Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 май 2008, 08:07 ч.

Как се желира плодова торта ?

  • 17 262
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 461
Здравейте мили майчета, имам нужда от вашия съвет, правих плодова торта като подарък за годишнината ни от сватбата, която е днес на съпругът ми , всичко мина нормално докато накрая не дойде момента да я желирам.Ами не се справих, желатина беше рядък и когато слагах върху тортата всичко изтичаше настрани, когато го оставих да се стегне в хладилника пък се желира.Бих се радвала ако ме посъветвате как точно да  я желирам тази торта
ето я и самата торта

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 03:52 от kar4ita

# 1
  • Мнения: 707
Честита годишнина   bouquet!

На опаковката на желатина трябва да е написано за какъв обем течност е. Обикновено е за 0,5 литра. Желатина се накисва с 4-5 с.л. студена вода, а след това се разтваря на водна баня докато се втечни. Не трябва да завира!
Когато е готов, част от течността (1-2 с.л.) се прибавя към желатина, разбърква се и после се изсипва в останалата течност. Оставя се и се разбърква периодично. Когато започне да се желира се изсипва в желаната форма. Оставя се няколко часа да стегне в хладилника.

Тортата изглежда супер   chef!

# 2
  • Мнения: 1 461
tanja33 благодаря за отговора, но как да сложа тази тежка торта в форма  newsm78.Работих ж една сладкарница преди време като сервитьор и там правиха такава торта, отгоре беше хубаво желирана но небеше много дебел пласт желето, така плодовете не почерняват и не с еразпадат и има блясък.Но явно не е толкова лесно колкото изглежда  Sad

Последна редакция: чт, 29 май 2008, 11:01 от kar4ita

# 3
  • Torrevieja,España
  • Мнения: 1 505
виж тук  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293234.0

# 4
  • Мнения: 1 461
ето и разрязана тортата 

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 03:54 от kar4ita

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 644
Ммммммммм, тортата изглежда супер  bouquet.Сега ако кажеш и рецептата, грешка няма да имаш Hug

# 6
  • Мнения: 1 271
Кари, разреза е перфектен.Много вкусно изглежда  Heart Eyes

# 7
  • Мнения: 707
tanja33 благодаря за отговора, но как да сложа тази тежка торта в форма  newsm78.Работих ж една сладкарница преди време като сервитьор и там правиха такава торта, отгоре беше хубаво желирана но небеше много дебел пласт желето, така плодовете не почерняват и не с еразпадат и има блясък.Но явно не е толкова лесно колкото изглежда  Sad
За заливка върху плодовете отгоре пак правиш желатина по същия начин с подсладена вода или сок (въпрос на вкус или рецепта), но преди това на тортата се поставя един обръч за да не се разлее течността и се отстранява след като е стегнал желатина. Ето това представлява:

# 8
  • Мнения: 1 461
tanja33 много ти благодаря че си ми сложила и снимки  Hug
Silrai благодатя ти, твоето мнение е важно за мен  Heart Eyes
мими_82 разбирасе че ще дам рецептата  Grinning

Плодова торта
платка (за тази торта направих двойна доза)
  6  бр. яица
180 гр. брашно( аз слагам една такава чаша брашно и захар )
180гр. захар
2 ч.л. бакпулвер( може да се пропусне)
прясно мляко за сиропиране на платките
( аз направих двоина доза и пекох 6 платки , защото обичам тънки платки , а нямам специален нож да ги разрежа)
-Белтъците се отделят от жълтъците, разбиват се с половината захар на пяна
-разбиват се жълтъците с останалата захар( аз ги бия 15 минути)
-разбитите жълтъци се прибавят към белтъците
-слага се бакпулвера в брашното и след това се прибавя малко по малко към сместа, бърка се внимателно , за да не излезе въздуха, бърка се малко дори да има малко бучки не е проблем( тези стъпки на приготвяне ми ги показа един майстор сладкар )
- слагам в формата за торта вестник или хартия за печене, намазва се леко с олио за да се отлепи по лесно хартията

Крем взаймствах от муса на Танита
 250 гр. крема сирене
  20  гр. желатин
 100 гр захар
   1   бр. бял школад
   1   пакетче пудинг с вкус на Тофифи с топло приготвяне
   1   пакетче царевично нишесте
   1   супена лъжица маргарин
 400 мл прясно мляко
-Първо се накисва желатина в студена вода , слага се малко водичка колкото да покрие дъното на купичката , трябва му около час да набъбне.
-разбъква се крема сиренето с захарта, докато се разтопи
-приготвя се пудинга Тофифи
-приготвя се царевичното нишесте  в 200 мл прясно мляко
-разтопява се белия шоколад на водна баня и се смесва с пудинга и нишестето
-когато е готов желатина се слага в микровоновата за минутка колкото да се втечни не повече  в никакъв случай не трябва да завира и се прибавя към крема сиренето разбърква се с миксер  ,прибавя се към пудинга и нишестето  и отново се разбърква с миксера с миксера накрая прибавям една голяма супена лъжица маргарин( при мен желатина не беше готов и рабърквах пудинга и нишестето с пасатора за да не хване коричка докато изстинат )


-слага се първата платка и се сиропира със горещо  мляко след това се маже с крем( може да се сложат плодове между блатовете), слага се следващата платка и пак крем и така и 6 платки.Мажа  цялата торта и отгоре с крем , нареждам добре измитите и подсушени плодове върху тортата и я слагам в хладилника да се стегне .И накрая е стъпката с желето.
  

Последна редакция: чт, 31 дек 2009, 09:23 от Кари_

# 9
аз мисля този петък да правя такава торта newsm78 но дали ще стане от първия път newsm78 моляви дай те още такива идеи  chef  chef предварително благодаря   bouquet  bouquet

# 10
  • Мнения: 1 461
Здравейте момичета благодаря ви за съветите аз отново опитах да направя тортата и се получи този път ползвах това желе на Prima разтоврих го в топла вода сложих го в една купа и в хладилника след като изпадна в състояное нито течно нито желирано започнах да овалвам плодовете в желето и ги редих върху тортата ето това е резултата .Направих една доза смес за пандишпанов блат изпеках го на два пъти в форма 26 ф ,за крема ползвах Муса на Танита ,наредих ягоди между двата блата
този път намачках ягоди поръсих с захар със сока сиропирах блатовете  но ми се сториха не достатъчно напоени и добавих топло мляко ,стана много вкусна 

тук е докато редя плодовете след като сиропирах блатовете намазах с крем тортата и я прибрах в хладилника да стегне


Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 21:53 от kar4ita

# 11
  • гр.Варна
  • Мнения: 678
kar4ita ,изглежда страхотно.Това което показваш е желе,мисля че точно за тази цел се използва.Тук някъде гледах,че има и желе на Д-р Йоткер,но не съм го търсила по магазините.

# 12
  • Мнения: 1 461
да желе е реших да пробвам със желе и съм доволна от резултата ,това желе си го купих от кауфланд докато си бях ваканция в БГ

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 19:53 от kar4ita

# 13
  • гр.Варна
  • Мнения: 678
Да забелязах,че тази фирма се предлага в Кауфланд.

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 966
kar4ita страхотна ти е тортата  Peace
Даде ми идея как и аз да си желирам плодове   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт