Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 май 2008, 22:33 ч.

Как да се узакони незаконен строеж

 • 3 905
 • 6
 •   1
Отговори
 • близо до София
 • Мнения: 1 986
Със съпруга ми живеем в къща близнак. Къщата е на баща му, който не желае докато е жив да я преписва на синовете си. Със суперфикция е ,каквото и да означава това. Строена  е през 1976 г. върху държавна земя доколкото разбрах.
В двора близо до къщата има постройка - работилница, която не е узаконена. Също към къщата има построен гараж, върху който искахме да построим стая, обаче разбрах ,че не може, защото го няма в плана.
Дайте съвет, какво мога да направя за узаконяване на гаража и работилницата.

# 1
 • Мнения: 85
Ако земята е регулирана - подай документи в съответната община.Ако не е трябва първо да промениш статута на земята и пак подаваш документи в общината ...там ще ти кажат какво е необходимо - какви документи им трябват...

# 2
 • близо до София
 • Мнения: 1 986
Мисля, че е регулирана, ама за по сигурно къде трябва да видя в кой документ?
Страхувам се ако отида в общината да не ни направят проверка и да ни накарат да съборим тези постройки, които не са в плана. Разбрах нещо ,че преди 2003 г. имало начин, ама сега не. Дали е вярно? Не може да няма начин? Има ли някой специалист в тая насока?

# 3
 • Мнения: 85
Ами попитай какво е необходимо за озаконяване те от къде ще знаят къде ви е имота, ами май имаше нещо такова за озаконяването ама не съм много наясно...знам обаче че масивна сграда се озаконява....статута трябва да го пише на скицата примерно нива или лозе ако не е в регулация ...

# 4
 • София
 • Мнения: 318
Суперфиция по принцип означава отстъпване право на строеж, което предполага че земята ви е в регулация. Не знам точно как е сключена тази суперфиция между държавта и вас, защото не разполагам с документите Ви, но ми звучи малко странно. По принцип до 2003 Закона за устройство на територията допускаше узаконяване на незаконно построени сгради, след което с промяната на закона се обяви срок за подаване на проекти заснемане за узаконяване. Не съм много компетентна, но би могла да се обърнеш към някоя фирма за строителен надзор, която да ти обясни цялата процедура и ако има начин да се узакони, те извършват тази услуга.

# 5
 • Мнения: 157
Разбрах нещо ,че преди 2003 г. имало начин, ама сега не. Дали е вярно? Не може да няма начин? Има ли някой специалист в тая насока?


Преди 2003 съществуваше фаза на проектиране "заснемане за узаконяване". Тогава за всички подобни случаи се прилагаше следният подход - наемат се архитект и инженери, които изготвят проектната документация, тя се одобрява в съответната община, разрешава се ползването на обектите от съответните РДНСК и всичко приключва. Аз лично за цели заводи и промишлени халета съм правила подобни процедури. НО за съжаление този метод вече не може да се ползва - дори имаше един период за "последен шанс" за всички нуждаещи се от него. Към настоящия момент, ако земята ви е в регулация и вие сте собственици, трябва в общината да подадете молба за виза за пристройка към къщата (в която естествено ще включите съществуващия гараж и реално само ще го надстроите ) и допълващо застрояване (за работилницата). Ако сградата на работилницата е на имотна граница със съседа ви, ще трябва и той да поиска подобно застрояване за собствения си имот. След това си наемете проектанти, които да изготвят необходимите проекти и т.н....

# 6
 • близо до София
 • Мнения: 1 986
Благодаря много! Още следващата седмица ще отида до общината.
true blue , много ми помогна, благодаря ти.
Незнам дали земята е наша. Това, което имаме е този документ за отстъпване право на строеж.
Ако не е наша,  трябва ли да се плаща земята или факта, че е ползвана толкова време и са плащани данъци, означава че вече е наша?
Работилницата е на имотна граница, съседа и той има подобна постройка също незаконна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт