Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 39 отговора


Мнения: 3 064
Преди няколко години ме почерпиха със сладолед по стара френска рецепта.Бях възхитена от вкуса, но отказаха да ми дадат рецептата.И миналия месец съвсем случайно , позната , която живее в Канада ми я изпрати/ без да предполага милата ,ч е аз няколко години безуспешно се опитвам да я намеря/
Ето и въпросната рецепта:
Предварителна подготовка:
Разбива се 1 л сладкарска сметана/предварително добре охладена/
Разбиват се 4 жълтъка с 4 сл захар
Разбиват се 4 белтъка с 4 сл захар
Нарязват се на ситно плодовете от 1 бурканче сладко от зелени смокини/сока се запазва за сервирането на сладоледа/
Приготвя се крокант от 2 - 3 сл захар и шепа смлени бадемови ядки/или лешници/, предварително опечени.  След като кроканта изстине, го смилам с блендер на много ситно.
Всички тези предварително подготвени продукти/без смления крокант/, се смесват много внимателно, насипват се в кутии от сладолед, наръсват се обилно с кроканта и се слагат във фризера да се стегне сладоледа.
За да се получи сладолед по оригиналната рецепта, желателно е да се използва именно сладко от зелени смокини. Освен това, може да се сложат смлени ядки и вътре в сладоледа
А ето и как изглежда творението ми


Цитирай


Мнения: 3 064
Ама и аз каква съм отнесена, сега видях, че има тема за сладоледите. Надявам се да ми простите недоглеждането. Praynig
Цитирай


Мнения: 198
Kak се приготвя крокант? Карамелизира се захарта със ядките ли? Embarassed

Изглежда превъзходно,няма начин да не е вкусно Smile
Цитирай


Мнения: 3 064
Kak се приготвя крокант? Карамелизира се захарта със ядките ли? Embarassed
В едно малко тиганче си слагам 2-3 суп лъжици захар, когато захарта почти се е разтопила прибавям смлените бадеми и разбърквам добре. Веднага го свалям от котлона и изсипвам сместа върху предварително намазнена тавичка. След около 5-6 мин карамела замръзва и с ножче го отлепям от тавичката. Начупвам го на няколко парчета и го смилам в блендера на много ситно.
Цитирай


Мнения: 198
Благодаря SmileНаистина изглежда фантастично,тия дни ще пробвам Very Happy
Цитирай


Мнения: 3 332
Изглежда чудно. И аз ще го пробвам в близките дни. Hug  bouquet
Цитирай


Мнения: 770

Разбива се 1 л сладкарска сметана/предварително добре охладена/

Бихте ли написали колко е като грамаж сметаната.Една лъжица ми се струва,че е малко.
Цитирай


Мнения: 3 064
Сметаната е 1 литър   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 363
Бихте ли написали колко е като грамаж сметаната.Една лъжица ми се струва,че е малко.

Предполагам, че се има в предвид 1 литър, а не една лъжица.  Wink

Съжалявам, писали сме едновременно.   bouquet
Цитирай


Мнения: 3 332
Бихте ли написали колко е като грамаж сметаната.Една лъжица ми се струва,че е малко.
Когато се пише за лъжица съкращенията са
с.л. - супен лъжица
ч.л. - чаена лъжица
За литър се пише само л. Мама Тин си го е написала правилно.
Цитирай


Мнения: 2 061
Ох изглежда страхотно  Crazy
Цитирай


Мнения: 770
 EmbarassedГолям срам.Мислех си за заквасена сметана в кофички и.....реших,че е лъжица.
Цитирай


Мнения: 3 064
EmbarassedГолям срам.Мислех си за заквасена сметана в кофички и.....реших,че е лъжица.
Hug И на мен ми се е случвало - аз пък си мислех, че има само заквасена сметана и веднъж като млада булка се опитах да я разбия уж да стане на сняг, ама за голям срам нищо не се получи - беше пълен провал.
А иначе сладкарската сметана си е леко подсладена, и ако е добре охладена се разбива за не повече от минута-две.
Цитирай


Мнения: 2 412
Ох, това е любимата ми нуга. Love
Като нищо да се прежаля да я направя, само трябва да ви прочета много внимателно за работния процес. Smile
На снимката изглежда много изкусително.
Цитирай

BABYLAND

Мнения: 3 393
По същата рецепта го правим и в заведението ми. Става много вкусно. Пнякога се слагат портокалови корички или стафиди.
   Ще си я копна  рецептата в ЛЮБИМИ, защото няколко от сладкарите ми си тръгваха с най-успешните ни рецепти, други ги забравям. тук поне няма кой да бръкне и да изтрие.  35
   
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 39 отговора