Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 1 юни 2008, 19:56 ч.
 • Преглеждания  19 718  Мнения  47  Онлайн  1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 920
Преди години - може би повече от десет - носих лещи и нямах никакъв проблем. Спрях да ги нося, защото не можех да си ги позволя.
Умея да ги слагам без проблем, както някой писа за десетина секунди.
На Б&Л съм пробвала ВСИЧКИ, които биха могли да ми станат. Не се шегувам Mr. Green Така и не свикнах с тях. Пробвала съм на Джонсън и Джонсън - резултатът беше същия.
Сега с Biofinity поне мога да издържа да ги нося цял ден, през който общо взето си мисля кога ще дойде момента да ги сваля Mr. Green
Но съм решила да ги понося 3-4 седмици и ако все пак не свикна ще се замисля за лазерната корекция.

Реклама
# 16
 • Мнения: 31
Извинявам се за оффа, но каква е цената на лазерната корекция?

600 евро на око, сигурно има малки разлики плюс/минус в различните лазерни центрове.

# 17
 • София
 • Мнения: 3 302
Толкова беше цената и при мен, плюс 100 лв. за прегледите преди и след корекцията.

# 18
 • Мнения: 5 176
Благодаря, а колко време дават гаранция, че няма да сложиш очила/лещи

Дано ме разбра

# 19
 • София
 • Мнения: 987
Не пишеш по колко време се опитваш да свикнеш с даден комплект, но минимума след който така да се каже би трябвало да свикнеш да ги носиш е 1 месец, преди това се случва всичко гореизброено от теб. Носила съм 8 години контактни лещи и след това 4 години носих очила и след това се опитах отново да сложа лещи, не се справих, просто не успях да свикна, постоянно усещах че ме дращи и подобни неприятни смущения. Мисля че ако не си успяла след година опити няма начин да стане с каквито и да било размери и марки, спри да си даваш парите.
Аз в края на краищата си направих лазерна корекция, но това е въпрос на личен избор.
Извинявайте за офтопика, а ти къде си направи лазерната корекция и как се чувстваше?

# 20
 • Люлин
 • Мнения: 191
Аз също привикнах доста трудно с лещите. Сега също срещам проблеми, когато трябва да работя с комп. за по-дълго и в тези случаи ползвам очила. Най-доволна останах от Б и Л, тримесечните. Поставянето също е доста важно - аз си имам мой начин, който ми помогна по-лесно да се справям - поставям лещата на бялата част от окото (която е сравнително безчувствена в сравнение с ириса), гледайки нагоре, пождигам клепача (за миглите) и намествам лещата с движение на очните ябълки. Според очния доктор, който ме научи да ги поставям по този начин, това е най-безболезнения начин за чувствителни очи.

# 21
 • гр. Варна
 • Мнения: 122
Мили дами, малко по-дълго е моето писание, но се надявам да ви е интересно, защото това, което пиша едва ли някой ви е казвал по оптиките. Това, което ще прочетете като правило за носене на лещите важи и за цветните и за диоптричните без цвят!
В България вече се внасят различни видове контактни лещи. За ваша информация всички контактни лещи, които се продават в опаковка тип "блистер" са със срок на употреба 1 месец /има лещи в блистерче, които са ежедневни или двуседмични/. Този срок означава, че при всекидневно носене след този 1 месец трябва да ги изхвърлите и да си купите нови. Погрешна е практиката, наложена още преди години /поради високата цена на цветните лещи/, че са за срок от една година. А и като чета във форума, че при добра подръжка лещата може да издържи и повече, направо ме побиват тръпки! Какво според вас трябва да издържи лещата? Изпитание на натиск и опън!? Шегувам се, разбира се! ЗАПОМНЕТЕ - НЕ НОСЕТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 МЕСЕЦ ЛЕЩИ, КОИТО СА В БЛИСТЕРЧЕ, А НЕ В ШИШЕНЦЕ. МАСОВО СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА! АЗ СЪМ ПИСАЛА ПИСМА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КОНТАКТНИ ЛЕЩИ И ТЕ СА МИ ОТГОВАРЯЛИ ЗА СРОКА, А И В ОФИЦИАЛНИТЕ САЙТОВЕ НА ПОВЕЧЕТО ФИРМИ СИ ПИШЕ!!!
Мили дами, не се заблуждавайте и не си разваляйте очите! Носете си лещите, но запомнете - лещите в блистер са за един месец при всекидневно носене или най-много до 2 - 3 месеца, ако ги слагате от време на време, но не повече! И не е въпросът с това какво може да й стане на лещата, а на вашите очи! Роговицата на човешкото око се състои от 5 слоя: епител, Бауманова мембрана, строма, Десцеметова мембрана и ендотел. Самият епител има от 5 до 7 слоя, които се самообновяват до 7 дни. Баумановата мембара не регенерира. През нея минават повърхностни нервни влакна. Стомата заема около 90% от роговицата и при нарушаване на цялостта й е невъзможно пълно възстановяване. Затова и при съвременната лазерна корекция /не е за препоръчване/ се работи именно върху този слой от роговицата. Десцеметовата мембрана е много устойчива  и при малки дефекти ендотелът я възстановява напълно. Нормалната функция на ендотела е да осигурява прозрачността на роговицата. За да се поддържа тази прозрачност е необходимо постоянно водно съдържание около 78%. Има доказателства, че след носене на контактни лещи с ниска газопропускливост / кислородопреносимаст намалява броя на ендотелните клетки, което води до помътняване на роговицата и съответно до ослепяване. Ето затова не трябва да се носят лещите по-дъбго време от посочение от ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, А НЕ ОТ ВНОСИТЕЛЯ СРОК.
Лещата трябва да пренесе достатъчно кислород до роговицата, тъй като тя не е кръвоснабдена и няма как по друг начин да се захрани с кислород освен от въздуха или вашата контактна леща да го пропусне до роговицата. А производителите така са предвидили материалите за контактните лещи, че те да пропускат кислорода опредено време, в случая с лещите в блистер - 1 месец, след което просто лещата пропуска все по-малко кислород и роговицата ви започва да страда – загиват клетки от ендотела и постепенно се достига до множество заболявания на окото, а в най-лошия случай просто роговицата помътнява и спирате да виждате. Все едно някой да ви стисне за гърлото и да  очаквате качествено дишане.  Затова не трябва да се прекалява със сроковете. Лошото е, че в повечето оптики, за да продадат по-лесно лещите ви казват, че са годишни. И бедата е, че и те самите не са сигурни за сроковете, тъй като вносителите са първоисточника на заблудата. Но както стана ясно това не е така. Има официални сайтове на производителите на контактни лещи, в които си пише истината. В България почти с всичко се злоупотребява за съжаление. Ако лещите са с по-дълъг срок на употреба трябва да са в оригинална опаковка шишенце. Такива се внасят на Cantor&Nissel - New Bellina и New Fabula  - цветни лещи - тях можете да носите 3 месеца при всекидневна употреба или до 6 максимум, ако ги носите от време на време. Изключително комфортни лещи с водно съдържание 50% и отлична покриваемост на основния цвят. Лещите Adore с 55% водно съдържание са също едномесечни при постоянно носене и са на цена 92 лева. Имат разнообразие от цветове и добра покриваемост на основния цвят. Много са комфортни за очите.
"FreshLook"  са също едномесечни лещи, имат и еднодневни цветни лещи, с високо водно съдържание, но не са толкова атрактивни като цветове.  Bausch&Lomb са също едномесечни при всекидневно носене, имат много добра покриваемост и стоят красиво, но са с най-ниското водно съдържание 38% и не бива дасе носят повече от 4 -5 часа на ден, иначе започват да дразнят на очите. 
Интересно стоят и лещите на Cooper Vision 55% H2O – Images /за тъмни очи/ и Expressions /за светли очи/. Те без контур около ириса и са с наситени, ярки цветове.
С диоптричните лещи без цвят нещата са по същия начин що се отнася до водно съдържание, време, в което лещите могат да се носят и категорично да не се спи с контактни лещи! От опит /20 г носене и работа с контактни лещи/ мога да препоръчам диоптричните лещи на Ultravision Specialty 55 /едномесечни/ по 9 лева и Ultra Wave 60, също едномесечни по 14 лева. Има и други хубави лещи, но трябва да напиша още 3 страници за тях. Дали една леща ще е удобна на окото зависи също и от радиуса на кривина на лещата /той трябва да съвпада с кривината на роговицата, така че едни лещи за някого може да са чудесни, а за други очи - да дразнят или пък прекалено много да се движат в очите/. Така че универсална формула за добри лещи няма. Лично на мен на Bausch&Lomb много ми дразнят, но ако някой ги предпочита, трябва да знае, че те всички са за 1 месец и не бива да се носят повече от 30 дни. Въпросните FW, за които прочетох в горния постинг са също на Bausch&Lomb  и са 38% водно съдържание, което не е препоръчително.
По принцип оптималния вариант за водно съдържание на лещите е между 50 и 60%! Лещата може да дразни и ако очите по-често засъхват, а за това причините са много - най-често различен радиус на лещата от този на роговицата, работа пред компютър, работа в помещение с климатик, при сушене на косата със сешояр, даже при лакиране на ноктите. Сухота се получава и при някакви хормонални промени в организма - в пубертета, в критическата, при бременност, кърмене или употреба на противозачатъчни средства. Възможно е и при заболяване на щитовидната жлеза или други жлези с вътрешна секреция да се получава често сухота и лещите да дразнят. При тези хормонални промени очите са по-сухи и затова и лещата не може да се овлажнява и дразни!
Всичко това много подробно се обяснява в една варненска оптика – “Вижън кеър” на бул. Владислав Варненчик №51. Телефонът там е 63 66 53. И имат голямо разнообразие от цветни лещи на различни фирми. В оптиката се научава всеки клиент как да си поставя и сваля лещите, как да ги поддържа, как да се проведе адаптацията и в кои случаи може да се очаква сухота в очите и как да се премахне тя.

Проверете например Specialty 55% Ultravision - в почти всички оптики се продават като тримесечни, макар че са в блистерче, а не в шишенце. А в официалния сайт на  Ultravision са показани на картинка - в блистер - едномесечни, а в шишенце - има за 3 и за 6 месеца. В България се продават и в шишенце, но се предлагат като годишни, а не като тримесечни. 6-месечните Specialty 55%  въобще не се внасят. И това се прави само защото клиентите искат да чуят, че като дадат пари за лещи ще ги носят по-дълго време. 9 лева струва една едномесечна леща на Specialty 55% Ultravision, т.е. за двете лещи ще дадете 18 лева. Много по-лесно се дават тези пари, ако ви кажат, че ще ползвате лещите три месеца, отколкото само един. И затова се злоупотребява. Просто на хората им се казва това, което искат да чуят, за да си купят по-лесно. Тримесечните лещи са по-скъпи - 30 лева е 1 брой в бурканче. Двете - 60 лева. Е как ща даде българинът 60 лева за три месеца, като ако ви излъжат, че ще ги ползвате цяла година - ще си дадете парите по-лесно. Затова на повечето места се злоупотребява. Аз например съм се карала с едни от вносителите на лещи, и се обосновах защо съм права. Накрая ми признаха - абсолютно сте права, но българинът иска друго да чуе, т.е. това което ви писах по-горе. Така че, не се заблуждавайте - видите ли леща, която не е в шишенце, а в блистерче, знайте че тя е ЕДНОМЕСЕЧНА и не трябва да се носи повече от 30 дни. Иначе започват разни сериозни заболявания на окото. Има и ежедневни и двуседмични лещи в блистерче, но няма повече от месец. Много фирми предлагат ежедневни лещи - т.е. всеки ден си слагате нов комплект - продават се по 30 бр в кутийка с диоптъра за едното око и 30 бр в кутийка с диоптъра за другото око. И така при всекидневна употреба имате за 1 месец - това струва около 120 лева, като има малка разлика в цените при различните фирми. На фирмата Johnson&Johnson в блистер има двуседмични лещи - носите ги 2 седмици и след това ги изхвърляте. Като не се спи с никакви лещи. Лещата трябва да се почисти в разтвора през нощта, да се хидратира добре, за да може на следващия ден да е чиста, дезинфекцирана в окото ви и да може да пренася достатъчно кислород към вашата роговица, за да не загиват важните клетки, които я поддържат прозрачна!

Годишни лещи не се внасят в България. В София могат да се направят по поръчка - на Клокотница и Мултилекон на бул. Мадрид, но аз лично не ги харесвам - по-дебели са и не са толкова комфортни за очите. Но ако искаш лещи за дълъг период - това са едниствените. Макар, че ако човек носи едни лещи цяла година вероятността от конюнктивит или друго заболяване на очите или клепачите от типа на блефаритите се увеличава със 70%! Тъй като по лещата се отлагат различни мръсотии, бактерии, прахоляк от въздуха, както и мъртви клетки, които отделя окото, както всяка тъкан от човешкото тяло. Затова най-оптимална е смяната на 1 месец!
В шишенце - 3-месечни са следните видове лещи, освен тези на Bausch&Lomb, за които ти писах :
Omega 38% - 24 лева за една леща, производител Ultravision
Omega 55% = Specialty 55% в шишенце - 30 лева за леща, производител Ultravision
New Bellina и New Fabula - цветни, има ги и с диоптър, цена 66 лева за една леща, производител Canto&Nissel
В шишенце за 6 месеца са следните лещи:
Softwear 58%, цена 44 лева за леща - производител Cantor&Nissel
Hydrolens 74% H2O, цена 56 лева за леща - производител Cantor&Nissel
ТОВА СА ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МЕСЕЦ, НЯМА ДРУГИ! НЕ СЕ ВНАСЯТ ГОДИШНИ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ!!!
Където и каквото да ви казват - лъжат ви!!!

За ензимните таблетки, за които ме питаш моето мнение е, че няма да навредят - напротив биха почистили лещите по-добре. Аз лично се доверявам изцяло на хубавите разтвори за контактни лещи - Renu, Opti free, Light All in one /универсален за меки и за твърди лещи/, Cy Clean и др., които са по формула "без триене" и не е нужно да се поставя лещата на дланта с пръстче да се трие, за да се изчисти добре. Ако използваш някой от тези разтвори - няма да имаш проблем!

При лещите диоптърът се променя, в сравнение с диоптъра на очилата. Но може да се намали /при късогледството/ или да се увеличи /при далекогледството. Има и специална формула, по която се изчислява с колко да се намали или увеличи! Обикновено до +,- 3.00 диоптъра няма разлика между контактна леща и очила /лично съм пресмятала всички стойности по формулата/. След 3.00 диоптъра при плюсовите лещи се увеличава, като се започва с увеличение 0.25 , а при минусовите лещи се намалява с 0.25. Колкото е по-висок диоптъра толкова повече се увеличава или намалява, съответно при плюсови или минусови лещи. Например ако на очила диоптърът е - 5.00, то за контактни лещи ще бъде -4.75. Но ако диоптърът на очила е -7.50, то на контактните лещи ще бъде -6.50, т.е. тук намалението вече е с цял диоптър. Всичко това много точно се смята по формулата, но не е нужно вие да я знаете, тъй като това е работа на вашия оптик - контактолог и се учи в училището по оптика в София. За съжаление очните лекари не са запознати с тази формула, тъй като те не учат физика /оптиката е раздел от физиката, така че те често бъркат. Обикновено  не променят диоптъра до 2 диоптъра, а след това започват да намаляват и някой с - 2.50 на очила получава лещи -2.25 и съответно вижда малко по-слабо, отколкото изисква мозъкът! С плюсовите лещи пък е обратното - ако на очила диоптърът е +5.00, то на контактните лещи ще е +5.25, т.е. увеличава се. Но ако диоптърът на очилата е +8.50, то диоптърът на контактните лещи ще е +9.50.
По стандартът на Bausch&Lomb  /има разпространена таблица/ до -,+ 4.00 диоптъра на очила не се променя за контактни лещи. Но по тази формула, за която ви споменах, би трябвало да се намалява от - 3.00 или - 3.50 диоптъра.

Наистина човек може да се обърка и както по-горе писах заблудата идва от вносителите и даже в много оптики не са наясно какви всъщност лещи продават. За съжаление е така! Трябва човек да се посвети едва ли не на сериозно проучване за контактните лещи, за да е по-наясно!
Бих ти препоръчала да пробваш едномесечните лещи на  Ultravision - Specialty 55%  по 9 лева едната или Ultra Wave 60 с 57% H2O на цена 14 лева едната. Аз и от двата вида съм много доволна, но напоследък нося само Ultra Wave 60 с 57% H2O. Доста са тънки и са изключително комфортни. Носила съм от почти всички лещи, които се произвеждат и внасят в България, но по-добра леща от Ultra Wave 60  не съм слагала в очите си. Лещата е със специална награда на английската кралица  и материалът, от който е изработена е максимално близък до естествената тъкан на окото. Нейонизиран е материалът и отблъсква отлаганията върху лещата. Освен това коригира и астигматизъм до 1,25 - обикновено всеки човек има някакви малки стойностина астигматизъм, макар и да не знае за това. Лещата е и с асферичен преден дизайн, което ти дава възможност да виждаш по-ясни образи без аберации /грешки в образа при всяка оптична повърнина/. Подходящи са и за работа с видеодисплеи /монитора на компютъра/ тъй като много по-рядко от другите лещи се получава усещане за сухота. Лещата е прекрасна!

Това дали лещите ще паснат комфортно на очите зависи и от радиуса на кривина на лещите и радиуса на кривина на роговицата на окото. Ако роговицата е по-плоска, а лещата по-извита, тогава лещата "залепва" по-силно на окото и под нея не може да влиза сълзен филм и след кратко носене започва усещане за сухота в очите, замъгляване на зрението, драскане или като боцкане, може и сърбеж! Това не означава, че лещите са калпави, просто няма съвпадение в радиусите на лещата и на роговицата. В обратния случай, когато роговицата е по-изпъкнала, а лещата се явява "по-плоска" тогава е нестабилно застанала в окото и силно се размества при мигане на клепачите и не може да застане стабилно, което също дразни. Такива случаи са по-редки и е добре, ако това касае някого от вас, да отиде в специализирана очна болница и да помоли да му измерят кривината на роговицата за напасване на контактни лещи. И вече след като знаете колко е тази стойност да си търсите лещи с подходящ радиус на кривина. И ви гарантирам, че тогава нещата ще са много по-добре.
Изборът на контактни лещи, мили дами, не е фасулска работа, иначе щяха да се продават и супермаркетите или в кварталните бакалии. Контактните лещи са медицински продукт и трябва да са подбрани с помощта на специалист, така, че по-добре се консултирайте със специалисти, а не с приятелки или съседки!

А и забравих да ви кажа - НИКАКВО СПАНЕ С КОНТАКТНИ ЛЕЩИ - КАТЕГОРИЧНО Е НЕДОПУСТИМО! КОЙТО КАКВОТО И ДА ВИ КАЗВА И ДА ПИШЕ ПО БРОШУРИТЕ Е РЕКЛАМА - НО ТЯ, В ТОЗИ СЛУЧАЙ, ПРОДАВА САМО ПЪРВИЯ ПЪТ. ПОСЛЕ ВИЕ САМИ ЩЕ СТЕ УБЕДЕНИ В МОИТЕ ДУМИ!
Поздрави и бъдете красиви с новите си цветни лещи! И аз ги нося!

Аз се извинявам за дългите текстове, но както сам забелязваш по темата контактни лещи цари пълно безхаберие и се налага да обясня нещата с по-простички думи и сравнения, за да стане ясно. За пред компютъра са препоръчителни лещите Ultra Wave 60 на Ultravision - аз съм от една година с тях и съм почти постоянно пред компютър и няма никакви проблеми. Няма да мигаш през 2 секунди. А и е доказано, че жените мигат по-често от мъжете   ! Но пак прочети за сухотата в очите от какво може да е предизвика, освен от немигането ... кривина на роговицата и радиуса на лещата и т.н. - обяснила съм го подробно.
А що се отнася до сроковете за носене - най-добрия вариант са еднодневните лещи и тогава напълно се елиминира фактора зацапване на лещата или бактериален конюнктивит. Но тъй като цената им е висока - за месец идва някъде към 120 лева, най-оптималния вариант е подмяна на лещата на 1 месец. Защото по лещата всекидневно полеват прах, бактерии, мъртви клетки, протеини и всичко онова, което се носи из въздуха. Що се отнася до спането - КАТЕГОРИЧНО Е ЗАБРАНЕНО СПАНЕТО С ЛЕЩИ! Рекламата си  е реклама, но истината е друга! Всяка леща трябва да се почисти и да се хидратира. Да носиш лещи 1 месец без да  ги вадиш от очите си се равнява 1 месец да не се къпеш, да не си сменяш бельото или да не си миеш зъбите 1 месец. Поне аз не съм чувала това да е здравословно или да съществува например паста за зъби, с която като си измиеш зъбите на 1.06 да са ти чисти до 30 юни! Рекламите са много интересни, но не носят 100% истина. Ако беше така - никога нямаше да се сбръчкаме - щяхме да се мажем с кремчетата, които рекламират и 70 годишните дами, щяха да изглеждат като 20 - 30 годишни мацки, нали така! Та така е и с лещите - не се спи с лещи - на сутринта ще ти е сухо в очите, ще ти дразни и ще виждаш замъглено. От своя страна лещата няма да може да пренася добре кислород към роговицата и така започват неприятностите, които не пожелавам на никого! Все пак ти ще си прецениш как да постъпиш! Това е моят съвет!

Orthokeratology е много интересен метод, създаден преди 40 години, но факт е ,че не се е наложил масово в света. Това само по себе си дава отговор, че по-добре или по-лесно е да се носят обикновените контактни лещи през деня. Това е метод, при който по специален начин, чрез специален уред се определя кривината на роговицата на базата на хиляди точки по нея и специално по кривината на всяко око се изработва леща, която в средата е по-плоска и функцията й е да притиска роговицата на окото и да я сплеска един вид, като по този начин намалява пречупващата й сила. Нормално пречупващата сила на човешката роговица е около +45 диоптъра. Снопът успоредни лъчи като навлиза в човешкото око бива пречупен от роговицата с +45 диоптъра, след това с около още +19 и от вътреочната леща и вече свитият сноп лъчи се събира върху ретината на човешкото око. И така виждаме ясно "на фокус". Когато обаче човек е късоглед лъчите се събират пред ретината, т.е. трябва така да се направи така, че роговицата да пречупи "свие" по-слабо лъчите, така че те да се съберат малко по-назад. Така че чрез този метод докато човек спи е с тези по-твърди и по-плоски лещи, които притискат роговицата и я правят по-плоска и така тя през следващия ден е по-плоска и сълира лъчите малко по-назад. Обикновено през първите часове на новия ден зрението наистина и по-добро без лещи, човек има реалното усещане, че е прогледнал, но в по-късните часове на деня постепенно диоптърът "отново се появява". След известно време отново се произвеждат специално за променената роговица нови лещи, които да я "сплескат" още малко и така. Знам, че има мнения, че това е за предпочитане, защото тези "нощни" лещи стоят в очите докато спим, т.е. около 8 часа, а с обикновените лещи, които си носим през деня сме около 12-16 часа. Т.е. носим лещи по-кратко време в очите си. Този аргумент обаче издиша, защото докато спим окото не се овлажнява от сълза и ако в очите има лещи те не се овлажняват и това никак не е добре. Това като начин за временна корекция е много отдавна известно на света, даже в миналото в далечния изток, мисля че беше в китай, върху очите на късогледите са поставяли торбички с пясък, за да притискат роговицата и да намаляват по този начин пречупващата й сила /диоптъра/, но по този начин от натиска се повишава вътреочното налягане, като така се притиска очния нерв, което води до глаукома. Смятам, че всичко това показва защо този метод не се е наложил. До колкото съм чувала над 100 долара е цената на една такава леща, но не е въпроса толкова в парите, колкото в това дали не носи повече вреда отколкото полза.?!
Горе долу на този принцип се извършват и лазерните операции - чрез намаляване на пречупващата сила на роговицата - чрез отнемане /остъргване/ в микрони от стромата - третия, най-дебел слой на роговицата, от който задължително трябва да останат поне250 - 350 микрона, за да няма увреждане на окото. За съжаление, за да се оправдаят многото пари, които клиентът дава за лазерна корекция не винаги се оставят тези минимални микрони - за да се премахне диоптърът нацяло /защото пациентът е дал много пари/ от стромата се отнема повече и се намалява тази мин дебелина. Кошмар!

Лещи и очила се носят, за да ви е комфортно и да виждате. Диоптъръ не се променя от това дали ще носите или не своите лещи или очила. Вповечето случаи е въпрос на личен избор /освен в определени случаи при някои заболявания на окото/ дали ще са лещи или очила. Ако носиш лещи или очила просто ще ти е по-хубаво, защото ще виждаш ясно. Очите няма дастанат "по-мързеливи". Нито пък ако носиш постоянно очила ще спре да ти расте диоптърът. При късогледството диоптърът се проявява най-често в пубертета и се променя до около 25-30 годишна възраст. След това настъпва застой или през следващите години най-много да се повиши с 0,25 или 0,5, което е нищо. Всъщност той диоптърът си е налице и на 15 годишна възраст /примерно при преглед с авторефрактометър, т.н. компютър запрегледи/ може да се отчете диоптър -3.00, а при обективния очен тест пред таблица и рамка, на която се подменят диоптрите /има ги във всеки очен кабинет и по оптиките/ клиентът може да вижда ясно и най-долния ред на таблицата и с -1.00 диопрът. Това е в резултата на активната акомодацията на цилиарните мускули, които свиват и отпускат вътреочната  леща. Колкото човек е по-млад, толкова по-силна е акомодацията, а с възрастта акомодацията намалява, мускулите не могат да свиват лещата толкова активно и диоптърът започва постепенно реално да се проявява. Така че ако на 18 години си имала -0,75 диоптъра, а на 30 имаш вече -2,00, това не означава, че нещата се влошават, а просто заложения ти диоптър излиза наяве. При жените, когато предстои раждане и са късогледи задължително трябва да отидат на очен преглед, за да се огледа състоянието на ретината, тъй като има доста случаи при напъните да се отлепи ретината, което е доста лошо. При много късогледи жени раждането е чрез секцио. Давам ви малко повече информация какво се случва в очите ви. Мисля, че ще ви стане по-ясно така.

Човешкото око представлява сферообразно тяло - очна ябълка, изградено от няколко слоя и разположено в очната кухина. Чрез система от мускули то може да се движи във всички посоки.

Външната обвивка на окото се нарича склера. Тя е белезникава на цвят, твърда е и служи за запазване на сферичната му форма. В предната част склерата преминава в роговица - прозрачна и по-изпъкнала в сравнение с останалата част от очната ябълка. През роговицата се вижда ирисът, в средата на който има отвор, наречен зеница. Тя има функцията на диафрагма и чрез свиване и отваряне регулира проникването на светлина в окото. Пространството между роговицата и ириса се нарича предна очна камера, изпълнена с напълно прозрачна течност, наречена камерна вода. В средата окото е запълнено от т.нар. стъкловидно тяло. Между ириса и стъкловидното тяло е разположена очната леща, която се крепи от специални окачващи връзки. Формата на очната леща е много близка до обикновена стъклена леща. При фокусиране на окото на различна далечина на гледане тя променя изпъкналостта си, като по този начин променя и оптичната си сила. С увеличение на възрастта лещата се втвърдява и губи способността си да променя формата си.

Вътрешният слой на окото се образува от ретината. Тя представлява розова мрежеста тъкан (това е и причината за т.нар. "червени очи" при някои снимки - свелината на светкавицата се отразява в дъното на очите, т.е. в ретината). Ретината се състои от нервни клетки, които приемат светлинния сигнал и го насочват към зрителния център в мозъка. Тези клетки се делят на пръчици (около 130 милиона) и колбички (или конусчета, около 7 милиона). Срещу зеницата се намира централната ямичка на окото - в средата на т.нар. жълто петно, което е място на най-голяма концентрация на колбички. Това е мястото на най-добро директно виждане. Размерите му са около 2 х 0.9 mm. Извън това петно колбичките намаляват, а се увеличават пръчиците. Те са по-чувствителни към светлината, но по-нечувствителни по отношение на цветовете. С тях гледаме през нощта, а с колбичките през деня. Затова през нощта е по-трудно да се определят цветовете на обектите - всички котки са сиви:)) Това е и причината, когато гледаме през телескопа различните deepsky обекти те да не са така шарени, както по списанията и в интернет - тяхната светлина не е достатъчна за цветочувствителните колбички и те не реагират, а пръчиците, с които виждаме тези обекти са "слепи" за цвета.

Пръчиците осъществяват и т.нар. периферно зрение - поради постоянната им активност колбичките в жълтото петно са "заслепени", а и по-малко светочувствителни и не виждат по-слабите обекти. Периферното зрение се използва много често при наблюдения с телескоп или при гледане с невъоръжено око.

От тези нервни клетки излизат зрителни влакна, които се събират в зрителния нерв, водещ към мозъка. Точно на това място се намира т.нар. сляпо петно - място нечувствително към светлината поради отсъствието на нервни клетки.

Роговицата, очната леща и камерната вода образуват оптичната система на окото. Чрез нея наблюдавания обект се проектира върху ретината.
 
Адаптация на окото към светлината
Тази функция се изпълнява от зеницата. При силна светлина тя се свива максимално, за да ограничи количеството светлина, влизаща в окото. По този начин се предпазва ретината от повреждане. В зависимост от силата на светлината диаметърът на зеницата е между 2 и 7-8 mm, за среден диаметър при дневна светлина може да се приеме 4mm. С възрастта възможността за промяна на размера на зеницата намалява. Когато свиватето на зеницата не е достатъчно за регулиране на светлината се налага носенето на слънчеви очила, а при наблюдения на Слънцето и Луната - използването на специални тъмни филтри.

Но най-често за адаптация на очите говорим при нощни наблюдения. В този случай целта е зеницата да се отвори максимално, като по този начин ще позволи в окото да влезе максимално количество светлина. Затова, преди пристъпване към наблюдения е необходимо очите да се адаптират към тъмнината.   

Акомодация за далечина. Късогледство и далекогледство
Основната функция на очната леща е създаването на остър образ на наблюдавания обект върху ретината. Тъй като разстоянието да този обект може да е различно, за да бъде образа винаги остър се налага промяна в оптичната сила на очната леща. При гледане в далечината лещата изтънява, а при близко гледане тя се удебелява - мускулите трябва силно да я свият и тя става много изпъкнала и така увеличава оптичната си сила. Тази способност на окото се нарича акомодация.

С нарастване на възрастта на човек намалява способността за акомодация на очите. Очната леща става по-малко еластична и ясното виждане става по-трудно или невъзможно. Когато при покой очната леща е по-тънка и с по-слаба оптична сила фокусирането на безкрайно отдалечен обект не става върху ретината, а зад нея. Вижда се неясен образ. За корегиране на този недостатък се налага изкуствено да се достигне нормалната оптична сила на окото, т.е. да се увеличи. Това се постига чрез добавянето на положителна леща (очила или лещи за очи). В този случай говорим за далекогледство.

Ако пък при фокусиране на безкрайно отдалечен обект образът се формира не върху ретината, а във вътрешността на окото, пред ретината говорим за късогледство. То се коригира чрез исползването на очила или лещи с отрицателна оптична сила. По този начин навлизащите успоредни лъчи към очите се разсейват и след пречупването им от роговицата и лещата попадат върху ретината. В зависимост от степента на нарушение на акомодацията на очната леща се носят очила с различна оптична сила - с различен диоптър.

Корекцията винаги трябва да е точна. Много грешно е да се казва, че човек трябва да носи по-слаб диоптър, отколкото е необходимо, за да се упражняват очите му. Това са пълни глупости!

Представете си голям и тежък куфар - има вариант да го носите на ръка и да ви тежи, но има и вариант той да е с колелца и да го теглите без да почувствате умора. Е, така по най-простичък начин мога да направя сравнение с очилата - вместо да се напъвате да видите нещо просто си носете очилата или лещите и ще ви е супер удобно!
 
Извинявайте за дългите писания, но се надявам, че поне с част от информацията ще помогна за решаването на проблема, защото съм описала от какво може да се получава дискомфорта.

# 22
Имам въпрос относно спането с лещи Simple Smile Преди ми беше невъзможно, но от както си взех Биофинити нещата се промениха - спя с тях, сутрин виждам ясно. Наистина ли са толкова добри и безопасни за спане? Simple Smile е, свалям ги веднъж седмично..

# 23
 • Мнения: 2 229
Аз не бих спала с лещи, каквито и да са. Rolling Eyes Не мисля, че е полезно за очите, особено пък веднъж седмично да ги сваляш.

# 24
 • Мнения: 69
Знае ли някой къде в София могат да се купят Ultra Wave 60 на Ultravision.

# 25
 • Mostly in my mind
 • Мнения: 1 706
Аз от 7 години съм с меки лещи. Вече са станали част от мен.  Grinning Сменям ги около веднъж годишно, но напоследък много се замислям за лазерна операция. Thinking

# 26
 • гр. Варна
 • Мнения: 122
Имам въпрос относно спането с лещи Simple Smile Преди ми беше невъзможно, но от както си взех Биофинити нещата се промениха - спя с тях, сутрин виждам ясно. Наистина ли са толкова добри и безопасни за спане? Simple Smile е, свалям ги веднъж седмично..
-------------
Все едно веднъж седмично да си миеш зъбите или други работи..... Лещите също трябва всекидневно да се почистват - очите постоянно отделят мъртви клетки, лещите ни са в пряк контак с праха около нас, с различни вируси и микроорганизми и се превръщат в огнище на зарази, ако не се промиват всеки ден!

# 27
 • гр. Варна
 • Мнения: 122
Знае ли някой къде в София могат да се купят Ultra Wave 60 на Ultravision.
--------------
Би трябвало във всяка софийска оптика да ти ги доставят. Вносителите са в София - фирма CMI /Си Ем Ай/

# 28
 • Мнения: 1 813
А някой да ми каже ориентировачна цена на цветни лещи + диоптър?  Simple Smile

# 29
 • Мнения: 2 229
А някой да ми каже ориентировачна цена на цветни лещи + диоптър?  Simple Smile

Около 80 лева, няма разлика в цената, с диоптър или не! Simple Smile
Това е за Фрешлук и Б&Л, има и други, по-скъпи...

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт