Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора

Варна

Мнения: 8 769
Здравейте мами кулинарки!
Днес купих някаква нова за мен гъба-КЛАДНИЦА! Много ми хареса как изглежда, къдравка една такава, та си взех 300  г. Не знам как точно да я приготвя, така че да е по-различно ...някоя от вас знае ли рецепта с тази странна гъба?
Цитирай

София

Мнения: 2 539
Много чудесна гъба!
Правя следното с нея - запичам я с картофи и малко мазнина. Обикновено го правя в йенска тенджера, защото гъбките се задушават и омекват. Подправям само със сол и черен пипер. Звучи не особено апетитно, но е невероятно вкусно!
Другото, което съм правила с кладница е да я панирам. Също много вкусно!
Цитирай

на върха

Мнения: 6 454
Мммммм, много са вкусни Very Happy Ние обикновено я мариноваме и консервираме на салатка, но и прясна става страхотна!
Аз я предпочитам за ястия без месо - някак си повече и изпъква вкуса. Не я готви прекалено дълго. Според мен е най вкусна, като си остане лееееко жилавка.
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
М, колко интересно звучат тез рецепти... а знаете ли, дали мога да я направя в гъбен сос към пилешки бутчета? Има ли някаква по-специална рецепта, или да действам по стария метос-с брашно и масло?
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Слагаш малко масълце,подправка,отгоре бекон,после кашкавал и запичаш в намаслена тавичка-става супер!!!Ама кашкавала се слага малко преди да извадиш,колкато да се позапече леко,когато гъбата вече се е свила,иначе рискуваш да изтече в тавата.Пънчетата може да ги нарежеш с малко пресни картофчета и масло в иенската тенджерка.Кладницата е много ароматна гъба,а е и голяма и позволява да се пълни .Да не говорим,че цялото приготовление е 10-тина минути,през останалото време просто я наглеждаш...
« Последна редакция: пн, 13 юни 2005, 07:35 от Tsvety »
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Гъбен сос аз правя така.Маринатата в която съм киснала бутчетата-бяло вино,малко соев сос,подправка,малко зехтин,или олио.Запържвам гъбки в масло,прибавям лъжица брашно,докато стане златисто,след което разреждам с маринатата и оставям на бавен огън,като разбърквам леко да се посгъсти.Една приятелка прави сметанов сос,ако искаш мога да я попитам как,но сякаш става мааалко тежък.
Цитирай
Туфинце, аз правя гъбената каша (единият вариянт де) така.
В бучка масло запържвам гъбите, посолявам ги леко. Заливам ги с вряла вода. Предварително си разбивам 1 с.л нишесте в малко студена вода. Изливам го към гъбите. Добавям малко сметана и сирене Бри (едно такова кремообразно обвито в бяло нещо си Embarassed - обяснение да искаш от мене Laughing). То се разстапя и това е.....Отгоре поръсвам с малко черен пипер.
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 289
Гъбата е доста месеста и позволява и да се панира. Пробвала съм при приятели, много е вкусна.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
Едно време нашите я беряха тази гъба в огромни количества и да ти кажа става много вкуста и само печена на фурна с масло .
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора