Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 3 161
Ясно е, че места няма за всички. Ясно е, че трябва много бързо да се намерят нови възможности извън стандартните - масовите държавни ДГ и частните, които далеч не а по джоба на всички. Хайде да видим какви други опции има родител, чието дете не е прието тази година. Как се спасявате? Някакви предложения за алтернативи?

Аз имам една идея, обсъждали сме я и преди, става дума за родителските кооперативи, но нека да видим и другите възможности.

Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 15:53 от Емем

# 1
 • София
 • Мнения: 534
Емем, на мен лично много ми харесва твоята идея за родителските кооперативи, чела съм я в други твои постове, и с удоволствие бих се включила в нещо такова.

Иначе алтернативите са ми стандартните
- да си остана още вкъщи
- частна градина
- детегледачка

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 13 927
Да, ама в един обикновен, обитаван от семейството ви апартамент, повече от 5 деца едва ли можете да съберете. Освен това за тях самите не е добре да се местят на друго място всеки ден. Пък и повечето родители не биха могли да си позволят да излизат в отпуск по един ден всяка седмица - да не говорим, че работодателите не биха я разрешили. И че семействата изцяло биха се лишили от годишен отдих по този начин - вкл. и децата. А ако се наеме апартамент, в който да се гледат и човек, който да ги гледа, малко намирисва на незаконна ДГ и вероятно скоро ще бъде посетена от ХЕИ, данъчни служби и какво ли не. А ако се изпълнят всички изисквания, вероятно ще излезе не по - евтино, а може би дори по - скъпо от частна ДГ - в смисъл, че всички начални капиталовложения ще са за ваша сметка и няма да се изплащат за години, както е в случая със законните фирми, нито пък да се разчита на каквито и да било спонсорства и дарения...

# 3
 • София
 • Мнения: 3 161
KatiABV, имаш право по принцип. Обмисляме вариант с наемане и спазване на законови изисквания и наистина не излиза твърде евтино, нито е лесно да се намери подходящо помещение и да се подготви съответният персонал, но е някакъв вариант да вземем нещата в свои ръце и да не разчитаме някой друг да ни реши проблема. Но да не говорим за кооперативите сега - хайде да видим какви са алтернативите на тези, които са извън класирането (аз съм една от тях, макар че нямах голямо желание за ДДГ така или иначе).

# 4
 • София
 • Мнения: 5 103
Племенника ми ходеше на алианс към едно читалище до обяд, родителите му бяха много доволни, а следобед спи и остава само някой да го пази за 2-3 часа /детегледачка/, после с мама и тати на разходка след работа.

# 5
 • Мнения: 18 820
Според мен алтернативите на ДДГ са:
-ДГ към местоработата
-Частна ДГ
-Детегледачка

Родителските кооперативи ми се виждат по- скоро като места за разнообразяване на ежедневието, но не и като вариант за целодневно отглеждане на децата
В това няма лошо, просто не е това което ми трябва

# 6
 • София
 • Мнения: 1 608
Идеята за кооперативите ми допада по принцип, но като се замисля конкретно - трябва доста добре да познавам човекът, който остава с детето ми.
За мен вариант е - 3-4ч  клуб с познати деца.

# 7
 • Мнения: 4 578
Идеята за кооперативите ми допада по принцип, но като се замисля конкретно - трябва доста добре да познавам човекът, който остава с детето ми.
За мен вариант е - 3-4ч  клуб с познати деца.
Ами аз лично бих предпочела родителски кооператив пред детски клуб.От рождените дни в клубове съм се нагледала на хиляди опасности и истински късмет е ,че до сега няма пукнати глави.То не е гледане , а чисто беснеене из прословутия басейн с топки. Sick
              Не миждам какво те притеснява човека,които ще гледа децата.Нали може да избирате от няколко кандидати.И ХЕИ не може да ми влезе в апартамента ако отглеждам деца.И не е като частна ДГ , а малко по-друга форма.Детегледачката също не е регламентирана дейност /както е в други държави/ , а вие и имате доверие.Ще бъде нещо подобно само,че една детегледачка ще гледа повече от едно дете. Peace Тя ще се наема не от един родител,а от група родители.Условията , при които ще се гледат децата ще бъдат определяни и финансирани също от родителите.А ако започнат да дават държавна субсидия няма проблем да се регистрира като ЧДГ за да се получават субсидиите.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 161
Аз пък доста се чудя защо детските клубове не организират някакви седмични почасови занимания, подобно на читалищата. И без това стоят празни през седмицата. Така много хора, които нямат проблем с дететгледането (примерно, имат баби под ръка или могат да си позволят детегледачка), но искат децата им да се социализират и да учат нови неща в група, могат да ги пращат за 2-3 часа на ден.

# 9
 • Мнения: 4 578
                      Защото в детските клубове липсва професионализъм! Поръчахме рожден ден с аниматори артисти и двата часа бяха фърст.За първи път видях такова нещо.Отидохме в същия клуб без аниматор / децата бяха по-малки/ и беше пълен провал.Имаше и разбити усти. Sick

# 10
 • гр. София
 • Мнения: 414
полудневните занимални са добър вариант - езикови или други подобни. Аз в момента съм на вариант: половин ден работя, половин ден е детегледачка, но от другата година ще запища синът си на полудневна английска занималня.

# 11
 • Мнения: 5 876
Аз ще напиша за пълнота вариант, който аз самата няма как да приложа и въобще ми се струва труден за наши дни.

Според мен естественото състояние на детето предполага то да бъде отглеждано от цялата рода, от живеещи наблизо баби, дядовци, лели, братовчеди и т.н. Така нареченото "широко семейство" създава много по-яка опора, детето разполага с цяла мрежа от хора, на които разчита желязно. Нашите деца, включително и моето, растат без опцията "да отидат до лелини си", когато решат. Контактите им са изключително регламентирани.
Това под графата "мрънкане".

А иначе ако не беше на градина, щяхме да продължим с варианта бавачка за няколко часа в комбинация с работеща в другата стая майка.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 608
Дидиа, изрично написах, че това е вариант за мен. Така практикувах. За клубовете си права по принцип. 
tt_bg, ще споделиш ли проучванията за полудневните занимални. Аз също работа полудневно и сме извън списъците за детска.

# 13
 • usa
 • Мнения: 3 367
Nashata lelq qsla gleda 4 dеца сега,около година бяха само нашите 2; може 1 майка да гледа 2 деца и нейното си в апартамент,поне за моите стандарти това е по-добър вариант от непрестанно боледуващо дете на градина(което беше моята алтернатива поради липса на дори 1 роднина,ако не броим баща им). Чудесно е да има баби и голямо сем., но не бих ползвала тази схема за ежедневни нужди,мисля че е объркващо и за нас,и за децата (но не знам,спекулирам,а и гроздето е кисело Grinning_)

# 14
 • София
 • Мнения: 4 407
Да, голям проблем е. Поне за мен не става въпрос за удобството на майката, годишната почивка или печалбата на работодателя, а че едни децата няма къде да получат основни знания по утвърдени от МОН програми. И следователно имат по-лош шанс за успех в училище.
Заниманията в Държавните градини са 2-3 часа на ден. Децата, които не ходят на градина трябва да има някакъв шанс да получат знанията залегнали в Моливко и други подобни системи.
Алтернативите
- лицензирана частна детска градина
- занималня в читалищата. Групите в читалищата са за около 10-15 деца и си представете това за един квартал каква алтернатива е, ако всички неприети деца се запишат там. Питах в Двореца на децата през април и ми казаха, че има подадени 3 пъти повече молби, отколкото са местата.

В читалищата занималните са на половин ден, и не толкова краткият срок е проблем, а дейностите, които се правят в него. Например за мен да има 2 хранения на обща маса и децата да се стараят да седят мирно и да правят нещо съсредоточено за около 20 мин. е много важна подготовка за заниманията за училище. А това в занималните в читалищата го няма. Но все пак те са една алтернатива и са май единствената за сега, занимават с полезни неща.
Иначе ще бъде добре и към детските клубове да има занимания, но сред витрините с чипсове, близалки и бира, басейните с топки, които разсейват децата не знам колко е добре.

Също си мисля, че каквито и алтернативни занимания да има те трябва да са близо окло дома на детето, защото за 2-3 часа не може да се пътува дълго.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт