Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 444
Имам проблем от работодателя си. Иска от мен да си представя болничния лист веднага или до ден след издаването му. Мисля , че това не е редно. Ако си наистина болен или гледаш болното си дете как ще го занесеш? А от болниците издават болничните след изписването от там?
Въобще има ли законно установен срок за представяне на болничния лист.Моля ако има някой инфо да се включи.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 352
Чл. 9. от Наредба за медицинска експертиза на работоспособността
(1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност.....
(2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя до два работни дни от издаването му.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 444
"Да го уведоми или да го прдстави. "
Следователно след като съм го уведомила не съм длъжна да го занеса и претенциите му са неоснователни.

# 3
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
"Да го уведоми или да го прдстави. "
Следователно след като съм го уведомила не съм длъжна да го занеса и претенциите му са неоснователни.

Според мен да, но трябва да го представите на работодателя преди изготвяне на ведомостта за съответния месец, за да може той да го представи в НОИ в срок и да ви изплатят обезщетението навреме

# 4
 • Мнения: 1 124
Задавам си въпрос какво става, ако двудневният срок изтича след подаване на информацията към НАП от работодателя ....

А кои са начините да бъде уведомен работодателят? По телефона не е особено официално - той може да отрече, че е бил уведомен. И какво става ако съществува физическа невъзможност да бъде представен болничният лист в двудневен срок? Например ако родя детето си на 100 km от работното ми място?

Възможно ли е изпращане по пощата и пощенското клеймо ли важи като дата? (все пак би следвало работодателят ми да заведе полученото писмо, с входящ номер).

Всъщност пиша тук с надеждата наистина да получа достоверна информация по темата, доколкото във фирмата, в която работя, вече има изгубен болничен лист на колежка. А на мен не ми се е случвало да представя болничен лист и незабавно да бъде входиран ... а ако работодателят ми го "изгуби" волно или неволно?

# 5
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
bibona има специален дневник, в който се вписват под номер болничните листове. Можеш да настояваш при представяне да ти бъде съобщен съответния номер. Подаването на информация в НАП е за минал вече период, така, че нови болнични листове нито помагат, нито пречат на този процес.
При болничен престой, какъвто е моментът с раждането, болничният лист се носи след напускане на болничното заведение. Освен това ти вече ще си в болничен, когато отиваш да родиш  Peace
Ако се притесняваш, че "уведомяването" по телефона не важи, то изпрати му факс или имейл ... Няма посочен правилен начин на уведомяване в Наредбата.

Както е писала по-горе ДейзиГ е добре да се представят преди изготвянето на ведомостите за съответния месец.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт