 Правилно се изрази,пише.
 А дали ще стане и кога,само един господ знае. Confused

# 8
 • Мнения: 17 212
Който има желание, ходи в общината да ги натиска
но когато ходят 5 майки ефекта е един, а когато отидат 50 или 500 може би ще е друг...

# 9
 • Мнения: 1 667
Мами, за последните 20 години не е построена нито една детска градина, а сега девойката пише, че ще се строят и вместо да се зарадвате бълвате змии и гущери. Проблемите с местата са навсякъде - хайде да се усмихнем, защото тези детски градини може да са едно добро начало  Grinning. Четях някъде, че 5000 деца са без места. Тези 12 градини ще решат проблемите на по-малко от 1000, но пък е добро начало, нали....

# 10
 • До парка
 • Мнения: 8 089
 Строят ги,но не там където има нужда от тях.
 А и всички са скептични и не вярват,че ще построят това,което са обещали. Rolling Eyes

# 11
 • в гората
 • Мнения: 2 979
Строят ги,но не там където има нужда от тях.
 А и всички са скептични и не вярват,че ще построят това,което са обещали. Rolling Eyes

До колкото разбирам от текста, се пише, че ще се строят на Общински терени.
Явно намирането на такъв терен е трудна работа....знам ли и аз?

# 12
 • До парка
 • Мнения: 8 089
 Това не им попречи да продадът част от двора на нашата детска градина /и в момента там строят блок/ вместо да разширят градината. Rolling Eyes
 Трудно се намира общински терен. newsm78

# 13
 • в гората
 • Мнения: 2 979
А ето и нещо ново:

Столичната община обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане по обособени позиции на три детски градини.
Първият обект е сграда за две групи на ул. "Захари Круша" №20 в район "Красно село". Другият е в комплекс "Хиподрума".

Предвижда се да бъде извършено и разширение чрез пристройка на съществуваща детска градина, която се намира в местност Зона за отдих, район Панчарево. Срокът на договора е 1 юни 2009 г.

От участниците се изисква гаранция за участие в размер на 10 хил. лева за обектите в "Красно село" и в "Хиподрума" и 15 хил. лева в район Панчарево. Необходимо е да се предостави информация за общия оборот и за оборота от строителството за последните 3 години. Крайният срок за получаване на оферти и отварянето им е планирано за 2 юли.

Столична община обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за преасфалтиране и ремонт на бордюри в градини и паркове на територията на града. Предвижда се да бъдат обновени градината "Св. Седмочисленици", "Св. Никола", "Буката", "100 години София", "Майчин дом" и Борисовата градина.

На 3 юни бе открита реконструираната детска площадка в градина "Кюлуците" между ул. "Искър" и ул. "Христо Ковачев" в район "Оборище". Градина "Кюлуците" е изградена през 1929 г. и е обявена за индивидуален паметник на градинското и парковото изкуство с декларационно писмо №4458 от 26.09.1988 г. на Националния институт на паметниците на културата. Правени са две реконструкции, като последната е преди повече от 20 години. Площадката е построена със средства от Специализирания общински приватизационен фонд, отпуснати на района с решение на Столичен общински съвет за реконструкция на стари и изграждане на нови детски площадки на територията на столицата.

Район "Оборище" планира през настоящата година при осигуряване на необходимите средства да продължи обновяването и възстановяването на градина "Кюлуците" с озеленяване, подмяна на парковата мебел и на остарелите съоръжения на втората детска площадка в градината.

# 14
 • Мнения: 4 838
Всичко това е прекрасно, но има и един такъв момент, че освен да се построят, тези градини трябва да се обезпечат и с персонал... Една ДГ (без ясла) с по една група от всяка възраст има нужда от 8 учителки, минимум четири лелки, мед. сестра, готвачки, касиер, директор... Максимум до една-две години проблема с липсата на персонал ще лъсне със сила, много по-голяма от липсващите помещения... В тази насока също трябва да се работи...Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт