Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 май 2008, 17:08 ч.

Продажба на земя

  • 2 329
  • 7
  •   1
Отговори
Семейството ми ще продава наследена от баба ми земя и сумата не е малка.
Естествено,с оглед на защитата на влоговете,сумата ще се раздели на няколко човека по 40 000 лв.
Но повечето банки дават да попълниш декларация за произхода на парите.Ако пишем спестявания,няма как да ги докажем.Ако пишем "продажба",дължим ли някакъв данък,такса?Някакви идеи?
Благодаря предварително   bouquet!

# 1
  • на границата
  • Мнения: 324
Работа в чужбина.

# 2
Скоро ми се наложи да направя проверка по подобен въпрос. Ако обявите "продажба на имот" задължително трябва в края на годината да попълните и съответното приложение на годишната данъч.декларация за придобитите средства. Но трябва да се внимава каква стойност е обявена в нотариалния акт за покупко-продажба и каква се обявява в декларацията, т.е. те трябва да съвпадат. Обикновено банките изискват попълване на такава декларация ако еднократно внасяш суми над определен праг. За пощ.банка това е 10000 лв., т.е. ако еднократно внесеш 9500 няма да попълваш такава декларация. Има вариант 3-4 дни последователно да внасяш суми малко под прага и така ще избегнеш попълване на декларация. Ако имаш вариант и да ги внасящ от различни клонове, то нещата ще са супер.
добре е предварително да провериш какъв е прага след който се попълва такава декларация. Ако се налага да правиш банков превод от твоя сметка (като физическо лице) по друга сметка на физическо лице в България се попълва декларация за произход, когато превода е за суми над 30000 лв. (за пощ.банка).
Мисля, че могат да се измислят някакви варианти. Надявам се да сам помогнала.
желая успех.

# 3
Благодаря,kroki68!
Естествено в нотар.акт вписваме данъчната оценка като продажна цена,която е минимална.Това и да го напиша в данъчната декларация,ще е под облагаемия праг.Реалната цена е в пъти по-висока и когато влязат по сметки,парите са отново с недоказан произход.
В повечето банки се попълва декларация над 10 000.Аз съм попълвала такива декларации,като съм писала "спестявания" и не съм имала проблеми(то вече и парите ги няма,де  Simple Smile)Ако отново напиша същото,се чудя каква е вероятността за проверка и какви са евентуални санкции  newsm78

# 4
  • Мнения: 8 186
Ами ние продавахме апартамент и после пак купувахме, не знам да са искали някои пари от банката , че им внасяме разбираш ли.Ако държавата ви гони за укриване на доходи не знам , мисля че ако пишите продажба никой нищо няма да ви каже, ако е до 10 000 лв. без обяснение, защо не ги внесете в 4 различни банки.

Последна редакция: ср, 28 май 2008, 20:24 от adelinda

# 5
Мисля, че няма да имаш проблеми. В края на краищата човек може известно време да си събира финикийски знаци и да ги съхранява в сейф (или по дюшек), а след това да реши да ги внесе в банка. Но това  не би трябвало да интересува банката. Разбира се по-добре е ако между предходното попълване на такава декларация и предстоящото все пак има известен период. Ако е в една година може и да направи впечатление и да ти поискат справка за получените доходи (но не съм сигурна).

# 6
От тази година отпадна облагането на доход от продажба на жилище..
Законът за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) третира дохода, придобит от продажба или замяна на един недвижим жилищен имот от местно физическо лице през данъчната година като необлагаем.


# 7
  • След завоя в дясно
  • Мнения: 930
Ако е земеделски имот също не се дължат данъци и не е проблем да го декларираш  Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт