Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 юни 2008, 15:12 ч.
  • Преглеждания  20 215  Мнения  17  Онлайн  1
Отговори
  • Казанлък
  • Мнения: 104
Всъщност предполагам, че от отова чудо сеправи каша  Thinking Thinking Thinking, майка ми ми донесе някакво пакатче със зърнена култура, което било внесено от нам къде си.. не пише нищо като начин на приготвяне.. пише, че е продукт на биологичното земеделие. Аз давам на дребната най-вече каши отпросо и елда с плод, понякога и овесени ядки.. та питанката ми е за амаранта, някой знае ли дали се приготвя като останалите варива.. и дали се дава като добавка към нещо, или може да е основното ядене, примерно както останалите каши. newsm78

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 449

Приготвяне
Приготвя се както другите пълнозърнести без глутен (елда, просо, киноа и пр.):
- може с предварително накисване около 8 часа, след това варене
- директно се вари, около 15 мин.
Съотношението вода-зърна е около 3:1 при директно варене. Вари се на слаб огън, желателно под капак. При накисване не поема много вода, подобно на просото. Времето на приготвяне все пак зависи от вида – по наблюдения био-зърната изискват малко повече време и малко повече вода при варене.

Съхранение
Тъй като това е пълнозърнест продукт, важно е да се види срока на годност и да се съхранява правилно:
- желателно е да има възможно по-дълъг срок на съхранение, поне още 3-4 месеца
- да се държи в плътно затворен съд, на тъмно и по-прохладно място
Иначе мазнините се окисляват и влошават хранителните качества на зърната (те са около 5-10% от състава на зърното).

Употреба
Може да се използва:
- като каша, с някаква добавка (плодове или кисело мляко – когато е въведено)
- като каша, в смес с други зърна (елда, просо, киноа; овесени ядки по-скоро не, увират по-бързо)
- като основа на ядене вместо ориз (вкусът е по-специфичен и зърната остават по-дребни, не се раздува колкото ориза, но също може да се използва за сгъстяване)

Пасиране
Зърната са доста малки и за 8-месечна възраст е по-добре да се пасират заедно с плодовете, за да получи по-гладка смес и за да се поеме по-лесно от стомахчето. Другият вариант е зърната да се изсушат на фурна и да се смелят на брашно, подобно на домашно приготвеното брашно от елда или просо.

Хранителна ценност
- без глутен
- високо съдържание на важни протеини (ценни белтъчини подобно на елдата и киноата)
- богат на различни минерали като желязо и калций (но по правило с ниска усвояемост)
- съдържа някои важни витамини (А и С, подформа на Е)
- богат на фибри (но сравнително лесносмилаеми)

# 2
  • под дъгата
  • Мнения: 630
Тъй като не знаех какаво е амарант, а положително събуди интереса ми, потърсих и открих тази информация за самото растение.
Някой знае ли къде може да се намери в София? Бих го пробвала.

# 3
  • Мнения: 6 395
Направихте ли.. казвайте как се приема от бебоците...

# 4
  • Варна
  • Мнения: 2 631
Тъй като не знаех какаво е амарант, а положително събуди интереса ми, потърсих и открих тази информация за самото растение.
Някой знае ли къде може да се намери в София? Бих го пробвала.


Тук във Варна го намирам по магазините за Здравословна храна, би трябвало и в София да има такива  Hug

# 5
  • Казанлък
  • Мнения: 104
Ами направихме.. аз още правя, комбинирам го с други зърнени.. приема се, но първите месеци в какъвто вид го приемаше в същия го връщаше.. нещо не съм сигурна,че се усвоява добре, не мисля,че нещо им мъчи стомаха... обаче аз лично не съм кой знае колко доволна. Хит при дъщеря ми и до сега си остава елдата Simple Smile

# 6
В София амарант може да се намери в магазин БИОВАРИАНТ на ул. "Деян Белишки" 60, това е пряка на Тодор Каблешков. Ето къде се намира: http://bgmaps.com/map.aspx?sid=04a349fc6da66bcfa8e47797093d6856& … &initsearch=1
В магазина има голямо разнообразие от биохрани, за бебоци също. Има био чай за бебета Simple Smile, също и био козметика.

# 7
  • под дъгата
  • Мнения: 630
Тук във Варна го намирам по магазините за Здравословна храна, би трябвало и в София да има такива  Hug
Благодаря, не ми беше хрумвало  Simple Smile

# 8
Здравейте....Понеже видях че проявихте интерес към амаранта и къде се намира той(в София).... Има магазин който се намира на ул. "Парчевич " номер 48.... Магазина се казва "Слънце луна" и е магазин главно за био продукти .. Има не само амарант ,но и много други интересни и полезни зърнени култури...козметика за бременни,за деца....еко препарати...всичко което ви е нужно за вашето здраве и  за здравето на вашето дете.

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
Аз съм правила каша от амарант навремето. Как се прие - средно ентусиазирано, примерно както се отнесе към кашата от просо.
По-важното, обаче, е, че опуках пуканки от амарант Mr. Green Както и ми предлагаха на опаковката.
По-миниатюрни пуканки в живота си не бях виждала, само заради тая гледка си струва да се пробва. И после се ядат с лъжица.

# 10
  • Мнения: 3 869
Е, Бу  Grinning "Изби рибата" с тия пуканки!!! Слагам тенджерата, че гледката наистина ми е любопитна  Laughing (на моите опаковки го няма като идея, само "скучното" варене  Rolling Eyes)
(някой ден и за безяйчната майонеза ще кажеш, нали  Wink)

# 11
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
А, може и някъде другаде да го бях чела... Всеки случай, толкова невероятно ми се видя, че веднага пробвах Mr. Green

И наистина, резултатът е крайно любопитен Laughing

Ще кажа!

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 2 132
Аз на една кърмаческа в къщи обяснявах на Янтра за пуканки от амарант. Те си ги продават и готови - http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … =206&Itemid=6

# 13
  • Мнения: 3 869
Жени, точно следобеда ходихме на пазар за био-зърна и видях, че ги продават готови Grinning Голяма веселба  Laughing Обаче друго си е да ги видиш как "пукат"  Mr. Green

# 14
  • София
  • Мнения: 253
Хит при дъщеря ми и до сега си остава елдата Simple Smile
И ние много харесваме Елдата, но пък тя моята щерка само елда и каша Ябълка на Хумана е опитвала  Simple Smile

А този магазин "Слънце Луна" се каня да го посетя от 1-2 месеца вече, имат и много хубав хляб там - леля ми го е опитвала и каза, че е страхотен.
Както и да е, да не разводнявам темата, зарибихте ме и мене, ще си купя от този амарант и ще го опитаме. После ще споделя. Simple Smile

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт