Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 юни 2005, 12:22 ч.

Как да сготвя див заек?

  • 26 014
  • 10
  •   1
Отговори
  • Банкя
  • Мнения: 113
Момичета, наистина нямам много време да търся - намерих няколко рецепти за заешко, но не и за див заек. Моля, помогнете! Пък аз ще почерпя ако става за ядене1 Wink
Искрени благодарности предварително!

Само да кажа, че вече 24 часа държа заека на течаща студена вода!

# 1
  • София
  • Мнения: 4 264
За да се премахне миризмата на заешко, заекът се кисне 12 часа в равни части вода и оцет. После го готвиш по рецепта за обикновен заек. Много хубав става, като го приготвиш като лучена яхния със стар или пресен лук, като не забравиш да сложиш и чаша червено вино! Желая ти успех, каквато и рецепта да избереш!
И кажи после какво си сготвила!

# 2
  • Банкя
  • Мнения: 113
Забравих да кажа, че мъжът ми не яде лук, та рецептата трябва да е без лук, макар че аз много го харесвам. Cry

# 3
  • София
  • Мнения: 4 264
А другите рецепти, които си намерила какви са? Може и да го сготвиш с картофи.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 15 546
Аз го кисна в кисело мляко, не знам защо, баба така ми каза. Кисна го един ден в хлдилника с млякото, после измивам и готвя. Може просто да го направиш на порции, шпиковаш с бекончета и чесънчета, да намажеш с краве масло, сипваш чаша-две червено вино и печеш.

# 5
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Както са ти писали Янтра и Lea,трябва да го изкиснеш в една от двете маринати.После го напълни заший го и бум под фолио с малко червено винце,мазнинка и малко вода.
За пълнежа можеш да използваш дреболийките -запържени в мазнина и подправки и като добавиш 1 к.ч. ориз /да се позапържи и той/,слагаш 1 к.ч. вода и чакаш да си дръпне водата ориза и пълниш.А може вместо дреболийките да сложиш гъбки и моркови ,пак с ориз.

# 6
  • Мнения: 30
Ето и от мен една идея:

Заека го слагаш да се свари, нарязан на порции с дафинов лист, бахар и наколко скилидки чесън без да го киснеш в марината предварително. Аз го варя около 3 часа, но ако имаш тенджера под налягане става много по-бързо. След това го изваждам, подправям го със сол, черен пипер и слагам 3-4 супени лъжици доматено пюре, 1 зеленчуков бульон и олио и го запичам във фурна за около 40 минути, но внимавай да не се изсуши много. Най-добре покрий с фолио. Става много вкусно и няма дъх на дивечово месо. За гарнитура възможности много, ние го правим със задушени картофи.

Успех и да ви е сладко!

# 7
  • Банкя
  • Мнения: 113
Момичета, много ви благодаря за вкусните идеи. Ето как го "смайсторих" и стана страхотно - облизахме си пръстите:

ЗАЕК ПО ЛОВДЖИЙСКИ
=================
1 заек (750 г)
2-3 бр. (150 г) моркови
2 глави (150 г) кромид лук
1/2 бр. лимон
1 и 1/2 с.л. (15 г) брашно
250 г арпаджик
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
100 г сланина
1 с.л. (15 г) доматено пюре
2 ч.ч. (250 г) пресни гъби
1/2 ч.ч. (100 мл) вино
1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
1/2 глава (50 г) целина
1-2 бр. дафинов лист
сол
черен пипер
Начин на приготвяне

Заекът след одирането на кожата и изваждането на вътрешностите се измива със студена вода и се накисва за 3 до 5 часа в студена вода, а след това се залива в марината, приготвена от оцет, вода, черен пипер и дафинов лист, и престоява в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар). Най-младите зайци не се мариноват. След изваждането от маринатата заекът се измива обилно със студена вода и се нарязва на парчета, които се изпържват в сгорещена мазнина. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават, като се прибавят последователно, ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното. Заливат се с виното и малко топла вода. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре се нарежда изпърженото месо. Капакът на съда се замазва с тесто и ястието се задушава във фурна за 1 и 1/2 часа.

Това е рецептата, по която работих, но
1. си спестих арпаджика,
2. замених сланината с бекон,
3. добавих няколко маслинки (обезкостени)
4. сложих го в глинено гърне и след като кипна (във фурната) го държах около 2 1/2 часа на слаб огън.

Невероятно е - пробвайте го!

А, забравих да кажа, че го киснах в марината (след като вече беше 24 часа под течаща вода) за около 3 часа.
Маринатата - равни части вода и оцет, черен пипер и 2-3 листа дафинов лист.

Черпя ви всички - да ви е сладко! newsm64

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 15 546
Сега точа лиги за заек...... Къде бях видяла замразени зайци? В Билла или Метро?!?!

# 9
  • София
  • Мнения: 4 264
В Билла има зайци. Аз оттам си бях купила и сготвила точно по рецептата Заек по ловджийски. Наистина става страхотно! Ооооох, много рано взех да огладнявам...само като си представих....

# 10
  • Банкя
  • Мнения: 113
А знаете ли аз от къде имам див заек?  Stuck Out Tongue Winking Eye
Мъжът ми го ударил с буса между Люлин и Банкя като се прибирал вечерта от мача България - Хърватия.
Та пращайте половинките нощно време на лов по това трасе, ама да не хващат женски "зайки"  People No Good - само мъжките стават за готвене! newsm53
 tooth tooth tooth tongue

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт