Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Национални ястия

  • 2 юни 2008, 09:53 ч.
  • Преглеждания  3 122  Мнения  18  Онлайн  1
Отговори
  • Хасково
  • Мнения: 931
Здравейте момичета.Искам да ви помоля да дадете идейки за национални ястия.В края на месеца ще имам гости от Южна Африка  за около седмица и съм решила да ги изненадам с национални манджички и имам цяла седмица да се изявя   chef .На ум ми идва само боб чорба и шопска салатка и сърмички.
Ще се радвам ако ми помогнете с някои идейки, за което ви благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 11:51 от pepitta_84

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 5 001
Кебабчета,кюфтета,мусака,катми,агнешко с дробсърма,таратор....

Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 10:00 от TheNMaster

# 2
  • out of space
  • Мнения: 7 467
пържени чушки с доматен сос, подлучени тиквички, шкембе-чорба, шопска салата, сърми, сирене по шопски, дроб-сърма...

# 3
  • Габрово
  • Мнения: 3 036
бюрек - чушка,тиквички.
различни видове гювечета.
баница,питка.

Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 10:23 от desi_minkova

# 4
  • Хасково
  • Мнения: 931
това за шкембето е добра идея ама досега не съм правила и ако някой има опит нека да сподели как става най - вкусна така чорбичката

# 5
  • Габрово
  • Мнения: 3 036
Пепита,
Това намерих дано ти свърши работа.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156703.0
сетих се и за капама като ястие,но не знам дали може да се намерят всички продукти,нали е предимно зимно ядене.

# 6
  • Мнения: 1 063
За закуска мекици, катми, пърленки, вита баница
За останалото мога да добавя към написаното от момичетата салата Снежанка, Зелника също мисля, че е традиционно ястие, може  дори и  качамак Peace

# 7
# 8
  • Хасково
  • Мнения: 931

  bouquet много ти благодаря
 
Пепита,
Това намерих дано ти свърши работа.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156703.0
сетих се и за капама като ястие,но не знам дали може да се намерят всички продукти,нали е предимно зимно ядене.

и това също ми върши работа и на теб мерси много   bouquet

# 9
  • out of space
  • Мнения: 7 467
Шкембето както аз го правя, елементарна рецепта.

купуваш половин кило чистено шкембе, нарязваш го на ивички и го вариш в херметическа тенджера 40 минути. Прибавяш половин литър прясно мляко и накрая 50-100 мл олио с 1 супена лъжица червен пипер, които са минали през микровълновата за 1 минутка. Отелно счукваш чесън и добавяш оцет, всеки си подправя сам.

# 10
  • монако ди бавариа
  • Мнения: 4 138
aaaaaaaaaaaaaaa, не. за шкембето трябва мерак. недейте така.

на кило телешко шкембе - 1 малко свинско джоланче.
вари се в тенджера под налягане заедно с един непръскан лимон с кората. цял. отнема натрапчивата миризма на карантия.
вари се с немного вода, за да стане гъст бульонът. вадят се джоланчетата и лимонът. джоланчетата могат да се желират по желание или запеченки с масло и червен пипер.
прецеденият и обезмазнинен Crazy бульон се разрежда едно към едно с прясно мляко, добавя се сол, нарязва се добре свареното шкембе на малки парченца и се връща в бульона. в тиган се стопява масло, добавя се червен пипер и леко се запържва. внимавайте, червен пипер лесно прегаря и става горчив. запръжката се изсипва в супата. към нея кълцан чесън с оцет и лют пипер.
мняммням.
ако се вари много шкембе, може от големите парчета да се прави роле, намазва се в чесън, поръсва се с пипер и сол, завива се на ролка и се увива във фолио, в хладилника само се желира и остава в кръгла форма, после се реже на колелца.
аз варя по много шкембе и после го порционирам и го замразявам, когато ми трябва, вадя и добавям мляко и запръжка.

# 11
  • Хасково
  • Мнения: 931
matakosmata мерси много за всички подробности ама ако нямам херметическа тенджера проблем ли е или тр да си набавя за да стане по вкусно.Ако трябва ще си купя.

# 12
  • монако ди бавариа
  • Мнения: 4 138
принципно няма значение в каква. не много голямо де. аз съм фенка на автоклава, защото пести време, енергия и витамини. но може и в нормална, само че варенето тогава е дълго и тъжно Mr. Green. но пък бульонът се редуцира много и трябва да се добавя евентуално вода. но смятай поне 2 часа за варене, на среден до тих огън.
в този случай на лимона му трябва половин до един час максимум. и не го набучвай за да го извадиш, защото изтича сока и това променя вкусът. само с лъжица се вади.

# 13
  • France
  • Мнения: 673
Ще ти предложа една моя рецепта, чудесно мезе за бира и вино: боб с шкембе в гювеч. Сварява се смилянски боб. Отделно и шкембето. Нарязва се на ивици шкембето. Смесват се в гювеча. Добавят се кисели краставички, 2 моркова /на ивички/, лук на полумесеце,1 глава чесън. Подправките са червен пипер, малко лют червен пипер, 1 супена лъжица брашно /по желание/, кетчуп, дафинов лист, чубрица, джоджен, риган, магданоз, олио и малко оцет/ в кетчупа има оцет!/. Задушава се поне 2 часа във фурната, първо на 220*, после на 180.
Гарантирам овации и "допълнително".
Забравих да допълня, че през зимата слагам туршия, вместо кисели краставички.

Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 14:30 от pechovska

# 14
  • varna
  • Мнения: 676
Таратор,кавърма,капама...

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт