Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Може ли да се направи нещо в този случай? Освен смяната на местоработата де.
Става въпрос, че не се спазват задължителните условия за обедна почивка и 20-дневен платен годишен отпуск. Това е нещо, с което работодателят отказва да се съобрази (позволява едва 10 работни дни отпуск, като се има предвид, че служителите работят и в събота!).

# 1
 • Мнения: 5 940
Викнете проверка от инспекцията по труда. Санкциите за работодатели, които не спазват Кодекса на труда доста се увеличиха. Доколкото знам има анонимни телефони за сигнали, провери на сайта на социалното министерство.

# 2
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
Подкрепям valerie. Peace
Инспекцията по труда защитава работниците.

# 3
 • Мнения: 489
Всъщност много зависи как сте се уговорили с работодателя. Ако сте се съгласили да ви осигуряват на по-малка заплата, за да си вземате по-голямата част от заплатата чисто - без удръжки, за това не е виновен само работодателя. Ако сте предпочели да започнете работа примерно на 1000 лева заплата , но с 10 дена годишен отпуск отпуск и работа в събота, пред такава за 400 лева със спазване на всички точки от КТ, избора е бил ваш. Трудовото законодателство масово не се спазва в България, но за това имат интерес както работодателите, така и работниците - затова нещата рядко се случват както трябва. Ако обаче работодателя ти е обещал тези придобивки при сключване на трудовия договор, а после не ги спазва - просто е измекяр. Оф, тая тема е много дълга и има много страни. Конкретно на въпроса ти са ти отговорили - Инспекцията по труда контролира спазването на трудовото законодателство. Винаги можеш да подадеш жалба там срещу работодателя.

# 4
 • Мнения: 257
Викнете проверка от инспекцията по труда. Санкциите за работодатели, които не спазват Кодекса на труда доста се увеличиха. Доколкото знам има анонимни телефони за сигнали, провери на сайта на социалното министерство.
newsm12Само това би го сплашило за в бъдеще!!!!!!

# 5
 • София
 • Мнения: 7 071
"Чл. 399 КТ:
Цялостният контрол за спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности се осъществява от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика."

# 6
 • Мнения: 712
А как се доказва, че работодателят не е осигурил използването на пълния годишен отпуск?  Thinking Нали отпуск се ползва с разрешение на работодателя, а годината не е минала? Достатъчно е да се позове на натоварен производствен процес или там каквато му е дейността, за да откаже използване на отпуск, и всичко му е наред, нали? Просто си разсъждавам...

# 7
 • Мнения: 13
С документи - молба за отказ с резолюция. И вземи прочети КТ.

# 8
 • Ямбол
 • Мнения: 23 058
Като има кой да работи за такива работодатели, ще има и такова неспазване на КТ.
А доказването за неизползван отпуск става лесно, ако има такъв от минали години. За тази е рано още.
Скрит, ако си ползваш обедна почивка - какво ще направи работодателят ти? Ще те уволни ли?

# 9
 • на майната си
 • Мнения: 390
Аз бях при един такъв, на интервюто не ме предупреди за тези неща, в последствие се оказа, че може 1 седмица отпуска по заплатата, останалото по парите на които те осигурява, болничните по същия начин и едно цупене, сякаш с 40 гр. може човек да работи - напуснах по бързата процедура, имаше увещания как можел да направи за мен изключение, как всички правили така. Обясних му кротко, че НЕ всички имат такава политика и нямам намерение да се моля за нещо, което ми се полага по закон. Идеята е, че некоректния работодател няма да се промени - смени го.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт