Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Канада, България

Мнения: 158
Искам да захраня бебо с млечна оризова каша, или по-точно оризова каша, смесена с кърма.
Интересува ме как мога да я приготвя в къщи, с какъв ориз, колко течност, пропорции и т.н.
Моля ако и някоядруга мама си я приготвя сама да сподели опит.
Имам и мелачка за зърнени култури, така, че мога да смеля оризово брашно.
Благодаря предварително!
Цитирай

Някъде там...

Мнения: 5 718
А защо не купиш готова оризова безмлечна каша и не й добавиш кърма, вместо вода?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Рецепти за домашни пюрета и каши

В повечето страни като първа храна за захранване се препоръчва каша, най-често от ориз. Предпочита се кафявият неполиран ориз, който е по-богат на витамини и баластни вещества, макар че може да се използва и бял полиран. Другите култури, подходящи за приготвяне на каша, са царевица и елда, а след 9 месеца - всички останали житни (пшеница, овес, просо и др.) Кашата от пълнозърнести житни храни е особено богата на витамини от група В, които укрепват нервите. Тя е основната храна на бебето. Може да се приготвя в къщи от прясно смлени житни зърна, като постепенно се дават нови видове жито: първо безглутенови - ориз, царевица, елда, просо и едва след края на първата година пшеница, ечемик и овес. Готовите каши често са смес от няколко вида зърно, съдържат оцветители, ароматизатори, стабилизатори, така че не са подходящи за бебето, ако сте фен на здравословното хранене, още повече, че съдържат повече захар, отколкото бебето има нужда. Някои каши са на пшенична основа (съдържат глутен), така че не са подходящи за малки бебета; други са млечни (съдържат сухо краве мляко), така че могат да предизвикат реакция при предразположени към алергия бебета.

Домашни каши

Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.

Кашата от домашно приготвено брашно

Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване.
Ако се прави каша от царевица, може да се използва готово фино царевично брашно, което се продава по магазините.
Ако изберете да приготвяте каши от полуготови продукти, можете да си купите оризово брашно (прави се от бял ориз) по диетичните магазини, също овесени ядки, ядки от елда и пшеничени ядки.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 6 318
Купи готова оризова,която е безмлечна
Цитирай

Канада, България

Мнения: 158
Блонди, мерси много, чудесна информация  Hug

А иначе за другите 2 поста - Естествено, че знам, че мога да купя готова оризова каша, както има и готови зеленчукови и плодови пюрета за бебета, но точно бебешката храна предпочитам да си я правя аз в къщи по максимално най-добрия начин, който измисля. Първото дете така си го отгледах. Искам да знам точно какво има вътре     Wink  Още повече, че сега ще захранвам едно доста деликатно недоносено бебче.

(без някоя мама да се обижда от поста ми, не твърдя че купешките храни са лоши, просто мисля, че аз ще мога да направя нещо по-добро, хем имам и възможност и желание за това)
Цитирай

София

Мнения: 739
Аз купувах оризово брашно и правех каша с него. Габи страшно я харесваше и дълго време я ядеше. Peace
Цитирай

BE, 2260

Мнения: 5 540
Аз купувах оризово брашно и правех каша с него. Габи страшно я харесваше и дълго време я ядеше. Peace
И аз правя същото. И с царевично брашно също.
В оризовата каша на Нестле има ок. 10 съставки според етикета. Аз искам оризовата каша на детето ми да съдържа само ОРИЗ.
Цитирай


Мнения: 1 449

Домашната оризова каша е отлична алтернатива на готовата.
Домашно приготвеното оризово брашно е за предпочитане, предлага се и готово. Приготвя се 1 път в месеца.

Вид ориз:
- Рафиниран: подходящ е всеки вид полиран ориз, който не е бланширан.
- Кафяв/пълнозърнест: отлични хранителни качества и регулиращ ефект, но от гледна точка на захранването и детското хранене е препоръчително е да се избягва като първа храна изобщо или при чувствително стомахче.
- Полупълнозърнест: добра алтернатива на кафявия ориз при чувствително стомахче.
- Обогатен: добри хранителни качества, въпреки че не е истински пълнозърнест ориз, а рафиниран с последваща добавка на част от външния зърнен слой.
- Био-ориз: по възможност, независимо от вида.

Технология на приготвяне:
Една изпитана технология (с допълнения към описаното по-горе в Библиотеката):
- оризът се пече т.е. суши във фурна за 1.5 час (на 80-90 градуса, така ензимите запазват био-активност)
- най-добре в широк и плитък съд, за да бъде на тънък слой
- разбърква се на всеки 15 мин. (за равномерно сушене)
- смила се с кафемелачка или блендер
- слага се в добре затворен съд
- ако е от кафяв ориз, брашното се накисва преди варене (8-24 часа)
- вари се в съотношение вода-брашно е 3:1 (след накисване е нужна по-малко вода)
- вари се поне 10 мин. в началото (иначе кашата изглежда готова след 3-4 мин.)
- може да се остави под капак, за да набъбне (5-10 мин.)

При захранване:
Към сварената и охладена до стайна температура каша може да се добави кърма.
Внимание: кашата се втечнява бързо от ензимите на кърмата.
Кашата може да се приготви максимално гъста в съд с незалепващо покритие, за да поеме повече кърма. Първоначалните малки количества каша могат да поемат не повече от 20-30 мл кърма.

Разлика от готова каша:
Домашната каша не е напълно гладка като купената. Консистенцията е като на много ситен пясък или фино-зърнеста, но е мека и се преглъща лесно. Някои дечица могат да я приемат по-трудно, в този случай е добре да бъде по-течна от нормалното.
Добре е да се предвидят 2-3 дни повече за въвеждането й, за да се даде максимална възможност на крехкото храносмилане да свикне с нея и да се избегне подуване на стомахчето.

Съхранение:
Може да се приготви по-голямо количество оризово брашно, например за месец напред. Държи се в плътно затворен съд. Съхранява се без проблеми 1-2 месеца, брашното запазва хранителни си качества.

Накисване (за кафяв ориз):
Накисването е силно препоръчително за пълнозърнестите продукти – независимо дали са под формата на зърна или брашно. Целта е да се усвоят по-ефективно минералите, съдържащи се в обвивката на зърната (т.е. в най-външния слой на неполираното зърно) чрез елиминиране на фитатите.

Други зърна (елда, просо, полупълнозърнест ориз, амарант и др.):
Може да се приготви брашно по същата технология.
За съхранението – важно е брашното от пълнозърнести продукти или самите зърна да се съхраняват на по-хладно и тъмно място. Те съдържат мазнини, които се окисляват бързо и влошават хранителните качества на брашното.
Брашното или зърната се накисват преди варене.
Цитирай

тук някъде...

Мнения: 117
И да попитам във връзка с приготвянето на ориза - тъй като моята печка няма градуси  Smile как да преценя кога  е готов оризът? какъв трябва да е цветът му?
Цитирай


Мнения: 1 449

Цветът на ориза не трябва да се променя - той само се суши, не се пече.
Затова е важно температурата да не надвишава 100 градуса.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.