Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 май 2008, 20:02 ч.

Въпрос към специалисти УЧР?

 • 1 571
 • 9
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 36
Здравейте,
бих искала да попитам тези от Вас, които се занимават с въпроси по управление на човешките  ресурси следното: Ако една служителка е подписала договор с шест месеца изпитателен срок, но се случва така, че забременява, какво се случва с нея от гледна точка на трудовото законодателство. Може ли да и бъде прекратен трудовия договор или ако представи  болничен за един по-дълъг период и през това време и изтече шест месечният изпитател срок, реално ще остане ли  на работа. Въобще как стои въпроса при такова стечение на обстоятелствата и как тя може да се защити? Много ще Ви бъда благодарна, ако някоя от Вас може да ми даде ясен и аргументиран отговор.

# 1
Доколкото имам информация срочния тр.договор може да бъде прекратен като всеки друг с едномесечно предизвестие от едната от страните (работодател или работник).  За съжаление обаче след изтичане на изпитателния срок жената няма никаква защита по отношение на неговото продължаване и преминаването му в безсрочен. Всичко зависи от добрата воля на работодателя. Ако той реши може да го трансформира в трудов безсрочен договор. Ако това не стане трудовите право-отношения просто се прекратяват. 
Има един такъв момент, че ако жената продължи да ходи на работа 5 последователни дни след изтичане на срочния договор, то той автоматично преминава в безсрочен трудов договор. След изтичане на срочния договор работодателя не може да сключва отново срочен договор със същия работник, може да се сключи само безсрочен трудов договор.
Дано да съм успяла малко да помогна.
Ще се радвам да се включат и други по-компетентни.

# 2
 • София
 • Мнения: 36
Добре, но ако в периода на изтичане на тези 6 месеца лицето е в болничен как става работата. Нали по време на болничен не може да се връчва заповед за прекратяване? От друга страна, на какво основание ще се прекрати договора - например ще кажат, че работодателят е преценил че служителя не се справя с работата, но нали той е в болничен, как го е преценил това? Ей такива въпроси ми се въртят в главата. Със сигурно някъде греша в разсъжденията си. Затова се интересувам.

# 3
Не съм много сигурна, но мисля, че тук не става въпрос за прекратяване след изтичане на 6 мес. срок. Работодателят действително не може да връчи заповед за прекратяване по време на болнични, но може просто да изчака края на 6-мес. срочен договор. След този срок работодателя не връчва никаква заповед за прекратяване. Просто договора е изтекъл.
Би трябвало за дните които са в болничен и са в рамките на 6 мес.срок да се получат съответните суми от НОИ. Но след изтичане на този срок (т.е. на договор) парите за болничните трябва да се получават като вече болничният лист се представи в общината.
А това са само болнични, не е още отпуска по майчинство така ли?
Защото, за да може да се получават пари от тези болнични след изтичане на срочния тр.договор лицето трябва да се регистрира в бюрото по труда. С една дума нещата са доста завъртяни и бюрократични. 

# 4
 • В детски очи и мъжко сърце!
 • Мнения: 1 006
Доколкото си спомням ( ще проверя по -късно), изпитателния срок е уговорен за 6 месеца примерно, и ако служителят е излизал в отпуск или болнични, то изп. срок престава да тече през това време и после датата на изтичане се удължава със съотметния брой дни, които служителят не е отраБотил, точно, за да се случи "изпитването" за справяне с работата....

може и някой с повече опит да се включи, защото казусът и интересен - т.е. ако служителката изобщо не се появи - какво става тогава, ако влиза от болничен в болничен..... newsm78

# 5
 • София
 • Мнения: 36
Благодаря за споделените мнения, но наистина би било интересно ако може да се включат и други.

# 6
 • Мнения: 403
Да, в изпитателния срок не влизат болнични отпуски и т.н. - т. е. трябва да е реално отработен. Ако не си представила документ, че си бременна работодателя винаги може да те махне, ако е в негова полза договора или да съкрати щата. Книжката се изпраща по пощата препоръчана.
По-добре честен разговор с работодателя, обаче след такъв с близки, можещи да те наемат и осигуряват на максиума.
Най-лошият вариант Бюро по труда и една година майчинство на минималната заплата.
P.S. Тази година при нас имаше съкращения и срокът за бременни и хора с ТЕЛК беше до 20-ти, а се разписахме за запознати на 25, нали разбираш?

# 7
 • В детски очи и мъжко сърце!
 • Мнения: 1 006
Най-лошият вариант Бюро по труда и една година майчинство на минималната заплата.
P.S. Тази година при нас имаше съкращения и срокът за бременни и хора с ТЕЛК беше до 20-ти, а се разписахме за запознати на 25, нали разбираш?

Аз лично не можах да разлера това, последното  newsm78

# 8
 • Русе
 • Мнения: 22
Аз също бях с 6 мес. изпитателен срок.Някаде кам 3-я месец разбрах 4е сам бременна.Когато ми изте4е изпитателниясрок о6те на 2-я ден си излязох в болни4ен и никои с пръст не ме е бутнал.До края на майчинството ми остават 6 месеца.Така,4е не се притесняваи,пак и много зависи от работодателя.

# 9
 • Мнения: 403
Най-лошият вариант Бюро по труда и една година майчинство на минималната заплата.
P.S. Тази година при нас имаше съкращения и срокът за бременни и хора с ТЕЛК беше до 20-ти, а се разписахме за запознати на 25, нали разбираш?

Аз лично не можах да разлера това, последното  newsm78
На 25-ти ни предоставят да се запознаем с писмото за съкращенията в което пишеше, че срокът за подаване на документи от бременни и пенсионери по ТЕЛК е 20-ти същия месец. Разбира се, че се разписахме със запознати на 25-ти, но никой не беше представил документи до тая дата.
Съветът ми е, щом е в изпитателен срок да търси сигурен осигурител. {Сестра ми така я прецака частник в 4-тия месец и получаваше само година майчинство (накара я да напусне”доброволно”) Е, тогава не се изплащаше през НОИ.}
 Дори в държавно учреждение не е сигурно, че ще остане, а изтече ли срока на договора и не стане ли той постоянен следва друг осигурител без прекъсване, за да ползва майчинство поне 2-3 г. Иначе излиза на борсата и майчинството е до 315 дни на минималната заплата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт