Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 юни 2005, 10:48 ч.

Как да „работим” с детския лекар

  • 3 058
  • 2
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Как да „работим” с детския лекар

Автор Джанис Бери
Уестървил, Охайо, САЩ
От: НОВО НАЧАЛО, том 16 No. 6, ноември-декември 1999, стр. 196-199

През декември 1997 Американската Педиатрична Академия (American Academy of Pediatrics, AAP) публикува бюлетин за кърменето, който включваше съвсем нови препоръки и указания. За да оцени образователните нужди на педиатрите в резултат на този бюлетин, AAP наскоро изпрати въпросник на 1,602 от активните си членове. Резултатите показаха това, което някои майки вече знаеха – препоръките на лекарите относно кърменето, понякога сериозно се различават от тези на AAP.

Например, на въпроса относно храненето през първия месец на здраво, доносено бебе само 65% от участниците в допитването са отговорили, че препоръчват изключително кърмене през този кратък, но критичен период. Обратно, в изявлението си AAP препоръчва изключително кърмене приблизително през първите шест месеца. Освен това:

•   Въпреки, че бюлетинът на AAP обстойно доказва превъзходството на кърмата, обезпокоителните 45% от анкетираните педиатри считат кърменето и даването на адаптирано мляко за еднакво подходящи методи на хранене. Други 17% се колебаят.
•   Почти еднакъв процент педиатри са съгласни и не са съгласни относно това, дали в дългосрочен план бебетата, хранени с адаптирано мляко са толкова здрави, колкото кърмените.
•   Изненадващите 22% редовно предоръчват някаква форма на дохранване (вода, вода с глюкоза или Формула), въпреки че AAP не одобрява добавките “освен, ако няма медицински показания."

Това изследване показва, че педиатрите като цяло трябва тепърва да прилагат в практиката си най-новите медицински изследвания в областта на кърменето. И въпреки, че 77% са изразили увереност, че могат да се справят с най-често срещаните проблеми при кърменето, то тези, които са отговорили така, не са непременно най-добре информираните относно кърменето. Няма статистика за педиатрите извън САЩ , но частичните данни от членовете на Ла Лече Лигата показват, че да намериш медицинско лице, което подкрепя кърменето, е трудно, независимо къде живееш.

Защо толкова много лекари проявяват само равнодушна подкрепа на кърменето? Това е озадачаващо, тъй като научните доказателства в полза на кърменето са неопровержими. Част от обяснението е, че просто казано и лекарите са хора. Едно изследване показва, че повечето медицински лица разчитат на личния си опит, или този на партньорката си, при грижата за пациентите (Фрийд). Алиша Дърмър, доктор по медицина (MD), семеен лекар, която също обучава студенти по медицина, казва "Чуството на вина или неуспех, който те или тяхната партньорка имат във връзка с избора на начин на хранене на собственото им бебе може да се отрази на отношението им към насърчаване на кърменето. За някои лекари, възприемането с ентусиазъм на препоръките на AAP за поне едногодишно кърмене, например, може да означава преодоляване на чуствата им, свързани с факта, че техните деца не са били къмени или са кърмени само за кратко време."

Някои лекари са възпрепятствани от неадекватно образование. Само 58% от анкетираните лекари са получили някакво образование относно кърменето по време на следването си или някоя специализация. За лекарите може да се окаже трудно да са в крак с последните изследвания, свързани с кърменето, и множество други теми. Голяма част от информацията за кърменето лекарите получават от публикации, разпространявани от търговските представители на производителите на адаптирано мляко. Тези брошури са винаги на налични и често разглеждат възможни проблеми при кърменето или съдържат скрити неточности.

Независимо от причината, липсата на познания у лекаря относно кърменето може да има вредни последствия за майките и бебетата. В “НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО” се казва "Лекар, който е имал малко възможности да се образова относно кърменето, може лесно да посъветва да се отбие бебето, когато лекува вас или вашето бебе. Такова действие рядко е необходимо." Изследването на AAP доказа това. Педиатрите бяха запитани кога не биха препоръчали кърменето и много от тях посочиха като причини мастит, проблеми със зърната, жълтеница или слабо наддаване. Тези проблеми могат да се лекуват и без да се спира кърменето.


Избор на лекар

И така, как да намерите лекар, който ще ви помага, докато кърмите бебето си? Най-добре е да започнете да търсите, докато сте още бременна и да разговяряте с няколко лекари преди да изберете. Семейните лекари също могат да се грижат за бебета. Даун Хюбъл-Стебъл от Боулинг Грийн, Охайо, САЩ, казва, "Ние бяхме в добри взаимоотношения с нашия семеен лекар и затова решихме да заведем новороденото ни при него вместо при педиатъра, който се грижеше за по-голямото ни дете. Семейният ни лекар познава нашето семейство и разбира, че кърменето е приоритет. Освен това, той не се притеснява за растежа на моя висок, слабичък син, защото той познава растежа на съпруга ми." Медицинските сестри или друг медицински персонал също може да осигури добри грижи за бебето.

НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО предлага да си уговорите час за консултация с бъдещия лекар. Много лекари не вземат пари за такива посещения. Изгответе си списък с въпроси относно кърменето и грижите за здравето, които са важни за вас.

Когато отидете на срещата обърнете внимание на материалите в чакалнята и кабинетите. Има ли съвременни печатни брошури, които окуражават и информират кърмещите майки?

Когато се срещнете с лекар, опитайте се да установите връзка с него преди да започнете да задавате въпроси. Положителният подход винаги дава най-добри резултати. Идеята е, обяснява Линда Смит, лидер в Ла Лече Лигата и консултант по  лактация от Дейтън, Охайо, САЩ, "да не се конфронтираме или предизвикваме лекаря, а да преценим нивото на подкрепа на кърменето в неговия кабинет, и на теория и на практика."

Смит предлага, "Бих могла да попитам какви източници на информация ползва лекаря, или към кого би ме посъветвал да се обърна при проблем с кърменето. Не можем да очакваме лекарите да знаят всичко, свързано с кърменето, но можем да очакваме те да се допитват до екпертни източници на информация и ако има проблем, да насочват пациентките си към консултант по лактация, сертифициран от международна комисия (International Board-Certified Lactation Consultant, IBCLC)." Попитайте дали лекарят насочва майките към лидерите на Ла Лече Лигата и към техните срещи за подкрепа и информация. Погледнете в списъка от страни за допълнителни въпроси, които бихте искали да зададете.

Възможни въпроси, които да зададете на медицинските лица при интервюто:
•   Какви средства бихте ми препоръчали за помощ при кърменето – курсове, специални книги или помощни групи?
•   Кой във вашия кабинет ще ми отговаря по телефона на въпроси, свързани с кърменето?
•   Някой във вашия кабинет преминал ли е специално обучение за консултиране на кърмещи майки?
•   Какво да правя по време на раждането, за да увелича шансовете си за успешно кърмене?
•   Какви са стандартните ви препоръки за грижите за здраво, доносено бебе, докато е в болницата?


Една майка взела копие от указанията на ААP от декември 1997 (които включват 110 препоръки), като подчертала важните части, и го дала на всички лекари, които интервюирала, като ги попитала дали техните съвети съвпадат с всяка една подчертана препоръка. Давайки тези копия на лекарите, тя успяла и да образова всеки, когото интервюирала. Препечатки от тези указания могат да бъдат поръчани от Ла Лече Лига Интернешънъл.

Много родители полагат доста усилия докато намерят лекар, който подкрепя кърменето, защото разбират, че това ще им спести време, усилия и конфликти в дългосрочен план. Все пак, намирането на медицински лица, които разбират и оценяват кърменето не винаги е възможно. Застрахователните компании, здравните организации или правителствата могат да ограничат избора на лекар. Ако живеете в селски район, изборът ви може да е ограничен поради липсата на много лекари, от които да избирате. Ниските доходи или липса на застраховка също могат да са ограничаващи фактори.

Някои майки, особено тези с ограничен избор, се притесняват как да подходят към детските лекари и други медицински лица, така че хем да опазят децата си здрави, хем да  продължат да кърмят. В такава ситуация някои родители търсят лекар, на който могат да се доверят да им дава надеждни медицински съвети и му се доверяват като родители, че той ще взима най-добрите решения за техните деца. Мег Хил от Джърмантаун, Тенеси, САЩ, обяснява, "Лекарят на децата ми е мой партньор при грижите за тяхното здраве и аз се постарах да му покажа това директно. Не съм търсила, нито съм приемала неговите съвети относно възпитанието, отглеждането или храненето. След повече от 20 години „работа” заедно, ние все още имаме добри взаимоотношения и той винаги е уважавал децата ми, моите решения и мен самата." Мег била решила да търси подкрепа за избора си относно кърменето, храненето и възпитанието от други места.

Може да е от полза да знаете за себе си какво искате от медицинския персонал, който се грижи за детето ви. Имате ли нужда от съвети относно отглеждането на детето или само се нуждаете от медицински съвет? Както казва Сесилия Милър от Джексънвил, Флорида, САЩ "Винаги имам предвид, че медицинският персонал е “решавач” на проблеми по професия и затова не ги занимавам с някакъв въпрос, освен ако не искам техния съвет."

Не винаги е необходимо да започвате разговор с лекаря, ако не сте съгласна със съветите му относно отглеждането и кърменето. Ако получите съвет, който не ви допада, може просто да кажете нещо от сорта на "Това е интересно. Ще си помисля." Мег Хил казва "Установих, че е добре да отклонявам въпроси, които не са свързани със здравето на детето ми. Когато лекарят ме попита за нощното кърмене, споменах, че се оправяме страхотно и спим доста, вместо да му давам конкретна информация."

Въпреки, че може да изберете да пренебрегвате определени съвети относно отглеждането, честността – основата на доверието – е важна, когато става въпрос за медицински проблем. Лекарите основават препоръките си на това, което вие им кажете така, че скриване на информация може неумишлено да доведе до медицински съвет, който не е подходящ за детето ви. Също така много лекари разчитат на честната обратна информация за “практическото” си обучение, което им помага да прецизират с времето съветите, които дават.


Бъдете уверени

Когато имате работа с медицински персонал, е добре да сте уверени и да се доверявате на интуицията си. Вие познавате детето си по-добре от всеки друг и имате право да вземате решения, които ви правят спокойна.
Добре е да имате положителен подход и да не забравяте, че всички имате една и съща цел – опазване здравето на детето ви.

Вместо само да реагирате на това, което става при посещенията ви при лекаря, по-добре планирайте какво ще кажете и направите. Ето ви някои позитивни, превантивни идеи:

•   Когато ходите на профилактичен преглед, говорете какви ползи имате вие и бебето ви от кърменето и позитивните емоции, свързани с него. Много лекари се занимават с кърменето само, когато има проблем, затова те може би не разбират колко често кърменето е безпроблемно и какво удовоствие доставя то на всички ангажирани с него.
•   Подгответе си домашното. Увереността идва, когато знаете какво искате и защо. Не се притеснявайте да се обърнете към лидерите на Ла Лече Лигата. Без да дават медицински съвети, лидерите могат да ви дадат информация относно кърменето, да ви помогнат да обмислите дадена ситуация и възможностите ви и да ви намерят информация, която да ви помогне да вземете решение относно грижите за детето ви.
•   Споменавайте на медицинския персонал за всякакви източници на информация или организации, като напр. Ла Лече Лигата, които са ви помогнали при кърменето.
•   Давайте информация винаги, когато имате възможност. Сесилия Милър казва, "Често съм отделяла от времето си, за да дискутирам различни въпроси с детския лекар или да му пиша по-късно и да му давам допълнителна информация. Той винаги премаше моите деликатни, информирани предложения и се надявам, че съм помогнала на бъдещите пациентки." Друга майка, когато води детето си на профилактични прегледи, често носи една или две статии, които биха представлявали интерес за лекаря.

Никога не знаете какъв ефект в дългосрочен план могат да имат разговорите за кърменето. Когато Пол Флайс, доктор по медицина, започвал кариерата си на педиатър, той казва, че не знаел нищо за кърменето. В онези дни той казвал на майките "Къмене или хранене от шише, няма никаква разлика" – съвет, който би желал да си вземе обратно. Той си спомня първата майка, която дошла със шест-месечно бебе, което се хранело само с кърма. Ужасен, той вдигнал ръце и и казал "Трябва да му давате храна иначе той ще бъде недохранен!" Майката му казла, "Докторе, само погледнете това бебе." И той видял едно много здраво кърмено бебе. Тогава майката го поканила на среща на Ла Лече Лигата и той отишъл. Днес, д-р Флайс е член на Комисията по здравни съвети (Health Advisory Council ) към Ла Лече Лига Интернешънъл и известен поддръжник и експерт по кърменето.


Как да говорите така, че медицинския персонал да ви чуе

Когато говорите с медицински лица, е добре да спазвате някои правила, които се отнасят по принцип за общуването с хора:
•   Запазете спокойствие. Понякога е добре да снижите тона и да говорите бавно.
•   Гледайте в очите – това показва честност и решителност.
•   Бъдете твърди, тактични и приятелски настроени – не се колебайте, не се отбранявайте или не бъдете враждебна.
•   Потърсете точки на съгласие.
•   Използвайте "Аз" изречения като "Аз много бих искала да ...."

При сложна или трудна медицинска ситуация би било добре да покажете, че имате и подкрепа, като на прегледа присъстват и двамата родители. Ако това не е възможно, пак можете да включите другия родител на думи като кажете ("Съпругът ми и аз смятаме, че...").

Книга с отговори за кърменето (BREASTFEEDING ANSWER BOOK) на Ла Лече Лига Интернешънъл дава много идеи, които може да приложите, когато говорите с лекарите, включително следните:

•   Обмислете подхода си предварително, ако е възможно. Може да искате да порепетирате на глас.
•   Бъдете ясни относно чувствата и целите си. Заявяването им в началото ще предотврати да изпаднете в позиция на защитаваща се и за лекаря ви ще е по-лесно да адаптира съветите си към вашите предпочитания. Може например да кажете "В нашия род имаме алергии и аз много искам да кърмя изключително. Има ли начини за лечение, които позволяват продължаване на кърменето без да се дава адаптирано мляко? "
•   Помолете за цялосно разясняване на всяко предложено лечение, включително причините за съвета, алтернативите и възможите последици, ако не следвате даден съвет.
•   Повторете това, което чуете със свои думи. Това може да предотврати объркване и показва влиянието на думите на другия върху вас.
•   Правете изказвания в положителна насока, например 'Бих искала да опитам да насърча бебето си да суче по-често преди да помисля за дохранване", вместо "Не искам да дохранвам."
•   Пробвайте метода на “развалената грамофонна плоча”, когато възникнат разногласия – просто повтаряйте основната си позиция спокойно и тихо при всеки удобен случай. Например "Оценявам загрижеността ви за здравето и, но сега, когато тя се къми добре, бих искала да наблюдавате теглото и за още една седмица, преди да обмислим други възможности."
•   Имайте предвид, че въпреки, че лекарят е медицински експерт, цялата отговорност за здравето на детето е ваша. Можете да намекнете това като попитате "Вие искате моето съгласие, за да .......  " или да започнете с, "Ако разбирам правилно, вашата препоръка е..."

Запомнете, че винаги можете да позвъните допълнително по телефона на лекаря, ако в момента на посещението си в кабинета му, нямате време или не сте достатъчно спокойна, за да му кажете директно всички факти.

Ако получите информация относно кърменето, която не ви изглежда вярна, може да помолите за източници, с които да направите справка – особено, когато се препоръчва дохранване или отбиване. Можете да кажете, "Не съм мислила за това. Бихте ли ми препоръчали някакво четиво или статия, които със семейството ми да прочетем, за да разберем по-добре вашето становище? Не бих искала на взема това решение преди да разгледаме изследването." Питането за източници на информация може да ви е от полза, ако детето ви развие необичайно състояние или заболяване. Ако сте информиран потребител, това ви дава възможност да получите по-добро обслужване.

Ако въпреки всичките ви усилия да се разберете с детския лекар продължавате да получавате съвети, които не ви допадат, преценете своите възможности. Имате право да направите следното:

•   Да потърсите второ мнение, вероятно от медицинско лице, което има повече опит с кърменето.
•   Да откажете лечение.
•   Да си намерите нов лекар.
•   Да говорите със застрахователната си компания или здравна организация, особено ако не сте доволни качеството медицинското обслужване, което получавате и имате ограничени възможности.


Заключение

Не винаги е лесно да се намерят медицински работници, които разбират и подкрепят кърменето. Все пак много родители успяват да продължат къменето и да се разбират чудесно с лекарите, които имат. Някои родители дори са започнали да помагат на лекарите си да станат по-големи поддръжници на кърменето. 

Можем да бъдем оптимисти за бъдещето: Академията по Медицина на Кърменето (Academy of Breastfeeding Medicine), световна организация на лекари, работи за насърчаване, защита и подкрепа на кърменето и подпомага оптималните методи на кърмене. Много групи, включително Ла Лече Лигата, предлагат материали и обучение, за да образова здравните работници. А Американската Педиатрична Академия (American Academy of Pediatrics) въвежда нова програма, за да подпомага педиатрите в придобиването на повече знания относно кърменето.

Ако срещнете затруднения или се нуждаете от повече информация при вземането на информирани решения, не се колебайте да се свържете с регионалния  Ла Лече Лига  лидер.


Преведе lila от www.lalecheleague.com

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 809
Чудесни препоръки!
Радвам се, че не ми се налага да  ги използвам, защото моето педи макар и не много наясно с въпросите около кърменето поне не спори и е съгласна с "новите" ми методи Wink

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 272
Много полезно Grinning
Моята докторка също не ми създава пречки и е съгласна с начина,по който се гледаме,макар че това колко се радва за нас не й оказва влияние да го препоръчва и на другите мами.Май ще трябва дай й занеса някои статии Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт