Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
в друго училище. Синът ми не е ходил на градина, освен няколко месеца на подгответо и то до обяд. Тази година в първи клас още със започването се разболя тежко и така продължи до края. Равносметката е следната - 5 месеца посещаемост, 4 вкъщи болен. Да добавя, че е и астматик и дробовете му са много чувствителни. Още когато дойдоха удома да го записват им казах, че той е хронично болен, бият му се алергени и почти през цялата година е на антихистамини. Класната му беше много великодушна и много толерантна на думи, но в действителност се получи обратното. наложи се да държи приравнителни пред комисия по всички предмети. Изпитваха сам в класната стая, а това го стресира. Въпреки всичко се справи отлично. Преди да се стигне до преравнителните, класната и ръководството на училището искаха да го оставят 20 дни да ходи сам на училище през юни. Така се ядосах, че се обадих в министерството и поисках консултация, от която разбрах че решението на ръководството на училището не е подплатено от текстове в нормативната уредба и си е съчинение свободен текст. Задвижих въпроса и в инспектората....и не се стигна до това излишно ходене на училище.
Чувствам се излъгана и считам, че детето ми е дискриминирано. Синът ми не е с ТЕЛК, но се води на отчет и би трябвало да води като ученик със специални потребности, но учителката му това не я интересувало. За нея беше важно да приключи безпроблемно годината си, а оттам нататък ако ще и потоп да става. Сега съм си уговорила среща с начална учителка от друго училище, за да й изясня как стоят нещата със здравето на сина ми, да си поставя исканията и да разбера какво могат да ми предложат и как ще се оформят нещата по закон. Тя е роднина на една моя близка приятелка и съжалявам, че в тая България нещата постоянно трябва да стават по втория начин. Това е изплаках си мъката.

Да редактирам, искам вашето независимо мнение, защото в яда си мога и да сгреша. Как бихте реагирали вие и съществена причина ли е според вас това, което се случи, за да преместя детето си?

Последна редакция: нд, 01 юни 2008, 09:42 от Mishel_

# 1
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 656
Надявам се да успееш да намериш оптималните условия за детето си  Peace

# 2
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
Според мен ако ходи сам на училище 20 дни / първолаците са до 24 май, а големите до 1 и 15 юни нали)  значи че учителите ще се занимават с него индивидуално и ще му обърнат повече внимание, в което не виждам нищо лошо.
Ще навакса бързо с материала и няма да се притеснява толкова като го изпитват в класната стая.

# 3
 • Мнения: 1 272
Много сложно е в такива ситуации... трудно ми е да се поставя на ваше място, но щом питаш, значи може би те интересуват и по-странични мнения. Та аз лично бих се допитала до детето - да видя как то възприема нещата. Децата често са много по-зрели и имат мнение по повече въпроси, отколкото ни се струва отстрани. Ако му харесва това у-ще, ако се разбира с другарчетата, когато ходи, ако е гордо от успеха си на приравнителните и иска да продължи при същите учители - сигурно няма лошо. Ако пък са му неприятни, ако иска да се пробва другаде - няма нищо лошо и в преместването, особено ако ще му се гарантира повече индивидуално внимание. Лично аз обаче много бих внимавала да не фокусирам детето върху здравословните му проблеми. Нека се чувства като обикновено дете на тази възраст, да има другарчета, да не мисли за себе си като за различно от другите. Сигурно ще кажеш, че отстрани лесно се говори, но все си мисля, че колкото повече играе с други деца и колкото повече се калява, толкова по-лесно ще превъзмогне неразположенията. Стискам палци да вземете с детенце най-доброто за него решение!   Hug

# 4
 • Ямбол
 • Мнения: 22 951
Няколко пъти ти прочетох поста и не можах да разбера какво те е ядосало.
Какви претенции имаш и какво искаш от учителите? В какво се изразява нехайството на класната?Питам за информация, че не разбрах и не мога да си представя ситуацията.
Това, което разбрах е, че ти искаш да определяш правилата в училище, че прекалено фокусираш здравословния проблем, че по втория начин действаш, защото си излязла извън правилата и законите. Сигурно греша в изводите си, но това разбрах от така написаното. Може би трябва да го обясниш, когато си спокойна.

# 5
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Ами явно не си разбрала. Не аз се опитвам да променя правилата, а ръководството на училището не познава както трябва нормативната уредба и издава безумни заповеди. Мислиш ли, че ако бяха прави Министерството щеше да реагира. На мнение съм, че всеки трябва да си търси правата, особено ако насреща си има пълни аутсайдери.

прекалено фокусираш здравословния проблем
Прекалено, защото ми е притеснено и болно, след 10-тия антибиотик приет в рамките на 6-7 месеца, всяка майка ще се фокусира на това.

Последна редакция: нд, 01 юни 2008, 09:48 от Mishel_

# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 22 951
А защо мислиш, че 20 дни на училище са излишни, при положение, че 4 месеца са пропуснати?
Предполагам, че педагогическият съвет на училището се е събрал и е взел това решение. Може да не фигурира в никоя наредба, но затова е такъв орган - да взема решения, които разбира се не са в противоречие със законите.
Защо чувстваш дискриминираност? От какво?
Според мен е напълно нормално да се полагат изпити, заради дълго отсъствие от учебни часове, независимо от причината.
Какви са причините детето да се води със специални потребности? И означава ли това, че трябва да бъдат пренебрегнати отсъствията?

И тъй като искаш безпристрастно мнение - в твоята ситуация бих направила всичко възможно детето ми да не се чувства различно, т.е. няма да ровя в Министерството, а ще говоря с учителите му и бих им предложила заедно да намерим решение. На детето нито дума, че правя нещо заради здравословното му състояние.

# 7
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Детето е с астма и не може да не се чувства различно, защото постоянно трябва да се съобразява с физическата си активност, да не ходи и да не прави  много неща на много места. Ако не се съобрази с това, а той вярвай ми често не се съобразява, последиците са особено неприятни и много рядко му се разминава. Нямам намерение да се правя на смела и да насърчавам дедето си да пренебрегва опасностите, след като знам че всеки пристъп уврежда дихателните му органи, а урбазона съсипва мозъка му. Благодаря за съвета ти, но не смятам да се възползвам от него...засега. Единственото, което мога да направя е да го щадя и да пазя здравето му, докато заякне и порастне. Има голяма вероятност през пубертета да преодолее проблема.

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 3 218
В закона никъде не пише,че  детето ти трябва да ходи още 20 дни на училище. По закон обаче, когато ученикът е отсъствал през срока повече от 5 учебни часа по даден предмет трябва да се яви на изпит по този предмет на края на годината, когато са поправителните изпити. Твоето дете щом е отсъствало толкова много трябва да се яви на изпити по всички предмети. Не мисля, че е обидно да ходи още 20 дни на училище. Учителите през това време ще работят с него и ще му помогнат да преодолее пропуските, които има в резултат на отсъствията си. Много по -притеснително е ако учителите не го викат за допълнителна работа. Това ще означава, че не им пука за детето и за това как ще се справи само. Дори да отиде да учи в друго училище, щом е толкова зле сигурно отново ще боледува и отсъства и отново ще се изправиш пред същите проблеми.
Не искам да се отклонявам от темата, но дъщеря ми също е с астма. Всеки божи ден тя приемаше няколко различни лекарства. Антихистамините съсипват имунната система и децата на антихистамини боледуват много по -често от др. деца. Ние от началото на 2007 год. до септември имахме 6 ангини и бяхме на път да направи още една. Тогава започнахме да я лекуваме с хомеопатия. Постепенно спряхме всички лекарства и сега се лекуваме само с хомеопатични продукти. Лично ние със съпруга ми сме много доволни от методите използвани от хомеопатията. От септември 2007 год.  до сега не сме и давали нито веднъж антибиотик. Дано детето ти се стабилизира по - бързо, защото за него сигурно е много тежко да не може да ходи редовно на училище и да играе с другите деца.

Последна редакция: нд, 01 юни 2008, 16:04 от Вела

# 9
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Разбира се, аз нямах нищо против да държи приравнителни. напълно се съобразявам със закона. През цялото време докато беше болен сме работили по програмата. Ходили сме на консултации и решаване на тестове. Резултатите са му отлични, не съм си и помисляла да го оставя да изостане в материала. Присъствал е на всички тържества и рецитали. Но децата ходят болни на училище и се заразяват всеобщо. На последното тържество на 23.05, баба му го заведе, защото искаше да се нарадва жената. Представлението е било в класната стая и майка ми каза, че много от децата са били със силна кашлица и сополи. даже на импровизираното подиумче са излизали с кърпички, за да си бършат носа. Още на другия ден нашата бабка ни се обади да давам нещо хомеопатично на сина ми, че тя не се чувства нещо добре и явно е прихванала вирус. Тя е калена жена и трудно се разболява, но вече седмица не може да се стабилизира. Вярно, че стаята от 30кв.м. е била пренаселена от близо 60 души и било страшно задушно и атмосферата е благоприятствала за по лесното предаване на гадинките. Аз съм на мнение, че болни деца с антибиотика в чантата не трябва да посещават учебните занятия, но никой не взима мерки затова. Много от родителите нямат и елементарна здравна култура и не им пука от последиците от техните действия. Синът ми е с алергична астма и е алергичен най-вече към домашен прах, който изисква добра хигиена, която в училищата не може да се поддържа, особено сред тичащи и вдигащи облаци прахоляци деца. И аз съм решила да се обърна към хомеопат, защото детето ми вече изнемогва. Последните му кръвни резултати са особено обезпокоителни и според думите на лекарката му говорят за значително спаднал имунитет и интоксикация на организма следствие на най-малко 10 антибиотика изпити през тази учебна година.

# 10
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Дано детето ти се стабилизира по - бързо, защото за него сигурно е много тежко да не може да ходи редовно на училище и да играе с другите деца.

О, затова не се безпокой, той е много активно дете и си наваксва бързо. По принцип рядко се замисля за последствията. Често пъти съм си мислила, че ако беше малко по-спокоен като темперамент, доста здравословни проблеми щяхме да си спестим. Учителката му от подгответо понякога го гледаше смръщено и ме питаше как се оправям с това хипер активно дете. Съжалявам, че съм създала представа, че детето е крайно ограничено, ако го познавахте щяхте да разберете, че при него това не е възможно.

# 11
 • Aubord, Nimes, France
 • Мнения: 390
Мишел,мила, първо трябва да се успокоиш.Знам, че е трудно,но това е най-важното в случая.Нормално е да си притеснена.Всеки на твое място би бил  Simple Smile

Не разбрах от къде си, но първото което трябва да направиш,ако наистина си решила да преместиш детето е да избереш училище,което е подходящо за сина ти и неговото здравословно състояние.Имам предвид голям двор,зеленина,чист въздух.Дори и да живееш в София, намери такова училище, ако трябва и да пътуваш, за да го заведеш.Това е мое лично мнение.Не съм лекар.Начален учител съм и съм работила на индивидуален план с деца, които не могат да посещават училище много дълго време през годината.
Класната на сина ти е права до известна степен, но би могла да направи повече, ако иска( но не е длъжна!)
За повече подробности бих могла да ти пиша на лични.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт