Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 553
Моля модераторите да заковат темата, и моля читателите и конкретно членовете на Ла лече лига да не си останем с възмущението а да вземем мерки, да изпратим петиция до социалния министър,  и народното събрание преди законопроекта да е гласуван и да се даде гласност.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-05-27&article=233935

Обърнете внимание на варианта според който вторите три месеца ОТ МАЙЧИНСТВОТО ТОЕСТ ОТ 3 ДО 6 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ НА ДЕТЕТО се дават  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на бащата
ТОЕСТ КАКВО- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СИ ОТБИЕМ ДЕЦАТА И ДА СЕ ВЪРНЕМ НА РАБОТА, ИЛИ ДА МИЗЕРСТВАМЕ?!?
За да си поиграе таткото на татко, когато детенце е твърде малко, за да може да се грижи той пълноценно за него, а детето си да лишим по финансови причини от най-ценната и полезна за него храна?!?
Ами то, ако се приеме този вариант на законопроекта, резултата и реалните последствия ще са че държавата и социалното министерство ще са свършили неизмеримо по- голяма "работа" и от  най-ефективния официален дистрибутор на адаптетата... силово... и като просто не ни оставят избор.... #Cussing out #Cussing out #Cussing out  могат спокойто изобщо да спрат да си  ги  рекламират:
ЩЕ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА СИ ХРАНИМ БЕБЕТАТА С АДАПТИРАНО МЛЯКО, ЗАЩОТО НЯМА НАЧИН ДА КЪРМИШ ТРИМЕСЕЧНО БЕБЕ И ДА ХОДИШ НА РАБОТА, ТА ТО СУЧЕ НА ОКОЛО 2-3 ЧАСА . ТОВА СИ Е НАСИЛСТВЕНО ОТБИВАНЕ.
А това че Световното здравна организация препоръчвала изключително кърмене до навършени 6м, ами няма значение... явно... има кой да се погрижи в България това да стане НЕВЪЗМОЖНО.

В най-лошия вариант това е някаква клопка, за да се  пести от бюджета и да се плаща по-малко майчинство, защото е повече от ясно че никоя нормална майка няма да си отбие детето само за да си остане таткото вкъщи, а често е финансово невъзможно да се оцелява мининум трима души на едно майчинство. И кой ще я вземе майката за 3м на работа, ако на всеки 2часа трябва да кърми и после пак да излезе по майчинство... и кой ще го пусне бащата, без да си загуби работата...естествено че ще се откаже от парите дето държавата му ги дава.Чудничко. На практика при 9м майчинство реално ще плащат само за 3 или макс за 2 по 3м. От другите хората ще си се отказват доброволно, КОЛКО ПРАКТИЧНО И УДОБНО.
и то забележете че третите три месеца може да ги загубиш ако не знам си какво..
Дано намеренията да са добри, просто да не са взели предвид кърменето като фактор и това да излезе само поредната недомислица  или журналистически балон и да се коригират.


БЯСНА СЪМ НАПРАВО!!!

Последна редакция: ср, 28 май 2008, 02:14 от oceanid

# 1
 • Мнения: 837
Леле какво безумие ooooh! ooooh! ooooh!
"За" съм веднага да се вземат мерки тоя откровено безмислен проект въобще да не стигне до гласуване, че иначе тия тъпанари като нищо ше вземат да го приемат. Как така аз ще оставя 3 месечно бебенце в ръцете на мъжа си, бе? Че той с една котка не може да се оправи, та с бебе!!!Абсурд! А за кърменето - никога. Без пари ще стоя, ама няма да спра да си кърмя детето!

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
Въх, това звучи като пълна недомислица. Ами самотната майка на кого да си остави детето? Ако поставят въпроса като избор - майката или бащата да взима майчинството, съм съгласна. НО! Това да задължиш родителите насилствено да се сменят при детето... пълно безумие. На първо място 99% от бащите няма да се съгласят Simple Smile защото първо това би означавало да се заробят, докато жените им си "гледат живота" на работа, а на второ място в класическия случай мъжът взима по-голямата заплата от двамата. Неприятно е, но е факт. Кое семейство ще се лиши доброволно от по-големите си доходи?
А ако не е недомислица, значи е поредната гавра с нас!

# 3
 • България
 • Мнения: 236
Нямам думи!!! Тия луди ли са?Трябва да се направи петиция!

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 260
Това е недомислица, която просто няма да мине. В пресата нещата често излизат не точно така, както са били казани или планирани - в скандинавските държави има един месец отпуск, който е право на бащата, но се взима по негово усмотрение в рамките на първата година или нещо от сорта. Ако не го вземе, той се губи като платен, т.е. не се плаща на никой от двамата родители. В БГ е абсурд да мине, предвид че тук изобщо няма такъв тип култура на гледане на дете от бащата.
Ако вземе да остане, ще му мислим за едно публично възмущение - но не мисля, че ще се стигне дотам.
Малка извадка от това как са регулирани нещата в Норвегия:
Цитат
Продължителността на майчинството постепенно се увеличава. То се заплаща за 42 седмици в пълен размер на заплатата или 52 седмици 80% от заплатата на родителя. Съответното за родителите на осиновено дете е 49 и 39 седмици. Родителите имат правото да разпределят майчинството както пожелаят помежду си. Но майката е задължена да вземе 3 от тези седмици преди раждането на детето – ако не го направи, ги губи. Първите 6 седмици след раждането също са запазени за майката. 4 седмици от майчинството се полагат по право на бащата (бащинство). Що се отнася до остатъка, родителите могат сами да решават дали един от тях ще остане вкъщи за цялото майчинство или ще го разделят помежду си.

Четириседмичното бащинство е въведено през 1993. С него се цели да се укрепи връзката баща-дете и да се подчертае необходимостта от участието на бащата във възпитанието на детето. Седмиците, предвидени за бащата, не могат да се прехвърлят и се губят, ако не ги използва.
- никъде не пише кога е задължен да ги ползва, напротив - пише, че родителите сами решават кога всеки един от тях да ползва отпуска.
 

# 5
 • София
 • Мнения: 553
като нищо ще мине - поправката в наказателния кодекс за да пуснат оня сводник как си мина "незабелязано"  #2gunfire #2gunfire
какато кърмещите не са мнозинство... може изобщо да не се сетят за тази "дейност"
а ако и ма и някаква задна мисъл практически да се редуцира и да не се плаща 9м майчинство...е тогава- съсъ сигурност ще мине  #Cussing out

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Тъкмо гледах новините...Егати тъпотията...Остави кърменето, ама ако считат, че като принудят бащите да сменят памперси, и да хранят бебоците, ще ги направят по-съпричастни родители  newsm78  То не е истина...

А пък всъщност кой знае, ако са чели блога на Бу, може да са се вдъхновили да стимулират мъжете да кърмят  Mr. Green

# 7
 • София
 • Мнения: 6 098
Абе остави ти кърменето.......то от където и да го погледнеш е недомислица  Shocked Предполагам става въпрос за ползване на такъв отпуск по желание  Rolling Eyes.....

# 8
 • София
 • Мнения: 747
ако става въпрос за отпуск по желание, разбирам, но в репортажа около 4-5 пъти употребиха "задължително"...пълен абсурд звучеше това, което чух по новините, ако в действителност има такъв проект, подготвян от социалното министерство, толкова по-зле за това министерство...а от гледна точка на кърменето, това което чух си е направо схема за отбиване...отвсякъде е недомислено  Crossing Arms

# 9
 • София
 • Мнения: 1 542
По-абсурдно предложение скоро не бях чувала  #Crazy

# 10
 • Мнения: 6 142
Още като прочетох статията в "Стандарт", и бях на път да напиша това, което виждам, че Хедра вече е написала.

Нека си спестим  #2gunfire и  #Crazy, защото за много години работа като юрист досега съм се нагледала на какви ли не журналистически интерпретации на законопроекти. Не е рядкост също така да се появят и откровено странни законопроекти, но това не значи, че това ще мине през гласуване и ще стане закон.

Не знам какво е имал предвид зам. социалният министър Лазар Лазаров, но според този източник, нещата стоят малко по-другояче - и далеч не толкова апокалиптично за кърмачките:

Цитат
Правителството предвижда да въведе 15-дневен допълнителен платен отпуск за мъжете при раждане на дете, съобщи на Регионалната конференция за развитието на човешките ресурси заместник социалният министър Лазар Лазаров.

Планира се това да стане с промени в Кодекса на труда след консултации със социалните партньори. Ще се въведат и стимули, така че ако бащата пожелае да използва част от платения отпуск за майчинство, това ще е възможно.
В част от европейските страни в отпуск за отглеждане на дете задължително се включва бащата. На този етап обаче, докато се променят стереотипите в България, ще се даде само възможност и бащите да се включат в отглеждането на детето, съобщи заместник-министър Лазаров.

сега не ми се търси още инфо по темата, но ако някой го направи, убедена съм, че в третия източник информацията ще е интерпретирана по трети начин  Wink

# 11
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Аз тъкмо писах в темичката ни на СНБМ затова и се възмущавах, а то и тук вече имало коментари. Надявам се че наистина е недомислица, ако не е така ще се опитаме да направим всичко възможно за да не стане точно тога  Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 247
Леле това като го гледах сега по телевизията побеснях ,а таткото не можеше да вдене тия какво шпрехат  #Cussing out
Аз ви предлагам да се съберем да кърмим пред Парламента докато  депутатите ,които ще  гласуват това не излязат да ги накърмят те . И нека ,ако някой от тях накърми бебе да го приемат  Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 73
Леле истинско безумие и то " задължително".  Shocked
Определено държавата ще застане срещу кърменето ако това влезе за гласуване. #Cussing out

# 14
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
Мисля, че по-скоро е журналистическо недоразумение. Тук, Исландия, системата е подобна. 3 месеца за майката, 3 месеца за бащата и 3 месеца, които могат да се ползват от един от двамата родители. Кога ще ги вземат е въпрос на личен избор в рамките на година и половина след раждането. Има и разни други възможности по договорка с работодателя, но това са вече детайли.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт