Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Банкя

Мнения: 113
Момичета, наистина нямам много време да търся - намерих няколко рецепти за заешко, но не и за див заек. Моля, помогнете! Пък аз ще почерпя ако става за ядене1 Wink
Искрени благодарности предварително!

Само да кажа, че вече 24 часа държа заека на течаща студена вода!
Цитирай

София

Мнения: 4 257
За да се премахне миризмата на заешко, заекът се кисне 12 часа в равни части вода и оцет. После го готвиш по рецепта за обикновен заек. Много хубав става, като го приготвиш като лучена яхния със стар или пресен лук, като не забравиш да сложиш и чаша червено вино! Желая ти успех, каквато и рецепта да избереш!
И кажи после какво си сготвила!
Цитирай

Банкя

Мнения: 113
Забравих да кажа, че мъжът ми не яде лук, та рецептата трябва да е без лук, макар че аз много го харесвам. Crying or Very sad
Цитирай

София

Мнения: 4 257
А другите рецепти, които си намерила какви са? Може и да го сготвиш с картофи.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 944
Аз го кисна в кисело мляко, не знам защо, баба така ми каза. Кисна го един ден в хлдилника с млякото, после измивам и готвя. Може просто да го направиш на порции, шпиковаш с бекончета и чесънчета, да намажеш с краве масло, сипваш чаша-две червено вино и печеш.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Както са ти писали Янтра и Lea,трябва да го изкиснеш в една от двете маринати.После го напълни заший го и бум под фолио с малко червено винце,мазнинка и малко вода.
За пълнежа можеш да използваш дреболийките -запържени в мазнина и подправки и като добавиш 1 к.ч. ориз /да се позапържи и той/,слагаш 1 к.ч. вода и чакаш да си дръпне водата ориза и пълниш.А може вместо дреболийките да сложиш гъбки и моркови ,пак с ориз.
Цитирай


Мнения: 30
Ето и от мен една идея:

Заека го слагаш да се свари, нарязан на порции с дафинов лист, бахар и наколко скилидки чесън без да го киснеш в марината предварително. Аз го варя около 3 часа, но ако имаш тенджера под налягане става много по-бързо. След това го изваждам, подправям го със сол, черен пипер и слагам 3-4 супени лъжици доматено пюре, 1 зеленчуков бульон и олио и го запичам във фурна за около 40 минути, но внимавай да не се изсуши много. Най-добре покрий с фолио. Става много вкусно и няма дъх на дивечово месо. За гарнитура възможности много, ние го правим със задушени картофи.

Успех и да ви е сладко!
Цитирай

Банкя

Мнения: 113
Момичета, много ви благодаря за вкусните идеи. Ето как го "смайсторих" и стана страхотно - облизахме си пръстите:

ЗАЕК ПО ЛОВДЖИЙСКИ
=================
1 заек (750 г)
2-3 бр. (150 г) моркови
2 глави (150 г) кромид лук
1/2 бр. лимон
1 и 1/2 с.л. (15 г) брашно
250 г арпаджик
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
100 г сланина
1 с.л. (15 г) доматено пюре
2 ч.ч. (250 г) пресни гъби
1/2 ч.ч. (100 мл) вино
1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
1/2 глава (50 г) целина
1-2 бр. дафинов лист
сол
черен пипер
Начин на приготвяне

Заекът след одирането на кожата и изваждането на вътрешностите се измива със студена вода и се накисва за 3 до 5 часа в студена вода, а след това се залива в марината, приготвена от оцет, вода, черен пипер и дафинов лист, и престоява в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар). Най-младите зайци не се мариноват. След изваждането от маринатата заекът се измива обилно със студена вода и се нарязва на парчета, които се изпържват в сгорещена мазнина. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават, като се прибавят последователно, ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното. Заливат се с виното и малко топла вода. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре се нарежда изпърженото месо. Капакът на съда се замазва с тесто и ястието се задушава във фурна за 1 и 1/2 часа.

Това е рецептата, по която работих, но
1. си спестих арпаджика,
2. замених сланината с бекон,
3. добавих няколко маслинки (обезкостени)
4. сложих го в глинено гърне и след като кипна (във фурната) го държах около 2 1/2 часа на слаб огън.

Невероятно е - пробвайте го!

А, забравих да кажа, че го киснах в марината (след като вече беше 24 часа под течаща вода) за около 3 часа.
Маринатата - равни части вода и оцет, черен пипер и 2-3 листа дафинов лист.

Черпя ви всички - да ви е сладко! newsm64
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 944
Сега точа лиги за заек...... Къде бях видяла замразени зайци? В Билла или Метро?!?!
Цитирай

София

Мнения: 4 257
В Билла има зайци. Аз оттам си бях купила и сготвила точно по рецептата Заек по ловджийски. Наистина става страхотно! Ооооох, много рано взех да огладнявам...само като си представих....
Цитирай

Банкя

Мнения: 113
А знаете ли аз от къде имам див заек?  cheeky013
Мъжът ми го ударил с буса между Люлин и Банкя като се прибирал вечерта от мача България - Хърватия.
Та пращайте половинките нощно време на лов по това трасе, ама да не хващат женски "зайки"  dontuu - само мъжките стават за готвене! newsm53
 tooth tooth tooth tongue
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.