Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 494
Предстои ми неколкодневен престой в отдалечен от цивилизацията район в планината.
Потърсих информация какво е необходимо да се носи в случай на ухапване от змия или друго отровно животно- стършел, оса, паяк. Намерих малко в нета. Общо взето правилата са следните:
1-во се стяга на 15-20 см по-нагоре от ухапаното място

2-ро отровата на пепелянката е не да убива а да парализира жертвата

3-то не се препоръчва мястото на ухапването да се разрязва и да се изсмуква кръвта от раната с уста

4- отровата на змите е пряко пропорционална на топлината на въздуха, тоест колкото е по-топло времето, толкова е по-силна отровата им

5- като вървите се стремете да вдигате шум , за да не изненадвате- вибрации, тропане

6-в никакъв случай при излизане в природата не ползваите аромати за тяло

Разбира се и дрехите са важни- високи обувки, дълъг панталон, чорапи.

Също научих, че не е добре да се ползва противоотрова от неспециалист, защото тя също може да предизвика алергичен шок.
Не знам как се пролага Урбазон...

Затова пускам темата с недеждата някой с повече знания или опит да даде насоки как да се действа и най-вече какво трябва да е набави в аптечката.

# 1
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Ще ти кажа какво ми се случи на мен, когато ме ухапа пепелянката.
Първо това с шума е вярно донякъде, въпреки че мен ме ухапа змията въпреки хората, които бяха минали преди мен. Предполагаха, после лекарите, че най-вероятно някой от пред я е ядосал.
Второ веднага се връзва мястото на 20 см над ухапаното /мене ме ухапа на мекото до кокалчетата на глезена/, върза ми го дядо под прасеца. После започна да изсмуква от раната. Казваха после в болницата, че не е хубаво да го прави ако има развален зъб, ама кой ти мисли за това.
В болницата ми сложика някакви инжекции първо горе в бедрото в кръг, това докато дойде противоотровата, защото нямаха в болницата. После ми сложиха и противоотрова.
Сега какво каза лекаря: по захапката се оказа, че змията е сравнително малка, а по сезона /пролетта/, казаха че отровата й не е толкова силна.
Това е от мен.

# 2
 • София
 • Мнения: 696
Тия напътствия са ок, ама аз бих ти препоръчала да се поинтересуваш къде е най-близката болница, в която ако не дай си боже стане нещо, могат да окажат адекватна помощ.

# 3
 • Мнения: 1 494
Болница има на около 60км.

А за изсмукването и аз знам, че не се одобрява. Освен това имало ефект, ако се направи много скоро след ухапването, защото после отровата се разнасяла надалеко и нямало ефект. Имало някакви приспособления за подобно изтегляне, нещо като спринцовка, но не се продавали в България.
А искам да те попитам, Гери, колко време мина от ухапването до болницата и какво чувстваше по това време?

# 4
 • Мнения: 1 270
Така... значи, първо за змиите.
Когато говорим за мерки при ухапване, трябва да се има предвид за какъв район и какви видове змии говорим. Доколкото разбирам, става дума за  България. В България НЯМА змия, която да може да убие човек с отровата си. Разбира се, ако ухапаното е дете, отровата ще нанесе по-бързо повече поражения. Въпреки това има време да се стигне до болница. Какви мерки трябва и не трябва да се прилагат?
Редно е ухапаният да бъде максимално бързо отведен в болнично заведение, като това става с минимум движения. Най-добре е да бъде носен, а ухапаният крайник (най-често ухапването става по краката) стои по-надолу от сърцето. Може да се направи сравнително стегната бинтова превръзка върху областта около раната, която да започва отгоре надолу (т.е. от по-близката до сърцето страна към по-далечната). Може да се сложи лед.
Какво не бива да се прави? В никакъв случай да не се слага противозмийски серум (първо, се съхранява трудно, второ и по-важно, опасността от алергична реакция от самия серум е много висока). Второ, не се изсмуква и не се правят никакви разрези (скарификации) на мястото. Трето, не се слага и пристягаща превръзка над раната - това ще го обясня по-подробно, защото е много рапространено. Въпросната пристягаща превръзка цели да се спре транспортът на кръв към сърцето. Оттук автоматично следва, че границата между това да бъде ефективна и да не умъртви клетките с притискането си, довеждайки до ампутация на крайника, е много тънка. Има ред правила, по които се прави, и за това си е необходимо обучение. Изобщо, на запад, а вече и в България, от много години пристягащата превръзка (или готов турникет) се отричат като мярка в първата помощ, независимо дали става дума за спиране на силно кръвотечение или при ухапване.
Какъв е основният риск при ухапването от змия в България? Отговор: алергичен шок. Алергичният шок не бива да се бърка с алергичния пристъп, който не застрашава живота и сравнително лесно отминава (но има опасност да премине в алергичен шок). Алергичният шок обикновено настъпва веднага до 30 мин. след ухапването, макар да има регистрирани случаи и на по-късен шок. При него пострадалият не може да диша, ускорява се и отслабва (като сила) пулсът, лицето е сиво-бледо, ноктите, носът, ушите, устните посиняват, избива студена пот. Официално може да се помогне със студени компреси, поставяне на пострадалия в противошокова поза (легнал с повдигнати крайници) или полуседнал (за да се улесни дишането) и постоянно наблюдение на пострадалия по време на транспорта до болница - да не би да изпадне в безсъзнание или да спре дишането (в последния случай незабавно трябва да се започне обдишване). Неофициално - забранено в България за използване от немедицински лица - единствената реална помощ може да стане с инжекция адреналин (за предпочитане пред урбазона). Адреналинът не се бие в сърцето, както сме виждали по разни филми, но за това как, къде и по колко се бие, няма да давам съвети по интернет, както вече казах, манипулацията се брои за медицинска, но всеки, който желае, може да провери и да си закупи ампули и спринцовка. Освен това, може би трябва да се отчете и фактът, че макар адреналинът да е значително по-ефективен в подобни случаи от урбазона, урбазонът от своя страна има по-малко странични ефекти и по-трудно може да се предозира.

За насекомите: отново опасността е само от алергичния шок. Ако човек си знае, че е алергичен, може да си прави профилактика с противоалергичен препарат (на хапчета). Репелентите са удачен начин за предпазване (и от хапещи и жилещи насекоми, и от кърлежи). На ухапаното място се постава студен компрес. Ако има останало жило и смятате, че можете да се справите, го извадете, като го избутате отвътре навън с някакъв удобен предмет (напр. фонокарта). При настъпване на шок, вж. по-горе. Ако започне просто умерена алергична реакция и пострадалият е в пълно съзнание и може да диша, може да пие подходящ противоалергичен препарат. Само имайте предвид, че това отново е медицинска мярка (ако става дума за непознат, нямате формално право да му давате медикамент).

Засега това.  Приятно изкарване, щом е в планина, не забравяйте планинските застраховки и заредните гсм и всичко най!!!!

# 5
 • Мнения: 1 270
Да допълня, понеже в първия пост не обърнах изрично внимание на аптечката.
Понеже аптечката служи не само за ухапване, ще дам общото съдържание:
бинтове (поне 3-4 с различна ширина, за предпочитане плетени, а не марлени)
марли (поне два различни размера, за предпочитане стерилни)
триъгълни кърпи (май трудно се намират в аптеките)
памук
ножица
левкопласт (цитопласт и т.н.)
студени компреси (продават се такива, с един гел вътре), но може да се замени с шише студена вода (или намокрена кърпа, но тя трябва да се сменя)
ръкавици за еднократна употреба (за да можете да окажете помощ и на друг, не само на себе си)
еднократна маска за обдишване
захар, сол, вода
активен въглен (приема се голямо количество, разтворено в много вода)
репелент против насекоми, крем против слънчево изгаряне

Други полезни, за собствена употреба (не че в България има стриктен закон за оказването на първа помощ, но навсякъде по света е забранено да се използват в първата помощ от немедицински лица):
дефламол или друго в случай на изгаряне
за мазане: фенистил гел или алергозан
противовъзпалителни и температуропонижаващи - парацетамол (за деца панадол или нещо аналогично, добре е и свещички за по-бързо действие)
(течният аналгин също е много ефективно нещо, но трябва да се има предвид, че много хора са алергични към него, както и към аспирина, койт пък изобщо не бива да се прилага на деца под 12 г.)
болкоуспокояващи
противоалергични (кларитин, лоратидин, тавежил, клемастин...)
средства против диария и повръщане (най-безвредни - ентерол и съотв. натриев цитрат, но има по-силни и по-бързо действащи)
ампули адреналин/епинефрин и спринцовка (най-добре готов шприц, но в Б-я не съм виждала) (и задължително предварително да се научите как и в какви случаи се прилага!!!)

Май е това. А, и още нещо - понеже специално напомних за планинските застраховки, все пак ако се наложи да викате ПСС, опитайте се да разберете за колко време се очаква да пристигнат и преценете дали не е по-добре сами да се придвижите до място, на което може да ви се окаже помощ. (Официално се препоръчва да се чака специализиран екип, но то е малко като с Бързата помощ - понякога е по-ефективно сам да се оправиш...)

# 6
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
А искам да те попитам, Гери, колко време мина от ухапването до болницата и какво чувстваше по това време?

Около 1 час. Бях на високо в планината. Нищо не чувствах, бях на 7 години и по-скоро ми беше интересно.

# 7
 • Мнения: 1 494
ibm, много обстойна и полезна информация!  bouquet
Предполагам няма само на мен да е от полза.
По отношение на змиите в България, четох, че отровата им е предимно парализираща или поразяваща кръвта. Има общо взето 2 отровни змии- пепелянка и усойница с подвидове.

Гери, успокоително звучи. Hug

# 8
 • Мнения: 1 270
Радвам се, че си имала търпение да прочетеш фермана  Laughing
Желая ви хубаво изкарване и без инциденти!  Hug

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт