Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 май 2008, 11:55 ч.

бременна в болнични

 • 1 654
 • 30
 •   1
Отговори
здравейте!

имам въпрос и се надявам да получа съвет от вас, понеже тук има доста жени, минали по този път.

планирам (доколкото това е възможно) да забременея в следващите няколко месеца. работодателят ми е от коректните - осигурява ме на пълната заплата (2000 лв), а в здравните ми осигуровки влизат и ежемесечните ми бонуси, които са между 240 и 400 лв месечно, зависи от постигнатите резултати. не съм излизала в болнични тази година. когато забременея, което се надявам да стане скоро, ще имам нужда от свободно време, понеже се налага да ходя на лекции в университета. това досега не е било възможно, защото от 1ви курс се издържам абсолютно сама и не само, че нямам време от работа да отдавам внимание на ученето, но съм и ужасно уморена и просто нямам сили. това доведе до много проблеми там, всяка сесия ми е прединфарктна. та плана е като забременея, да съм в болнични през голяма част от бременността - да кажем между 1/2 и 1/3 от цялата бременност. въпросът ми е това как ще рефлектира после върху плащанията от НОИ за самото майчинство след като родя и изобщо до какви финансови последици ще доведе? ясно, че болничните ми ще бъдат забавяни, но дали ще се отразят на самото майчинство, което ще получавам от НОИ? вярно ли е, че после майчинството ми няма да е пълните 90% от заплатата ми? ще взимам ли 90% от заплатата ми + усреднения бонус, или той въобще няма да ми се плаща?

сега ясно ми е, че ще има мами, които ще зададат въпроси от сорта "ти това бебе само за да ходиш на лекции ли ще го раждаш" итн, и искам още отсега да им кажа, че случая не е такъв! и да, знам, че правенето на еббе е божа работа и не е сигурно, че ще стане "като по поръчка". просто и двете неща са ми важни и се чудя не може ли едното да помогне на другото...

благодаря ви за това, че прочетохте въпроса ми и ако има неща, които съм пропуснала, ще се радвам да отговоря.

благодаря предварително за помощта!

--
м

# 1
 • София
 • Мнения: 15 171
Абсолютно вярно е. Обезщетението ти за майчинството се изчисляват върху осиг. доход за последните 6 месеца, преди излизането по майчинство. Ако в тези 6 месеца си излизала болнични и после си се връщала на работа, то за периода на болничния нямаш осиг. доход и обезщетението ти ще спадне много. Виж, ако излезнеш в болнични и после не се върнеш въобще на работа, 6-те месеца ще се смятат назад от първия болничен и тогава ще взимаш повече пари. Съжалявам, по- подробно нямам време да пиша, дано ме разбра. А, и още нещо, макс. праг на осигуряването е 2000 лв., така че забрави за бонусите, ще вземаш в най-най-добрия случай 90% от 2000 лв., и то ако в последните 6 месеца не си ползвала болнични.

# 2
 • София, откъм тъмната страна
 • Мнения: 239
Извинявай, ама ми стана интересно къде работиш? Де го тоя работодател дето осигурява на 2000 лв., че и бонуси дава (има ли свободни места при вас?).  За съжаление на въпроса ти не мога да отговоря, защото въпреки че си изкарах почти цялата бременност в болничен, тогава нямаше значение на колко те осигуряват, майчинството беше минималната заплата.

# 3
belinda, когато имаш повече време можеш ли да ми кажеш какво правят тези мами, чиито заплати са по-високи от 2000лв - да речем 2500 -3000. и те ли взимат 90% от 2000 лв като макс. осигурителен доход?!

друго нещо: ако хипотетично забременея сега, това значи ли, че мога 3 месеца да ходя на работа, после за 6 месеца да изляза в болничен и след като родя да вземат предвид дохода преди болничния и да не ми се отрази това на обезщетението за майчинство?

Lord of the Dark, ако сериозно те интересува, кажи ми и ще ти обясня къде и за кого работя по скайп или нещо подобно. обаче искам да те предупредя, че не всики в моята фирма взимат тази заплата. 

# 4
 • София
 • Мнения: 957
Консулитраи се с счетоводител..дай 10лв и всичко ще ти обясни.

# 5
как не се сетих сама!

# 6
 • София
 • Мнения: 4 266
belinda, когато имаш повече време можеш ли да ми кажеш какво правят тези мами, чиито заплати са по-високи от 2000лв - да речем 2500 -3000. и те ли взимат 90% от 2000 лв като макс. осигурителен доход?!
....
ами на мен ми се струва нормално да получиш само 90% от на това което се осигуряваш социално.
и 10 000 да ти е запатата соц осигуровки като са ти на 2 000 ще взимаш 1 800...

# 7
ако хипотетично забременея сега, това значи ли, че мога 3 месеца да ходя на работа, после за 6 месеца да изляза в болничен и след като родя да вземат предвид дохода преди болничния и да не ми се отрази това на обезщетението за майчинство?

# 8
 • София
 • Мнения: 3 416
База за получаване на болничните е брутния осигурителен доход(до максималният осигурителен доход обаче- 2008 г - 2000 лв)
6 месеца назад. 90% от средномесечнният осигурителн доход, НО не повече от средно месечното нетно възнаграждение. Самоосигуряващите се правят изключение.
 

# 9
 • София
 • Мнения: 428
Вземат се в предвид 6те месеца преди да излезеш в полагаемите се 45 дни преди раждане.
Т.е. - искаш да си в болнични 6 месеца преди раждането, през които ще получаваш 90% от зеплатата върху която те осигуряват, а майчинството ще ти се изчисли като 90% от въпросните 90 които получаваш като болничен.
И един съвет - не прави толкова сметки при условие, че все още даже не си забременяла, понякога нещата не стават така както ги планираш Peace

# 10
 • Мнения: 4 916
... И един съвет - не прави толкова сметки при условие, че все още даже не си забременяла, понякога нещата не стават така както ги планираш Peace

По-добре да си направи сметката предварително, отколкото после да пуска жални теми "Ама аз не знаех, че то така... в каква държава живеем и пр."

# 11
относно правенето на сметките, в първия ми пост се постарах да изясня, че знам, че бебето е божа работа и не е сигурно, че ще дойде като по поръчка. просто за мен е от огромна важност да не стане някоя издънка с болничните или майчинството, защото в онзи бъдещ момент няма да нося финансова отговорност само за себе си, а и за бъдещото бебе, което с нищо няма да ми е виновно, че не съм си направила сметката.  не ми се струва много отговорно да забременявам, а после тепърва да почна да ги мисля тези неща. както и да е, ако случаят наистина е такъв, какъвто го описва meranda, мисля че ме устройва. то дефакто се получава, че майчинството ми ще е 2000 - 20%. ако съм разбрала правилно де.

# 12
 • София
 • Мнения: 428
Под "правене на сметки" имах предвид излизането в болнични за наваксване с лекции и т.н.
Казвам го с най-добри чувства, защото и аз си ги правих тия сметки, а си изкарвам бременността наистина в болнични и благодаря на Бог, че вече поне мога да ставам от леглото - имаше вариант и да лежа 9 месеца.
Успех Simple Smile

# 13
и аз имам притеснения относно това... а какво става ако се наложи да си ги лежа наистина тези болнични наистина... обаче гледам да съм оптимист.

# 14
 • KAVARNA
 • Мнения: 257
База за получаване на болничните е брутния осигурителен доход(до максималният осигурителен доход обаче- 2008 г - 2000 лв)
6 месеца назад. 90% от средномесечнният осигурителн доход, НО не повече от средно месечното нетно възнаграждение. Самоосигуряващите се правят изключение.
 
newsm78така е, но бонуса ти не влиза в сметките 1800лв мисля, че ще ти е майчинството!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт