Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

София

Мнения: 6 221
  Това ми е въпроса-как се приготвя концентрат от череши,от тези,които после се разреждат с вода?Преди седмица правих такъв сок,но от рози,намерих рецептата в нета.Обаче за череши нищо не открих.
Благодаря!
Цитирай


Мнения: 249
Аз правя концентрирани сокове с руска соковарка. Там става от всякакъв плод.
Цитирай

Бургас

Мнения: 950
Препис от книга за консервиране на плодове и зеленчуци   Peace

Сокът от добре узрели плодове се отделя чрез пресоване или по друг начин.Оставя се да се избистри .Затопля се ,след което към него се прибавя захар (на 1л. сок 1,5 кг захар ) .До разтварянето на захарта сиропът се вари на тих огън .След кипването огънят се засилва и сместа ври от 3 до 5 мин. През цялото време пяната се отнема с надупчена лъжица.Няколко мин. преди свалянето от огъня се прибавя 5-10 г винена или лимонена киселина на 1 л сироп. Горещият сироп се налива в затоплени бутилки които се затварят и се държат на хладно .

Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Сокът от череши може да се направи и по студен и по топъл начин.
Измивам добре узрели и здрави плодове и ги остявам да се отцедят.
Слагам ги в голяма тава и леко ги смачквам.
Ако се прави по студения начин поставям смачканите плодове в тензух и пресовам,а сока го филтрирам.Слагам захар ,колкото обичате и нагрявам до кипване.Веднага наливам в затоплени бутилки с капачки и ги оставям легнали докато изстинат.
Цитирай

Попово

Мнения: 687
момичета , а аз си търся соковарка, някаква идея от къде може да се закупи
Цитирай

у дома

Мнения: 249
момичета , а аз си търся соковарка, някаква идея от къде може да се закупи
Можеш да си поръчаш онлайн само от Русия. Пиши "соковарка" в google. Има онлайн магазини. Соковарката от алуминий е около 40(4л.)-70 лв(8л)., а тези от неръждавейка стигат 120-180(21л.).
Цитирай
Момичета, можете ли да ми дадете рецепта и инструкция как се приготвя сок в руска соковарка.
Цитирай

у дома

Мнения: 249
Имам инструкция и рецепти, но са на руски.
http://www.metalloposuda.ru/information/sokovarka/
Можеш да увеличиш количеството на захарта, защото с това количество сокът не става много сладък. Аз направих сока от череши 1кг. захар на 5 кг. плод
Вишните направих с 1.5 кг. захар на 5кг. сок.
От 5 кг. плод (череша и вишна) се добиват около 8-10 бирени шишета сок.
« Последна редакция: ср, 01 юли 2009, 11:26 от BG_dreamer »
Цитирай
Благодаря за бързия отговор и дадените напътствия. Ще пробвам рецептата, пък дано се получи.
Цитирай

у дома

Мнения: 249
Ако искаш скайпа ми е irinauz. Мога да ти изпратя файл с рецепти за соковарка, които съм си извадила от нета.
Цитирай


Мнения: 935
Правя соковете предимно на око,давам ти малко уклончиви пропорции ,но все е нещо Smile Естествено с повече плод ,по концентриран става сока- на цвят и аромат....сладостта се докарва със захар няма какво да се лъжем  Wink
Аз слагам  плод/череши в случая/ около 1 кг, в огромна тенджера /може би 8-9 л,не знам  Rolling Eyes/ и заливам с вода ,след като поври 10 -тина мин. ,докато поомекне плода и си пусне цвета и соковете,прецеждам с голяма цедка,за да остане само сока.
На 1литър плодов сок,слагам 0,500 гр захар и 1ч.л лимонтозу.След като заври и се стопи захарта наливам докато е врял сок  в  сухи и чисти буркани или шишета .
Ако се прави сок от вишни ,най хубав става с около 60-80 листа от вишна и 400-500 гр вишни плод- сока когато е направен с листа е много по хубав  Peace
Захарта към плодовия сок се слага винаги след махане на плода от сока,защото плода поема голяма част от захарта   Peace.
Това е.....съотношението захар ,течност може да варира,просто по малко ще разреждаш после  Wink
Цитирай

Съседка на Карлсон, а иначе почти на плажа

Мнения: 272
polly, а махаш ли костилките на черешите предварително?
Цитирай


Мнения: 935
За сок ,не .
С костилките се вари .
На кайсии и праскови махам .
Круши и ябълки също почиствам от дръжки и семки .
Големите плодове,нарязани на парчета .ПО добре си пуска плода соковете.
Цитирай

Съседка на Карлсон, а иначе почти на плажа

Мнения: 272
Мерси. bouquetСъбота или неделя ще правя и ще докладвам.
Цитирай


Мнения: 1 174
момичета , а аз си търся соковарка, някаква идея от къде може да се закупи
ЦЕПТЕР предлага соковарки
http://www.zepter-homeart.com/bg_BG/?m=1010
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора