Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте

Не съм хич голяма готвачка и дори ми е много трудно да измислям какво да се яде Embarassed  Embarassed , за първи път посещавам форума ви и се чудех, тъй като синът ми има рожден ден в понеделник и вече епроходил, как да направя питката за пропъщулник?
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Ще ти дам една рецепта на една моя много любима питка, която правя с повод и без повод. На прощъпулника на дъщеря ми си похапвахме сладко точно от нея Wink

ПИТА СЛЪНЦЕ:

Продукти:

1кг. брашно
4 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/2ч.ч. пр. мляко
1 пакетче мая /може и суха/
6 суп.л. олио
2 суп.л. оцет
2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. топла вода
1 пакет бутер масло /250гр./
2 пакетчета сусам


Приготовление:

По-малко от 1кг. брашно се пресява в купа на кладенец. Прибавят се 3 яица, 6 суп.л. олио, 2 суп.л. оцет, 2ч.л. сол, 1/2 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла водичка и маята, която е втасала предварително в 1/2 ч.ч. пр. мляко топличко /но не вряло/, щипка сол, щипка брашно и щипка захар /в млякото/.
Всичко това се бърка хубаво с лъжица и се сипва на плота или в тавичка с брашно и се меси 10 мин. Тестото се връща обратно в купата и се оставя да втаса на топличко /в леко загрята фурна/ 1ч.
Когато тестото увеличи обема си се разделя на две части и първата част се разточва на тънък слой, намазва се с половината от маслото /то трябва да е меко, но не и разтопено/ и отгоре се слага другата част от тестото която също се разточва и се намазва с останалото масло. Навива се като палачинка и се оформя, за да е равномерно навсякъде. Двата края се режат и се оформя малка топка, която се поставя в центъра на намазана с олио тава. След това се режат парчета около 7см. дълги и се поставят в тавата с "навитата" част на горе. Горе долу се изчисляват според големината на тавичката. Намазва се с яйце и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса 20мин. и се пече 40-50мин. Когато е готова питката се пръска с малко студена вода и се покрива с две кърпи!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.