Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • космополитно
 • Мнения: 940
Знам, че има подходяща тема - само за въпроси! Но задавам тая по две причини:
*хем ми е спешно,
*хем да не я подмине юрист!...

Изведнъж погледнах на форума като на ресурс в тази насока! smile3555

Та засърбах си попарата от откровенността по повод появата на дъщеря ми:

Преди време една особа ме попита: "Ти родила ли си я или я осинови?" Като, че НАЙ- същественото не бе, че имам дъщеря!
Понеже имам проблем да излъжа- изобщо, доброзорно й отговорих: "Дъщеря ми е осиновена!" Насреща получих неискано обещание: "На никой няма да кажа!"...
Месеци по-късно в неподходящо обкръжение и момент, същата  жена изтърси на всеуслушание: "Ти от къде си взе детето?" Реагирах на момента, припомняйки й за поетото обещание! "Изпуснах се!" бе отговорът й!

Тази вечер седмици по-късно  ми се обажда по телефона и обсъждаме неща, които касаят договорености помежду ни и съвсем адекватно на контекста аз подчертавам трудностите пред родител, сам отглеждащ детето си! Осреща ми бе плеснато: "Ами да си мислила преди да ВЗЕМЕШ това дете!" Излязох от кожата си и приключих разговора, но си давам сметка, че тази жена, която по принцип има проблем с границите и етиката и занапред няма да има задръжки с употребата на информацията, която е извлекла и притежава вече!

Та има ли законов член, по който може да бъде подведен под отговорност и/или осъден човек злоупотребяваш (макар и на това ниво към момента) с информация за осиновяване та да се предотвратят по-глобални злоупотреби за в бъдеще?

На ход са юристите, както и всички, които имат познание в конкретната насока!

Очаквам отговорите ви!...
Дано се намери буден юрист във форума, та да имам знанието по темата още заранта!

# 1
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
В раздел VI от Наказателния кодекс /НК/ е посочено наказанието за издаване на чужда тайна. А именно:
Чл. 145. (1) Който противозаконно открие чужда тайна, опасна за доброто име на някого, която му е поверена или му е станала известна във връзка с неговото занятие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева.
(2) Който разгласи тайната на осиновяването с намерение да причини вредни последици на осиновения, на осиновителя или на семейството им, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с поправителен труд, а когато от деянието са настъпили тежки последици - с лишаване от свобода до една година.

# 2
 • космополитно
 • Мнения: 940
В раздел VI от Наказателния кодекс /НК/ е посочено наказанието за издаване на чужда тайна. А именно:

(2) Който разгласи тайната на осиновяването с намерение да причини вредни последици на осиновения, на осиновителя или на семейството им, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с поправителен труд, а когато от деянието са настъпили тежки последици - с лишаване от свобода до една година.
[/b]

Ооо Мата, Благодаря!  bouquetТолкова ми помагаш! И колко хубаво, че си нощна птица! Понеже и аз шетам из форума в късна доба, видях поста ти овреме, но нета ми изневери, та чак сега мога да пратя отговор!...Обичам законописците, че са погледнали и помислили сериозно! В нашия случай като че няма намерение, а простотия, но тя едва ли е облекчаващо обстоятелство!...


Някой да знае каква е процедурата за сигнализиране за издаване на чужда тайна ? Кой се известява и как?

# 3
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
венециас, ти си светски човек. в белите държави нали знаеш как става Wink взимаш си адвокат, той подава жалба или там каквото се налага. при всички положения, ти дава адекватен съвет.
аз съм традиционалист и имам непоколебима вяра в адвокатите, а и те са хора и трябва да папкат. уважавам това, че са учили с години.
по съвсем лаишки предположения, мисля, че след жалбата следва съдия да предцени дали да даде ход на подобно дело, само че, след като попада под ударите на НК подобно действие, това е криминално престъпление, демек, май се намесва пркокурор. а явно подобни жалби се подават в полицията. моля юристите да не ми се смеят. Mr. Green
и за да не ти говоря глупости без да съм наясно, ако искаш адвокат, ще ти препоръчам.
може би е време да има един поучителен процес, за да разберат хората, че да си чешеш езика с личните истории на околните не е препоръчително занимание.

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 13:37 от matakosmata

# 4
 • Мнения: 7 578
В началото искам да кажа, че законодателството в тази насока е било винаги в дълг към обществото, в частност към защитаването по адекватен начин на правата на осиновени, осиновители, евентуално-биологичните родители на осиновените и към една от основните си функции, ."генерална превенция"
Защо това е така.
чл.145 он НК е от т.нар. престъпления от "частен характер", за разлика от престъпленията от "общ характер" и като такова се определя от правната норма на чл.161от НК.При престъпленията от о.х. е достатъчен какъвто и да е сигнал до прокуратурата/също има и др. способи на сезирането и и самосезирането и/ и прокурорът прави по-нататъшна преценка в случай на образувано досъдебно производство как и какви доказателства следва да се събират.На прокуратурата тежи доказването на престъплението пред съда,в случай, че прокурорът е внесъл обвинителен акт.Много общо, но в случая тази категория престъпления не са ни на вниманието.
Престъпленията от "ч.х.",какъвто е настоящият случай се преследват по тъжба на пострадалия.Това означава, че пострадалият има ангажимент към събиране на доказателства, представянето им в съда и посрещане на разноски по делото/началните/По тези дела прокурорите нямат ангажимент, освен в определени случаи, които сега няма да изброявам, защото случаят на Венециас не е такъв.
Или ако ти искаш да заведеш дело пред съда, следва да знаеш, че прокуратурата няма да ти събира доказателства, а ангажиментът е твой.Освен това трябва да докажеш и "специална цел" на обвиняемия-"да причини вредни последици", а това е изключително трудно.Разбира се, можеш и е препоръчително да ползваш адвокат, ако решиш да се бориш.Откровено ти казвам, че в твоя случай съм скептична/лично мнение/
Затова вначалото започнах с това, че в тази материя законодателството е в дълг към обществото

# 5
 • Мнения: 7 578
Сетих се друго-може и да се търсят "неимуществени вреди" по гражданско-правен ред съгл.чл.45 от Закона за задълженията и договорите, които съгл.чл.52 от закона се определят от съда по справедливост.
Предимства- пред гражданският съд не се доказва "специалната цел",каквато е по НК
Недостатъци- дължи се единствено парично обезщетение, не се налага наказание/което по НК е целеният морален резултат на пострадалите/, доказването е също изключително трудно, гражданският съд съобразно характера на работата си и процедурни правила е по принцип по-бавен

# 6
 • Мнения: 2 172
Извинете ме , че не съм напълно по темата.Само ще кажа ,че в България нишо не е това, което е. Или аз несъм достатъчно заможна за да си позволя добър адвокат. Исках да защитя правата си като родител и правата на дъщеря ми като непълнолетна по друг повод. Стигнах до окръжен прокурор и какво- отказ за досъдебно производство или каквото там се казва.
Добре е ,че пишете - поне да не губя вяра.Иска ми се и да съм милионер и да им разкажа откъде изгрява слънцето ( на много хора). А, може и с по-малко от милион да намеря добър адвокат, ама трябва да си пожелая нерви и време за  съдебни дела.

# 7
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
аист, пак не по темата, няма нужда да си милионер, за да намериш добър адвокат, напротив, за подобни дела се иска отговорен човек, който да вземе присърце проблема ти.
аз имам адокатка, която води нетрадиционни дела, и то по препоръка на една мама от форума тук. нито взима космически хонорари, нито ходи по задни вратички да се моли, просто си върши работата. и да, много време и нерви трябват.
аз вярвам в законите, с времето започнах да вярвам много в съдийте и в прокурорите. хората просто си вършат работата.
едиствените порблеми, които съм имала са били с недобросъвестни адвокати. и то много добре платени.
да не говорим, че фамилята ми сага може да напише за добре платени адвокати по имотни дела.
след като не търсим правата си, няма как да ги получим.
може в българия да е различно оттук, но тук хората са се научили да отстояват правата си. и аз стигнах до този извод за българия, след последните две години. като си търся правото - го получавам.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 308
Venecias , аз също съм юрист и ще ти кажа, че Светкавица е права за съжаление. почти невъзможно на фона на описаните от теб обстоятелства е да докажеш, че целта на жената е била единствено и само да навреди, разгласявайки тайната на осиновяването. И в случай ,че си решена да тръгнеш на война с нея,да те предупредя и за нещо друго - разноските / нямам предвид хонорара на адвоката ти и държавната такса/, а разноските на госпожата, които ще трябва да и заплатиш в случай, че съдът я оправдае.
 Hug, пиша това в чисто професионален аспект, не е справедливо, но това е закона.
Повярвайте, разбирам негодовуанието ви, аз ще сърбам същата попара забъркана от предразсъдаци и войнстващо невежество, и крайно тесногръдие, но след 17 години работа в тази система не очаквам скоро промени, които дори да ни дадат малка възможност да защитим семействата и децата си от пръските на тази каша.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 308
И да допълня, единствения изход ,който виждам е децата ни да са подготвени. За тях ще е болезнено и за нас, но те трябва да знаят и с наша помощ да изградят достатъчно сигурни за тях самите защитни механизми за реакция.

# 10
 • Мнения: 2 172
аист, пак не по темата, няма нужда да си милионер, за да намериш добър адвокат, напротив, за подобни дела се иска отговорен човек, който да вземе присърце проблема ти.
аз имам адокатка, която води нетрадиционни дела, и то по препоръка на една мама от форума тук. нито взима космически хонорари, нито ходи по задни вратички да се моли, просто си върши работата. и да, много време и нерви трябват.
аз вярвам в законите, с времето започнах да вярвам много в съдийте и в прокурорите. хората просто си вършат работата.
Няма да задълбавам, проблема не беше в тайната на осиновяване. Не ми се и мисли за него,че #2gunfire #2gunfire #2gunfire Кой имаше базука?
То не е за казване , ама в България хората не си търсят правата, защото ползването на  адвокат е лукс, за съжаление!!! Пък и бил то нормалноскъп.

# 11
 • космополитно
 • Мнения: 940

Благодаря Ви за ангажираните отговори! Всички са много точни и нюанс по нюанс очертават реалността тук и сега!...

То аз с адвокат се видях! Единственото ясно назовано беше хонорара му, иначе изсумтя, че трябва да дам сигнал ???(толкова ясно ми го каза, че не разбрах къде)! Само ме е яд, че и на него казах за осиновената си дъщеря (имаме общи макар и далечни познати). Все пак ми допадна становището му, че според него злоупотребата с тайна по осиновяването е най-тежката, граничеща с престъпление...
И той ме предупреди, че трябва да се доказва нечия изцепка (което е изключително трудно), но все пак щели да я разкарват първосигналния "елемент" и да й искат обяснения....

И тъй като в случая има простотия, съчетана с невежество, а не толкова - лоша умисъл мисля сама да я сплаша като й цитирам посочения от Мата член! Ега се стрестне!...

...се иска отговорен човек, който да вземе присърце проблема ти.
аз имам адокатка, която води нетрадиционни дела, и то по препоръка на една мама от форума тук. нито взима космически хонорари, нито ходи по задни вратички да се моли, просто си върши работата.

Мата, пращай моля те на лични координатите на тази адвокатка! Имам един интересен казус! Досега се справях сама- адвокатствайки и застъпвайки се, ама вече се светнах, че има и по-лесен процес: да прехвърлиш отговорността на адвокат... Но много зависи на що за човек ще попаднеш (първо) и след това що за специалист е!...

# 12
Интересувам се от координатите на адвокат за подобен случай.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт