Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юни 2008, 17:13 ч.

За банковите кредити иде реч

 • 3 255
 • 51
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
Рових се в сравнение на кредити- ипотечти. И установих нещо доста странно. Да уточня, че сме теглили кредит декември 2007г. при лихва 6,35%. Април месец - значи само 4 месеца по-късно някак си банковият продукт се оскъпи внезапно и лихвата е вдигната на 7,75%, което в цифри ще рече към 60Е отгоре на месец.
Дотук добре, обаче..............е как аджеба същата банка оферира ДНЕС същата услуга на 6,50% newsm78 newsm78 newsm78 Аз ли нещо не схващам или това си е класическа нелоялна конкуренция- да зарибиш клиента, пък после работата е ясна. 
Не ми е ясно и друго-пред кого да се жалвам. То ясно, че съм подписала договор, според който на банката се разрешава всичко. И да съм гледала, и да не съм, взаимноизгоден договор няма шанс да се сключи, едната страна (банката) може всичко, а другата (клиентът) да си плаща като поп. Да ги съдя значи нищо няма да постигна.
Да сезирам КЗК- освен да ги глобят (евентуално) някоя дребна сума, друг ефект също няма да постигна.
А иначе навсякъде се коментира повишаването на лихвения процент и по същото време продължават да вървят реклами и зарибявки със съвсем други цифри.
Та питам, какво се прави в такива случаи newsm78 Щото много мразя да ме правят на балама, а точно така се чувствам някак си  Confused.
Неслучайно не споменавам име на банката, да няма подозрения в световна конспирация, както с една друга банка, пък и името всъщност няма значение-при всички е така

# 1
 • Мнения: 3 405
Питай в банката, където ти е кредита. Тези по-ниски проценти обикновено са за някакъв начален период и там, където оферират би трябвало да го пише. Прочети си обстойно договора.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 475
И на нас вече за втори път ни вдигат лихвата и съм бясна.Вноската се вдигна с близо 100 лв ,а тя изобщо не е малка.И там ми прави впечатление ,че сега дават кредити на по-ниски лихви.И изобщо няма да крия коя е банката-ДСК... #2gunfire
А такъв номер погодиха на колегата с тези лихви,че горкия в кожата си не можеше да се побере от яд.. #2gunfire

# 3
 • Мнения: 103
И ние имахме проблем с банков кредит или по точно с кредитна инспекторка, която заместваше наша и явно се бореше за мястото и. Закъснявахме с вноската с една седмица за което си плащахме лихвата и когато се прибрахме в БГ отидохме да поговорим и да разрешим проблема. Съпругът ми има добра кредитна история в съответната банка. На срещата ни дойде и друг служител който не беше юрист, но в процеса на разговор вмъкна, че може и да забрави да вдигне запор върху задграничните ни паспорти. Аз бях супер изумена, защото съм работила в сферата на съдебното изпълнение и процедурата по налагане на запор върху задграничен паспорт ми е позната. Остатъка от кредита ни беше под 5 000 лв. От прочетеното по горе и от това което се случи с нас преди няколко месеца съдя, че банките си правят каквото си искат и никой не ги контролира. По ТВ текът все по примамливи реклами, излъганите и разочарованите стават все повече.

# 4
 • Мнения: 35 091
Да. Обикновено в началото има промоционална лихва, затова е по-ниска.
На вече скючилите договор могат да го променят без тяхно съгласие, според промените в икономиката.
На нас лично от 2004 г. до сега ни го свалиха 3 пъти (общо -4%) и го вдигнаха веднъж с 0.5%.
Така че има и сваляне, просто такъв период сте уцелии.

# 5
 • Мнения: 3 405
Целта на банката не е да излъже клиентите си. Четете внимателно, вижте за какъв пероид е промоционалната по-ниска лихва и пр. подробности.
Нормално е да има афектирани, но нека не се изкарват всички банки и техните служители мошеници, пуснали промоции и реклами с цел да подведат народа  Laughing
Всяка промяна си има обяснение и съответната банка ни го дължи като нейни клиенти.
Просто отивате там, където ви е кредита и разговаряте. Дано попаднете на служител, който знае какви продукти предлага банката и какви промени са настъпили, че напоследък такива хора са рядкост  Wink

# 6
 • Мнения: 1 980
Никол, към коя банка сте? Че за пръв път чувам някоя банка да сваля лихва.

# 7
 • Мнения: 4 302
Т.нар. плаващи лихви се променят при всяка промяна на базовия индекс. Ако е ОЛП през 2004 и 2005 падаше ( по спомен).

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
Никол, вие клоните към единствен и неповторим случай Laughing Чела съм твои постове, знам коя е банката, но други техни клиенти май не познавам да са доволни като вас Rolling Eyes Вероятно е въпрос на светнат банков служител, не знам.
Анджелина, съвсем не става въпрос за промоционален период. И не, няма малки букви нито в моя договор (там си пише, че си правят каквото си щат), нито в новия офериран- говорим за еднакъв период, стандартен, на равни вноски, без промоционален срок. Още като го теглихме на 6,35% вече вдигаха на хората, изтеглили малко преди нас. Междувременно продължиха да раздават на същия процент- около 6,50, включително сега. И така, керванът си върви... За мен това е очевадна лъжа с цел зарибяване на клиенти. И ако цената на моя кредит се е повишила, как така остава същата вече 4 месеца за новите клиенти.....
Р0кси, така е, но друго ме чопли в случая...

# 9
 • Мнения: 3 405
Най-добре отиди в банката. Може да техническа грешка. Ако не е поискай обяснение.

# 10
 • Мнения: 2 538
Никол, към коя банка сте? Че за пръв път чувам някоя банка да сваля лихва.

Не знам коя е на Никол банката, но  банката, от която ние теглихме ипотечен кредит за три години два пъти ни сваля лихвата. За сега не са я вдигали.

# 11
 • Мнения: 127
Нашия ипотечен кредит е от Булбанк,изтеглен края на 2005.Преди 6-7-месеца ни вдигнаха лихвата,но това,което ме възмути,не е самото повишаване(не че му се зарадвах,де),а факта,че по никакъв начин не ни уведомиха за него.Просто чух по ТВ,че някои банки вдигали лихвения процент,и реших да попитам в нашата как е.След справка с компютъра,служителката ми казва:"Да,и вашата лихва е вдигната".На въпроса ми каква е сега(преди беше 6.78)ми отговаря:"Ами тук на компютъра не ми излиза,но ще получите скоро уведомително писмо" Е,това писмо го чакаме вече повече от половин година,и явно няма да го дочакаме.

# 12
 • Мнения: 307
Използвам темата да попитам - може ли да се тегли кредит като се заложи стар автомобил (би трябвало да е вид ипотечен) и ако да, коя банка предлага тази услуга ?

# 13
 • Мнения: 3 405
Използвам темата да попитам - може ли да се тегли кредит като се заложи стар автомобил (би трябвало да е вид ипотечен) и ако да, коя банка предлага тази услуга ?

До колкото знам, не.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 1 030
Единственото практично нещо което може да направиш е да рефинансираш към друга банка или да пуснеш искане за предоговаряне към твоята банка. Само че и в двата случая трябва много добре да смяташ такси и таксички.
Искането за предоговаряне  е към  твоята банката пуска се плаща се някаква такса и след една седмица се уведомяват на основата на кредитната ти история на колко може да ти намалят лихвата - това е по-добрият вариант според мен и не чакай банката сама да се сети да ти намали лихвата , просто си пусни едно искане за предоговаряне и виж какво ще ти отговорят

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт