Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора

Sofia

Мнения: 1 289
Признавам си че не съм добра сладкарка, моята стихия са солените ястия. Но тази рецепта ми я каза моята кумица, много е лесна и вкусна и искам да я споделя с вас.

Продукти:
1 голямо пакетче масло /250г/ - може да се замени и с маргарин, същото количество.
1 ч. чаша кафява захар
1/2 ч. чаша бяла захар
2 яйца
1/2 ч. лъжичка хлебна сода 
брашно /около 400-500г/ за меко тесто
1 ч. чаша счукани орехи - по желание, става и без тях
100 г черен шоколад, натрошен на малки парчета /внимание да не е смлян/

Приготвяне: в дълбока купа разбивам яйцата и добавям двата вида захар, като непрекъснато бъркам докато се стопи. Прибавям омекналото масло и бъркам внимателно, да не се пресече. Бъркам сместта, докато стане кремообразна и прибавям содата. Обърквам и започвам да прибавям брашното постепенно, като целта ми е да получа меко маслено тесто. В готовото тесто прибавям орехите и шоколадовите парченца и омесвам да се разпределят равномерно. Оставям тестото за 20 минути в хладилника, да се стегне леко, за да се оформят по-лесно бисквитите. Оформям малки сплеснати бисквитки, подобни на кюфтенца и ги слагам в тава / няма нужда да се намаслява/. Пека в предварително загрята на около 200 градуса фурна, докато се зачервят.

Тези бисквити стават подобни на традиционните български курабии, но са по вкусни, според мене, заради кафявата захар. Тя им придава лек карамелен вкус. Оригиналната рецепта е с рядко, тип палачинково тесто, но тогава са много мазни. Повечето брашно е побългаряване, успешно според мен.
Аз слагам по-малко бяла захар, защото иначе стават доста сладки. Интересното е че като се пекат, шоколадовите парченца остават цели. Бяха ми изпратили от САЩ пакет парченца, няма разлика от черния шоколад, който се намира на нашия пазар, само трябва да се натроши.
Другото специфично е, че колкото повече се пекат, толкова по-твърди остават после. Аз ги правя по-запечени и съответно по-твърди, така ги харесвам. Но така издържат поне 1 месец, затворени в тенекиена кутия. Ама кой ти ги чака 1 месец.  За да са по-трайни, не трябва да се слагат орехи. Иначе ядките гранясват сравнително бързо - до 10 дни.
Надявам се и на вас да хресат Very Happy.
Цитирай


Мнения: 6 142
Много ги обичам тия бисквити. Това което съм правила, се оформя на топчета, а те при печенето сами се разплескват. При тия не става ли така?

и още нещо важно: при възможност не заменяйте кафявата захар. Тя придава и специфичния вкус, и характерния леко дъвчащ вкус на тия бисквитки.
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 289
Не съм пробвала, но ми прави впечатление, че наистина се разливат леко при печенето. Кафявата захар е задължителна!!! Very Happy
Цитирай
И аз много ги уважавам тия бисквити  eat - преди малко даже сгънах една, но от тия които са само с големи парчета орехи - ммммммммм.
Тук ги продават и с парчета бял шоколад освен с кафевият, както и за децата например слагат от бонбонките "Смартис"


Миленич, благодарско за рецептата, щото до сега само готови си ги купувах Very Happy
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 289
 smile3555 Е признавам си, че за бял шоколад не съм се сетила. Трябва и така да опитам, моя мъж много го тачи. Аз пък много обичам такива бонбонки. И с орехчетата са готини, но аз не обичам много ядки и понякога ги пропускам в рецептата. А иначе стават страшно бързо и лесно Very Happy
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Ами нали в рецептата е с натурален шоколад?Ако се смени с бял ,няма ли да стане по-сладко?
Усилено слюноотделяне получих...като чуя за сладки ... Laughing
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 289
Тази рецепта е свалена от кутията на оригиналните бисквити, само малко е побългарена. Както Хонда писа, в Шотландия продават различни видове, които аз за съжаление не съм пробвала. Нещо подобно пуснаха на нашия пазар на завод Победа, но с една основна разлика - правени са с обикновена захар. Чарът на тази рецепта е в аромата и вкуса на кафявата захар, за това и няма в нея разни ароматизатори като ванилия, канела или нещо подобно. Само кафява захар. А количеството, което слагаш можеш да го пригодиш по свой вкус. Аз лично слагам 1/3 ч. чаша бяла захар, вместо половин.
Усилено слюноотделяне получих...като чуя за сладки ... Laughing

Тази реакция само ме радва Big Grin
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Продават се подобни бисквитки, полски, Пиегушки се казват Smile виж как сладко звучи името Wink

Но за шоколада - как го трошиш толкова на ситно? Понеже в оригиналните бисквити той е на мънички парченца...
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 289
Оригиналните пакетирани американски шоколадови парченца, които са ми носили, не са толкова малки, колкото са в бисквитите тук. За това аз просто накълцвам с ножа кубчетата на 4-5 по-малки парченца. Не ги ситня много.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Продават се подобни бисквитки, полски, Пиегушки се казват Smile
Аз съм купувала от тях ,но само с кайсиево сладко,не съм попадала на такива с шошоладче,лелеееееее какъв пропуск... Thinking
Цитирай


Мнения: 4 368
Милена, каква кафава захар използваш?
Тази, която ние купуваме е на Горна Оряховица и не забелязвам голяма разлика с бялата захар newsm78
Цитирай
Стъкнах ги. Облажих си душичката Laughing МНооого си ги обичкам аз. Пак благодарско на Миленчето  bouquet
Ето и снимки  Very Happy
Маслената смес
Тестото
Бисквитките

Моите ги направих джурканица от орехови ядки, шоколадови парчета и лешници
Цитирай

В офиса

Мнения: 2 069
Милена, каква кафава захар използваш?
Тази, която ние купуваме е на Горна Оряховица и не забелязвам голяма разлика с бялата захар newsm78

Тя горнооряховската не е истинска кафява, а най-обикновена захар + нещо за цвят. Прочети й съдържанието. Водят я "деликатесна". Тя и за това няма голяма разлика в цената с обикновената. А кафявата е доста по-скъпа...
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 289
 smile3501 на Honda . И моите стават така, нямат много търговски вид, ама са страшно вкусни.
 
Милена, каква кафава захар използваш?
Ползвам унгарската кафява захар, доста е скъпичка, около 4 лева килото, но е истинска. Извинчвай, че сега отговарям, ама съм се тръшнала много болна от ангина Sad.
Цитирай


Мнения: 4 368
Лошо. Пожелавам ти бързо да оздравееш  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора