Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 май 2008, 15:01 ч.

142 ОУ в кв.Борово

 • 53 154
 • 199
 •   1
Отговори
Кажете ми мнението си за 142 ОУ в кв. Борово в София. Кои начални учители бихте ми препоръчали? Чували ли сте нещо за г-жа Нефтерова.?Тази година ще води предучилищната група в училището. Очаквам спешен отговор.

# 1
 • София
 • Мнения: 217
Детето ми завършва 4 клас там и смятам спешно да го местя. Общо взето училище като училище, нищо особено, нормално квартално, без амбиции и претенции.  Ако очакваш да научите език там, понеже е с ранно чуждоезиково обучение, не разчитай. Имат добър стол. Дразнят ме по-големите ученици, които пушат до самата врата, но то май навсякъде е така.  Наистина всичко зависи от госпожата, от тези които сега завършват 4 клас, нашата излиза по майчинство, а за останалите нямам информация.

# 2
А ти в кое училище мислиш да прехвърлиш детето си. Ако сравним трите квартални училища 36то, 34то и 142ро, кое според вас е за предпочитане. Аз отначало се бях ориентирала към 20то у-ще, но след като прочетох мненията във форума и разговарях с директорката много се разочаровах. Май вече навсякъде образованието е на много ниско ниво. Дайте ми съвет какво да правя. Дъщеря ми тази година ще бъде в предучили щна група. Другото ми колебание е дали да я оставя в детската градина, от която съм много доволна или да я запиша предучилищна група в 142ро. Благодаря предварително

# 3
 • София
 • Мнения: 2 037
Г-жа Неферова е добра учителка. На нас ни преподаваше г-жа Симеонова в предучилищна, но тази година поради липса на деца тя не водеше предучилищна. Зная, че сега записват за Неферова, но горещо ви препоръчвам да се запишете при Симеонова, ако я върнат. Това ще стане, ако има наплив. Разкошна жена!

# 4
 • София
 • Мнения: 217
Пони, ако съм поставена пред избор между трите квартални, пак ще избера 142-ро. Но ако имаш възможност да го запишеш в 20-то например, естествено, че там. относно избора между детската и предучилищната - мисля, че е индивидуално за всяко дете, зависи и в каква градина сте.

# 5
 Г-жа Симеонова само предучилищна група ли би могла да води или и първокласници. Според вас 20-то у-ще с какво е по-добро от 142ро. Казаха ми, че дори децата в първи клас са много невъзпитани, биели учителите, псували. Много от добрите учители били напуснали. Аз искам да осигуря една нормална среда за обучението на детето ми. А 73то как ви се струва в сравнение с другите две - 142ро и 20то? И ако можехте да избирате, кое бихте предпочели. Поздрави.

# 6
 • София
 • Мнения: 8 576
Навремето 142 СОУ беше елитно училище.Сега какво е не мога да кажа.

Според вас 20-то у-ще с какво е по-добро от 142ро. Казаха ми, че дори децата в първи клас са много невъзпитани, биели учителите, псували.

А това кой ти го каза,стана ми интересно  newsm78?

Цялостно образователната система не е това,което беше....

# 7
Директорката. Може и да не е вярно, а да се е опитвала да ме разубеди.

# 8
 • София
 • Мнения: 8 576
Става ми все по-интересно...

# 9
 • София
 • Мнения: 217
Имам няколко приятелки и колежки, на които децата им са в 20-то и сега завършват 4 клас. Често сме си говорили и сме съпоставяли училищата - 20-то е едно от най-добрите училища от 1 до 4 клас, за после не съм убедена. След 4 клас нещата ставата трагични повсеместно. Има една основна разлика в двете училища и тя не е в преподавателите, а в изискванията към тях. В 20-то учат деца на хора с амбиции и претенции, респективно средата е на ниво. В 142-ро има по едно-две такива деца в клас, които нямат никаква конкуренция и това ги демотивира. За съжаление това е горчив опит, но преди четири-пет години нямах избора, който имам днес.

# 10
Добре, а твоите колежки и приятелки в района на 20-то у-ще ли живеят? Защото все пак воденето на детето всяка сутрин от Борово до там в тези задръствания мисля, че няма да е много лесно. Съгласна съм въпреки това да го правя, но ако наистина има смисъл. Дисциплината в 20-то на по-добро ниво ли в сравнение с 142ро, ако хипотетично предположим, че попаднем в класа на най-добрия начален преподавател. Питам и майки, чиито деца сега завършват първи клас и в двете училища. Моля, дайте съвет.

# 11
 • София
 • Мнения: 195
Pony, попитахте за 73-копирам си поста.
За съжаление на мога да помогна с конкретни имена на поемащи първи клас учители. Но ако мога да Ви бъда полезна с малко инфо за 73то училище (Днес огрявам навсякъде ).  Добро училище със сериозни традиции, което макар и да не е "застраховано" от характерните за образователната система у нас проблеми, дава добър старт и е предпочитано не само в района.   Неприятно следствие от тази му слава на "елитно" е необходимостта от мобилизация на фамилията на кандидатстващото детенце за няколконощни бдения с  с цел успешнно приключване на мисията по записването.
  Паралелките са по 4, но чух, че вероятно за следващия випуск ще се открие още една. През началния курс се учи само сутрин, като функционира държавна занималня до17 ч, но само за една от паралелките. За останалите 3 е осигурена занималня към училищното настоятелство (платена), която е до 18ч.  Изучава се немски език, като училищното настоятелство организира и занималня по немски език, провеждаща се  3 пъти седмично. След четвърти клас има възможност за изучаване на руски или френски като втори език. Нивото на обучение е доста сериозно в началния курс, учи се интензивно, с големи по обем домашни и в условията на конкурентна среда ,което, казват някои родители идва малко вповече на отделни деца. Всичко това е преодолимо при наличието на тежащ на мястото си педагог и дори се отразява положително на децата с оглед овладяване на "умението да учат" и дава стабилна основа за по-нататък. Доколкото се чува и тук има известни проблеми в обучението след 4ти клас, но те са общи за всички училища. Най-добри са отзивите за гимназиалния курс и по-специално езиковата подготовка, която осигурява и за това красноречиво говорят високият  входящ бал за 8 клас, (ако не греша, миналата година беше между първите 4 за гимназиите в София) и реализацията след това.
 Относно базата- коментира се като много добра по  ученическите форуми, има голям двор,  два физкултурни салона с школи по балет, таекуондо, отбори по баскетбол, софтбол и др.   Всеки случай две години подред родителите по собствено желание ремонтирахме определените ни класни стаи, така че за Вашите деца всичко може да е ОК . 
 Общо взето, изглежда училището предлага много от това, което бихме искали за децата си и определено е много добър избор за амбициозните деца и техните родители.

# 12
magsyn, а ти от къде имаш тази информация. Знаеш ли как се казва директорката на училището. В сайта на училището поне аз не мога да вляза. От няколко компютъра ми дава все една и съща грешка-забранен достъп. Кажете всичко, което сте чули и за това училище - 73то и най-вече родители, чиито деца учат там в началните класове. Чао
До скоро.

# 13
 • София
 • Мнения: 195
Дъщеря ми е във 2ри клас в 73то. Директор е г-жа Деница Ангелова, тел.8599510 (междувпрочем Йорданка Фандъкова на бате Бойко е предишната директорка).
Ето един работещ сайт http://http://www.zaednoschools.org/73sou/. Ако нещо друго Ви интересува Hug?

# 14
magsyn ти доволна ли си от училището и оправда ли то твоите очаквания. Пиши ми нещо повече за твоите впечатления - общуване между децата, обучение и др. Разгледах сайта и всичко много ми харесва, ако е реалност все пак или е просто реклама.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт