Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Хасково

Мнения: 931
Здравейте момичета.Искам да ви помоля да дадете идейки за национални ястия.В края на месеца ще имам гости от Южна Африка  за около седмица и съм решила да ги изненадам с национални манджички и имам цяла седмица да се изявя   chef .На ум ми идва само боб чорба и шопска салатка и сърмички.
Ще се радвам ако ми помогнете с някои идейки, за което ви благодаря предварително   bouquet
« Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 11:51 от pepitta_84 »
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Кебабчета,кюфтета,мусака,катми,агнешко с дробсърма,таратор....
« Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 10:00 от TheNMaster »
Цитирай

out of space

Мнения: 7 332
пържени чушки с доматен сос, подлучени тиквички, шкембе-чорба, шопска салата, сърми, сирене по шопски, дроб-сърма...
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
бюрек - чушка,тиквички.
различни видове гювечета.
баница,питка.
« Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 10:23 от desi_minkova »
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
това за шкембето е добра идея ама досега не съм правила и ако някой има опит нека да сподели как става най - вкусна така чорбичката
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Пепита,
Това намерих дано ти свърши работа.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156703.0
сетих се и за капама като ястие,но не знам дали може да се намерят всички продукти,нали е предимно зимно ядене.
Цитирай


Мнения: 1 063
За закуска мекици, катми, пърленки, вита баница
За останалото мога да добавя към написаното от момичетата салата Снежанка, Зелника също мисля, че е традиционно ястие, може  дори и  качамак Peace
Цитирай


Мнения: 1 486
Виж тук има много идеи!
Успех! Peace
Цитирай

Хасково

Мнения: 931

  bouquet много ти благодаря
 
Пепита,
Това намерих дано ти свърши работа.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156703.0
сетих се и за капама като ястие,но не знам дали може да се намерят всички продукти,нали е предимно зимно ядене.

и това също ми върши работа и на теб мерси много   bouquet
Цитирай

out of space

Мнения: 7 332
Шкембето както аз го правя, елементарна рецепта.

купуваш половин кило чистено шкембе, нарязваш го на ивички и го вариш в херметическа тенджера 40 минути. Прибавяш половин литър прясно мляко и накрая 50-100 мл олио с 1 супена лъжица червен пипер, които са минали през микровълновата за 1 минутка. Отелно счукваш чесън и добавяш оцет, всеки си подправя сам.
Цитирай

монако ди бавариа

Мнения: 4 138
aaaaaaaaaaaaaaa, не. за шкембето трябва мерак. недейте така.

на кило телешко шкембе - 1 малко свинско джоланче.
вари се в тенджера под налягане заедно с един непръскан лимон с кората. цял. отнема натрапчивата миризма на карантия.
вари се с немного вода, за да стане гъст бульонът. вадят се джоланчетата и лимонът. джоланчетата могат да се желират по желание или запеченки с масло и червен пипер.
прецеденият и обезмазнинен Crazy бульон се разрежда едно към едно с прясно мляко, добавя се сол, нарязва се добре свареното шкембе на малки парченца и се връща в бульона. в тиган се стопява масло, добавя се червен пипер и леко се запържва. внимавайте, червен пипер лесно прегаря и става горчив. запръжката се изсипва в супата. към нея кълцан чесън с оцет и лют пипер.
мняммням.
ако се вари много шкембе, може от големите парчета да се прави роле, намазва се в чесън, поръсва се с пипер и сол, завива се на ролка и се увива във фолио, в хладилника само се желира и остава в кръгла форма, после се реже на колелца.
аз варя по много шкембе и после го порционирам и го замразявам, когато ми трябва, вадя и добавям мляко и запръжка.
Цитирай

Хасково

Мнения: 931
matakosmata мерси много за всички подробности ама ако нямам херметическа тенджера проблем ли е или тр да си набавя за да стане по вкусно.Ако трябва ще си купя.
Цитирай

монако ди бавариа

Мнения: 4 138
принципно няма значение в каква. не много голямо де. аз съм фенка на автоклава, защото пести време, енергия и витамини. но може и в нормална, само че варенето тогава е дълго и тъжно Mr. Green. но пък бульонът се редуцира много и трябва да се добавя евентуално вода. но смятай поне 2 часа за варене, на среден до тих огън.
в този случай на лимона му трябва половин до един час максимум. и не го набучвай за да го извадиш, защото изтича сока и това променя вкусът. само с лъжица се вади.
Цитирай

Младост-2

Мнения: 669
Ще ти предложа една моя рецепта, чудесно мезе за бира и вино: боб с шкембе в гювеч. Сварява се смилянски боб. Отделно и шкембето. Нарязва се на ивици шкембето. Смесват се в гювеча. Добавят се кисели краставички, 2 моркова /на ивички/, лук на полумесеце,1 глава чесън. Подправките са червен пипер, малко лют червен пипер, 1 супена лъжица брашно /по желание/, кетчуп, дафинов лист, чубрица, джоджен, риган, магданоз, олио и малко оцет/ в кетчупа има оцет!/. Задушава се поне 2 часа във фурната, първо на 220*, после на 180.
Гарантирам овации и "допълнително".
Забравих да допълня, че през зимата слагам туршия, вместо кисели краставички.
« Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 14:30 от pechovska »
Цитирай

varna

Мнения: 676
Таратор,кавърма,капама...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора