Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 619
Здравейте,

Много често имаме гости вкъщи в делничните дни. Дайте идеи за вкусотийки за вечеря /салатите са ясни Laughing/, че времето е малко, а и с детето покрай мен съвсем се ограничава. Smile
Цитирай


Мнения: 1 629
Като се прибираш от работа купуваш от магазина /за 4 човека/ 2бр. свински бонфилета -ок 600-700гр.месо идва, 2бр.кутийки топено сирене, 1 бурканче гъби, 1бр 125грамово масло/ползваш половината/. Режеш филетата на филийки дебели ок1/2см, посоляваш ги и подреждаш в йенска тенджера ред масълце/и него го режеш на тънки филийки/ред месо, ред гъби, ред топено сирене, после пак отначало, докато не свършат продуктите. Заливаш с вода, колкото да покрие месото, затваряш с капака и печеш в силна фурна. Готово е за ок 30-40 мин, но ако се чудиш - опитваш месото. С гарнитура от пържени картофки е супер. Успех!
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравей Juto Very Happy

Ето една много вкусна и бърза рецепта и няколко вариации към нея!

Трябват ти пилешки, но може и свински пържолки -по една на човек.

Начукваш ги леко, посоляваш и поръсваш с черен пипер.
Разтопяваш в тиган около 50г масло зависи от броя на пържолите и ги изпържваш добре от двете страни. Работа за около 10 мин. След това ги нареждаш в тавичка, слагаш им отгоре на всяка, половинка от праскова от компот или резен ананас от компот, покриваш всяка пържола с тънък резен кашкавал или друг вид жълто сирене- ейдам, гауда... и запичаш в добре загрята фурна, още по-добре под грил за около 5-10 мин. Ако нямаш много време може и в микровълнова но не се запича добре сиренето.  Поднася се със салата според сезона и пържени или варени картофи или картофено пюре.

Същите пържолки+прасковите или ананаса, можеш да залееш с сос приготвен от синьо сирене- около150-200г., което си разтопила в същият тиган в който си пържила пържолите + малко сметана или прясно мляко.

Става много вкусно и ефектно! Дано съм помогнала Very Happy Very Happy Very Happy
Цитирай

Sofia

Мнения: 529
Аз в такива случаи сервирам нещо аламинутно:

1 вариант - панирана хрупката бяла риба със задушени зеленчуци. Трябват ти не повече от 30 минути и за двете и е леко за вечеря.

2 вариант - панирани пилешки пържолки с пюре, задушени картофки с копър и чесън или пък задушени други зеленчуци - готов микс - класика в жанра  chef

3 вариант - мързеливо кюфте с каквато се сетиш гарнитура (може и готово пюре). Мързеливото кюфте го правя като замесвам кайма (като за кюфтета). В малка тавичка разстилам половината от нея. Нареждам пласт гъби, пушено сирене, кисели краставички (ако има) тънки филийки сварено яйце (ако искаш) почистени маслинки, сварени моркови (заедно с яйцата, ако имащ време да ги вариш) може дори и грах ако искаш (става ефектно). Каквото имаш от това, важното е да е шарено като цветове. Отгоре разстилаш останалата кайма, поръсваш с настърган кашкавал и запичаш. Допълнителни екстри: например свареното яйце може да е настъргано (белтък и жълтък поотделно) и да го наръсиш, можеш също така да наредиш няакъв пушен колбас, ако обичате вкъщи. Пълна импровизация Wink

4 вариант - просто хвърляш в печката някакво месо (пържоли о каквото и да е месо например). Приготвяш ефектен сос - в дълбок тиган задушаваш доста лук (на едри лунички), чесън, моркови, целина, гъби, някакво бульонче (може вместо него малко готова гъбена крен супа, тъкмо го сгъстява), подправки по желание (аз слагам черен пипер, малко червен пипер, понякога и чубрица), оставя се да поври, всичко трябва да е готово за хапване, накрая пушено (или топено) сирене да се разтопи, отместваш от огъня и люсваш много магданоз (идеята е да не потъмнява а да си остане свежозелен). Сервираш в чиния месото и отгоре с лъжица разстилаш от зеленчуковия сос. Едно готово пюре отстрани и това е. Изглежда завъртяно, но наистина става много бързо.   

Това са ми резервните варианти - дано съм ти помогнала.
Цитирай

ул. "Свобода"

Мнения: 1 409
Гал, мързеливото кюфте как го сервираш-много интересна рецепта!
Цитирай

Sofia

Мнения: 529
Просто го нарязвам на порции (правоъгълник, триъгълник, квадрат, както и харесва и зависи каква ти е тавичката. Отстрани му правя пръстен от пюре (картофено, може и готово, ако нямам време) и го украсявам с нещо зелено или може върху марулка да сложиш парче от кюфтето и от другата страна на чинията - пюре, лютеница, салата, каквото ти хрумне, зависи какво имаш под ръка
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Благодаря ви. Взех месо и сега ще забъркам соса  Laughing
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Гал, ... много интересна рецепта!
Даааааааа   chef
Зву4и вкусно. Иска ми се да го напражя възможно наи-скоро.
Цитирай

In transit

Мнения: 1 668
Ето и моята идея. Дано да ви хареса. Става бързо и е ефектно;)

Пастет с ориз

2 кутии пастет (по избор), 1 ч.ч. ориз (желателно е бланшран или такъв, който да не се слепва), 2 стръка зелен лук,2 яйца,  черен пипер, джоджен.
Ориза се сварява много добре с малко вода. Отделно се объркват пастета с лука, яйцата и подправките. Смесва се с ориза и се разбърква добре. Пече се на 200 С за 15 мин докато се зачерви. Сервира се на порции с 1 с.л. кисело мляко.
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 587
Пиле със сос горчица и  препечени филийки.

Продукти за 4 човека:

600 - 800г.  пилешко филе
1-2 ч. л. соев сос
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л червен пипер
1/2 ч.л. розмарин
сол на вкус

1/2- 1  франзела 

1 малко бурканче горчица
1 малка кофичка  сметана заквасена
1 с.л финно царевично нишесте
100 мл бяло сухо вино
2-3 с.л зехтин
сол на вкус


Филето се нарязва на малки кубчета, които се подправят със соев сос, черен  и червен пипер, розмарин и сол. Запържват в зехтина за 2-3 мин на много силен огън и се преместват  в подходящ съд (йена,  керамичен или глинен с широк отвор) за печене във фурна.
В тигна в който е запържено месото се прибавя 1 с.л финно царевично нишесте, разбърква се и се добавя бялото вино и веднага след него горчицата. Разбърква се добре и след 5-6 мин. се отделя от котлона и се слага заквасената сметана.  С 2/3 от така получения сос се залива филето и се слага във умерено загрята фурна. Къкри около  20 мин.  Франзелата се нарязва на филийки, които се  намазват със тънък слой сос и се нареждат в/у филето. Запичат се на фурната, докато порозовеят. 
Подходяща гарнитура - задушени на пара замразени заленчуци.
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Ето някой мои идеи. За тази цел във фризера винаги имам кърначета( от Била), пилешки пържоли, блатове за пица от замразените на Мис каприз.

1. карначетата размразявам с микровълновата и после навивам на мини рула, които пробождам с 2 клечки за зъби, за да не се развият. Така ги пържа в тиган БЕЗ никаква мазнина. Котлона да е много загрят. Става ефектно и вкусно. От време ан време натискам с вилицата.

2.пилешката пържола пак така- в много загрят тиган, и МНОГО МАЛКО зехтин , като натискам с вилицата ( пържолите начукани) + сол+черен пипер

3. загрявам фурната на 250С. Вадя блатовете от фризера и така замразени ги мажа с доматено пюре, отгоре рендосан кашкавал, и някакви меса, чушки, лук и тн..Да не стават много препечени!!!

4. принцеси с кайма. Кайма + много рендосан кашкавал+ 2-3 яйца+черен пипер и сол. Слагаш в/у решетката на фурната, решетката в тава, за да не цапат трохите фурната:) Печер на грил.

5. омлет за 1 порция.
Рабиваш 2 яйца с малко вода. Изсипваш с намазан с мазнина тефлонов тиган. не бъркаш. Да стане като палачинка, но не я обръщаш. Когато яйцата отгоре едва започнат да се стягат слагаш малко кашкавал+ салам+доматче и вече каквото има. После леко с широка шпатула сгъваш на 2 и печеш така 1 мин . После обръщаш от другата страна.

6. баница
Цитирай

София

Мнения: 3 550
Ето и моето предложение:
Използвай пликовете за печене. Пъхам вътре риба или пиле, или каквото месо имам, олио, ръся от готовите подправки за риба, за пиле. В друг плик слагам да се задушават картофи с олио и сол. Само си се готви. Можеш да си стоиш при гостите.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.